Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2022,
22.05

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

serie A Juventus Andrea Agnelli

Ponedeljek, 28. 11. 2022, 22.05

1 leto, 4 mesece

Spremembe pri juventusu

Konec Agnellijeve ere, odstopil tudi ves upravni odbor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Andrea Agnelli | Andrea Agnelli je odstopil z mesta predsednika Juventusa. | Foto Guliverimage

Andrea Agnelli je odstopil z mesta predsednika Juventusa.

Foto: Guliverimage

Iz Italije prihajajo novice o pretresu v Juventusu. Po informacijah novinarja Fabrizia Romana se je za odstop odločil ves upravni odbor Juventusa. S tem se končuje 12-letno predsednikovanje Andree Agnellija, ki je bil na tem mestu vse od leta 2010, odstopil je tudi podpredsednik Pavel Nedved.

Z omenjenima so se sredi preiskave o lažnem računovodstvu in prirejanju financ poslovili še Maurizio Arrivabene, Laurence Debroux, Massimo Della Ragione, Katryn Fink, Daniela Marilungo, Francesco Roncaglio, Giorgio Tacchia in Suzanne Keywood.

"Ferrero ima solidne izkušnje in potrebno tehnično znanje, pa tudi resnično strast do Juventusa, zaradi česar je najprimernejša oseba za ta položaj," je v izjavi za javnost zapisal Exor.

Celoten seznam kandidatov za novi upravni odbor bo holding objavil do sredine decembra. Naslednja skupščina delničarjev pa bo 27. decembra, so sporočili.

"Smo v občutljivi situaciji za klub," je Agnelli zapisal v elektronskem sporočilu zaposlenim, ki ga je povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nov upravni odbor in struktura kluba iz Torina naj bi se razjasnila v nekaj mesecih.

Nedavno je Juve zašel v silovite težave ne le na športnem, temveč zlasti na finančnem področju. Septembra je klub poročal o rekordni izgubi prejšnje sezone v višini 254,4 milijona evrov.

Nato je posredoval italijanski borzni nadzorni organ, državno tožilstvo pa klub preiskuje tudi zaradi računovodskih goljufij v letih 2018, 2019 in 2020 in nepravilnostih pri prestopih in posojah igralcev. Šlo naj bi za zneske v višini 115 milijonov evrov.

Tožilci v Torinu preiskujejo možnost, da je Juve, ki kotira na italijanski borzi, vlagateljem predstavil lažne računovodske podatke in izdal račune za neobstoječe transakcije v tem obdobju.

Vrsta prestopov, ki vključujejo Juve in druge italijanske klube, je tudi predmet vzporedne preiskave, ki jo je oktobra sprožila Italijanska nogometna zveza (FIGC).

Kar bodo odkrili tožilci, bodo nato posredovali tudi italijanski zvezi, ki ima pooblastila, da klube kaznuje z vrsto kazni, od denarnih kazni do izključitve iz lige. (sta)

S tem se končuje eno od rezultatsko najuspešnejših obdobij kluba, ki je od inavguracije Agnellija na mestu predsednika (19. maja 2010) med drugim dosegel rekordnih devet zaporednih naslovov italijanskega prvaka. V tem času je Juventus osvojil 18 trofej: devet osvojenih prvenstev, štiri italijanske pokale, pet italijanskih superpokalov. Dvakrat je prišel do finala lige prvakov leta 2015 in 2017.

Navijači Juventusa so dočakali spremembe. | Foto: Reuters Navijači Juventusa so dočakali spremembe. Foto: Reuters Juventus je v letošnji ligi prvakov razočaral, na šestih tekmah je vknjižil zgolj eno zmago, zasedel tretje mesto, tako da bo evropsko pot nadaljeval v ligi Europa. Po slabem začetku v domačem prvenstvu je rezultatsko krivuljo obrnil navzgor, trenutno je tretji, a še vedno deset točk za vodilnim Napolijem.

N'Golo Kante
Sportal Še ena odpoved pred SP v Katarju
Udinese Torino Lovrić
Sportal Bijol in Lovrić že tri tekme brez zmage
AC Milan Salzburg
Sportal Benfica rešila Juventus in prehitela PSG, Šeško nadaljuje v evropski ligi
Ne spreglejte