SiolNET. Sportal Nogomet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Računa na študentke, a tudi mamico in poklicno vojakinjo

4

termometer

S selektorjem Damirjem Robom smo se pogovarjali o ženskem nogometu v Sloveniji pred najtežjim gostovanjem. Spomin na poraz z 0:13 s svetovnimi prvakinjami Nemkami je še svež, kako bo v četrtek?

Ženski nogomet je v nekaterih državah zelo priljubljen. Ponekod skoraj tako kot moški. A takšnih primerov je tako malo, da jih lahko prešteješ na prste obeh rok. V Sloveniji je drugače. Predstavnice nežnejšega spola so odrinjene od medijske pozornosti, čeprav se trudijo, odrekajo marsičemu in poizkušajo v finančno nič kaj rožnatih časih Slovenijo pripeljati do čim več kvalifikacijskih točk.

Na čelu reprezentance je Damir Rob, ki se ga ljubitelji prvoligaškega nogometa spominjajo po nekdanjem delu z Nafto. Kako je sploh delati s predstavnicami nežnejšega spola? "To je nekaj posebnega. So zelo prizadevne. Če bi jih primerjal s fanti, so bolj dovzetne za navodila in bolje poslušajo. Zame kot selektorja je to nova, a zelo dobra izkušnja, ki mi bo pomagala pri delu v prihodnje," je povedal 46-letni Prekmurec, ki vodi žensko reprezentanco poltretje leto. Pred njegovim prihodom je Slovenija skrajno težko premagovala tekmice, odkar pa sedi na selektorskem stolčku, je izkusil že pet zmag, od tega dve v kvalifikacijah.

V Kopru so Nemkam izkazale preveč strahospoštovanja

V četrtek ga z izbrankami čaka velik izpit. Možnost gostovanja pri svetovnih prvakinjah se ne pojavi vsak dan, zato napetost pred srečanjem že počasi narašča: "Če ne bi bilo kvalifikacij, ne bi Nemke nikoli igrale prijateljske tekme z nami. Tekme z nami doživljajo kot trening. Ko so se pripravljale na tekmo s Slovaško, so na Dunaju opravile štiridnevne kondicijske priprave, a kljub temu zmagale in šestkrat zadele," je navedel primer, ki bi ga težko našli v svetu moškega nogometa, pri dekletih pa se zaradi očitne prevlade Nemk dogaja kar pogosto.

Slovenska nogometna odprava bo v sredo odletela v Frankfurt, nato pa nadaljevala pot do Mannheima, kjer se bo v četrtek srečala s prvimi favoritinjami skupine. "Nemke imajo zmagovalno mentaliteto, na zadnji tekmi na Irskem so se vrnile v zadnjih sekundah in zmagale. Zato ne pričakujem, da bodo prizanesljive do nas in zaigrale manj zavzeto kot v Kopru. Prepričan pa sem, da bomo odigrali bolje, z manj strahospoštovanja do svetovnih prvakinj kot na Bonifiki," nima najlepših spominov na visok poraz na Bonifiki, ko so Nemke napolnile mrežo Slovenk s 13 zadetki.

Svoje je dodala tudi trema, saj so srečanje spremljale tudi televizijske kamere. To ni rekorden poraz naše izbrane vrste, pred leti so Španke našim nasule kar 17 golov. V moškem nogometu kaj takega seveda ne bi bilo mogoče.

Pred kazenskim prostorom nočejo parkirati avtobusa

Rob pričakuje, da bodo Nemke v četrtek manj učinkovite ter da se na semaforju ne bo izpisalo dvomestno število: "To bo novi obraz Slovenije. Želimo čim dražje prodati kožo, nuditi dostojen odpor, hkrati pa pred kazenskim prostorom ne parkirati avtobusa, ampak poskušati igrati."

Tako so želele tudi v soboto v Rusiji, kjer so povedle z 1:0, nato pa izgubile z 1:4. "Največja težava ostaja konec polčasa, ko pade zbranost, pa tudi kvantiteta teka. To tekmice višjega razreda pridno izkoristijo," je opozoril na podrobnost.

Do izraza je prišla v Himkiju, predmestju Moskve, lahko bi prišla tudi v Mannheimu.

Ko nanese pogovor o finančnih razmerjih v ženskem nogometu, so razlike velikanske. Nemke, aktualne svetovne prvakinje, so druga za drugo profesionalke in lahko živijo od nogometa, to pa so le puste sanje najboljših slovenskih nogometašic. "Nemčija je smetana ženskega nogometa. Njihova liga je nekaj razredov višja od naše. Naši klubi se trudijo po najboljših močeh, a ne moremo primerjati pogojev, v Nemčiji vlada drugi svet," priznava Rob.

Mateja Zver bi si zaslužila močnejšo ligo

Glede zaslužkov najboljših nogometašic na svetu nam lahko iztočnico ponudi Lyon, dvakratni evropski klubski prvak (2011 in 2012), kjer prvokategornice letno zaslužijo okrog 200 tisoč evrov. Takšnih klubov je še nekaj, Nemci so najbolj ponosni na Wolfsburg. Tudi Rusinje, zadnje tekmice Slovenk v kvalifikacijah za SP 2015 (doma so zmagale s 4:1), računajo na finančno ugodje. Najboljši klub Rusjanka ima zelo visok proračun, ki bi se lahko primerjal tudi s tistim slovenskega prvaka Maribora.

Slovenke za zdaj nimajo opravka s tako visokimi številkami, ni pa rečeno, da ne bi kateri izmed njih uspelo v prihodnosti. "Mateja Zver, naša najboljša igralka, bi si zaslužila še kaj več. Prepričan sem, da bi lahko igrala v kateri izmed močnejših lig," je selektor pohvalil Zverovo, dolgoletno legionarko na Islandiji.

Največ je študentk, napadalka zaposlena v vojski

V slovenski izbrani vrsti prevladujejo študentke in dijakinje. Nogometu posvečajo prosti čas, dopuste, študij. "Veliko se odrekajo zavoljo nogometa, zato si zaslužijo vse pohvale," jih spoštuje njihov selektor. Ob študiju igrajo nogomet doma ali v tujini, veliko jih nabira izkušnje v Avstriji, dve dekleti študirata v ZDA, a sta zaradi tega žal izgubljeni za kvalifikacije.

Napadalka Andreja Nikl je redno zaposlena pri vojakih, branilka Lucija Grad pa izstopa po tem, da je edina mamica v ekipi. Je tudi nekaj dijakinj, 16-letna Lara Ivanuša je žal v tem trenutku poškodovana, na vrata članic pa počasi trka leto dni mlajša Lara Prašnikar, ki predstavlja svetlo prihodnost slovenskega ženskega nogometa. Prihaja iz znane nogometne dinastije.

Za tekmo z Nemčijo sta odpadli Anja Milenkovič (kartoni) in Zala Gomboc (šolske obveznosti). Namesto njiju sta prejeli povabilo novinki Lucija Kos (Velesovo) in Tina Marolt (ŽNK Rudar Škale Velenje).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin