Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 2. 2023,
6.58

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,41

10

Natisni članek

Marcel Sabitzer Jorginho Amir Feratović Joao Cancelo Moises Caicedo Chelsea Enzo Fernandez zimski prestopni rok

Sreda, 1. 2. 2023, 6.58

1 leto, 2 meseca

Zadnji dan zimskega prestopnega roka (2023)

Norije je konec, rekord je padel pozno ponoči

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,41

10

Argentina Enzo Fernandez | Enzo Fernandez bo nadaljeval kariero na Otoku. | Foto Guliver Image

Enzo Fernandez bo nadaljeval kariero na Otoku.

Foto: Guliver Image

Zadnji dan prestopnega nogometnega roka je vselej prežet s posebno energijo. Klubom, ki se želijo okrepiti ''pet minut pred dvanajsto'', se zelo mudi. Tako je bilo tudi letos, ko je bilo treba na vrhunec, največji prestop, čakati do konca. Benfica in Chelsea sta dosegla dogovor, Enzo Fernandez pa se je podpisal pod največji prestop v zgodovini angleškega klubskega nogometa.

06:58

Kje se še lahko trguje?

06:47

Soares zapustil Arsenal

06:42

Rekord Southamptona

01:45

Rekorden posel na Otoku

01:40

Avstrijec na Old Traffordu

01:37

Prelec se vrača v Italijo

00:35

Navas bo branil na Otoku

00:27

Vitinha v Marseillu

00:21

Tottenham in Atletico z novima

23:06

Dogovor Benfice in Chelseaja

22:49

Iz Atletica na Otok

22:25

Jorginho v dresu Arsenala

22:02

Še dve uri. Kaj nas čaka?

21:20

Hazard odšel k PSV

21:16

Keylor Navas na Otoku?

21:15

Maročana ne bo v Barcelono

21:01

Zaplet med Benfico in modrimi

18:37

Rekord Marseilla in Brage

18:21

Zapletlo se je z Iscom

18:08

Benfica prižgala zeleno luč

17:52

Brecl iz Celja v Domžale

17:44

Gorico okrepil Luksemburžan

14:55

Sabitzer na poti v Manchester

13:30

Spremembe v 1. SNL

13:21

Man Utd bo pogrešal Danca

13:03

Cancelo podpisal za Bayern

12:17

Francoz okrepil Udinese

12:10

Spremembe pri Leedsu

11:14

Jorginho prihaja k Arsenalu

10:55

Maročan v dresu Barcelone?

10:38

Španec že v Londonu

10:30

Mladi Slovenec pri Benfici

09:56

Inter išče okrepitev v Angliji

09:48

Češnjice pripeljale Ukrajinca

09:35

Everton snubi Gallagherja

09:34

Xavi bi okrepil napad

09:32

Arsenal bi Ekvadorca, a ...

09:30

Cancelo iz Cityja k Bayernu

09:29

PSG bi rad okrepil obrambo

09:27

Bo padel angleški rekord?

  • 06:58

    Kje se še lahko trguje?

    V najmočnejših evropskih ligah je tako konec prestopnih dejavnosti, v številnih državah, ki bi bile lahko zanimive tudi slovenskim nogometašem, pa še poteka zimski prestopni rok. V Avstriji tako traja do 6. februarja, v Turčiji do 8., v Azerbajdžanu do 9., v Srbiji do 10., v Severni Makedoniji in Črni gori do 11., v Romuniji do 13., na Madžarskem do 14., na Hrvaškem in v Švici se konča podobno kot v Sloveniji 15. februarja, do konca meseca pa bodo trajali prestopni roki še v BiH (17. februar), na Slovaškem (21.), na Češkem in v Rusiji (22.), na Poljskem, v Armeniji in Bolgariji (28.), v Ukrajini pa vse do 1. marca.

    Tako tudi v prihodnjih dneh ne bo manjkalo zanimivih prestopov. Odprta so še različna nogometna tržišča po svetu, tudi v bogatih državah v Aziji in tako dalje.

  • 06:52

    Lisice pripeljale Avstralca

    Zelo pozno je zadnjega zimskega novinca predstavil tudi Leicester City. Lisice so za 17 milijonov evrov iz vrst Stoke Cityja pripeljale 24-letnega branilca Harryja Souttarja, ki je v mlajših reprezentančnih vrstah igral za Škotsko, nato pa leta 2019 oblekel dres avstralske izbrane vrste. Za Avstralijo je zaigral tudi lani na SP 2022 v Katarju.  

  • 06:47

    Soares zapustil Arsenal

    Iz severnega dela Londona se na jugozahodni del angleškega velemesta seli Portugalec Cedric Soares. Portugalski reprezentančni branilec, rojen pred 31 leti v Nemčiji, je od leta 2020 član Arsenala.

    Pred tem je blestel v dresu Southamptona. Pri topničarjih je igral vse manj, do konca sezone pa bo kot posojen igralec Arsenala nastopal za mestnega tekmeca Fulham.

  • 06:42

    Rekord Southamptona

    Čez noč je bilo potrjenih še nekaj odmevnih prestopov, do katerih je prišlo v zadnjih urah sklepnega dejanja prestopnega roka. Izstopal je zlasti Southampton, pred katerim je krčevit boj za obstanek med angleško klubsko elito. Za nakup dveh afriških igralcev je porabil 43 milijonov evrov.

    Iz Rennesa je prišel 20-letni krilni igralec iz Gane Kamaldeen Sulemana, za katerega so ''svetniki'' plačali 25 milijonov evrov in poskrbeli za največji nakup v zgodovini kluba. Pogodbo je sklenil do leta 2027. Kaj dosti ni zaostajal tudi prestop 28-letnega nigerijskega napadalca Paula Onuachuja, za katerega je Southampton odštel belgijskemu Genku 18 milijonov evrov. Nigerijec je sklenil pogodbo do poletja 2026.

  • 01:45

    Rekorden posel na Otoku

    Po poročanju dobro obveščenega italijanskega novinarja Fabrizia Romana ni več dvoma, da je Enzo Fernandez novopečeni nogometaš Chelseaja. Usklajene naj bi bile še zadnje podrobnosti med Benfico in londonskim klubom, mladi Argentinec pa naj bi sklenil pogodbo do poletja 2031. Argentinec bo v modrem dresu predstavljen javnosti danes.

    Benfica je na koncu le upoštevala željo modrih, da bi znesek (Transfermarkt poroča, da je visok 121 milijonov evrov, kar je nov rekord angleškega klubskega nogometa) izplačali v šestih obrokih, so pa dosegli dogovor, da bo moral Chelsea takoj plačati tretjino – 40 milijonov evrov.

  • 01:40

    Avstrijec na Old Traffordu

    Manchester United je tudi uradno potrdil prihod Avstrijca Marcela Sabitzerja, ki bo pomagal prebroditi vrzel, nastalo po poškodbi Danca Christiana Eriksena. Slovenski sosed bo zaigral na Old Traffordu do konca sezone kot posojeni nogometaš Bayerna. 

    Otoški mediji so zapisali, kako so bili zadnji dan prestopnega roka ponujeni Manchester Unitedu tudi Španca Isco (brez kluba) in Saul Niguez (Atletico), Belgijec Yannick Carrasco (Atletico) in Francoz Houssem Aouar (Lyon), a so se rdeči vragi odločili za Sabitzerja.

  • 01:37

    Prelec se vrača v Italijo

    Mladi slovenski napadalec Nik Prelec se vrača v Italijo. Pred leti pri Sampdorii ni dočakal večje priložnosti v članski konkurenci, takrat ni imel tudi sreče z zdravjem, a si ga je dobro zapomnil takratni trener Claudio Ranieri.

    Zdaj bo s slovitim italijanskim strategom, ki šteje že 71 let, sodeloval tudi v serie B pri Cagliariju. Klub s Sardinije je zanj plačal 1,3 milijona evrov.

    Več o prestopu ...

  • 00:35

    Navas bo branil na Otoku

    Nottingham Forest je zadnji dan poleg Brazilca Felipeja (Atletico) predstavil še dve pomembni okrepitvi, s katerima želi zadržati status med angleško elito. Najbolj zveneče ime je 36-letni Kostaričan Keylor Navas, donedavno čuvaj mreže PSG, pred tem pa tudi zelo uspešen vratar madridskega Reala. Navas bo branil za Forest do konca sezone kot posojeni vratar Parižanov.

    Iz Newcastla je prišel Jonjo Shelvey ter sklenil dveinpolletno pogodbo. Traja do poletja 2025. 30-letni zvezni igralec je za srake v sedmih sezonah zbral 202 nastopa, v preteklosti, ko je branil še barve Liverpoola, pa si je prislužil tudi poziv v angleško reprezentanco. Pred prihodom v Newcastle (2016) je igral še za Swansea City.

  • 00:27

    Vitinha v Marseillu

    Marseille je predstavil največjo zimsko okrepitev. Napad je okrepil 22-letni Portugalec Vitinha, ki se je preselil na jug Francije iz Brage, tretjeuvrščenega kluba portugalskega prvenstva.

    Marseillu gre pod vodstvom Hrvata Igorja Tudorja imenitno, z mladim napadalcem, za katerega naj bi odšteli 32 milijonov evrov, kar je nov klubski rekord, pa načrtujejo boj za najvišja mesta. Vitinha je sklenil zvestobo do leta 2027.

  • 00:21

    Tottenham in Atletico z novima

    V izdihljajih zimskega prestopnega roka je pripeljal okrepitev tudi Tottenham. Španski bočni branilec Pedro Porro bo nastopal za Londončane do konca sezone kot posojen nogometaš Sportinga, nato pa ima Tottenham možnost za odkup za 44 milijonov evrov.

    Iz Londona pa odhaja v Španijo Matt Doherty. Irski branilec je prekinil pogodbo s Tottenhamom in prihaja v Atletico kot prost igralec. Na Otoku si je pridobil izjemne izkušnje, za Wolverhampton je zbral 302 nastopa, za Tottenham pa 71.

  • 00:13

    Iz Barcelone v Lizbono

    Španski branilec Hector Bellerin tudi uradno zapušča Barcelono, za katero je v jesenskem delu zbral le tri nastope v la ligi. Do konca sezone bo igral kot posojen nogometaš Kataloncev za Sporting iz Lizbone. 

  • 23:06

    Dogovor Benfice in Chelseaja

    Bo Enzo Fernandez vendarle postal nogometaš Chelseaja? Sodeč po zadnji objavi italijanskega novinarja Fabrizia Romana sta Benfica in Chelsea vendarle našla skupen jezik in bo 22-letni Argentinec zapustil Lizbono.

    Modri bodo zanj plačali vsaj 120 milijonov evrov, s tem pa bo postavljen nov rekord angleškega nogometa! To bo največji prestop v zgodovini premier league.

  • 22:54

    Francoz iz Nemčije v London

    Angleški prvokategornik Crystal Palace se je okrepil z 20-letnim Francozom Naouiroujem Ahamadajem. Zanj bo Stuttgartu, ki se je danes uvrstil v četrtfinale nemškega pokala, plačal 12 milijonov evrov. Francoz je defenzivno naravnan zvezni igralec, mladost pa je preživel v Juventusovi akademiji.

  • 22:49

    Iz Atletica na Otok

    Brazilski branilec Felipe je zapustil Atletico Madrid in se pridružil Nottingham Forestu. Z dvakratnim evropskim prvakom je sklenil pogodbo do poletja 2024.

    ''Moje sanje so bile, da bi zaigral v premier league. Vesel sem, da sem del tega čudovitega, rastočega kluba,'' je dejal 33-letni Južnoameričan, ki si je v zadnjih sezonah delil slačilnico v španski prestolnici z Janom Oblakom. V karieri je s Portom postal portugalski, z Atleticom pa španski prvak.

  • 22:34

    Ukrajinec v Bourtnemouthu

    Bournemouth je sklenil dogovor z Dinamom iz Kijeva in za 22,7 millijonov evrov pripeljal Iljo Zabarnjija. 20-letni branilec, ki že nastopa za ukrajinsko člansko reprezentanco, je podpisal pogodbo s češnjicami do leta 2028. V dogovoru med kluboma je zapisano, da bosta odigrala v prihodnosti prijateljsko tekmo s humanitarno noto.

  • 22:25

    Jorginho v dresu Arsenala

    Za enega najbolj odmevnih torkovih prestopov je zagotovo poskrbel 31-letni Jorginho. Brazilec z italijanskim potnim listom, ki že več let spada med najboljše zvezne igralce na svetu, v zadnjih letih pa je postal evropski prvak tako z Azzurri kot tudi s Chelseajem, osvojil je tudi evropsko ligo, pa evropski superpokal in svetovni naslov, bo nadaljeval pot pri londonskih sosedih.

    Jorginho je zapustil modre. Danes je oblekel rdeči dres, s katerim bo skušal pomagati Arsenalu do tako želenega naslova angleškega prvaka. Prvega po 19 letih. Topničarji so zanj odšteli modrim okrog 14 milijonov evrov, Jorginho pa se seli na Emirates za poldrugo leto. Z modrimi bi se mu iztekla pogodba po koncu sezone.

    Več o prestopu ...

  • 22:02

    Še dve uri. Kaj nas čaka?

    Do polnoči nas ločita le še dve uri. Do takrat imajo še angleški in francoski klubi čas, da pripeljejo okrepitve. V Italiji in Nemčiji so že zaprli prestopno okno, glede na napovedi, ki jih ta dan spremlja nogometni svet, pa velja pričakovati še nekaj odmevnih prestopov. Tisti, ki bi postregel z najvišjimi številkami, prestop Argentinca Enza Fernandeza iz Benfice k Chelseaju, je pod vprašajem. Bolj ali manj je že jasno, da Brighton ne bo prodal Ekvadorca Moisesa Caiceda, za katerega je Arsenal ponujal kar 80 milijonov evrov.

    Bo pa najverjetneje danes kot nov nogometaš Manchester Uniteda predstavljen Avstrijec Marcel Sabitzer (Bayern), Tottenham bo predstavil Španca Pedra Porra (Sporting), Atletico Madrid Irca Matta Dohertyja (Tottenham), PSG Maročana Hakima Ziyecha (Chelsea), Nottingham Brazilca Felipeja (Atletica) in Kostaričana Keylorja Navasa (PSG) …

  • 21:20

    Hazard odšel k PSV

    Belgijski reprezentant Thorgan Hazard, mlajši brat slovitega Edena, bo do konca sezone igral na Nizozemskem. Kot posojeni nogometaš Borussie Dortmund bo zaigral za PSV Eindhoven, nato pa se vrnil k rumeno-črnim, s katerimi ima sklenjeno pogodbo do leta 2024.

    Borussia je 29-letnega Belgijca kupila leta 2019 in Borussii Mönchengladbah zanj odštela 25 milijonov evrov, v zadnjem obdobju pa je izgubil zaupanje trenerja Edina Terzića in sploh ni igral. ''To je za vse najboljša rešitev, Pet mesecev bom v klubu, ki ima velike ambicije, lahko nabiral igralske izkušnje," je Belgijec prepričan, da mu bo igranje za PSV koristilo.

  • 21:16

    Keylor Navas na Otoku?

    Zadnji dan prestopnega roka bi lahko delodajalca zamenjal Keylor Navas. Kostaričan, ki je pri PSG padel v stranski tir, saj med vratnicama stoji Gianluigi Donnarumma, bi lahko nadaljeval kariero na Otoku, kjer ga v svoje vrste vabi Nottingham Forest.

    Keylor Navas | Foto: Reuters Foto: Reuters

  • 21:15

    Maročana ne bo v Barcelono

    Pri Barceloni je bilo danes pestro. Trener Xavi je priznal, da je Maročan Sofyan Amrabat zvezni igralec po njegovem okusu, a si zadolženi Katalonci niso mogli privoščiti drzne ponudbe, s katero bi omehčali Fiorentino. Italijani niso bili zadovoljni s predlogom Barcelone, ki je vključeval posojo do konca sezone na Camp Nouu in nato možnost odkupa Afričana.

    Hector Bellerin | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Je pa Camp Nouu vse bližje 21-letni bočni branilec iz Mehike Julian Araujo, ki je nastopal za Los Angeles Galaxy. Zlasti po odhodu Hectorja Bellerina, ki je že sklenil pogodbo s Sportingom iz Lizbone in zapustil katalonskega velikana.

  • 21:01

    Zaplet med Benfico in modrimi

    Bi lahko dočakali rekordni letošnji posel, ki bi predstavljal tudi najdražji posel v zgodovini angleškega nogometa? Chelsea za Enza Fernandeza ponuja 120 milijonov evrov, a se zapleta.

    Todd Boehly Chelsea | Foto: Reuters Foto: Reuters Čeprav se je 22-letni Argentinec odpravil na zdravniške preglede, Lizbončani še vedno niso našli skupnega jezika z Londončani. Slednji bi po poročanju Sky Sports najraje odplačali znesek v šestih obrokih v šestih letih, Benfico pa bi zadovoljila dva obroka po 60 milijonov evrov. Tako je najdražji prestop v zgodovini angleškega klubskega nogometa ogrožen.

  • 18:37

    Rekord Marseilla in Brage

    Danes se bo okrepil tudi Marseille. Edini francoski klub, ki je postal evropski prvak, bo sklenil dogovor z Vitinho, 22-letnim portugalskim napadalcem, ki v tej sezoni blesti pri tretjeuvrščeni Bragi.

    Italijanski novinar Fabrizio Romano je objavil fotografijo, na kateri je razvidno, kako se je mladi Portugalec s svojo delegacijo že odpravil na pot v Francijo, kjer naj bi sklenil dogovor, Marseille pa bo klubu, s katerim se je pred leti v evropski ligi meril Maribor, plačal 32 milijonov evrov. S tem bo poskrbel za klubski rekord, saj Marseille še nikoli ni dal tako veliko denarja za nakup igralca.

    Do zdaj je bil rekorder Dmitri Payet, za katerega je klub, ki ga v tej sezoni vodi Hrvat Igor Tudor, pred šestimi leti plačal slabih 30 milijonov evrov. Obeta se tudi rekordna prodaja Brage, ki je v klubski zgodovini največ zaslužila pri prodaji Francisca Trincaa k Barceloni (31 milijonov).

  • 18:21

    Zapletlo se je z Iscom

    Čeprav je bil napovedan kot češnja na torti ambiciozne ekipe berlinskega Uniona, ki se v tej sezoni poteguje za najvišja mesta v nemški bundesligi, na koncu od prihoda slovitega Španca ni bilo nič. Isco, pred leti velik zvezdnik madridskega Reala in španske izbrane vrste, je v Berlinu že opravil zdravniški pregled, a je nato prišlo do zapleta.

    Isco | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Radi bi imeli Isca, a imamo svoje meje. Te so bile danes presežene v nasprotju s prejšnjimi dogovori. Zato prestop ni mogoč," je pojasnil generalni direktor Uniona Oliver Ruhnert, medtem ko so zastopniki nogometaša, ki je do decembra igral za Sevillo, od takrat naprej pa ima proste papirje, za nemški Bild potožili, kako so med pogovori ugotovili, da se njihov pogajalski partner ni več pripravljen gibati znotraj prvotno obravnavanih okvirjev.

  • 18:08

    Benfica prižgala zeleno luč

    Želja Chelseaja, da v svoje vrste pripelje Enza Fernandeza, bi se lahko danes vendarle uresničila. Sky Sports poroča, da je Benfica dovolila 22-letnemu Argentincu, novemu svetovnemu prvaku in najboljšemu mlademu nogometašu SP 2022 v Katarju, da za vsak primer opravi zdravniške preglede.

    Enzo Fernandez | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    Pogajanja med Lizbončani in Londončani še potekajo, vodstvo Chelseaja je pripotovalo na Portugalsko, tako da bi lahko kmalu prišlo do končnega dogovora med kluboma, ki ju prihodnji mesec že čakajo obračuni osmine finala lige prvakov. Odkupna klavzula Fernandeza sicer znaša 120 milijonov evrov. Modri bi zanj plačali tudi toliko denarja, ponujajo še nekoliko več, a bi radi znesek izplačali v več obrokih. Lizbončani se za zdaj s tem niso strinjali, a bi lahko prihodnje ure vendarle postregle s preobratom in sklenitvijo dogovora. Če bo Chelsea dosegel svoje, bo s tem pisal zgodovino, saj se bo Fernandez podpisal pod najdražji prestop v zgodovini angleškega klubskega nogometa.

    Manchester City, Jack Grealish | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Čeprav imajo otoški klubi, pri katerih ne manjka tujega kapitala, ogromno bogastvo in si lahko privoščijo marsikaj, za novinca še nikoli niso zapravili 120 milijonov evrov. Angleški rekord je sicer v rokah Jacka Grealisha, za katerega je Manchester City Aston Villi odštel 117,5 milijona evrov.

  • 17:52

    Brecl iz Celja v Domžale

    25-letni bočni branilec Amadej Brecl po odhodu iz Celja ni dolgo iskal novega delodajalca. Kariero bo nadaljeval v Domžalah, kjer se je pridružil Rožmanovi četi na pripravah v Umagu. Z dvakratnimi slovenskimi prvaki je sklenil pogodbo do leta 2024.

    "Domžale veljajo za mlado ekipo, ki ima poseben slog igre. To mi ustreza, gre na roko, zato že nestrpno pričakujem prve prvenstvene izzive," je dejal Brecl, ki je v celjskem dresu odigral 134 tekem in se lahko pohvali z dragocenimi izkušnjami, ki bodo lahko Domžalčanom prišle prav v boju za Evropo.

  • 17:44

    Gorico okrepil Luksemburžan

    Nogometaše Gorice je pred spomladanskim delom državnega prvenstva okrepil luksemburški reprezentant Vahid Selimović, 25-letni branilec, ki je člansko kariero začel pri Metzu, nadaljeval pa na Cipru in Grčiji.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by ND Gorica (@ndgorica)



    Nogometaš, ki je v kategoriji do 19 let eno tekmo odigral tudi za srbsko reprezentanco, v luksemburški pa je nato na 11 tekmah dosegel tudi en gol, v Novo Gorico prihaja kot prost igralec. Podpisal je pogodbo do konca sezone, poroča STA.

    "Imam kar nekaj izkušenj, v francoskem prvenstvu sem igral na visoki ravni. S prihodom v Novo Gorico se želim vrniti v dober tekmovalni ritem. Želim odigrati čim več tekem in pomagati ekipi, da se dvigne na lestvici in obstane v ligi," je za spletno stran novogoriškega kluba dejal Selimović, ki je v dveh letih in pol za Ofi s Krete odigral le 27 tekem.

  • 14:55

    Sabitzer na poti v Manchester

    Čeprav je trener Manchester Uniteda Erik ten Hag zatrjeval, kako rdeči vragi ne potrebujejo dodatnih moči in bi lahko prenesli nekajmesečno odsotnost Christiana Eriksena, kar nekaj otoških medijev poroča o hitrem odzivu Uniteda, ki si želi na Old Trafford pripeljati Marcela Sabitzerja. Avstrijec se je že odpravil v Manchester, kjer bi lahko danes sklenil posel. 

    Marcel Sabitzer | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Avstrijski reprezentant, ki igra na položaju zadnjega zveznega igralca in pri Bayernu ni reden član začetne enajsterice (na 15 nastopih v bundesligi v tej sezoni je le sedemkrat začel dvoboj od prve minute), bi tako lahko presenetljivo postal eden izmed junakov zadnjega dne prestopnega roka. Na zadnji tekmi Bavarcev je proti Eintrachtu vstopil v igro šele v 90. minuti.

    Športni direktor Bayerna Hasan Salihamidžić je priznal, kako je danes prejel klic Manchester Uniteda, v boj za naklonjenost 28-letnega Avstrijca pa se je vključil tudi Chelsea!

    Marcel Sabitzer | Foto: Reuters Foto: Reuters

    V igri za slovenskega soseda so tako tudi Londončani, ki bi radi okrepili zvezno vrsto s Sabitzerjem. Ta je pred prihodom v München igral za rdeče bike iz Leipziga, pri katerih si je delil slačilnico tudi s Kevinom Kamplom.

  • 13:30

    Spremembe v 1. SNL

    Slovenski klubi imajo čas za nakup igralcev do 15. februarja, a se ogromno dogaja že zdaj.

    Tako je v ponedeljek Domžale okrepil Mirza Hasanbegović, za Maribor ne bosta več igrala Roko Baturina in Danijel Šturm, za Radomlje Luka Guček, za Domžale pa Enes Alić.

    Več v članku …

  • 13:21

    Man Utd bo pogrešal Danca

    Poraja se vprašanje, ali bo v zadnjih urah prestopnega roka aktiven tudi Manchester United. Poškodba Christiana Eriksena, ki jo je staknil po prekšrku Andyja Carrolla na zadnji tekmi pokala FA, ni tako nedolžne narave, kot se je zdelo na začetku.

    Christian Eriksen | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Zaradi poškodbe gležnja bo Danec z igrišč odsoten več mesecev. Najverjetneje bi se lahko vrnil konec aprila oziroma v začetku maja.

  • 13:03

    Cancelo podpisal za Bayern

    Za enega vrhuncev zimskega prestopnega roka je poskrbel Joao Cancelo. Portugalski zvezdnik bo do konca sezone kot posojeni nogometaš Manchester Cityja igral za Bayern iz Münchna, nato pa lahko Bavarci njegovo pogodbo odkupijo za 70 milijonov evrov.

    Več o prestopu ...

  • 12:17

    Francoz okrepil Udinese

    Slovenskima reprezentantoma Jaki Bijolu in Sandiju Lovriću se je v Vidmu pri Udineseju pridružil francoski krilni napadalec Florian Thauvin. Leta 2018 je bil član izbrane vrste, s katero je na SP v Rusiji postal svetovni prvak, leto pred tem pa se je predstavil tudi slovenskim ljubiteljem nogometa, ko je z Marseillem v play-offu za ligo Europa izločil Domžale in zatresel mrežo slovenskemu prvoligašu na tekmi v Velodromu.

    V dresu Marseilla je v vseh tekmovanjih dosegel 71 zadetkov, nato pa leta 2021 presenetil z odločitvijo, da kariero nadaljuje v Mehiki. Izbral je ponudbo Tigresa, ki ga zapušča po poldrugem letu in se vrača v Evropo. Zdaj bo nosil dres Udineseja in poskušal nadoknaditi vrzel zaradi poškodbe Gerarda Deulofeuja. Za francosko reprezentanco je zbral deset nastopov.

  • 12:10

    Spremembe pri Leedsu

    29-letni španski branilec Diego Llorente se seli v serie A. Leeds United je otroka madridskega Reala, ki je najboljše predstave nizal v dresu Real Sociedada, v Leedsu pa pod vodstvom trenerja Jesseja Marscha izpadel iz udarne enajsterice, posodil Romi do konca sezone, nato pa bo lahko občasni španski reprezentant za okrog 12 milijonov evrov postal polnopravni član sinov volkulje.

    Leeds United je zadnji dan prestopnega roka pripeljal 18-letnega Portugalca Dioga Monteira. Spada med zelo obetavne branilce, angleški klub pa je švicarskemu Servettu zanj plačal dober milijon evrov. V Leedsu je navijače sicer najbolj osrečil prihod ameriškega reprezentanta Westona McKennieja, ki je zapustil Juventus in se pridružil soigralcem na Elland Roadu.

  • 11:14

    Jorginho prihaja k Arsenalu

    Arsenalu je uspelo. Topničarji bodo zadnji dan prestopnega roka, neodvisno od tega, ali bo Brighton privolil v njihov predlog za nakup Ekvadorca Moisesa Caiceda, na Emirates pripeljali Jorginha. Brazilec z italijanskim potnim listom je nogometaš po okusu trenerja vodilnega angleškega kluba Mikela Artete. Otoški mediji poročajo, da sta londonska velikana že sklenila dogovor.

    Jorginho | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Jorginha čaka le še zdravniški pregled, nato pa ga bodo javnosti predstavili v rdeče-belem dresu. Arsenal bo za 31-letnega zveznega igralca, ki bi mu po koncu sezone potekla pogodba s Chelseajem, plačal okrog 15 milijonov evrov.

  • 10:55

    Maročan v dresu Barcelone?

    Barcelona bi zadnji dan prestopnega roka rada okrepila moštvo. Vodilni španski prvoligaš, ki se otepa finančnih težav, bi rad pripeljal enega največjih zvezdnikov SP 2022 v Katarju, Maročana Sofyana Amrabata, sicer zveznega igralca Fiorentine. Katalonci so že stopili v stik z vodstvom vijolic.

    Amrabat | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Amrabat ima z nekdanjim klubom Josipa Iličića pogodbo sklenjeno do leta 2024. Po izvrstnih predstavah v Katarju, kjer je z reprezentanco osvojil četrto mesto, se je omenjal kot morebitna okrepitev Liverpoola, Atletica in še nekaterih klubov, med katerimi pa ni bilo Barcelone. Zdaj je drugače. Katalonci so Fiorentini predstavili predlog, po katerem bi Maročan do konca sezone zaigral za Barcelono kot posojeni nogometaš vijolic, nato pa bi se lahko, tako poroča Marca, 26-letni Amrabat Blaugrani pridružil za 35 milijonov evrov. 

    Barcelona se resno zanima tudi za Mehičana Juliana Arauja, 21-letnega bočnega branilca LA Galaxyja, ki bi prišel Kataloncem še kako prav, če bo Hector Bellerin resnično nadaljeval kariero v Lizboni pri Sportingu. Ta namreč išče rešitev za vrzel, nastalo po odhodu Pedra Porra k Tottenhamu.

  • 10:38

    Španec že v Londonu

    Danes bo globoko v žep segel tudi Tottenham. Španski desni bočni branilec Pedro Porro se je že poslovil od navijačev Sportinga iz Lizbone in odšel v London, kjer naj bi po zdravniškem pregledu sklenil sodelovanje s Tottenhamom.

    V jesenskem delu se je pomeril v ligi prvakov tudi proti londonskemu velikanu in na trenerja Antonia Conteja naredil dober vtis. Conte je prižgal zeleno luč za prestop, Tottenham pa bo zeleno-belim levom plačal okrog 40 milijonov evrov. 23-letni Španec je v tej sezoni na 23 tekmah za Sporting prispeval tri zadetke in 11 asistenc.

  • 10:30

    Mladi Slovenec pri Benfici

    V izdihljajih prestopnega roka je klub zamenjal tudi mladi slovenski reprezentant Amir Feratović.

    Nekdanji up Brava in Rome se je jeseni dokazoval v drugi portugalski ligi pri Estreli, do konca sezone pa bo nastopal za B-ekipo Benfice. Nato lahko sloviti portugalski klub iz Lizbone odkupi njegovo pogodbo, plačati bo moral milijon evrov.

    Več o prestopu ...

  • 09:56

    Inter išče okrepitev v Angliji

    Italijanski športni dnevnik La Gazzetta dello Sport poroča, da se Inter, ki se zaveda, da bi lahko Milan Škriniar že danes odšel v Pariz k PSG, ozira proti Angliji. Želja črno-modrih je Harry Maguire (Manchester United), če pa 29-letni Anglež ne bi mogel priti v Milano, bi lahko prišla v poštev tudi Šved Victor Lindelof (Manchester United) in Nemec Thilo Kehrer (West Ham).

  • 09:48

    Češnjice pripeljale Ukrajinca

    Danes se namerava okrepiti tudi Bournemouth. Otoški klubi poročajo, da so "češnjice" sklenile dogovor z Dinamom iz Kijeva glede prihoda Ilje Zabarnjija. 20-letni branilec, ki že nastopa za ukrajinsko člansko reprezentanco, bo danes opravil zdravniški pregled, nato pa, če ne bo zapletov, podpisal pogodbo z angleškim premierligašem. Ukrajinci bodo za nadarjenega branilca prejeli okrog 27 milijonov evrov.

    Bournemouth je bil dejaven tudi včeraj, ko se je z Romo dogovoril glede 25-letnega levega bočnega branilca Matiasa Vine. Urugvajski reprezentant bo na Otoku do konca sezone nastopal kot posojeni nogometaš Rome.

  • 09:35

    Everton snubi Gallagherja

    Zadnji dan prestopnega roka je največ pozornosti usmerjeno na Otok. Angleški velikani imajo še zadnjo priložnost, da se okrepijo pred zahtevnim nadaljevanjem prvenstva, kmalu se bo začel tudi izločilni del evropskih tekmovanj.

    Svoje vrste želijo danes okrepiti tudi tisti, ki jim gori pod nogami. Na primer Everton, ki v tej sezoni niza zelo skromne rezultate. Novi trener Sean Dyche želi okrepiti moštvo, na seznamu želja pa je Connor Gallagher (Chelsea), za katerega bi lahko odštel 45 milijonov evrov. Ravno toliko, kot je nedavno zaslužil za Anthonyja Gordona (Newcastle).

  • 09:34

    Xavi bi okrepil napad

    Kako razmišljajo v vrstah treh največjih španskih klubov? Branilec evropske lovorike Real Madrid ta mesec ni spreminjal ekipe. Zadržal je vse največje zvezdnike, s katerimi želi ubraniti evropski naslov, po koncu sezone pa se jim bo pridružil 16-letni brazilski čudežni deček Endrick. Zanimivo je, da je nedavni žreb španskega pokala v polfinalu kroglico z Realom združil z Barcelono, tako da bodo nogometni sladokusci spremljali dva pokalna el clasica.

    Xavi Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters Tistega v finalu superpokala, odigranega v Savdski Arabiji, so premočno dobili Katalonci, ki si želijo zadnji dan prestopnega roka okrepiti napad. Takšna je želja trenerja Xavija, zlasti po nedavni poškodbi Francoza Ousmaneja Dembeleja.

    Atletico Jana Oblaka bo, kot kaže, ostal brez Brazilca Felipeja, za katerega sta se najbolj ogrela Nottingham Forest in Bayer Leverkusen, Saula Nigueza pa povezujejo z Valencio. Diego Simeone po drugi strani ne bi imel nič proti, če bi v špansko prestolnico iz Leicester Cityja prišel Turek Caglar Soyuncu.

  • 09:32

    Arsenal bi Ekvadorca, a ...

    Otoški mediji že lep čas opozarjajo na možnost odhoda Moisesa Caiceda, enega najboljših igralcev Brightona. Za Ekvadorca se je najbolj ogrel Arsenal, a galebov ni prepričala niti širokogrudna ponudba topničarjev v vrednosti 80 milijonov evrov (z vključenimi bonusi). Malce manj, a vseeno ogromno (okrog 60 milijonov) je pred nekaj tedni ponujal Chelsea. Ker je Južnoameričan izostal na zadnji tekmi Brightona, ta pa je tudi brez njegove pomoči v pokalu izločil Liverpool, bi lahko zadnji dan prestopnega roka postregel z njegovo prodajo. Če bodo galebi prižgali zeleno luč.

    Moises Caicedo | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Arsenalu gre sicer odlično v angleškem prvenstvu in ligi Europa, a je trener Mikel Arteta prepričan, da bi potreboval še nekatere okrepitve. Tako bodo topničarji poskušali zadnji dan najti skupen jezik z londonskim tekmecem Chelseajem, saj bi rad Arteta na Emirates zvabil Jorginha. Italijanski reprezentant ima z modrimi pogodbo veljavno le še do konca sezone.

  • 09:30

    Cancelo iz Cityja k Bayernu

    Danes je pričakovati potrditev prestopa, ki je svojevrstno presenečenje, saj se bo Manchester City, kot kaže, odrekel vrhunskemu portugalskemu branilcu Joau Cancelu. Po vrnitvi s SP 2022 pri Josepu Guardioli ni imel več tako pomembne vloge. Na Otoku se je veliko pisalo o domnevnem nezadovoljstvu kar petih zvezdnikov. Poleg Cancela so to Bernardo Silva, Ilkay Gündogan, Aymeric Laporte in Kyle Walker, za katerega se resno zanima Fenerbahče, kjer nastopa Miha Zajc.

    Joao Cancelo | Foto: Reuters Foto: Reuters Cancelo naj bi danes sklenil dogovor z Bayernom, temu se bo do konca sezone pridružil kot posojeni nogometaš Cityja, nato pa bi ga lahko Bayern, ki zaradi slabše forme Francoza Benjamina Pavarda in poškodb Maročana Noussairja Mazraouija išče okrepitev na položaju desnega bočnega branilca, dokončno odkupil. Mediji omenjajo, da bi bil lahko na voljo za okrog 70 milijonov evrov.

    City bi lahko po drugi strani danes zapolnil vrzel v obrambi s prihodom Američana Antoneeja Robinsona, za katerega bi lahko Fulhamu odštel okrog 40 milijonov evrov.

  • 09:29

    PSG bi rad okrepil obrambo

    Zvezdniški PSG si želi okrepiti obrambo. Francoski prvak se že dolgo zanima za Slovaka Milana Škriniarja, dolgoletnega soigralca Samirja Handanovića pri milanskem Interju. Parižani bi se lahko pogodili s črno-modrimi, ki za Slovaka, temu po koncu sezone poteče pogodba z Milančani, zahtevajo vsaj 20 milijonov evrov.

    Milan Škriniar | Foto: Reuters Foto: Reuters Francoski prvak za zdaj Interju ponuja 15 milijonov, a bi lahko zadnji dan prestopnega roka prinesel dogovor. PSG se zanima tudi za maroškega legionarja pri Chelseaju Hakima Ziyecha.

  • 09:27

    Bo padel angleški rekord?

    Chelsea bi rad v svoje vrste pripeljal Enza Fernandeza. 22-letni Argentinec, novi svetovni prvak in najboljši mladi nogometaš SP 2022 v Katarju, je član Benfice. Njegova odkupna klavzula znaša 120 milijonov evrov. Modri bi zanj plačali tudi toliko denarja, ponujajo še nekoliko več, a bi radi znesek izplačali v več obrokih. Lizbončani se za zdaj s tem niso strinjali, a se nadaljujejo pogajanja med kluboma, ki ju prihodnji mesec že čakajo obračuni osmine finala lige prvakov. Če bo Chelsea dosegel svoje, bo s tem pisal zgodovino, saj se bo Fernandez podpisal pod najdražji prestop v zgodovini angleškega klubskega nogometa.

    Argentina Enzo Fernandez | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Čeprav imajo otoški klubi, pri katerih ne manjka tujega kapitala, ogromno bogastvo in si lahko privoščijo marsikaj, za novinca še nikoli niso zapravili 120 milijonov evrov. Ker je danes zadnji dan prestopnega roka, bo treba hitro sprejeti končno odločitev. Kar zadeva Fernandeza, ne bi imel prav nič proti, če bi se preselil na Stamford Bridge. Angleški rekord je sicer v rokah Jacka Grealisha, za katerega je Manchester City Aston Villi odštel 117,5 milijona evrov.

Cristiano Ronaldo
Sportal Nov udarec za Ronalda. Svet obšel posnetek bogatega Arabca, ki mu očita ... #video

Minila so obdobja, ko so se za največje zvezdnike enakovredno potegovali največji evropski klubi, razpršeni po številnih državah. Odkar lahko elitni angleški klubi računajo na izjemen zaslužek, ki so ga deležni zaradi prodaje televizijskih pravic, so postali nesporni kralji prestopnih rokov. Tako so Otočani poskrbeli za vseh sedem prestopov, vrednih vsaj 30 milijonov evrov.

Največji prestopi v tem zimskem prestopnem roku:

Nogometaš (država) Prejšnji klub Novi klub Odškodnina
Enzo Fernandez (Argentina) Benfica (Por) Chelsea (Ang) 121 milijonov evrov
Mihajlo Mudryk (Ukrajina) Šahtar Doneck (Ukr) Chelsea (Ang) 70
Anthony Gordon (Anglija) Everton (Ang) Newcastle (Ang) 45,6
Cody Gakpo (Nizozemska) PSV Eindhoven (Niz) Liverpool (Ang) 42
Benoit Badiashile (Francija) Monaco (Fra) Chelsea (Ang) 38
Noni Madueke (Anglija) PSV Eindhoven (Niz) Chelsea (Ang) 35
Malo Gusto (Francija) Lyon (Fra) Chelsea (Ang)  30

Vir: Transfermarkt

V tej sezoni so najboljši angleški klubi (poletni in zimski prestopni rok) za nakupe novih igralcev plačali slabe tri milijarde funtov, s čimer so krepko presegli rekord iz sezone 2017/18 (1,86 milijarde funtov).

Prevlada je tako velika, da so angleški premierligaši letos potrošili trikrat več denarja kot klubi iz elitnih lig v Franciji, Italiji, Nemčiji in Španiji skupaj.

Pet najmočnejših lig v Evropi. Koliko so letos zapravile za prihod novih igralcev?

1.    angleško prvenstvo (Premier League) 824,81 milijona evrov
2.    francosko prvenstvo (Ligue 1) 117,90
3.    nemško prvenstvo (Bundesliga) 68,27
4.    špansko prvenstvo (La Liga) 31,88
5.    italijansko prvenstvo (Serie A) 28,42

Vir: Transfermarkt (podatek velja do torka zvečer)

Ne spreglejte