Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
8. 5. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

2

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Marcos Tavares

Nedelja, 8. 5. 2016, 9.00

6 let, 6 mesecev

Jezus mu je pomagal, da ga je dosegel v zadnji sekundi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

2

''Dolgo časa nisem dosegel zadetka. Prav potreboval sem ga,'' je po sladki zmagi v Ljubljani zaupal kapetan Maribora Marcos Tavares. V zadnjih sekundah dvoboja je šokiral Olimpijo in dosegel enega najslajših golov v karieri.

Kapetan Olimpiji o sporni 11-metrovki.

Usoda je hotela, da se je pod zadetek, ki je ohranil vijolice v resnem boju za naslov državnega prvaka, podpisal prav Marcos Tavares. Srčni kapetan jih je v vijoličastem dresu dosegel toliko kot še nobeden pred njim. Po novem ni le klubski rekorder po številu zadetkov (151), ampak je zbral tudi največje število nastopov (379).

Navijačem se je najbolj globoko zapisal v srce z zadetkom v Glasgowu, s katerim je Mariboru leta 2014 priboril igranje med evropsko elito v ligi prvakov. Zelo visoko na lestvici največjih zadetkov pa bo tudi zadnji. Z njim je pokvaril zabavo privržencem Olimpije, obudil upanje v 14. državni naslov in dokazal, da se lahko Maribor skoraj vedno, ko mu teče voda v grlo, zanese na njegov strelski instinkt.

Ni (več) med najhitrejšimi, v spomladanskem delu je dosegel le dva zadetka, a občasno še vedno premore nekaj, kar krasi prave golgeterje. To je občutek, ko se v danem trenutku odločiš za najboljšo rešitev in prelisičiš obrambo. V zadnjih sekundah težko pričakovanega in rekordno obiskanega derbija v Ljubljani je poskrbel za ogromno slavje vijolic in napovedal dramatičen razplet na vrhu Prve lige Telekom Slovenije.

Trener Milanič jim je dejal, da morajo verjeti do konca  

Na srečanju v Ljubljani sprva ni blestel. V prvem polčasu je bil pogosto neopazen in nenevaren, saj sta s soigralcem Milivojem Novakovićem le redko ogrozila zeleno-bela vrata. Vijolice so po prvem polčasu zaostajale z 0:1, zadetek za zmaje je dosegel Rok Kronaveter. V drugem delu je slovenska javnost spremljala drugačen, boljši Maribor. Olimpijo je prisilil k obrambni igri, s katero so si gostitelji počasi, a zanesljivo skopali usodno jamo.

V drugem delu je bil Marcos Tavares nevarnejši pred vrati Olimpije. | Foto: V drugem delu je bil Marcos Tavares nevarnejši pred vrati Olimpije.

''Prvi polčas nismo odigrali dobro. Premalo smo se trudili. V nadaljevanju je trener Milanič opravil dobre menjave (v igro sta namesto Damjana Boharja in Amirja Derviševića vstopila Jean-Philippe Mendy in Marko Janković, op. p.). Postali smo nevarnejši in dosegli dva zadetka,'' je Brazilec pohvalil stratega Darka Milaniča za dobro opravljeno delo med polčasom, ko se je odločil za spremembe v postavi.

''Ob polčasu nam je trener dejal, da moramo verjeti do konca in se boriti. To smo tudi napravili,'' je dejal po zmagi, ki je zaradi poznega zadetka spominjala na tiste, katere gre ponavadi pripisati nemški reprezentanci oziroma nemškim klubom. ''Izgubljali smo skoraj do 80. minute, a nismo nikoli obupali. Mi smo vendarle Maribor. Smo velik klub in vedno igramo na zmago.''

Razmišljal je, kako bi lahko žogo porinil v gol

Izenačenje je Mariborčanom, ki so v soboto proti prestolnici krenili z veliko željo po zmagi, prinesel Novaković. V polno je zadel po strelu z bele točke, zmagoviti gol pa je globoko v sodnikovem podaljšku dosegel kapetan vijolic. V sodnikovem podaljšku, ki ga je zaznamovalo tudi obdobje petih zaporednih izvajanj strela s kota, je proti vratom udaril njegov soigralec Aleš Mertelj. Tavares je spremljal akcijo, preusmeril let žoge in prevaral Nejca Vidmarja. Dosegel je zadetek za veliko zmago.

Veselje vijolic na polnem štadionu v Stožicah, kjer se je zbralo 14.500 gledalcev. | Foto: Veselje vijolic na polnem štadionu v Stožicah, kjer se je zbralo 14.500 gledalcev.

''Opazil sem, da bo Merti (Aleš Mertelj, op.p.) podal ali streljal. Razmišljal sem o tem, kako bi lahko žogo porinil v gol. Zgodilo se je natanko tako, gol pa sem dal v zadnji sekundi,'' je z zanj značilnim širokim nasmeškom, pri katerem se zalesketajo beli zobje, dejal strelec 151 zadetkov na uradnih srečanjih v dresu Maribora.

''Dolgo časa nisem dosegel zadetka. Prav potreboval sem ga. Jezus mi je pomagal, da sem ga dosegel v zadnji sekundi in je Maribor zmagal. Mertelj je opravil skoraj vse, na koncu pa niti ni pomembno, kdo je dal gol. Važno je, da smo ga dali.'' V polno je zadel prvič po šestih tekmah.

Priznal je tudi, da se počuti podobno kot po srečanju v Glasgowu, ko je Maribor po zaslugi njegovega zadetka v gosteh odpravil Celtic in se uvrstil v ligo prvakov. Po stresnem obdobju, ki je v mestu ob Dravi poskrbelo za nekaj nezaželenih afer in pripetljajev, je poskrbel za vedrejšo prihodnost. Če mu bo šla na roko z morebitnimi spodrsljaji Olimpija, bi lahko postala prihodnost zelo lepa, saj bi se Mariboru nasmehnila dvojna krona. Če bi se to uresničilo, bi se ponovili prizori iz slačilnice v Ljubljane, ko je vladalo ogromno veselje, športni direktor Zlatko Zahović pa je delil velike čestitke.

Do konca osvojiti vseh devet točk

Vijolice v klubski zgodovini še niso (s)poznale boljšega strelca od zdajšnjega kapetana. Navdušuje tudi s profesionalnim odnosom do vsega, česar se loti. Zaupajo mu tudi navijači, ki bodo v zadnjih treh krogih čakali na spodrsljaj Olimpije. Le s pomočjo njega se še lahko dokopljejo naslova prvaka.

Na tekmi se je nekajkrat zaiskrilo na igrišču. Posredovati sta morala oba kapetana. | Foto: Na tekmi se je nekajkrat zaiskrilo na igrišču. Posredovati sta morala oba kapetana.

''Olimpija je še prva, mi pa bomo naredili vse, kar je v naši moči, da dobimo zadnje tri tekme. Po tej zmagi nam bo lažje, saj smo prejeli novo motivacijo in zelo dobro energijo. Z njima bomo lažje uresničili cilj in do konca prvenstva osvojili vseh možnih devet točk,'' se nadeja, da bo Maribor do konca sezone znal upravičiti vlogo favorita na vseh srečanjih. 

''Čestitke soigralcem. Vsi smo delali za druge. Vso sezono smo delali za to, da smo tukaj,'' še ni povsem zadovoljen z razvrstitvijo. Čeprav ima Maribor enako število točk kot Olimpija, je zaradi slabšega medsebojnega izkupička na slabšem (0:3, 2:2, 0:0 in 2:1).

Ne spreglejte