Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2010,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 10. 2. 2010, 14.16

8 let

Štefan Škaper: Včasih se je živelo za nogomet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štefan Škaper je v začetku devetdesetih let kar dvakrat zapored postal kralj strelcev, je pa tudi rekorder po število zadetkov v prvi ligi - dosegel jih je kar 130.

Leta 1966 rojeni napadalec iz Prekmurja Štefan Škaper je zagotovo ena izmed od legend slovenske nogometne ligi. Potem ko je šel skozi vse selekcije murskosoboške Mure, je za eno sezono prestopil v Olimpijo, kjer pa v takratni jugoslovanski ligi ni dobil priložnosti. Na pobudo nekdanjih soigralcev v Muri se je po pol leta neigranja vrnil v Prekmurje k Beltincem, ki so bili takrat v drugi slovenski ligi. Pred osamosvojitvijo so postali prvaki, tako da so v sezoni 1991/92 igrali že v prvi ligi. Škaper je v petih sezonah pri Beltincih v prvi ligi na 139 tekmah dosegel kar 91 zadetkov. Blizu naslova najboljšega strelca je bil že v sezoni 1992/93, ko ga je za tri zadetke prehitel Sašo Udovič, kralj strelcev pa je postal naslednji dve sezoni, ko je dosegel 23 oziroma 25 zadetkov. Pri slednjem mu je to uspelo na vsega 25 tekmah, torej je dosegel v povprečju kar zadetek na tekmo. In kako je sam doživljal tista leta? "Bilo je lepo, spominjam se samo lepih stvari. Nogomet je bil višje, kot je zdaj, vsi so živeli bolj za nogomet, bilo je več publike. Liga je bila močnejša, poleg tega pa takrat ni bilo težav z denarjem," pravi 44-letni Škaper.

Derbiji Mura - Beltinci

Pred začetkom sezone 1996/97 se je vrnil v matično Muro in tudi tam izredno natančen. V štirih sezonah je v črno-belem dresu dosegel 39 zadetkov na 87 tekmah. Derbije med Muro in Beltinci je tako doživel v obeh dresih.

"To je bil zelo velik dogodek, sploh tukaj v Prekmurju. O tekmi se je govorilo en teden prej in še en teden kasneje. Kar se tiče same tekme, se je splačalo potruditi že zaradi same publike. To je bil lokalni derbi, šlo je za prestiž in položaj na lestvici ni imel veze. Nikoli se ni vedelo, kdo bo zmagal. Po eni strani je žalostno, da tega več ni. Beltincev več ni, Mura pa je v drugi ligi," se spominja derbijev Škaper.

Nikoli ni odšel v tujino

Škaper je skupno na 226 prvenstvenih tekmah dosegel kar 130 zadetkov in je še vedno rekorder lige (op. p. - nikomur po njem (še) ni uspelo preseči meje 100 zadetkov), pa se zdi, da tega ni najbolj izkoristil. Čeprav je imel številne tuje ponudbe nikoli ni zapustil Prekmurja, v dresu reprezentance pa je zbral le štiri nastope ali 86 minut.

"Ponudb iz tujine ni manjkalo, vendar niso bile finančno tako močne, da bi me pritegnile. Kasneje so na odločitev vplivala še leta in družina, ampak v tistem času je bilo v redu tudi pri nas. Kar pa se tiče reprezentance, sem bil takrat zelo razočaran, danes pa sem se s tem že sprijaznil. Prednost so pač dobili drugi, ampak o tem ne bi govoril. Vsak selektor pač ima svoje igralce," pravi Pef, kot so ga klicali prijatelji.

Po karieri v trenerske vode

Leta 2000 je končal z igranjem na najvišjem nivoju in se preselil v nižjeligaša Križevce, nazadnje pa je igral pri Beltincih.

Zaradi kroničnih težav s hrbtenico je bil primoran končati kariero. Sedmega septembra 2004 je bila njemu v čast organizirana poslovilna tekma, ki si jo je v Beltincih ogledalo prek 3000 ljudi. Nato je začel s trenersko kariero, sprva v mlajših selekcijah Mure, v članski konkurenci pa je vodil Beltince v tretji ligi, Bogojino v občinski ligi, Gančane v pomurski ligi, eno leto je bil pri Nafti, sedaj pa je trener Odrancev. Ima opravljeno že PRO licenco in kot sam pravi, se v prihodnosti vidi kot trener tudi v prvi ligi.

Ne spreglejte