Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
4. 4. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

5

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija

Torek, 4. 4. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Vse trenerske menjave predsednika Olimpije

Milan Mandarić trenerje menja kot spodnjice

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

5

"Če bo treba, jih bom zamenjal deset," je o trenerskih menjavah pred časom povedal predsednik Milan Mandarić. Predsednik nogometne Olimpije je na dobri poti, da uresniči napovedi. Do zdaj jih je v manj kot dveh letih odpustil že pet.

Marijan Pušnik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Marijan Pušnik, prvič

Desetega junija 2015, dober teden po tem, ko je postal predsednik Olimpije, je Milan Mandarić kot novega trenerja imenoval Marijana Pušnika.

Izkušenega slovenskega trenerja, ki je pred tem nazadnje delal na Japonskem. Nekdanji trener Maribora, Celja in velenjskega Rudarja je s svojim delom na klopi Olimpije začel odlično. Ljubljančani so navduševali, blestel je predvsem mladi napadalec Andraž Šporar, v prvih 11 prvenstvenih tekmah so iz rok spustili le pet točk. Zmagovali so s 6:0, 5:0, 4:1 …

Skoraj edini pravi spodrsljaj je bil izpad iz pokalnega tekmovanja proti Celju.

Potem je sredi decembra, v zadnjem prvenstvenem krogu, Olimpija izgubila proti Krškemu (0:2) in Pušnik se je moral, čeprav je bil na vrhu lestvice s tremi točkami prednosti pred Mariborom, posloviti od ljubljanske klopi. Ta Mandarićeva odločitev pri navijačih ni naletela na odobravanje.

Marko Nikolić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Marko Nikolić

V začetku leta 2017 sta Mandarić in njegova desna roka, športni direktor Ranko Stojić, javnosti predstavila novega trenerja, 11. januarja je na novinarski konferenci ob njiju stal Marko Nikolić. Nekdanji trener beograjskega Partizana.

Pod njegovim vodstvom je Olimpija igrala dobro, v osmih tekmah ni izgubila. Štirikrat je zmagala in štirikrat remizirala, a mladi srbski strokovnjak si je privoščil veliko neumnost. Na prvenstveni tekmi v Stožicah proti Zavrču je temnopoltemu napadalcu Blessingu Elekeju, ki je dosegel zadetek za izenačenje in ga, čeprav so Ljubljančani lovili novo zmago, proslavljal predolgo, navrgel nekaj rasističnih opazk.

Po aferi, ki je odmevala tudi v tujini, so se pri Olimpiji najprej odločili, da Nikolića obdržijo, a se ob tem, ko ga je s kar sedmimi tekmami prepovedi vodenja moštva kaznovali pri Nogometni zvezi Slovenije, odločili, da ga odslovijo.

Rodolfo Vanoli | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Rodolfo Vanoli

Dvaindvajsetega aprila lani so pri Olimpiji za novega trenerja imenovali Rodolfa Vanolija. Italijana, ki si je trenersko ime v Sloveniji ustvaril na klopi Kopra. Prvo tekmo pod njegovim vodstvom, večni derbi proti Mariboru, je Olimpija sicer izgubila, a nato do konca sezone trikrat zmagala in si zagotovila naslov prvaka, na katerega so v Ljubljani čakali dolgih 21 let.

Sledili so dnevi slavja in zadovoljstva, ki pa niso trajali dolgo. Olimpija je novo sezono začela z evropskim debaklom proti slovaškemu prvaku Trenčinu, ki jo je v kvalifikacijah za ligo prvakov izločil na prvi stopnički. Ko je avgusta v prvenstvu na štirih tekmah dvakrat izgubila in le enkrat zmagala, je sledila nova sprememba. Konec avgusta se je moral posloviti tudi Italijan.

Luka Elsner | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Luka Elsner

Mladega trenerja, ki spada med najbolj obetavne v Sloveniji, so z Olimpijo povezovali že večkrat, a šele 2. septembra lani se je Luka Elsner na klop Olimpije tudi usedel. Pripeljal ga je takratni športni direktor Nenad Protega, a je pozneje moral oditi iz kluba.

Elsner je zgodbo v vlogi trenerja Olimpije začel odlično. S šestimi zaporednimi zmagami, petimi v prvenstvu. Pozneje so Ljubljančani pod njegovim vodstvom sicer nekajkrat razočarali, a v leto 2017 skupaj z Mariborom vseeno vstopili s prvega mesta.

Elsner je v letošnje leto vstopil s povsem prenovljeno ekipo, za katero je medtem poskrbel povratnik Stojić, in najprej izgubil derbi v Mariboru, potem pa doživel katastrofo pred domačimi navijači proti velenjskemu Rudarju. V Stožicah je Olimpija izgubila z 2:4. Po tej tekmi se je moral Elsner posloviti od trenerske klopi prvakov.

Marijan Pušnik | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Marijan Pušnik, drugič

Po odhodu Elsnerja sta Mandarić in Stojić hitro potegnila novo potezo, 9. marca letos sta na klop Olimpije vrnila Pušnika. "Mi trije smo zmagovalci, zapomnite si to," je na novinarski konferenci ob imenovanju novega trenerja samozavestno poudarjal Stojić, a vsi trije so bili vse prej kot to.

Najprej se je moral od svojega položaja še drugič posloviti Stojić, po treh porazih in remiju v štirih prvenstvenih tekmah je podobna usoda doletela še Pušnika. Po nedeljskem porazu v Kidričevem je še drugič ostal brez službe v Ljubljani.

Ne spreglejte