Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 11. 2022,
21.58

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

3

Natisni članek

Olivier Giroud Robert Lewandowski Lionel Messi Lionel Messi argentinska nogometna reprezentanca Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Sobota, 26. 11. 2022, 21.58

1 leto, 5 mesecev

SP 2022 v Katarju, 7. tekmovalni dan

Argentina na krilih Lionela Messija ostala med živimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

3

Lionel Messi Argentina Katar 2022 | Lionel Messi je Argentino popeljal v vodstvo. | Foto Reuters

Lionel Messi je Argentino popeljal v vodstvo.

Foto: Reuters

Sedmi tekmovalni dan je na SP 2022 v Katarju postregel z nekaj zanimivimi obračuni. Argentina je ob zadetku in asistenci Lionela Messija z 2:0 ugnala Mehiko in tako ohranila možnosti za napredovanje. Nastop v osmini finala pa so si kot prvi že zagotovili Francozi, ki so ob dveh zadetkih Kyliana Mbappeja z 2:1 ugnali Dansko. Robert Lewandowski je ob zmagi Poljske nad Savdsko Arabijo (2:0) v skupini C dosegel svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih. Prvo tekmo dneva so odigrali nogometaši Avstralije in Tunizije. Avstralci so zmagali z 1:0, na prejšnjih sedmih tekmah na mundialih pa niti enkrat.

SP 2022 v Katarju, 7. tekmovalni dan:

Lestvici:

Messi, junak ob zmagi Argentine

Na zadnji tekmi dneva je Argentina z 2:0 (0:0) ugnala Mehiko in tako ostaja med "živimi" Argentinci, ki so se namreč po nepričakovanem porazu v prvem krogu s Savdsko Arabijo znašli v težkem položaju, morebiten nov poraz pa bi jim zaprl vrata v osmino finala. Junak srečanja je postal Lionel Messi, ki je po precej nezanimivi prvi uri srečanja v drugem polčasu v 64. minuti po podaji Angela Di Marie Argentino popeljal v vodstvo. Messi je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora z levico zadel v desni spodnji kot vrat Mehike. To je bil za 35-letnika drugi gol na svetovnem prvenstvu in skupno osmi na mundialih. Messi je nato še asistiral ob drugem zadetku Argentine, ko je v 87. minuti zadel še Enzo Fernandez.

Mehika tako tudi na četrti medsebojni tekmi na svetovnih prvenstvih z Argentino ni slavila. V skupini C ima zdaj pred zadnjim krogom prvega dela Poljska štiri točke, Argentina in Savdska Arabija imata po tri, Mehika pa eno.

Kylian Mbappe je na dveh tekmah svetovnega prvenstva dosegel tri gole. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je na dveh tekmah svetovnega prvenstva dosegel tri gole. Foto: Reuters Mbappe Francijo popeljal v osmino finala

Na drugi tekmi skupine D je Francija z 2:1 strla odpor Dancev, ki so bili v zadnjem obdobju za Francoze trd oreh. Med sabo so igrali že v letošnji ligi narodov in obe tekmi je dobila Danska (z 2:0 in 2:1). Tokrat se je zmage veselila zasedba Didierja Deschampsa, ki se je kot prva uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju.

V prvem polčasu sta mreži mirovali, več so poskušali Francozi, ki pa niso našli pravih odgovorov na obrambno postavitev Dancev. A v drugem delu pa so branilci naslova le našli pot do danske mreže. V 61. minuti je po odlični asistenci Thea Hernandeza zadel zvezdnik PSG Kylian Mbappe in Francijo popeljal v vodstvo z 1:0. A veselje Francozov je bilo kratkotrajno, le sedem minut kasneje je na 1:1 poravnal Andreas Christensen. Zatem pa je še drugič na tekmi udaril Mbappe. 23-letni nogometaš je po podaji Antoina Griezmanna v 86. minuti svojo reprezentanco znova popeljal v vodstvo in ji zagotovil drugo zmago na tem prvenstvu. Mbappe se je na dveh tekmah podpisal pod tri gole, skupno pa je dosegel svoj 14. gol na zadnjih 12 tekmah Francije.

Za branilce naslova, ki so dosegli šesto zaporedno zmago na mundialih (pred tem je tak niz uspel Špancem 2010), pa ta uspeh proti Danski lahko pomeni še nekaj več, posebej za nekoliko "vraževerne". Ko so se namreč Francozi nazadnje na SP v skupinskem delu izognili porazu proti Dancem, so obakrat nato osvojili naslov prvakov (1998, 2018).

Lewandowski ga je vendarle dočakal  Robert Lewandowski je dosegel svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih. | Foto: Reuters Robert Lewandowski je dosegel svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

V skupini C je Poljska z 2:0 (1:0) ugnala Savdsko Arabijo, ki je v prvem krogu z 2:1 šokirala Argentino. Poljake je v vodstvo v 39. minuti po asistenci Roberta Lewandowskega v vodstvo popeljal Piotr Zielinski. A nedolgo zatem so imeli Savdijci, potem ko je v kazenskem prostoru Poljske padel Saleh Al Shehri in ko si je posnetek dogajanja ogledal sodnik Wilton Sampaio, na voljo strel z enajstih metrov. Odgovornost je že v sodnikovem dodatku prvega polčasa prevzel Salem Al Dawsari, a se je z dvema izjemnima posredovanjema izkazal vratar Poljske Wojciech Szczesny.

Savdijci so v drugi polčas vstopili odločno, a so Poljaki odbili vsak njihov napad, ob tem pa so čakali na morebitne priložnosti iz protinapadov. Te so tudi dočakali, a jih je pri tem zapustila sreča. Najprej je okvir vrat v 63. minuti stresel Arkadiusz Milik, tri minute kasneje pa je vratnico zadel še Lewandowski. A zvezdniku Barcelone se je nato vendarle nasmehnila sreče, v 82. minuti je izkoristil veliko napako obrambe nasprotnika in dočakal svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih. Peti najbolje plačani nogometaš na letošnjem mundialu Lewandowski sicer na prvi tekmi ni zadel z bele točke, ob prvem velikem zadetku na mundialu pa je bil močno ganjen in na robu solza. 34-letni Poljak je s tem zadetkom postavil tudi končni izid tekme.

Wojciech Szczesny je takole ubranil strel z enajstih metrov, po odbiti žogi pa se je še enkrat izkazal s posredovanjem po strelu Mohameda Al Burajka. | Foto: Reuters Wojciech Szczesny je takole ubranil strel z enajstih metrov, po odbiti žogi pa se je še enkrat izkazal s posredovanjem po strelu Mohameda Al Burajka. Foto: Reuters

Savdijci so na zadnjih osmih tekmah proti evropskim ekipam vselej izgubili in ob tem niso dali niti enega gola. 

Tunizija in Avstralija za zgodovinsko priložnost

V skupini D je v prvem krogu Francija premagala Avstralijo, Tunizija in Danska pa sta igrali neodločeno. V drugem krogu sta se najprej pomerili Avstralija in Tunizija. Prvi polčas je bil precej izenačen, so pa Avstralci v 23. minuti prišli do gola in vodstva. V kazenski prostor je podal Craig Goodwin, nakar je odbito žogo z glavo v tunizijsko mrežo potisnil Mitchell Duke. V zaključku prvega polčasa so bili nevarnejši Afričani, a niti Mohamed Drager niti Youssef Msakni nista premagala avstralskega vratarja.

Mitchell Duke je zabil za vodstvo in tudi zmago Avstralije. | Foto: Reuters Mitchell Duke je zabil za vodstvo in tudi zmago Avstralije. Foto: Reuters

V drugem polčasu so Avstralci samo še branili minimalno prednost. Ni se jim maščevalo, pa čeprav so bili Tunizijci podjetnejši. Do konca so imeli štiri strele v okvir vrat, najbližje golu je bil v 88. minuti Wahbi Khazri. A je njegov strel ubranil Matthew Ryan. Avstralci so tako prekinili niz sedmih tekem brez zmage na svetovnih prvenstvih. S prvimi tremi točkami v Katarju ostajajo v igri za osmino finala.

Preberite še:

SP Anglija ZDA
Sportal Po Nizozemski z bledo igro razočarala še Anglija

 

Josip Iličić
Sportal "Katastrofalno. Nimam občutka, da prvenstvo sploh poteka."
Brazilija SP Neymar
Sportal Neymar ostaja v Katarju, a bo izpustil vsaj eno tekmo #video
SP Anglija ZDA
Sportal "Najboljši igralec, ki je preprečil gol Pulisica. Slavimo prečko!"
Ne spreglejte