Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 1. 2022,
22.59

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

Sevilla Barcelona Real Madrid Jan Oblak Jan Oblak špansko prvenstvo Atletico Madrid

Nedelja, 23. 1. 2022, 22.59

2 leti, 2 meseca

Špansko prvenstvo, 22. krog

Sanjski preobrat Atletica, Oblak spet pisal zgodovino. Real komaj rešil točko proti Elcheju.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Atletico Madrid | Mario Hermoso je v sodnikovem podaljšku popeljal Atletico do dragocene zmage s 3:2. | Foto Reuters

Mario Hermoso je v sodnikovem podaljšku popeljal Atletico do dragocene zmage s 3:2.

Foto: Reuters

Španski nogometni prvak Atletico je uprizoril izjemen preobrat. Po prvem polčasu je proti Valencii doma zaostajal z 0:2, na koncu pa, dva zadetka je dosegel v zadnjih minutah, premagal netopirje s 3:2. Jan Oblak je šele kot četrti vratar v zgodovini španskega prvenstva vknjižil jubilejni 250. nastop. Drugouvrščena Sevilla je doma remizirala s Celto in zaostanek za vodilnim Realom, ki je v nedeljo gostil Elche in se s težavami ognil porazu, znižala na štiri točke. Betis se je po prepričljivi zmagi pri Espanyolu utrdil na tretjem mestu. Barcelona je v nedeljo z 1:0 v gosteh premagala Alaves.

Slovenski vratar Jan Oblak je z Atleticom le prekinil neuspešni niz, v katerem so rdeče-beli izpadli iz pokalnega tekmovanja (0:2 v San Sebastianu), pred tem pa obstali še v polfinalu španskega superpokala. Aktualni španski prvaki, ki jim v tej sezoni v prvenstvu ne gre vse po načrtih, so po hudem boju, ki je postregel z epskim zaključkom, strli odpor devetouvrščene Valencie in zmagali s 3:2.

Mladi ameriški napadalec je tako proslavljal zadetek proti Atleticu. | Foto: Reuters Mladi ameriški napadalec je tako proslavljal zadetek proti Atleticu. Foto: Reuters

Rdeče-belim sprva ni kazalo najbolje. Gostje so povedli v 24. minuti. Oblaka je z izjemno natančnim strelom z roba kazenskega prostora ob nepozorni obrambi Atletica premagal reprezentant ZDA, 19-letni napadalec Yunus Musah. Tik pred koncem prvega dela je neodločnost zadnje vrste španskih prvakov kaznoval še Hugo Duro. Španec, ki nastopa za netopirje kot posojen igralec Getafeja, je brez večjih težav premagal Oblaka in Valencii priigral lepo prednost po prvem polčasu.

Veselje Angela Corree in Luisa Suareza, dveh najboljših strelcev Atletica v tej sezoni, po izenačenju na 2:2. | Foto: Reuters Veselje Angela Corree in Luisa Suareza, dveh najboljših strelcev Atletica v tej sezoni, po izenačenju na 2:2. Foto: Reuters

V 64. minuti je posijal žarek upanja za Atletico. Rezervist Matheus Cunha, ki je v igro vstopil le šest minut pred tem, je znižal zaostanek na 1:2. Pritisk Atletica se je stopnjeval, v zadnji minuti rednega dela pa je za izenačenje poskrbel Angel Correa. Sodnik je pokazal, da se bo v podaljšku igralo še sedem minut, nato pa se je Mario Hermoso v tretji minuti sodnikovega podaljška spretno prikradel pred vrata Valencie in poskrbel za popoln preobrat. Sledil je delirij navijačev Atletica na Wanda Metropolitanu in trenerja Diega Simeoneja, ki si je lahko oddahnil, saj je Atletico prekinil niz slabših rezultatov, hkrati pa ostaja na četrtem mestu. Za tretjeuvrščenim Betisom s tekmo manj zaostaja štiri točke.

Nov zgodovinski mejnik Oblaka

Škofjeločan, ki je nedavno dopolnil 29 let, je branil že na 250. tekmi španskega prvenstva. Tovrsten dosežek je v zgodovini la lige uspel le trem vratarjem. Rekorder je legendarni čuvaj mreže madridskega Reala Iker Casillas (468), drugi je dolgoletni vratar Barcelone Victor Valdes, tretji pa Bask Gorka Iraizoz (Athletic Bilbao).

Sevilla štiri točke za Realom

Vodilni Real Madrid se je še drugič ta teden pomeril z Elchejem. V pokalu ga je s skrajnimi močmi izločil šele po podaljšku (2:1), a takrat trener Carlo Ancelotti ni računal na najmočnejšo postavo. Spočil je kar nekaj igralcev, manjkala sta denimo najboljša strelca Karim Benzema in Vinicius Jr., ni bilo tudi hrvaškega zvezdnika Luke Modrića in brazilskega branilca Ederja Militaa. Tokrat je bila zasedba galaktikov popolna, pa je spet imela obilico težav. 

Elche je proti Realu vodil z 2:0, nato so si Madridčani le priborili točko. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Elche je proti Realu vodil z 2:0, nato so si Madridčani le priborili točko. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po prvem polčasu so Madridčani zaostajali z 0:1, v 76. minuti tekme je bilo že 2:0 za Elche, nato je zaostanek z enajstih metrov znižal Luka Modrić, za končnih 2:2 pa je zadel Eder Militao v drugi minuti sodnikovega podalška,

Beli baletniki ohranjajo štiri točke prednost pred Sevillo. Andaluzijci so namreč v soboto doma le remizirali s Celto. Po prvem polčasu je kazalo še slabše, saj so gostje iz Viga vodili z 2:0, nato pa je Sevilla prek Papuja Gomeza in Oliverja Torresa izenačila na 2:2.

Mladi napadalec Ansi Fati si je na gostovanju Barcelone v Bilbau poškodoval mišico. Najbolj črne napovedi pravijo, da bi lahko sledil nekajmesečni premor za španskega reprezentanta. | Foto: Reuters Mladi napadalec Ansi Fati si je na gostovanju Barcelone v Bilbau poškodoval mišico. Najbolj črne napovedi pravijo, da bi lahko sledil nekajmesečni premor za španskega reprezentanta. Foto: Reuters

Osasuna, moštvo s sredine lestvice, je v nedeljo z 2:0 premagalo Granado. Prvi gol je v 64. minuti dosegel David Garcia po podaji Rubena Garcie, drugega pa v 64. Kike Garcia. S klopi za rezervne igralce jim je zaploskal Unai Garcia, ki pa priložnosti za igro tokrat ni dobil.

Barcelona se je v nedeljo vrnila v Baskijo, kjer je med tednom po hudem boju izpadla iz pokalnega tekmovanja. Athletic je zmagal po podaljšku s 3:2, za dodatno slabo voljo v vrstah Blaugrane pa sta poskrbeli še poškodbi Pedrija in Ansuja Fatija, ki sta se nedavno vrnila po daljši odsotnosti. Katalonci so tokrat gostovali pri Alavesu in ga z zadetkom Frankieja de Jonga premagala z 1:0. 

Jan Oblak
Sportal Nočna mora Jana Oblaka. Kamenjali avtobus Atletica, nato ta še izpadel iz pokala.

Špansko prvenstvo, 22. krog:

Petek, 21. januar:
Espanyol : Betis 1:4 (1:2)
de Tomas 14.; Iglesias 31., 53., Rodriguez 36., Willian Jose 76.; R.K.: de Tomas 81./Espanyol

Sobota, 22. januar:
Levante : Cadiz 0:2 (0:1)
Negredo 34., Sanchez 73.; R.K.: Lisci 76./Levante

Villarreal : Mallorca 3:0 (2:0)
Russo 12./ag., Trigueros 34., Parejo 87./11-m; R.K.: Russo 86./Mallorca

Sevilla : Celta Vigo 2:2 (0:2)
Gomez 71., Torres 76.; Cervi 37., Aspas 40.

Atletico Madrid : Valencia 3:2 (0:2)
Cunha 64., Correa 90., Hermoso 90.+2; Musah 24., Duro 44.
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.

Nedelja, 23. januar:
Granada : Osasuna 0:2 (0:0)
D. Garcia 64., K. Garcia 89.

Real Madrid : Elche 2:2 (0:1)
Modrić 82./11-m, Militao 90.+2; Boye 42., Milla 76.
Karim Benzema je v 33. minuti zapravil enajstmetrovko za Real.

Rayo Vallecano : Athletic Bilbao 0:1 (0:1)
Serrano 30.

Real Sociedad : Getafe 0:0

Alaves : Barcelona 0:1 (0:0)
De Jong 87.

Lestvica strelcev:

17 – Benzema (Real Madrid),
12 – Juanmi (Betis), Vinicius Junior (Real Madrid), de Tomas (Espanyol), 
10 – Aspas (Celta), Joselu (Alaves),
8 – Correa (Atletico Madrid), Depay (Barcelona), Guedes (Valencia), Moreno (Villarreal),
7 – Mina (Celta), Molina (Granada), Oyarzabal (Real Sociedad), Soler (Valencia), Suarez (Atletico Madrid), Unal (Getafe), Iglesias (Betis), Boye (Elche), 
...

 

Ne spreglejte