Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 7. 2021,
13.30

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

11

Natisni članek

Darko Jorgić Darko Jorgić Bojan Tokić Tokio 2020

Torek, 27. 7. 2021, 13.30

2 leti, 8 mesecev

OI Tokio, namizni tenis

Izjemni Jorgić šokiral četrtega igralca sveta in se uvrstil v četrtfinale!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

11

Darko Jorgić | Darko Jorgić v Tokiu piše zgodovino. | Foto Guliverimage

Darko Jorgić v Tokiu piše zgodovino.

Foto: Guliverimage

Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je v osmini finala olimpijskega turnirja med posamezniki v Tokiu šokiral četrtega igralca sveta, 18-letnega domačina Tomokazujuha Harimotuja. Za vstop v četrtfinale je zmagal po sedmih nizih s 4:3 (-10, 9, 3, -10, -8, 7, 7) in tako dosegel največji olimpijski uspeh za slovenski namizni tenis.

Hrastničan si je tako že danes priigral najlepše darilo ob 23. rojstnem dnevu, ki ga bo slavil v petek, a lahko še pred tem senzacijo nadgradi, če bo v sredinem četrtfinalu uspel presenetiti še sedmega igralca svetovne lestvice, Tajvanca Yun Ju Lina.

"Občutki so izjemni, čeprav se dobro niti ne zavedam, da sem se uvrstil v četrtfinale. Utišal sem Japonce, ki so Harimota že videli v finalu. A se je našel nekdo, ki ga je zaustavil prej, lahko pa bi ga premagal tudi s 4:0. Zamudil sem nekaj priložnosti že prej, a zaradi tega ni drame, nisem se bal, da bi me kaznoval. Na koncu je ob fantastični igri zmaga s 4:3 še slajša," ponosa ni skrival mirni in preudarni Hrastničan, ki pravi, da je blizu optimalne forme.

"Doslej sem tako igral le proti Ma Longu lani na svetovnem pokalu. A tokrat sem zdržal z glavo, nisem kazal nervoze, nisem padel v igri, zdržal sem do konca. Odlično sem igral vseh sedem nizov, kar se mi ni zgodilo že dolgo," je bil zadovoljen nekdaj prvi mladinec sveta, ki se je v nižjih kategorijah že pomeril tudi z Ju Linom in ga premagal: "On takrat še ni bil na taki ravni, zato tisti zmagi ne bi pripisoval velikega pomena. Vsekakor gre za odličnega igralca, še enega izmed najboljših desetih igralcev na svetu. Je hiter z mize, kar mi ne ustreza najbolj. Zdaj bo pritisk še večji, boril se bom za kolajno, a verjamem, da mu ne bom podlegel, da to ne bo vplivalo na mojo igro."

Hrastničan je pripravil veliko presenečenje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Hrastničan je pripravil veliko presenečenje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Preobrat Jorgića v zaključku

Da bi lahko prišlo do velikega presenečenja, je Jorgić nakazal že v uvodnem nizu, v katerem je vodil že z 9:7, a je nato do konca uspel osvojiti le še točko, Harimoto pa je niz dobil šele na razliko z 12:10.

Tudi drugi niz je bolje začel slovenski igralec in povedel s 4:2, vodstva pa nato vse do konca ni več izpustil iz rok. Najbolj suvereno je zmagal v tretjem nizu, v katerem je hitro povedel s 7:2, Japoncu pa nato do konca dovolil le še eno točko za zmago z 11:3.

V četrtem nizu je spet bolje začel Slovenec in povedel s 4:1, Harimoto pa je preobrnil na 8:9. Čeprav je Jorgiću še uspelo priti do zaključne žogice pri 10:9, je nato naredil napako pri odgovoru na nasprotnikov servis za zaostanek z 10:11, Japonec pa je izkoristil že prvo zaključno žogico.

Peti niz se je začel drugače in domači favorit je povedel s 5:2, a je Jorgić hitro izenačil na 5:5. Po izenačeni igri je bil v končnici spet bolj zbran Harimoto in s tremi zaporednimi točkami povedel s 3:2 v nizih.

Slovenski junak pa se ni vdal, tudi potem ko je Japonec v šestem nizu povedel s 6:4. Rezultat je spreobrnil in nasprotnika pustil pri vsega sedmih točkah. Tako kot na prejšnjih dveh dvobojih, je tudi tokrat pokazal odlično zbranost v odločilnem sedmem nizu. Hitro je povedel s 4:1, Harimoto pa je uspel napraviti preobrat in preiti v vodstvo s 7:6.

Veliko veselje Jorgića in trenerke Andreje Ojsteršek. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veliko veselje Jorgića in trenerke Andreje Ojsteršek. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

A to je bilo z njegove strani tudi vse, saj nato Jorgič do konca ni več izgubil niti točke in tako svojega, skozi vso tekmo glasnega, nasprotnika dokončno utišal.

Harimoto je sicer kitajskega rodu, saj se je rodil kitajskim staršem kot Zhihe Zhang, njegova mati pa je leta 1995 Kitajsko celo zastopala na svetovnem prvenstvu. Namizni tenis je začel igrati pri dveh letih, leta 2017 pa je s 14 leti in 61 dnevi na Češkem postal najmlajši zmagovalec turnirja svetovne serije ITTF.

Jorgić je bil v uvodnem krogu olimpijskega turnirja kot 18. nosilec prost, v drugem krogu pa je po prav tako izjemno dramatičnem 55-minutnem obračunu na kolena spravil Španca Alvara Roblesa s 4:3. Za vstop med 16 najboljših je spet po sedmih nizih izločil še Britanca Liama Pitchforda, 15. igralca na svetu.

Tokić izpadel

Bojan Tokić je pred tem nastope končal v tretjem krogu. Njegov današnji tekmec, Brazilec Hugo Calderano, četrti nosilec olimpijskega turnirja, je bil po 47 minutah igre boljši s 4:1 (11, 7, -7, 9, 10).

V prvem nizu je imel Tokić pobudo, imel lepo prednost, a se je brazilski tekmec vrnil v igro, prvič povedel pri 12:11 in nato dobil niz s 13:11. V drugem je bil boljši Brazilec, ki je dokaj mirno prišel do zmage z 11:7.

Zato pa je izkušeni Slovenec "pritisnil na plin" v tretjem, ko se je Brazilec enakovredno meril z njim do izenačenja na 6. točki, nato pa je Tokić dosegel sedem zaporednih točk in za zmago v nizu z 11:7.

Bojan Tokić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Četrti se je začel s pobudo tekmeca, a ga je Tokić ujel na 6. točki, nato povedel z 8:7, a poslal žogico v mrežo za novo izenačenje na 8. točki. Tekmeca sta bila spet izenačena pri 9:9, napeta končnica pa je po napaki Tokića pripadla Calderanu za 11:9 ter prednost s 3:1 v nizih.

Odločilni peti niz je bolje začel Tokić, si uvodoma priigral prednost 2:0, nato pa ga je tekmec ujel, slovenski igralec pa je od jeze zaradi lastne igre vrgel lopar na tla. Calderano je povedel s 7:4, a ga je Tokić ujel za izenačenje na 10. točki, nato pa je tekmec na svoj servis z dvema zaporednima dobil niz za končno zmago s 4:1.

"Od samega začetka nisem bil pravi. Boril sem se s seboj, manjkalo mi je pravo gibanje, timing. Res škoda. Tekmec je bil po meri, njegova igra mi ustreza, kljub temu, da je šesti igralec sveta, sem imel občutek, da ga lahko premagam. In prav zaradi tega sem zdaj slabe volje, saj sem zapravil lepo priložnost. Ni problem izgubiti, ampak izgubiti na takšen način, pa je," je bil razočaran Novogoričan, ki ga v Tokiu čakajo še ekipni nastopi: "Moram zdaj vse pozabiti in se pripraviti na ekipne boje. Imam nekaj časa, da izboljšam svojo igro," je po koncu dejal Tokić.

V Riu se je uvrstil med najboljših šestnajst

Štiridesetletni Tokić je nastopil na svojih četrtih olimpijskih igrah po Pekingu 2008, Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016. V Braziliji je prišel krog dlje kot v Tokiu, uvrstil se je med najboljših 16, potem pa moral priznati premoč Nemcu Dimitriju Ovčarovu.

V Tokiu je v uvodnem krogu je zanesljivo premagal Kanadčana Jeremyja Hazina s 4:0, v drugem pa je ugnal še Hrvata Tomislava Pucarja prav tako s 4:0.

Slovenca bosta na teh igrah skupaj nastopila še v ekipnem tekmovanju.

Luka Dončić
Sportal Takšen košarkar se rodi enkrat in rodil se je v Ljubljani
Ricarda Funk
Sportal Ricarda Funk olimpijska prvakinja, Terčeljeva obstala v polfinalu
Lydia Jacoby
Sportal Sedemnajstletnica šokirala branilko naslova
Ne spreglejte