Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 7. 2020,
23.44

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Amedej Vetrih Denis Popović Adam Gnezda Čerin Samir Handanović Jasmin Kurtić Josip Iličić Benjamin Verbič Alen Ožbolt Kenan Bajrić Žan Medved slovenski nogometaši na delu v tujini Jan Oblak Jan Oblak

Četrtek, 9. 7. 2020, 23.44

3 leta, 9 mesecev

Slovenski nogometni legionarji

Kakšna drama v Turčiji! Prosinečki potegnil krajšo proti Vetrihu.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Benjamin Verbič | Benjamin Verbič je pomagal kijevskemu Dinamu do pokalne lovorike z dragocenim zadetkom. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Benjamin Verbič je pomagal kijevskemu Dinamu do pokalne lovorike z dragocenim zadetkom.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

V sredo so se pokalne lovorike razveselili štirje slovenski legionarji. Benjamin Verbič je Dinamu iz Kijeva pomagal do dramatične zmage v finalu z zadetkom, Kenan Bajrić, Alen Ožbolt in Žan Medved pa so pomagali Slovanu iz Bratislave do pokalnega naslova, s katerim so osvojili dvojno slovaško krono. Edini zadetek v finalu pokala je prispeval Ožbolt z bele točke, na katero je pokazal sodnik po prekršku nad Medvedom. V četrtek je Amedej Vetrih pomagal Rizesporju do dramatične zmage v Turčiji, ko je v izdihljajih srečanja po velikem preobratu premagal ekipo Roberta Prosinečkega. 

Slovenski nogometaši/trenerji na delu v tujini:

Jon Gorenc-Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 2. liga Reading : Huddersfield 0:0 (torek) Odigral je vso tekmo in v 50. minuti prejel rumeni karton. Po koncu sezone se bo preselil v Avstrijo in okrepil graški Sturm.
Jan Mlakar (Wigan) Anglija, 2. liga Wigan : Queens Park Rangers 1:0 (sreda) Ni igral, na tekmi proti nekdanjemu klubu je ostal na klopi.

Aljaž Casar (Rheindorf Altach)

Avstrija, 1. liga, dvoboj za ligo Europa Austria Dunaj : Altach 1:0 (sreda) Ni kandidiral za tekmo.
Žiga Laci (AEK Atene) Grčija, 1. liga, liga za prvaka AEK Atene : OFI Kreta 2:0 (sreda) Ni igral, ostal je na klopi.
Valter Birsa (Cagliari) Italija, 1. liga Fiorentina : Cagliari 0:0 (sreda) Odigral je 79 minut.
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Verona : Inter 2:2 (četrtek) Branil je vso tekmo, Inter je na lestvici padel na četrto mesto.
Josip Iličić (Atalanta) Italija, 1. liga Atalanta : Sampdoria 2:0 (sreda) Odigral je 69 minut. To je bil njegov prvi nastop v "pokoronskem" obdobju, ki ga je začel od prve minute. Ko je Kranjčan zapustil igro, je bil rezultat še 0:0. Atalanta je dosegla že deveto zaporedno zmago v serie A in se drugouvrščenemu Laziu približala na vsega dve točki zaostanka.
Jasmin Kurtić (Parma) Italija, 1. liga Roma : Parma 2:1 (sreda) V igro je vstopil v 46. minuti, ko je bil rezultat 1:1. V 85. minuti je prejel rumeni karton.
Žan Majer (Lecce) Italija, 1. liga Lecce : Lazio 2:1 (torek) Odpravil je poškodbo mišice in proti drugouvrščeni ekipi serie A zaigral od 52. minute, ko je bil že dosežen končni rezultat.
Rok Vodišek (Genoa) Italija, 1. liga Genoa : Napoli 1:2 (sreda)  Ni kandidiral za dvoboj.
Žiga Lipušček (RFS Rigas) Latvija, 1. liga BFC Daugavpils : RFS 2:3 (sreda) Odigral je vso tekmo, RFS je po zaostanku z 0:2 dosegel tri zadetke in poskrbel za preobrat. RFS ima po šestih krogih maksimalni učinek 18 točk in vodi na lestvici.
Adam Gnezda Čerin (Nürnberg) Nemčija, dodatne kvalifikacije za 2. ligo, 1. tekma Nürnberg : Ingolstadt 2:0 (torek) Ni kandidiral za tekmo. Povratna tekma bo v Ingolstadtu, ta je v tretji nemški ligi osvojil četrto mesto, 11. junija.
Jaka Bijol (CSKA Moskva) Rusija, 1. liga Orenburg : CSKA Moskva 0:4 (sreda) V igro je vstopil v 72. minuti, ko je bil rezultat 0:2.
Lovro Bizjak (Ufa) Rusija, 1. liga Rostov : Ufa 1:2 (sreda) Ni igral, ostal je na klopi.
Bojan Jokić (Ufa) Rusija, 1. liga Rostov : Ufa 1:2 (sreda) Ni igral, ostal je na klopi.
Miha Mevlja (Soči) Rusija, 1. liga Zenit St. Peterburg : Soči 2:1 (sreda) Odigral je vso tekmo proti nekdanjemu klubu in mu čestital za naslov prvaka.
Denis Popović (Krila Sovjetov Samara) Rusija, 1. liga Arsenal Tula : Krila Sovjetov 2:4 (torek) Odigral je 90 minut, nato ga je trener zamenjal v sodnikovem podaljšku. Blestel je na igrišču, dosegel prekrasen zadetek s prostega strela (ogled na tej povezavi pri 0:45) in poleg evrogola prispeval še dve podaji! V polno je zadel v 57. minuti, ko je popeljal klub iz Samare v vodstvo z 2:1, asistenci za zadetek pa je vpisal v 38. in 68. minuti. Odkar se je pozimi iz Švice preselil v Rusijo, je za Krila Sovjetov na devetih srečanjih dosegel tri zadetke.
Žiga Škoflek (Orenburg) Rusija, 1. liga Orenburg : CSKA Moskva 0:4 (sreda) V igro je vstopil v 46. minuti, ko je Orenburg zaostajal z 0:1.
Andres Vombergar (Ufa) Rusija, 1. liga Rostov : Ufa 1:2 (sreda) Ni kandidiral za srečanje.
Kenan Bajrić (Slovan Bratislava) Slovaška, pokal, finale Slovan : Ružomberok 1:0 (sreda)

Odigral je vso tekmo, v 90. minuti prejel rumeni karton in Slovanu pomagal do še enega velikega uspeha, saj je po prvenstvu osvojil še slovaški pokal.

Alen Ožbolt (Slovan Bratislava) Slovaška, pokal, finale Slovan : Ružomberok 1:0 (sreda)

Odigral je 74 minut, v 48. minuti pa postal junak srečanja, saj je prevzel odgovornost za izvedbo kazenskega strela in popeljal Slovan v vodstvo. Rezultat se ni več spreminjal, tako da je slovaški klubski velikan iz Bratislave osvojil dvojno krono. Odkar se je nekdanji napadalec Domžal v začetku leta iz Bolgarije preselil v Bratislavo, je za Slovan dosegel štiri zadetke, od tega kar tri v pokalnem tekmovanju.

Žan Medved (Slovan Bratislava) Slovaška, pokal, finale Slovan : Ružomberok 1:0 (sreda)

Odigral je vso tekmo, zapravil nekaj priložnosti, v 47. minuti pa je bil nad njim storjen prekršek za 11-metrovko, ki jo je njegov soigralec in rojak Alen Ožbolt pretopil v zmagoviti zadetek. Slovan je tako osvojil dvojno slovaško krono, pokal pa osvojil že tretjič v zadnjih petih letih, skupno pa 16. Mladi slovenski napadalec je za prvo ekipo Slovana zbral sedem nastopov in dosegel štiri zadetke.

Jan Oblak (Atletico Madrid) Španija, 1. liga Celta Vigo : Atletico Madrid 1:1 (torek)

Branil je vso tekmo, zbral tri obrambe, v 49. minuti pa je moral po žogo v svojo mrežo po nenavadnem zadetku Frana Beltrana. Mladi španski reprezentant je izkoristil predložek z desne strani, iz prve udaril z srednjim delom nogometnega čevlja in bil tako natančen, da je žoga v prefinjenem loku končala v mreži presenečenega Slovenca. Oblak je tako v devetem nastopu proti Celti prejel šele tretji zadetek.

Z novim prejetim zadetkom si je še poslabšal možnosti za ubranitev naslova dobitnika priznanja zamora. Čuvaju mreže Reala Thibaut Courtois vodi v seštevku, na 31 tekmah je prejel le 18 zadetkov, Oblak pa jih je na 35 dvobojih prejel osem več. Možnosti Škofjeločana, da bi še petič zapored prejel priznanje zamora, kar bi bil absolutni rekord la lige, so tako vedno manjše, saj bodo do konca prvenstva odigrali le še trije krogi.

Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lugano : St. Gallen 3:3 (četrtek) Ni kandidiral za tekmo.
Kenan Fatkić (Thun) Švica, 1. liga Young Boys Thun 4:0 (sreda) V igro je vstopil v 60. minuti.
Blaž Kramer (Zürich) Švica, 1. liga Xamax : Zürich 1:1 (torek) Odigral je 62 minut in zapustil igrišče, ko je bil že dosežen končni rezultat.
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Schaffhausen : Wil 2:3 (torek) Ni kandidiral za tekmo.
Nejc Skubic (Konyaspor) Turčija, 1. liga Gaziantep : Konyaspor 3:1 (četrtek) Odigral je vso tekmo.
Amedej Vetrih (Rizespor) Turčija, 1. liga Rizespor : Kayserispor 3:2 (četrtek) Odigral je 79 minut. Ko je zapustil igrišče, je bil rezultat 1:1, nato pa so gostje, ki jih vodi nekdanji hrvaški nogometni zvezdnik Robert Prosinečki, pred leti tudi kandidat za selektorja slovenske reprezentance, z igralcem manj v 87. minuti povedli z 2:1. Veselje gostov ni trajalo dolgo, saj so gostitelji v sodnikovem podaljšku kar dvakrat zatresli njihovo mrežo in na koncu zmagali s 3:2. Rizespor je s tem v prvenstvu prehitel Kayserispor in se povzpel na "varno" 15. mesto.
Miha Zajc (Fenerbahče Istanbul) Turčija, 1. liga Genclerbirligi : Fenerbahče 1:1 (torek) Ni igral, ostal je na klopi.
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev) Ukrajina, pokal, finale Dinamo Kijev : Vorskla Poltava 9:8 po 11-m (1:1) (sreda)

Odigral je vso tekmo, ki je trajala 120 minut, saj se je igral tudi podaljšek. V 28. minuti je z natančnim strelom izenačil na 1:1 (ogled na tej povezavi pri 0:45), le nekaj minut pred tem z bližine zapravil zrelo priložnost, v 113. minuti prejel rumeni karton, pri izvajanju kazenskih udarcev pa je bil prvi izvajalec pri Dinamu in uspešno zatresel mrežo. Vojničan je osvojil sedmo klubsko lovoriko. S Köbenhavnom je bil dvakrat danski prvak in zmagovalec danskega pokala, z Dinamom pa je po dveh ukrajinskih superpokalih osvojil še pokal.

Ne spreglejte