Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2008,
23.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 23.00

8 let

Švedi ugnali evropske prvake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Švedska nogometna reprezentanca je v tekmi prvega kroga evropskega prvenstva v skupini D v Salzburgu premagala Grčijo z 2:0 (0:0).

Zadnja tekma prvega kroga Eura 2008 je prinesla obračun aktualnih prvakov Grkov s Švedi, ki so bili kljub statusu branilcev naslova svojih tekmecev favoriti. Nazadnje so odnesli vse tri točke, a z igro, ki so jo pokazali, jih na obračunih s Španijo in Rusijo čaka še veliko dela.

Grki so se na prvi tekmi kot branilci naslova, potem ko so pred štirimi leti zelo presenetljivo stopili na vrh Evrope, predstavili s prav takšno igro, s katero so končali prejšnji Euro. Zaprto in neatraktivno, s poudarkom na obrambi, kar gledalcem v Salzburgu ni obetalo prav veliko nogometnih užitkov. Švedska se je v takšen sistem igre zelo dobro vključila in večji del prvega polčasa sta moštvi bolj ali manj nabijali žogo in igrali na dolge podaje brez nevarnejših akcij, zaradi česar so navijači pred iztekom prvega polčasa upravičeno negodovali z glasnimi žvižgi.

Prvi polčas s povprečno predstavo

Akcije obeh ekip v prvih 45 minutah, po katerih bi bili mreži v nevarnosti, da se zatreseta, je bilo mogoče prešteti na prste ene roke. Najlepšo švedsko je imel Christian Wilhelmsson, ko je bil v 17. minuti sam pred vratarjem Antoniosom Nikopolidisom, a je bil v prepovedenem položaju. Prvi švedski zvezdnik Zlatan Ibrahimović pa je ne preveč zanesljivega grškega vratarja preizkusil v 33. minuti; Grk je stal predaleč od vrat, poskus Ibrahimovića z glavo pa je končal prek vrat. Na grški strani je bil nekoliko živahnejši le Angelos Charsisteas. Toda njegove tri polpriložnosti so dvakrat brez težav ustavili švedski branilci, enkrat pa je branil tudi vratar Andreas Isaksson. Slednji je imel še največ dela ob koncu polčasa, ko se je Angelos Bassinas nenadoma odločil za precej natančen strel s 25 metrov.

Uvodne minute drugega dela so nakazovale, da bo dvoboj v Salzburgu po dolgočasnem razpletu in mlačni igri poštena konkurenca doslej najslabši tekmi na EP med Francijo in Romunijo. Ne ena ne druga ekipa nista kazali posebne želje po napadu, dve polpriložnosti pa so imeli Grki. Giorgos Karagounis je stekel proti kazenskemu prostoru Švedske, toda preden bi lahko nevarneje streljal, se je obramba tekmecev vrnila na svoje mesto. V 63. minuti pa je Petter Hansson z glavo tako slabo preusmeril grško žogo, da je imel njegov vratar Isaksson veliko preglavic pri lovljenju.

Ko na sceno stopi čudežni deček ...

Nato pa je na sceno stopil švedski čudežni deček Ibrahimović, ki so ga Grki dobro uro uspešno zapirali. Henrik Larsson ga je zaposlil z lepo podajo, sledil je strahovit udarec Ibrahimovića z roba kazenskega prostora, grški vratar pa je bil kljub panterskemu skoku prekratek, da bi žogi preprečil pot v mrežo. Ibrahimović je čez nekaj minut sedel na klop, namesto njega je v igro vstopil Johan Elmander, toda takrat je bil izid že 2:0. Najprej je veliko priložnost zapravil povsem neoviran Fredrik Ljungberg, ki mu je Nikopolidis ubranil strel z osmih metrov, toda v nadaljevanju iste akcije je žoga prišla do Hanssona. Ta se je ob vratnici v skoku naslonil na Karagounisa, nato pa s pol metra med dvema branilcema v belih dresih in vratarjem, tudi z obilo sreče, žoga se mu je odbila od kolena čez golovo črto, le povišal švedsko vodstvo.

Grška obrambna postava se je po dveh prejetih zadetkih sesula, Švedi pa so bili zadovoljni z dvema goloma, tako da si do konca tekme niso več pretirano prizadevali za povišanje izida.


Fotoutrinki s tekme:






Ne spreglejte