Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
21.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,46

9

Natisni članek

Neymar FIFA SP 2018

Petek, 22. 6. 2018, 21.50

5 let, 9 mesecev

SP 2018, 9. DAN (SKUPINSKI DEL - 2. KROG)

Nor preobrat Švicarjev, ki so zmago nad Srbi proslavili z albanskim orlom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,46

9

Švica Srbija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Deveti dan svetovnega prvenstva v Rusiji je postregel s tekmami v skupinah D in E. Brazilija je v uvodnem srečanju dneva ugnala Kostariko z 2:0, nato je Nigerija z enakim rezultatom premagala Islandijo in spravila v dobro voljo Argentino, ki si je povečala možnosti za preboj med najboljših 16, v večernem spopadu pa je Švica z zadetkom Xherdana Shaqirija v zadnji minuti razžalostila Srbijo (2:1).

V Kaliningradu sta se v evropskem večernem spopadu pomerili Srbija in Švica. Orli so želeli po Kostariki vzeti mero še izbrani vrsti, ki se je v zadnjih letih večkrat srečala s Slovenijo v kvalifikacijah za velika tekmovanja. Če bi zmagali, bi si zagotovili preboj v osmino finala, a je ostalo le pri željah, saj je Švica po razburljivi končnici srečanja zmagala z 2:1.

Dvoboj se je začel po srbskih notah. V 5. minuti je z mojstrskim strelom z glavo zadel v polno Aleksandar Mitrović, v nadaljevanju pa je najlepše priložnosti za izenačenje zapravil Blerim Džemaili, eden izmed številnih švicarskih reprezentantov albanskih korenin, rojen na tleh nekdanje Jugoslavije.

Fotogalerija
1 / 22

Njegov rojak Granit Xhaka je z močnim strelom z razdalje v 52. minuti kronal premoč Švice, zadetek pa proslavil s tem, da je z rokama sestavil podobo dvoglavnega orla, simbola Albanije. V napeti tekmi, kjer ni manjkalo priložnosti na obeh straneh, je zmagovalca odločil zadetek Xherdana Shaqirija. V zadnji minuti je pobegnil srbskim branilcem, poskrbel za zmago Švice (2:1), s katero se je na lestvici povzpela na drugo mesto, zadetek pa podobno kot Xhaka proslavil s podobo dvoglavnega albanskega orla.

Aleksandar Mitrović
Sportal Neverjetno, kaj je spregledal nemški sodnik #video

Nigerija pokvarila načrte Islandiji

V skupini D, kjer si je Hrvaška zagotovila napredovanje že po četrtkovi visoki zmagi nad Argentino, se obeta goreč boj za drugo vozovnico v osmino finala. Po dveh krogih ji je najbližje Nigerija, ki je v petek prekrižala načrte Islandiji (2:0) in jo v Volgogradu premagala z 2:0. S tem so novinci na SP 2018 zamudili priložnost za zgodovinsko, prvo zmago na največjem tekmovanju.

Fotogalerija
1 / 20

Prvi polčas se je končal brez zadetkov. Priložnosti za zadetek so si priigrali le Islandci, Nigerija pa proti vratom Otočanov ni usmerila niti enega strela.

Napadalec Ahmed Musa je v 49. minuti po izjemnem protinapadu zatresel mrežo Islandije, nato stresel okvir vrat, ko pa je v 75. minuti povišal na 2:0, se je v Volgogradu začelo veliko slavje "superorlov". Islandci so resda imeli v 83. minuti priložnost, da bi se vrnili v igro. Sodnik je po VAR analizi pokazal na belo točko, a je Gylfi Sigurdsson žogo poslal čez vrata, tako da je ostalo pri 2:0. Rezultata so se razveselili v taboru Argentine, saj se jim ponuja možnost za napredovanje, če bodo v zadnjem krogu skupinskega dela boljši od Nigerije.

Brazilci do prve zmage v izdihljajih dvoboja

Današnji spored dogajanja na ruskih zelenicah sta ob 14. uri začeli Brazilija in Kostarika. V prvem polčasu je bila po pričakovanju nevarnejša Brazilija, a gledalci niso dočakali veliko priložnosti. Žoga je bila večino časa v posesti Južnoameričanov, ki so igrali v modri opremi, a so bili streli v okvir vrat Keylorja Navasa redki. Zadetku je bila najbližje Kostarika, že v 13. minuti.

V drugem delu se je nadaljevala premoč Brazilije. Gabriel Jesus je zatresel okvir vrat, v 79. minuti pa je Neymar po stiku z Giancarlom Gonzalezom padel v kazenskem prostoru, sodnik Björn Kuipers pa je že pokazal na belo točko. Veselje navijačev v rumenem, ki so napolnili tribune v St. Peterburgu, ni trajalo dolgo, saj je nizozemski delivec pravice po ogledu VAR posnetka spremenil odločitev. Ni bilo kazenskega udarca, kar je spravilo Neymarja v slabo voljo.

Fotogalerija
1 / 24

Brazilci so z vsemi silami napadli vrata Kostarika, na začetku sodnikovega podaljška pa le prišli do tako želenega zadetka. Ponovno ga je dosegel Philippe Coutinho, ki se je med strelce vpisal že proti Švici. V zadnjih sekundah je zmago favoritov potrdil prvi junak Neymar. Prvi zadetek in zmago je doživel tako čustveno, da je po zadnjem sodnikovem pisku padel na tla in zajokal od sreče.

Neymar Brazilija
Sportal Neymar pojasnil, zakaj se je zjokal

Skupina D:

Skupina E:

Najboljši strelci:

4 - Ronaldo (Portugalska)
3 - Costa (Španija), Čerišev (Rusija)
- Coutinho (Brazilija), Dzjuba (Rusija), Jedinak (Avstralija), Kane (Anglija), Lukaku (Belgija), Modrić (Hrvaška), Musa (Nigerija)
- ...

Ne spreglejte