Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2022,
22.40

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

16

Natisni članek

Domen Črnigoj Petar Stojanović Andraž Šporar Benjamin Šeško Benjamin Šeško Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov

Torek, 27. 9. 2022, 22.40

1 leto, 6 mesecev

LIGA NARODOV 2022/23 (6. KROG)

Evrogol Šeška, večer trpljenja, a obstanek Slovenije v ligi B

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

16

Švedska Slovenija Benjamin Šeško | Benjamin Šeško je zadel še na drugi zaporedni reprezentančni tekmi. | Foto Guliver Image

Benjamin Šeško je zadel še na drugi zaporedni reprezentančni tekmi.

Foto: Guliver Image

Slovenija je obstala v ligi B lige narodov. V zadnjem krogu je na Švedskem igrala 1:1. Evrogol je zabil Benjamin Šeško, na obeh straneh ni manjkalo izjemnih priložnosti, a sta bila odlična oba vratarja. Iz slovenske skupine je z zmago 2:0 nad Norveško v ligo A napredovala Srbija. Na zaključni turnir letošnje lige narodov, ki bo junija, pa so se iz lige A uvrstile Hrvaška, Italija, Nizozemska in Španija.

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek presrečen, da je dobil ekipo z "jajci"
Benjamin Šeško
Sportal Svet se klanja noremu golu slovenskega čudežnega dečka

Liga narodov, 6. krog:

Liga B:
Skupina 4:
Torek, 27. september:

Švedska : Slovenija 1:1 (1:1)
Forsberg 42.; Šeško 28.

Norveška : Srbija 0:2 (0:1)
Vlahović 42., Mitrović 54.

Lestvica:
1. Srbija* 6 tekem – 13 točk
2. Norveška 6 – 10
3. Slovenija 6  6
4. Švedska** 6 – 4

Švedi so na začetku zahtevali 11-metrovko, ko je Gorenc Stanković podrl enega od njih. | Foto: AP / Guliverimage Švedi so na začetku zahtevali 11-metrovko, ko je Gorenc Stanković podrl enega od njih. Foto: AP / Guliverimage Oslabljena Švedska je po štirih zaporednih porazih v ligi narodov na domačem stadionu v Solni od prve minute odločno krenila proti golu Jana Oblaka. Dva nevarna strela so imeli že v prvih desetih minutah, pa še 11-metrovko so zahtevali, ko je Jon Gorenc Stanković v kazenskem prostoru podrl Viktorja Claessona, a je sodniki niso dosodili niti po ogledu z VAR. Pritiska so se Slovenci otresli v 12. minuti, ko sta drug za drugim nevaren strel sprožila Benjamin Šeško in Petar Stojanović, a je bil obakrat na pravem mestu vratar Robin Olsen

Veselje ob golu za 1:0 | Foto: AP / Guliverimage Veselje ob golu za 1:0 Foto: AP / Guliverimage Nato pa 28. minuta in Šeškov gol kariere. Odličen predložek Stojanoviča v kazenski prostor, kjer je iz voleja, iz prve, 19-letnik sprožil po diagonali v oddaljen vratarjev kot in premagal Olsena. Evrogol za vodstvo Slovenije z 1:0. Le dve minuti pozneje pa še ena dvojna priložnost, najprej je Olsen branil strel Šeška z velike razdalje, iz odbitka pa še strel Jana Mlakarja iz neposredne bližine. Mlakar je v prvi postavi zamenjal Andraža Šporarja, ki zaradi kartonov ni smel nastopiti. Pred koncem prvega polčasa pa slalom Emila Forsberga med slovenskimi vezisti in branilci, nato pa močan strel z roba kazenskega prostora. Oblak ni imel možnosti in na semaforju je bilo 1:1.

V drugem polčasu je Slovenija hudo trpela. Drugi gol Švedske je visel v zraku. Še posebej nevaren je bil Claesson, ki se je dvakrat držal za glavo, ko je zapravil nemogoče oziroma mu je Oblak ubranil strel. Matjaž Kek je nalet Švedske ustavil z menjavami: vstopila sta Jure Balkovec in Domen Črnigoj (namesto Gregorja Sikoška in Mlakarja). In takoj je imela Slovenija priložnost. Z boka je pred švedski gol podal Balkovec, Gorenc Stanković pa je z glavo zgrešil prazen gol. Njega je pozneje na zelenici zamenjal Timi Max Elšnik.

V obrambi je bil najbolj zanesljiv Jaka Bijol. To je bila njegova najboljša tekma za Slovenijo. | Foto: AP / Guliverimage V obrambi je bil najbolj zanesljiv Jaka Bijol. To je bila njegova najboljša tekma za Slovenijo. Foto: AP / Guliverimage Ob visokem ritmu tekme so ob koncu Slovenci, ki so bili v igri od prve minute, komaj še tekli. So bile pa zamenjave prave. Črnigoj je v 74. minuti odlično streljal z 20 metrov, vratar Olsen je moral skočiti in se stegniti, kot je dolg in širok, da je branil. Oba vratarja sta bila ob Šešku in v obrambi zelo zanesljivem Jaki Bijolu najboljša posameznika na tekmi. Slovenci so zdržali do konca in z remijem potrdili obstanek v ligi B, v ligo C pa so nazadovali Švedi. Domači so imeli posest žoge kar 68 odstotkov igralnega časa in sprožili 16 strelov proti golu (Slovenija 11). Streli v okvir pa: pet proti šest v prid Slovenije.

Zadnje tri tekme Benjamina Šeška za Slovenijo: trije goli in podaja.
Benjamin Verbič
Sportal Pravljični tedni Vojničana, ki je ušel ukrajinskemu peklu

Španci v 88. minuti do zmage v skupini A2

Drugi vrhunec torkovega večera v ligi narodov je bila tekma med Portugalsko in Španijo, ki je odločala o prvem mestu v skupini A2. Španci so za uvrstitev na zaključni turnir potrebovali zmago. In uspelo jim je v 88. minuti, ko je v Bragi zadel Alvaro Morata.

Italijani končali sanje Madžarov

Italijani so bili boljši od Madžarov. | Foto: Reuters Italijani so bili boljši od Madžarov. Foto: Reuters V ponedeljek si je Italija v zadnjem krogu skupine A3 z zmago nad Madžarsko z 2:0 zagotovila vstopnico za zaključni turnir. Madžarska je bila po petih krogih presenetljivo najboljša v skupini, na koncu pa se je morala zadovoljiti z drugim mestom, za  več bi Madžarom zadoščal že remi. Za zmago Italijanov sta zadela Giacomo Raspadori in Federico Dimarco.

Od elitne skupine lige narodov se poslavlja Anglija, ki je v zadnjem krogu na Wembleyju s 3:3 remizirala z Nemčijo. Varovanci Hansija Flicka, ki so v prejšnjem krogu doživeli prvi poraz pod njegovim vodstvom, so tekmo bolje odprli in v 67. minuti vodili že z 2:0, a je Anglija nato v razmaku enajstih minut povedla s 3:2. Končni izid 3:3 je v 87. minuti postavil Kai Havertz, ki je na tej tekmi dosegel dva gola

Kot prvi na zaključni turnir Hrvaška in Nizozemska

Le sedem minut po vstopu v igro je zadetek za Hrvaško dosegel Marko Livaja in si prislužil čestitke kapetana Luke Modrića. | Foto: Reuters Le sedem minut po vstopu v igro je zadetek za Hrvaško dosegel Marko Livaja in si prislužil čestitke kapetana Luke Modrića. Foto: Reuters V nedeljo se je o zmagovalcih odločalo v dveh skupinah iz najmočnejše divizije A. Vodilna Hrvaška je v skupini A1 na Dunaju premagala Avstrijo (3:1), se ji maščevala za visok poraz v Osijeku (0:3), po zaslugi že četrte zaporedne zmage v ligi narodov pa je zadržala prvo mesto in se uvrstila na zaključni turnir.

Hrvaško je že v šesti minuti popeljal v vodstvo kapetan Luka Modrić, a veselje svetovnih podprvakov, ki jih je na stadionu Ernst Happel bodrilo 20 tisoč glasnih hrvaških navijačev, ni trajalo dolgo. Christoph Baumgartner je le tri minute pozneje izenačil, nato so gostitelji še nekajkrat nevarno ogrozili vrata gostov, a se je izkazal hrvaški vratar Dominik Livaković. V drugi polovici drugega polčasa so Hrvati po zadetkih rezervista Marka Livaje, soigralca Jana Mlakarja pri splitskem Hajduku, ter Dejana Lovrena prišli do prepričljive zmage.

Dancem ni pomagala še ena zmaga nad svetovnimi prvaki

Andreas Olsen je tik pred koncem prvega polčasa podvojil prednost Danske, ki je premagala svetovne prvake z 2:0. | Foto: Reuters Andreas Olsen je tik pred koncem prvega polčasa podvojil prednost Danske, ki je premagala svetovne prvake z 2:0. Foto: Reuters Zaključni turnir lige narodov bo potekal junija 2023, na njem pa se bodo štiri zmagovalke A skupin potegovale za lovoriko, ki jo je nazadnje osvojila Francija. Slednja se je letos komaj rešila izpada iz druščine najboljših. Danska jo je še drugič letos ugnala. V Köbenhavnu je zmagala z 2:0, oba gola pa sta bila dosežena še v prvem polčasu. Če bi Avstrija v nedeljo ugnala Hrvaško, bi tako galski petelini šli po stopinjah Anglije in izpadli iz skupine A.

Nastop na zaključnem turnirju si je zagotovila še Nizozemska. Še drugič letos je premagala sosedo Belgijo. Zmagoviti gol je dosegel branilec Liverpoola Virgil Van Dijk, Poljska pa je na drugi tekmi v gosteh odpravila Wales in si zagotovila obstanek v elitni skupini.

Liga narodov, 6. krog:

Liga A:
Skupina 1:

Nedelja, 25. september:
Avstrija : Hrvaška 1:3 (1:1)
Baumgartner 9.; Modrić 6., Livaja 69., Lovren 72.

Danska : Francija 2:0 (2:0)
Dolberg 34., Olsen 39.

Lestvica:
1. Hrvaška* 6 tekem – 13 točk
2. Danska 6 – 12 
3. Francija 6 – 5
4. Avstrija** 6 – 4

Skupina 2:
Torek, 27. september:
Portugalska : Španija 0:1 (0:0)
Morata 88.

Švica : Češka 2:1 (2:1)
Frauler 29., Embolo 30.; Schick 45.

Lestvica:
1. Španija* 6 – 11
2. Portugalska 6 – 10
3. Švica 6 – 9
4. Češka** 6 – 4

Skupina 3:
Ponedeljek, 26. september:
Anglija : Nemčija 3:3 (0:0)
Shaw 72., Mount 75., Kane 83./11-m; Gündogan 52./11-m, Havertz 67., 87.

Madžarska : Italija 0:2 (0:1)
Raspadori 27., Dimarco 52.

Lestvica:
1. Italija* 6 – 11
2. Madžarska 6 – 10
3. Nemčija 6 – 7
4. Anglija** 6 – 3

Skupina 4:
Nedelja, 25. september:
Nizozemska : Belgija 1:0 (0:0)
Van Dijk 73.

Wales : Poljska 0:1 (0:0)
Swiderski 58.

Lestvica:
1. Nizozemska* 6 – 16
2. Belgija 6 – 10
3. Poljska 6 – 7
4. Wales** 6 – 1

Liga B:
Skupina 1:

Torek, 27. september:
Irska : Armenija 3:2 (1:0)
Egan 18., Obafeni 52., Brady 91.; Dashyan 71., Spertsyan 73.; R.K.: Hambardzumyan 89., Dashyan 90./oba Armenija

Ukrajina : Škotska 0:0

Lestvica:
1. Škotska* 6 – 13
2. Ukrajina 6 – 11
3. Irska 6 – 7
4. Armenija** 6 – 3

Skupina 2:
Torek, 27. september:
Albanija : Islandija 1:1 (1:0)
Lenjani 35.; Anderson 90.+7.; R.K.: Gunnarsson 11.

Lestvica:
1. Izrael* 4 – 8
2. Islandija 4 – 4
3. Albanija 4 – 2
4. Rusija** /

Skupina 3:
Ponedeljek, 26. september:
Črna gora : Finska 0:2 (0:0)
Antman 47., Kallman 53. R.K.: Tomašević 17./Črna gora

Romunija : Bosna in Hercegovina 4:1 (1:0)
Man 38., Puscas 73., 86., Ratiu 79.; Džeko 77.

Lestvica:
1. BiH* 6 – 11
2. Finska  6 – 8
3. Črna gora  6 – 7
4. Romunija** 6 – 7

Liga C:
Skupina 1:

Nedelja, 25. september:
Ferski otoki : Turčija 2:1 (0:0)
Davidsen 51., Edmundsson 59.; Gürler 89.

Luksemburg : Litva 1:0 (0:0)
Rodrigues 89.

Lestvica:
1. Turčija* 6 – 13
2. Luksemburg 6 – 11
3. Ferski otoki 6 – 8
4. Litva** 6 – 1

Skupina 2
Torek, 27. september:

Grčija : Severna Irska 3:1 (1:1)
Pelkas 14., Masaouras 55., Mantalos 80.; Lavery 18.

Kosovo : Ciper 5:1 (2:0)
Muslija 22., Rrudhani 45., Rashani 47., Muriqi 52., 84.; Roberge 81.

Lestvica:
1. Grčija* 6 – 15
2. Kosovo 6 – 9
3. Ciper 6 – 5
4. Severna Irska** 6 – 5

Skupina 3:
Nedelja, 25. september:
Azerbajdžan : Kazahstan 3:0 (0:0)
Marochkin 66./ag., Ozobić 74., Nuriev 90.; R.K.: Alip 35./Kazahstan

Slovaška : Belorusija 1:1 (0:1)
Zrelak 65.; Bakhar 45.

Lestvica:
1. Kazahstan* 6 – 13
2. Azerbajdžan 6 – 10
3. Slovaška 6 – 7
4. Belorusija** 6 – 3

Skupina 4:
Ponedeljek, 26. september:
Gibraltar : Gruzija 1:2 (0:1)
Annesley 75.; Kvaratskhelia 19./11-m, Tsitaishvili 48.

Severna Makedonija : Bolgarija 0:1 (0:0)
Despodov 50.; R.K.: Todoroski 14./Severna Makedonija

Lestvica:
1. Gruzija 6* – 16
2. Bolgarija 6 – 9
3. Severna Makedonija 6 – 7
4. Gibraltar** 6 – 1

Liga D:
Skupina 1:

Nedelja, 25. september:
Andora : Latvija 1:1 (0:0)
Rosas 88.; Gutkovskis 50.

Moldavija : Liechtenstein 2:0 (0:0)
Stina 90.+2, 90.+4

Lestvica:
1. Latvija* 6 – 13
2. Moldavija 6 – 13
3. Andora 6 – 8
4. Liechtenstein 6 – 0

Skupina 2:
Ponedeljek, 26. september:
San Marino : Estonija 0:4 (0:1)
Anier 38., 77., Teniste 56., Sappinen 66.

Lestvica:
1. Estonija* 4 – 12
2. Malta 4 – 6
3. San Marino 4 – 0

* napredovanje v višjo skupino lige narodov
** izpad v nižjo skupino lige narodov

Slovenija Norveška Navijači
Sportal Ni jih malo, a najbolj odštekana je uspela legendarnemu Udoviču
Ne spreglejte