Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
8. 12. 2009,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 12. 2009, 13.10

8 let

Marseille v pričakovanju Madridčanov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Drevi bodo v nogometni ligi prvakov na sporedu tekme zadnjega kroga skupinskega dela v skupinah od A do D. Obeta se goreč boj med Juventusom in Bayernom Münchnom za mesto v osmini finala.

Juventus – Bayern München

Če so pred začetkom lige prvakov vsi mislili, da bosta v skupini A prvi dve mesti zasedla Juventus in Bayern, je zdaj, ko je presenetil francoski Bordeaux in si že zagotovil napredovanje, jasno, da se bo eden izmed dveh velikanov moral predčasno posloviti. Kdo, bo jasno danes pozno zvečer. V prednosti je Juventus, ki mu za osmino finala zadostuje že neodločen izid, za nameček pa igra pred domačimi navijači. Za kako velika kluba gre, priča podatek, da sta skupaj doslej osvojila kar šest naslovov evropskega prvaka, štirikrat zmagala v pokalu UEFA, bila štirikrat zmagovalca medcelinskega pokala, dvakrat osvojila nekdanji pokal pokalnih zmagovalcev, doma pa se lahko pohvalita z 48 državnimi in 23 pokalnimi naslovi.

"Moramo igrati pametno. Dati moramo vse od sebe. Ne smemo si privoščiti, da bi izgubili. Verjamem, da se bo razpletlo po naših željah," pred tekmo pravi legendarni napadalec torinskega moštva Alessandro del Piero. Toda optimistični so tudi Bavarci. "Mi smo Bayern. Eno izmed največjih evropskih moštev, ki si ne sme privoščiti, da bi iz lige prvakov izpadlo tako zgodaj!" najavlja napadalec nemškega prvoligaša Mario Gomez, ki je v zadnjem času v dobri strelski formi. V korist Torinčanov govori podatek, da v Evropi niso izgubili že 18 tekem zapored. Münchenčani si samozavest krepijo z dejstvom, da so na zadnjih dvanajstih tekmah, ki so jih odigrali v Italiji, kar šestkrat zmagali.

Pri Juventusu so izven pogona Hasan Salihamidžić, Giorgio Chiellini in Vincenzo Iaquinta. Trener Bayerna ne bo mogel računati na Francka Riberyja, Hamita Altintopa in Miroslava Kloseja.

Maccabi Haifa – Bordeaux

Tekma v Izraelu bo povsem brez pomena. Maccabi je brez točk in prikovan na zadnje mesto, medtem ko si je Bordeaux, ki jih ima 13, že zagotovil napredovanje in presenetljivo osvojil prvo mesto v svoji skupini. Na prvi tekmi teh dveh tekmecev v prvem krogu tekmovanja so imeli Francozi presenetljivo veliko težav z Izraelci in jih pred domačimi navijači z golom Mickaëla Cianija v 83. minuti komajda premagali z 1:0. Pri domačinih ne bo Amirja Edrieja, Tsepa Masilele in Yaniva Katana. Pri gostih so zdravi vsi, a je vprašanje, katerim nogometašem bo priložnost ponudil trener Laurent Blanc. Zagotovo tudi nekaterim, ki doslej niso dobivali veliko priložnosti.

Wolfsburg – Manchester United

Wolfsburg lahko, če premaga angleške prvake, v svoji krstni sezoni v elitnem evropskem klubskem tekmovanju napreduje v osmino finala, kar bi bil za nemške prvake velik uspeh. Nemci bi napredovali tudi v primeru remija, če na drugi tekmi v tej skupini CSKA ne bi zmagal v Carigradu pri Bešiktašu. Tudi v primeru poraza proti Man Utd in poraza CSKA v Turčiji bi napredovali Nemci.

"Volkovi" imajo veliko priložnost, saj gostje v Nemčijo prihajajo zelo oslabljeni. Trener Alex Ferguson ne bo mogel računati na usluge kar devetih igralcv (Nemanja Vidić, Garry Neville, Rio Ferdinand, John O'Shea, Rafael, Fabio, Edwin van der Saar in Wes Brown). A tudi evropski prvaki iz leta 2008 v volčjem mestu ne bodo nastopili brez motiva. Branijo namreč prvo mesto v skupini, za katerega potrebujejo vsaj točko.

Bešiktaš – CSKA

Medtem ko bodo Moskovčani lovili morebitno uvrstitev v osmino finala, ki bi jo dosegli v primeru zmage v Carigradu in remija ali poraza Wolfsburga na drugi tekmi te skupine proti Manchestru Unitedu, bodo Turki skušali z zmago z 1:0 ali z vsaj dvema goloma razlike zasesti tretje mesto in si zagotoviti nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. Pri Bešiktašu bodo pogrešali Hakana Arikana, Erkana Zengina in Ridvada Simseka. Pri gostih ne bo Guilherma in Carvalha.

Marseille – Real Madrid

Real Madrid si teoretično še ni zagotovil napredovanja v osmino finala, a v praksi bi se moral zgoditi čudež, da devetkratni evropski prvaki ne bi napredovali med najboljših 16 evropskih moštev te sezone. Real bi moral proti Marseillu izgubiti z 0:3 oziroma s štirimi goli razlike, če bi v Franciji zabil vsaj en gol. To pa je nekaj, v kar težko verjamemo. Marseille bi ob takšnem scenariju napredoval, osmine finala pa se lahko razveseli tudi v primeru kakršnekoli zmage in ob dejstvu, da Milan ne bi zmagal v Zürichu. V to pa je prav tako težko verjeti. Pri Realu ne bo Christopha Metzelderja, Ruuda van Nistelrooyja, Joseja Gutija in brazilskega zvezdnika Kakaja. Trener Marseilla ne bo mogel računati na usluge Stephana Mbie in Cyrila Roola.

Zürich – Milan

Švicarji so naredili enega izmed največjih presenečenj te sezone lige prvakov, ko so Milan premagali na San Siru. A to je bil zgolj preblisk Züricha, ki se kasneje ni več ponovil. Milančani so v izjemni formi, saj so v zadnjih dvanajstih tekmah osemkrat zmagali in štirikrat remizirali, zato gre pričakovati, da bodo v Švici dosegli tisto, po kar bodo prišli. Tri točke in uvrstitev v osmino finala. Če ne bi zmagali, bi jim lahko življenje z domačo zmago nad Realom zagrenil Marseille. Zürich je doslej osvojil le omenjene tri točke v prvem krogu tekmovanja, nato pa štirikrat zapored izgubil, zato je brez kakršnihkoli možnosti in je prikovan na zadnje mesto lestvice. Pri Milanu ne bo Massima Odda, Gianluca Zambrotta, Mareka Jankulovskega in Marca Storaria. Švicarji bodo oslabljeni za Yassina Chikhaouia in Floriana Stahela.

Chelsea – APOEL

Londončani so že osvojili prvo mesto v svoji skupini in zadnjo tekmo rednega dela tekmovanja pričakujejo povsem sproščeno. Ciprčani imajo dve točki po petih tekmah in še lovijo tretje mesto, ki zagotavlja nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. Madridski Atletico na tretjem mestu ima točko več. Če želijo biti Ciprčani tretji, morajo v gosteh na Stamford Bridgu nujno zmagati.

Čeprav bi se v primeru remija in poraza Atletica proti Portu točkovno izenačili na tretjem mestu s Španci, s katerimi so v medsebojnih tekmah dvakrat remizirali (0:0 in 1:1), bi bili zadnji, saj je Atletico na medsebojnih tekmah zabil gol več v gosteh. APOEL v London prihaja brez Altina Haxia, Nectariosa Alexandroa in Christosa Kontisa. Pri Chelseaju so vprašljivi kapetan John Terry, Michael Ballack in Ashley Cole, zagotovo pa ne bodo nastopili branilec Alex in napadalca Salomon Kalou ter Daniel Sturridge.

Atletico Madrid – Porto

Madridski Atletico je eno izmed večjih razočaranj te sezone lige prvakov. Doslej ni še niti enkrat zmagal in je osvojil zgolj tri točke. Zato je jasno, da se je od sanj o osmini finala poslovil že pred časom, v zadnjem krogu se bo boril za tretje mesto in nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa. Proti Portugalcem bo skušal zmagati in ovreči vsakršno možnost, da bi Ciprčani v primeru senzacije v Londonu napredovali. Pri Špancih ne bo Mariana Pernie, Roberta, Sinama Pongollea in Raula Garcie, medtem ko bosta pri Portu odsotna Valeri in Lopes.

Ne spreglejte