Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 2. 2023,
23.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

Getafe Real Sociedad Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Real Madrid Barcelona La Liga špansko prvenstvo

Ponedeljek, 6. 2. 2023, 23.00

1 leto, 2 meseca

Špansko prvenstvo, 20. krog

Barcelona izkoristila nepričakovan spodrsljaj Reala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Raphinha Barcelona | Veselje Brazilca Raphinhe po zadetku v mreži Seville. | Foto Reuters

Veselje Brazilca Raphinhe po zadetku v mreži Seville.

Foto: Reuters

Vodilna Barcelona je v derbiju 20. kroga španskega prvenstva doma ugnala Sevillo (3:0) in prednost pred največjim rivalom Realom povišala na osem točk. Beli baletniki, ki jih kmalu čaka nastop na svetovnem klubskem prvenstvu v Maroku, so ostali praznih rok pri Mallorci (0:1). Atletico je z Janom Oblakom v soboto remiziral z Getafejem, Valencia, ki išče novega trenerja, pa je izgubila v Gironi.

Real Madrid
Sportal Real se je znova približal Barceloni

Branilec naslova Real Madrid je v času nedeljskega kosila gostoval na Majorki in razočaral privržence. Ostal je brez točk (0:1), da je bilo nezadovoljstvo še večje, pa je lastno mrežo zatresel sam.

Nogometaši Mallorce so poskrbeli za veliko presenečenje v la ligi. | Foto: Reuters Nogometaši Mallorce so poskrbeli za veliko presenečenje v la ligi. Foto: Reuters

V 13. minuti je avtogol dosegel branilec Nacho, ki je slabo posredoval in premagal čuvaja mreža Andrija Lunina, ki je prejel priložnost, saj se je na ogrevanju poškodoval belgijski as Thibaut Courtois. Realu se je v 59. minuti ponudila lepa priložnost za izenačenje, a je Marco Asensio zapravil najstrožjo kazen. Izkazal se je vratar Mallorce Predrag Rajković in pomagal gostiteljem do odmevne zmage, s katero so se utrdili na desetem mestu.

Spodsljaj Reala je izkoristila vodilna Barcelona. Na Camp Nouu je v drugem polčasu napolnila mrežo Seville, ki je pod vodstvom Jorgeja Sampaolija kazala vedno boljše predstave, dobila zadnji dve prvenstveni tekmi in se povzpela na 13. mesto, proti Kataloncem pa utrpela visok poraz. Za izbrance Xavija so zadeli v polno Jordi Alba, Gavi in Raphinha.

Oblak znova ni izgubil proti Getafeju, a ni bil preveč srečen

Malo je tekmecev, s katerimi imata Jan Oblak in Atletico v zadnjih letih tako uspešno statistiko, če sploh kateri. Klub iz predmestja Madrida v preteklosti ni dosegal slabih rezultatov, ko se je meril s Simeonejevo četo, pa je doživljal katastrofalne rezultate. Nizali so se porazi, dolgo časa kapetan slovenske reprezentance proti Getafeju sploh ni prejel nobenega zadetka. Na uvodnih 11 prvenstvenih dvobojih z Getafejem se njegova mreža sploh ni zatresla, niz nepremagljivosti je trajal kar 1.035 minut, nato pa ga je v prejšnji sezoni premagal Srb Stefan Mitrović.

Turek Enes Ünal je v 83. minuti premagal Jana Oblaka. Škofjeločan je izbral pravilno smer, a je bil strel nogometaša Getafeja premočan. | Foto: Reuters Turek Enes Ünal je v 83. minuti premagal Jana Oblaka. Škofjeločan je izbral pravilno smer, a je bil strel nogometaša Getafeja premočan. Foto: Reuters

Atletico je nato po preobratu zmagal z 2:1, na drugi tekmi sezone 2021/22 pa na stadionu Wanda Metropolitano po novem preobratu zmagal še s 4:3. Uspešen niz proti Getafeju je nadaljeval tudi v tej sezoni, ko je v gosteh zmagal kar s 3:0. Oblak v svoji karieri v la ligi proti Getafeju še ni izgubil.

Niz je nadaljeval tudi v soboto, a po tekmi ni mogel biti zadovoljen z doseženim. Atletico namreč ni upravičil vloge favorita. Čeprav si je priigral več priložnosti in tudi v 60. minuti povedel prek Angela Corree, je bila usodna igra z roko Saula Nigueza v svojem kazenskem prostoru, po kateri je Getafe prejel priložnost za izvedbo najstrožje kazni. Turek Enes Ünal je bil natančen, tako da je Atletico ostal brez načrtovane zmage.

Atletico je v vodstvo v 60. minuti popeljal argentinski reprezentant Angel Correa. | Foto: Reuters Atletico je v vodstvo v 60. minuti popeljal argentinski reprezentant Angel Correa. Foto: Reuters

Za presenečenje kroga je poskrbel zadnjeuvrščeni Elche, ki je premagal Villarreal s 3:1 in tako v 20. krogu dosegel sploh prvo zmago v sezoni. Vse tri zadetke za Elche je dosegel Pere Milla.

Špansko prvenstvo, 20. krog:

Petek, 3. februar:

Sobota, 4. februar:

Nedelja, 5. februar:

Ponedeljek, 6. februar:

Najboljši strelci:

14  Lewandowski (Barcelona),
11 - Joselu (Espanyol),
9 - Aspas (Celta Vigo), Benzema (Real Madrid), Iglesias (Betis),
8  Muriqi (Mallorca), Sörloth (Real Sociedad),
7  Avila (Osasuna), Mendez (Real Sociedad), Morata (Atletico), Vinicius Jr. (Real Madrid), Sanchet (Bilbao),
6  Griezmann (Atletico Madrid), Milla (Elche), Ünal (Getafe), Valverde (Real Madrid), Veiga (Celta)
...

Ne spreglejte