Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2022,
21.56

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,19

21

Natisni članek

Luka Modrić Zlatko Dalić nemška nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Sreda, 23. 11. 2022, 21.56

1 leto, 5 mesecev

SP 2022 V KATARJU, 4. TEKMOVALNI DAN

Povratniki namučili Belgijce, španska rapsodija, Nemci in Hrvati so se opekli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,19

21

Katar 2022: Belgija : Kanada | Belgijci so na uvodni tekmi strli kanadski oreh (1:0) in vpisali prve tri točke. | Foto Reuters

Belgijci so na uvodni tekmi strli kanadski oreh (1:0) in vpisali prve tri točke.

Foto: Reuters

Četrti dan mundiala v Katarju 2022 se je končal s tesno zmago Belgijcev nad Kanadčani (1:0), ki so se sicer odlično držali. Za pravo strelsko poslastico so poskrbeli španski mladeniči, ki so Kostariko odpravili s kar 7:0. Razočaranji dneva so Nemci in Hrvati. Prve je po preobratu na kolena spravila Japonska (2:1), ki je sploh prvič premagala Elf. Svetovni podprvaki Hrvati so zgolj remizirali z Marokom (0:0).

Sodnikov podaljšek Katar
Sportal Novost v Katarju, o kateri govori ves svet

SP 2022 v Katarju, 4. tekmovalni dan:

Lestvici:

Sredin dan na mundialu sta končali Belgija in Kanada, za katero je to prvo svetovno prvenstvo po letu 1986. Ekipa selektorja Johna Herdmana je v zadnjem obdobju naredila velik korak naprej. Dobila je severnoameriške kvalifikacije. V konkurenci Mehike in ZDA so zmagali na osmih tekmah, dvakrat remizirali in dvakrat izgubili. Tudi proti favoriziranim Belgijcem so se držali odlično, večino tekme narekovali tempo, a na koncu so se, tudi po zaslugi vratarja Thibauta Courtoisa, veselili vragi.

Thibaut Courtois je v deseti minuti ubranil 11-metrovko Alphonsu Daviesu. | Foto: Reuters Thibaut Courtois je v deseti minuti ubranil 11-metrovko Alphonsu Daviesu. Foto: Reuters

Kanadčani so sijajno odprli dvoboj, bili nevarnejši od Belgijcev, pri katerih je Yannick Carrasco v 8. minuti v kazenskem prostoru igral z roko. Sodnik je po posredovanju VAR pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Alphonso Davies, a med vratnicama se je izkazal Thibaut Courtois, odbita žoga je prišla do Davida, ki je z bližine ustrelil prek gola. Kanadčani so še naprej vršili pritisk proti golu Belgije, blestel je predvsem Davies, nato je sledila ena od redkih lepih akcij Belgijcev v prvem polčasu. Toby Alderweireld je s svoje polovice poslal dolgo žogo pred kazenski prostor Kanade, kjer Michy Batshuayi ni okleval, premagal je Milana Borjana in postavil rezultat prvega polčasa (1:0).

Michy Batshuay je zadel za zmago Belgije. | Foto: Reuters Michy Batshuay je zadel za zmago Belgije. Foto: Reuters

V drugem polčasu je tempo precej padel, Kanadčani so sicer še naprej pogosteje napadali, a noben njihov poskus ni našel cilja. Še  najlepšo priložnost je imel v 80. Cyle Larin, a je njegov strel z glavo Courtois ubranil. Belgijci, ki so jim bili sodniki naklonjeni, so poskušali z nekaj protinapadi, toda brez pravega zaključka.

Z igro niso navdušili, stežka so prišli do treh točk, a rezultatsko so upravičili naziv favoritov in z osmo zaporedno zmago v predtekmovalni skupini na svetovnih prvenstvih izenačili rekord Brazilije.

Fotogalerija (foto: Reuters)

Fotogalerija
1 / 28

Španski mladeniči so se znesli nad nebogljeno Kostariko

V skupini E  sta se prvič predstavili pomlajena Španija in Kostarika. Selektor Luis Enrique, ki je kot nogometaš trikrat igral na mundialih, tokrat stavi na mlade. Kar 20 od njegovih 26 izbrancev je prisostvovalo sploh prvi tekmi na svetovnih prvenstvih. Iz reprezentance, ki je leta 2010 osvojila svetovno zlato, je zraven samo še Sergio Busquets.

Pomlajena Španija je s kar 7:0 odpravila Kostariko. | Foto: Reuters Pomlajena Španija je s kar 7:0 odpravila Kostariko. Foto: Reuters

Enriquejevi varovanci so upravičili zaupanje, uprizorili pravo strelsko poslastico, prevladovali v vseh elementih igre in se na koncu ustavili pri zanesljivi zmagi s kar 7:0.

Dani Olmo je že v 11. minuti premagal Keylorja Navasa. | Foto: Reuters Dani Olmo je že v 11. minuti premagal Keylorja Navasa. Foto: Reuters Španci so odlično začeli uvodni dvoboj, povsem so prevladovali in premoč hitro kronali z zadetkom. Keylorja Navasa je že v 11. minuti premagal Dani Olmo, ki si je že pred tem priigral lepo priložnost, a ni bil natančen. Deset minut pozneje je po lepi podaji Jordija Albe na 2:0 zvišal Marco Asensio. Strelski šov Špancev se je nadaljeval v 30. minuti, ko je sodnik Mohammed Mohamed po prekršku Oscarja Duarteja nad Albo pokazal na najstrožjo kazen. Izkoristil jo je Ferran Torres in Enriquejevi varovanci so po tretjini rednega dela vodili že s 3:0.

Tudi nadaljevanje je bilo povsem v znamenju Špancev, Kostaričani niso bili skoraj nič pri žogi in v 54. minuti še četrtič klonili pod pritiskom. Še drugič je zadel Torrres. Strelske vaje je v 74. minuti nadaljeval Gavi, čigar žoga se je mojstrsko odbila od vratnice v gol, nadaljeval je Carlos Soler ob izteku rednega dela, končal pa Alvaro Morata v 92. minuti.

Fotogalerija (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 32

Japonci po preobratu do zgodovinske zmage nad Nemci

Na popoldanski tekmi med Nemčijo, ki igra na 17. zaporednem svetovnem prvenstvu in za katero so odlične kvalifikacije (devet zmag, en poraz), in Japonsko je zadnja poskrbela za drugo presenečenje dneva. Azijska izbrana vrsta je potrebovala 50 minut, da se je ogrela – do sploh prve zmage nad Nemci je prišla po zaostanku z 0:1, ko v prvem polčasu ni pokazala veliko. Japonci so po velikem preobratu prvič v zgodovini premagali Nemčijo. | Foto: Reuters Japonci so po velikem preobratu prvič v zgodovini premagali Nemčijo. Foto: Reuters

Jakob Jensen
Sportal Danci nad Fifo: Hujše kazni kot rumeni karton. Nemci z zgovorno gesto.

Nemci so si pred tekmo pokrili usta, s čimer so nakazali, da so bili utišani. | Foto: Reuters Nemci so si pred tekmo pokrili usta, s čimer so nakazali, da so bili utišani. Foto: Reuters Še pred srečanjem so Nemci poskrbeli za zgovorno gesto, namenjeno Mednarodni nogometni zvezi (Fifa), ki je zagrozila s sankcijami, če bo njihov kapetan Manuel Neuer nosil mavrični trak OneLove v znak podpore skupnosti LGBTQ.

Nogometaši Elfa so si zakrili usta, češ da so bili "utišani". Iz nemške nogometne zveze (DFB) so dan pred tekmo potrdili, da Neuer zaradi groženj ne bo nosil mavričnega traku, zaradi česar so ostali brez sponzorja. Nemci so se zaradi groženj s sankcijami pritožili na Mednarodno športno razsodišče (Cas), ki naj bi svojo odločitev sporočilo še danes.

Četa Hansija Flicka je odločno odprla srečanje, bila nevarnejši tekmec, a v 26. minuti so se za hip veselili Japonci. Wataru Endo je zatresel mrežo tekmeca, a zadetka zaradi prepovedanega položaja niso priznali. Nadaljevala se je prevlada Nemcev, ki so tekmece stiskali pred gol Shuichija Gonde. Ta je v 32. minuti na tla spravil Davida Rauma, sodnik Ivan Barton je po posredovanju VAR pokazal na najstrožjo kazen, ki jo je za nemško vodstvo uspešno izvedel Ilkay Gundogan. V sodnikovem dodatku so se Nemci veselili vodstva z 2:0, a prehitro, Kai Havertz je bil v prepovedanem položaju. Ob koncu prvega polčasa so si priložnost priigrali še Japonci, a je Daizen Maeda z glavo meril mimo gola.

Youssoufa Moukoko se je vpisal v zgodovino nemškega nogometa. Postal je najmlajši nemški reprezentant na SP, prvi nastop za reprezentanco je na tekmi z Japonsko na SP v Katarju zabeležil tri dni po 18. rojstnem dnevu. Vir: STA.

 Takuma Asano je takole prelisičil Neuerja za preobrat in vodstvo z 2:1. | Foto: Reuters  Takuma Asano je takole prelisičil Neuerja za preobrat in vodstvo z 2:1. Foto: Reuters

V drugem delu so Japonci zaigrali bolje, Neuer je imel precej dela, v 73. minuti je preprečil izenačenje po strelu Junye Ito, nato pa ga je po štirih minutah igre ukanil rezervist Ritsu Doan in izenačil. Azijska reprezentanca je bila še naprej nevarna, Takuma Asano je v 83. minuti skoraj iz mrtvega kota s strelom pod prečko zadel za vodstvo z 2:1. V sodnikovem dodatku je imel priložnost za izenačenje Leon Goretzka, a se rezultat ni spremenil in Japonci so se razveselili sploh prve zmage na tekmah z Nemci ter velikih treh točk.

Fotogalerija s tekme (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 36
Luka Modrić
Sportal S čim se je Modrić na tekmi proti Maroku vpisal v zgodovino?

Hrvati na uvodni tekmi niso prikazali najboljše igre. | Foto: Hrvati na uvodni tekmi niso prikazali najboljše igre.

Hrvati dvakrat zapretili v zaključku polčasa

Luka Modrić je v zaključku polčasa imel priložnost, a je zgrešil vrata Maroka. | Foto: Reuters Luka Modrić je v zaključku polčasa imel priložnost, a je zgrešil vrata Maroka. Foto: Reuters V uvodnih minutah tekme nismo videli nobene prave priložnosti. Prvič so malce resneje v sedmi minuti zapretili Maročani, a sploh ni prišlo do strela na hrvaška vrata. V trinajsti minuti smo lahko spet videli pritisk na hrvaška vrata, a tudi tokrat brez uspeha maroških nogometašev. V 17. minuti je z velike razdalje poskusil hrvaški nogometaš Ivan Perišić, a je šla žoga tik na prečko maroškega gola.

V zaključku prvega polčasa je postalo malce bolj zanimivo. Izjemno priložnost je imel Nikola Vlašić, a je maroški čuvaj mreže ubranil njegov strel. Minuto pozneje je proti vratom ustrelil še Luka Modrić, a je šla tudi ta žoga čez gol. Po po prvem polčasu se je videlo, da so se Maročani zelo dobro pripravili na igro hrvaške reprezentance.

Ivana Knoll
Sportal Se je spomnite? Najbolj znana hrvaška navijačica se je vrnila.

Drugi polčas so Hrvati začeli bolj podjetno. | Foto: Reuters Drugi polčas so Hrvati začeli bolj podjetno. Foto: Reuters

Drugi polčas se je začel bolj podjetno, potem pa ...

Drugi polčas se je začel atraktivno. Predvsem Hrvati so začeli bolj pritiskati na vrata Maroka. V 53. minuti tekme je imel priložnost Hrvat Dejan Lovren, a njegova žoga spet ni našla poti v maroška vrata. V nadaljevanju je maroškim nogometašem s čvrsto obrambo le uspelo "umiriti" Hrvate.

V 78. minuti je sodnik Fernando Rapallini pokazal prvi rumeni karton. Dobil ga je Maročan Sofyan Amrabat. Do konca tekme nismo videli več pravih priložnosti. Igra Hrvatov se je zdela vse bolj statična. Ob zadnjem sodnikovem pisku je rezultat ostal 0:0. Hrvati so igrišče zapustili razočarani, medtem ko so Maročani s tem rezultatom lahko zelo zadovoljni.

(Fotogalerija tekme Maroko - Hrvaška Vir: Reuters)

Fotogalerija
1 / 15

hrvaška nogometna reprezentanca
Sportal Hrvaški navijaški šov v Dohi: za prevoz zastave velikanke odšteli tisoč evrov #video

Lionel Messi Argentina
Sportal Savdijci norijo in sporočajo Messiju: Oprosti, oprosti #video
Argentina Savdska Arabija
Sportal Kakšen polom Argentine! Ostala brez točk, a tudi svetovnega rekorda.
Ne spreglejte