Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
25. 1. 2010,
10.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 1. 2010, 10.48

7 let, 12 mesecev

Viole: Nepošteno, da se išče vzdevek šele sedaj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z navijaško skupino Viole, ki je močno navezana na Ljudski vrt, neosvojljivo mariborsko trdnjavo Kekove čete v nedavnih kvalifikacijah, smo se pogovarjali o vzdevku slovenske nogometne izbrane vrste.

Po klubu navijačev Slovenia Supporters ter navijaških skupinah Green Dragons (Olimpija) in Black Gringos (Mura 05) so svoj pogled na izbor vzdevka reprezentance, ki je na Sportalu deležen velikega zanimanja, podali še privrženci osemkratnih državnih prvakov iz Maribora. ''Mnenja smo, da izbira vzdevka reprezentance ni bistvenega pomena. Verjetno je boljše, da ga sploh nima, kot pa da bi se ga izbiralo na silo. Naša reprezentanca je prepoznavna po moštvenem duhu, srčnosti in uspehih, če pa že, pa je boljše, da vzdevek pride spontano in sam od sebe kot pa da nastane umetno. Je pa zgrešeno in nepošteno do reprezentance, da se išče vzdevek šele sedaj, ko smo šokirali nogometni svet in se uvrstili na SP, v primeru, da pa bi kvalifikacije končali kako drugače, pa se v tem trenutku ne bi nobeden obremenjeval s kakršnimi koli vzdevki, ampak bi se verjetno izbiral novi selektor,'' meni navijaška skupina Viole Maribor, ki je podala odgovor kar v skupnem imenu, saj nima nihče izmed njenih članov želje po javnem nastopanju oziroma izpostavljanju.

Z reprezentanco v dobrem in slabem

Viole, ustanovljene leta 1989, so imele v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu pomembno vlogo, saj so se domače reprezentančne tekme igrale v prenovljenem Ljudskem vrtu. V bližnji prihodnosti, ko bodo prišli na vrsto kvalifikacijski dvoboji za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2012 na Poljskem in v Ukrajini, bo pri izboru domačega prizorišča prišla v poštev tudi Ljubljana.

''Glede gradnje štadiona v Stožicah nimamo prav nič proti. Če se bodo tekme reprezentance v prihodnje igrale v Ljubljani, bomo v velikem številu hodili tudi tja, saj smo z reprezentanco vsepovsod v dobrem in v slabem. Lahko pa si bomo tudi malo oddahnili, saj bodo organizacijo tekem spet prevzeli Green Dragonsi,'' menijo Viole, ki so njihovo organizacijo rezultatsko izjemno uspešnih domačih srečanj v kvalifikacijah za SP 2010 ocenili več kot pozitivno, ob tem pa dodali, da bi se lahko kot vedno še kaj izboljšalo. Iz vrst največjih tekmecev, navijačev Olimpije, so prišle obtožbe, da je na reprezentančnih tekmah v Mariboru prihajalo do neljubih zapletov. In odgovor Viol? ''Nobena slovenska navijaška skupina ni nezaželjena na tekmah reprezentance v Mariboru in to velja tudi za Green Dragonse. Zakaj se ne udeležujejo tekem v Ljudskem vrtu, nam ni poznano in je to njihov problem, ne naš.''

Največji zalogaj do zdaj

Največje nogometno tekmovanje na svetu bo na jugu Afrike potekalo od 11. junija do 11. julija. Po zagotovilih navijaške skupine Viole Maribor zagotovo ne bo minilo brez udeležbe njenih članov.

''Kakor hodimo povsod, bomo prisotni tudi v JAR. Treba pa je na tem mestu poudariti, da mi, kar se tiče gostovanj reprezentance, za naše člane priskrbimo karte in pomagamo komu s prevozom, večina pa potem potuje v lastni režiji, kakor se pač kdo znajde in kakšna sredstva ima na voljo. In tako bo tudi v tem primeru svetovnega prvenstva,'' so zaupali privrženci ''vijolic'' in slovenske nogometne reprezentance, ki se strinjajo s tem, da bo pot v Južno Afriko predstavljala največji zalogaj do zdaj. ''Predvsem finančnega, tako da ne vemo koliko članov se bo odpravilo na pot, saj se 'ekipe' znotraj Viol organizirajo po svoje, in bomo tako končno število navijačev izvedeli šele na licu mesta,'' so pojasnili.

Pozdravljamo menjavo dresov

Dotaknili smo se tudi vprašanja navijanja za slovensko nogometno reprezentanco. Je iz zornega kota Viol vzorno ali bi se dalo na tem področju še kaj izboljšati?

''Doma je navijanje zadovoljivo, na gostovanjih pa slabo. Pojavlja se problem, da z izjemo navijačev Maribora in z redkimi izjemami preostalih slovenskih navijačev, ki poznajo naš slog navijanja, skoraj polovica tribune ne ve, zakaj je na našem sektorju. Praktično vsako tekmo se pojavljajo neznane skupine, ki niti ne navijajo nikjer in smatrajo, da jim karte po nekakšni njihovi teoriji pripadajo. Tako to ne gre in v bodočnosti bo treba na tem področju nekaj spremeniti. Njim je mesto na preostalih tribunah, sektor pa bi moral biti zapolnjen z 'ultrasi', kolikor jih v Sloveniji pač premoremo. Razlog, zakaj se nekatere skupine ne udeležujejo tekem v Mariboru, je nam nepoznan, nihče pa ni nezaželjen,'' so Viole še enkrat ponovile misel, da je na navijaško tribuno Ljudskega vrta dobrodošel vsak pravi slovenski navijač, ki pozna osnovni slog navijanja. Večjo težavo predstavljajo gostovanja. ''Tam so na enem sektorju zbrani vsi slovenski navijači, 'opremljeni' z vsemožnimi rekviziti in barvami in je sektor podoben cirkusu. V takih razmerah je težko prevzeti organizacijo navijanja, saj 90 odstotkov ljudi ne zna navijati (v našem slogu), dejstvo pa je, da nikogar ne moreš v nič prisiliti - če nekega skupnega sloga nikoli ni bilo. Mogoče se bo kaj spremenilo, ko bo slovenska reprezentanca igrala v barvah naše zastave, zato pozdravljamo odločitev NZS glede menjave barve dresov v prihodnosti. Nam namreč nikoli ni bilo jasno, zakaj se tega ni naredilo že veliko prej,'' so se spraševali člani navijaške skupine Viole Maribor, ki vidijo v menjavi barve dresov priložnost, da bo izgled sektorja z navijači slovenske izbrane vrste odslej še lepši, saj bodo šali, dresi in zastave v nacionalnih barvah.

Ne spreglejte