SiolNET. Sportal Nogomet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Platini navdušen nad slovenskimi Romi

1

termometer

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je s sodelavci pred nedavnim obiskal Mursko Soboto in se tam srečal tudi s predstavniki romske populacije. Nad videnim je bil navdušen.

"Obiskali smo Slovenijo, kjer lahko najdete izjemen primer vpliva nogometa na družbo v Murski Soboti v domu nogometnih klubov Pušča in Roma, edinih romskih moštev v državi, ki igrata z neromskimi moštvi v državnih prvenstvih. Slovenija je zaradi vključenosti Pušče in Rome v državna tekmovanja zgled, kako bi moralo biti povsod po Evropi," so zapisali pri Uefi na spletni strani.

"Številni romski igralci so in bodo navduševali milijone navijačev po Evropi. Protiromski vzkliki na stadionih in zunaj njih so sramotni in moramo jih izkoreniniti," je dejal Michel Platini. Uefa je kot najboljšega romskega nogometaša v Sloveniji izpostavila Marinka Šarkezija, na posnetku pa tudi njegova rokovanja z nogometaši kijevskega Dinama na zgodovinski uvodni tekmi Maribora v skupinskem delu lige prvakov 1999/2000. "Ko je Šarkezi igral v ligi prvakov, so vsi otroci nosili dres z njegovim priimkom. Bil je velik navdih," se spominja Jože "Didi" Horvat, prekmurska nogometna legenda in koordinator romskih športnikov v Sloveniji.

Kacijan: Ne delamo razlik

Pri predstavitvi drugega kluba, NK Rome, Uefa ni spregledala dejstva, da klub sprva ni mogel zaigrati v tretji ligi, kamor se je uvrstil v sezoni 2008/09. Predsednik kluba Slavko Cener o tem pove: "V lokalni ligi smo zmagali že dvakrat pred tem, toda ker nismo imeli svojega igrišča, nismo mogli napredovati. Zato smo zgradili igrišče in končno nam je uspelo nastopiti med tretjligaši, kar je za našo majhno vas velikega pomena."

Med posnetki iz Slovenije je tudi igrišče NK Pušča, ob katerem Danilo Kacijan, predsednik murskosoboške nogometne zveze in član predsedstva NZS, pravi: "Tukaj ima vsak klub enake možnosti in obveznosti. Ne delamo razlik med romskimi in neromskimi klubi. Težav v območju ni, ljudje so jih vzeli za svoje." Uefi se zdi pohvalno, da Pušča obstaja že 50 let in ima več kot sto igralcev, toda skoraj celotno zgodovino je bil klub brez svojega igrišča, kar se je po zaslugi lokalne skupnosti spremenilo šele nedavno. "Vedno so namreč igrali kot gostujoča ekipa. Zdaj imajo svoje igrišče, kmalu pa bomo dokončali tudi slačilnice," je razložil župan Murske Sobote Anton Štihec.

Ljubezen do glasbe in nogometa

Ko se je Platini med drugimi pogovarjal z romsko nogometno legendo Didijem, ki je pred časom ustanovil Športno zvezo Romov Slovenije, je bila osrednja tema pogovora problematika mladih Romov ter njihovo izkoriščanje prostega časa. Prvi mož evropskega nogometa in nekdanji odlični francoski nogometaš je podprl vse ideje, s katerimi bi mlade Rome, med katerimi je tudi veliko odličnih nogometašev, namesto v zakajene lokale spravili na nogometne zelenice in druge športne terene.

"Vsak romski otrok ima poleg glasbe najraje nogomet, zato jim je treba v čim večjem številu omogočiti igranje nogometa in sploh ukvarjanje s športom. Na ta način jih bomo odvrnili od cigaret, alkohola in drugih drog, saj bodo imeli možnost pozitivnega izrabljanja prostega časa. V čast si štejem, da nam je prisluhnil tudi legendarni Michel Platini, ki nas je tudi podprl ter sam predlagal nekatere rešitve," je povedal Didi, ki je zlasti v Pomurju znan kot velik nogometni virtuoz.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin