Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 9. 2018,
22.28

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,94

Natisni članek

SP v odbojki 2018 FIVB SP 2018 FIVB svetovno prvenstvo 2018 slovenska odbojkarska reprezentanca Belgija Slobodan Kovač

Petek, 21. 9. 2018, 22.28

5 let, 6 mesecev

SP V ODBOJKI 2018, 9. TEKMOVALNI DAN

Tretjina težke misije pod streho: Slovenija pomendrala Belgijo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,94
Slovenija Belgija odbojka | Slovenija po zmagi nad Belgijo ostaja v boju za uvrstitev na sklepni turnir v Torinu. | Foto FIVB

Slovenija po zmagi nad Belgijo ostaja v boju za uvrstitev na sklepni turnir v Torinu.

Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi drugega dela svetovnega prvenstva v Bologni na suveren način z gladkih 3:0 v nizih premagala Belgijo in ostaja v boju za uvrstitev na zaključni turnir v Torinu. Brazilci, sobotni tekmeci naših fantov, so prav tako brez težav (3:0) premagali Avstralijo in ostajajo dve točki pred Slovenijo.

SP v odbojki1. dan2. dan3. dan4. dan5. dan6. dan, 7. dan, 8. dan

Slovenija Kanada, pripravljalna tekma na SP, odbojka
Sportal Selektor se čudi pogledu "strokovnjakov": To podcenjevanje me zelo jezi

Belgija : Slovenija 0:3 (-26, -26, -19)

Dvorana PalaDozza, gledalcev 2700, sodnika: Casimaquela (Argentina), Namma (Katar).

Slovenija: Štern 2, Pajenk 6, Kozamernik 6, Šket, Gasparini 14, Pavlović, Vinčič, Štalekar, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret 1, Urnaut 13, Čebulj 17.

Belgija: Van den Dries 11, Tuerlinckx 2, Deroo 14, D'hulst, Grobelny 3, Stuer, Lecat, Klinkenberg 1, Verhees 7, Van der Voorde 6, Ribbens, Valkiers, Rousseaux 4, Coolman.

Izbranci Slobodana Kovača tako ostajajo v igri za napredovanje med najboljših šest reprezentanc na svetu. V skupini imajo 12 točk, dve manj od vodilne Brazilije, ki je danes s 3:0 premagala Avstralijo. Slednja tako nima možnosti, da bi zasedla prvo mesto ali bila med najboljšima drugima reprezentancama, podobno velja tudi za Belgijo, ki za Slovenijo zaostaja dve točki.

Slovenci so proti Belgijcem pokazali veliko željo, voljo in tudi zbranost, izkoristili so svoje najmočnejše orožje, servis. Imeli so tudi močne živce, v prvem nizu so ubranili dve zaključni žogi, v drugem zapravili vodstvo 24:19, a vseeno niz dobili.

Lažje delo so imeli nato v tretjem nizu, ko so si že na začetku priigrali lepo prednost in jo z zanesljivo igro mirno držali do konca. V soboto se bo Slovenija pomerila z Brazilijo. Tudi to srečanje bodo morali zmagati kot tudi tisto v nedeljo proti Avstraliji. Tretjino posla je pod streho, a ni še konec.

Kaj so povedali?

Slobodan Kovač | Foto: FIVB Slobodan Kovač Foto: FIVB Slobodan Kovač, selektor Slovenije: "Res je bila to najboljša naša tekma, a še nisem povsem zadovoljen. Imam še veliko prostora za napredek, še vedno dovoljujemo, da se tekmec vrne po zaostanku. Izboljšati moramo predvsem napad, na servis in blok-obrambo ter tudi na protinapad nimam večjih pripomb. Le v tretjem nizu je vse delovalo tako, kot mora. Dejstvo pa je, da je to velika, velika zmaga, in sicer v težki tekmi, v kateri je bila zmaga nujna. V drugem nizu sem se ustrašil, da bi lahko zapravili vodstvo, njim se je tveganje obrestovalo, poskušal sem vse, da bi Derooja zaustavil. Na srečo pa se je vse dobro končalo, tega fantom ne morem zameriti, lahko jih samo pohvalim, da so zdržali tudi ta pritisk. Če ga ne bi, nihče ne ve, kako bi se končalo. Zagotovo bi nam vsaj za nekaj časa odsekalo noge in roke."

Gregor Ropret | Foto: Sportida Gregor Ropret Foto: Sportida Gregor Ropret, podajalec Slovenije: "Lahko rečem, da smo pokazali zelo dobro predstavo, moramo vedeti, da so Belgijci zelo solidna ekipa, odlični blokerji, dobri napadalci in kljub temu da smo igrali dobro, so ves čas držali priključek. V drugem nizu smo jim mi z nepotrebnimi napakami tudi malo pomagali, ampak na koncu tudi to veliko pomeni, da uspemo tako ekipo premagati na takšen način. To dokazuje, da smo pravi, da imamo glave na mestu in imamo kakovost za uvrstitev med najboljših šest ekip na svetu. Zagotovo pa nam v težkih trenutkih ni bilo lahko. Ko vodiš 23:19 ali 24:20, si seveda misliš, da težav ne bo, a včasih se tudi zmotiš. A če se izvlečeš, je nadaljevanje lažje. Lahko smo videli, da so Belgijci potem padli, njihova agresija je malenkost popustila, mi pa smo se razigrali. Zagotovo lahko rečemo, da je bila zmaga v drugem nizu ključna za končni uspeh."

Jani Kovačič, libero Slovenije: "Že od samega začetka smo igrali. Žal se nam še vedno pojavljajo nihanja, ki pa danes niso bila usodna. Dovolj hitro smo se zbrali, v drugem nizu smo že bili pravi. Na koncu smo sicer malo zapletli stvari, a vseeno smo ga dobili, kar je najbolj pomembno. Na Belgijo smo se zagotovo še bolj pripravili kot v Firencah in to je obrodilo sadove. Mislim, da smo bili boljši in da smo zmagali zasluženo. Z mojo poškodbo, zaradi katere me je v tretjem nizu zamenjal Urban Toman, ni nič hujšega."

Fotoutrinki s tekme med Slovenijo in Belgijo (foto: FIVB):

Fotogalerija
1 / 12
Jasmin Čuturić
Sportal Slovenska legenda snema klobuk pred slovensko falango v Italiji

Srbi in Rusi zdaj lažje dihajo, a še niso varni

Za zaključni turnir šesterice v Torinu se potegujejo tudi v preostalih skupinah. Po prvem delu sta si najboljša izhodišča priigrali Italija in Poljska, po prvi tekmi drugega dela izjemno kaže tudi ZDA, ki je s 3:0 v nizih premagala Kanado, na dobri poti v Torino so tudi Srbi, ki so v odbojkarski poslastici s 3:2 v nizih premagali Francijo, Rusi pa so prizemljili visokoletečo Nizozemsko in ostajajo v boju za zaključni turnir.

Na zaključni turnir šesterice se uvrstijo le zmagovalke skupin drugega dela in dve najboljši drugouvrščeni ekipi. Slovenija se kot drugouvšrčena ekipa ne more uvrstiti v Torino, saj ima premalo točk, kar pomeni, da bodo morali, če želijo med Top 6 premagali tudi večkratno olimpijsko prvakinjo, Brazilijo. 

Skupina F - Bologna:

Skupina E - Milano:

 Skupina G - Sofija:

 Skupina H - Varna:

Ne spreglejte