Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2022,
22.58

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

14

Natisni članek

finale Thibaut Courtois Vinicius Junior Mohamed Salah navijači Carlo Ancelotti Jürgen Klopp liga prvakov Liverpool Real Madrid

Sobota, 28. 5. 2022, 22.58

1 leto, 11 mesecev

Liga prvakov, finale

Štirinajstič kralji Evrope! Real slavi vratarja Courtoisa.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

14

liga prvakov finale Real Madrid prvak | Štirinajstič kralji Evrope! Real Madrid je osvojil ligo prvakov 2021/2022. | Foto Reuters

Štirinajstič kralji Evrope! Real Madrid je osvojil ligo prvakov 2021/2022.

Foto: Reuters

Vratar Thibaut Courtois je bil nepremagljiv in Real Madrid je še štirinajstič osvojil evropski naslov prvaka. V finalu lige prvakov 2021/2022 je z golom Viniciusa Juniorja v 59. minuti premagal Liverpool in prejel pokal iz rok Aleksandra Čeferina. Finale je zaznamovala še izvrstna navijaška kulisa v Parizu, a žal tudi neljubi dogodki pred stadionom, zaradi česar je bil začetek prestavljen za 36 minut.

navijači Real Liverpool
Sportal Jezni in razočarani navijači, policija uporabila solzivec #video

Liga prvakov, finale, Pariz: 

Liverpool : Real Madrid 0:1 (0:0)
Vinicius 59.

Navijači Liverpoola | Foto: Reuters Navijači Liverpoola Foto: Reuters Finale se je zaradi varnostnih razlogov oziroma slabe organizacije začel s 36 minutami zamude. Ker so bili poostreni varnostni protokoli pri vstopu, je bilo več tisoč navijačev ob 21.00 še pred stadionom. Zaradi nestrpnosti je prišlo tudi do prerivanja in preskakovanja ograje. Zato je policija uporabila celo solzivec. Nogometaši so se morali vmes celo vrniti na ogrevanje. Nato je Camila Cabello ob 21.30 le odpela uvodni mini koncert in spektakel se je lahko začel.

Edini gol v finalu je v drugem polčasu zabil Vinicius Junior. | Foto: Reuters Edini gol v finalu je v drugem polčasu zabil Vinicius Junior. Foto: Reuters Prvih 15 minut je bilo na zelenici še mirno, nato pa se je začel vse silovitejši pritisk Liverpoola. Tako je po strelu Sadia Maneja v 21. minuti vratarja Reala Thibauta Courtoisa rešila vratnica. Beli balet je rdečim pustil pobudo, a si ti v prvem polčasu niso več pripravili nevarnejših priložnosti. Madridčani so prežali na protinapade in v 43. minuti je z enega od teh zadel Karim Benzema. Po ogledu s sistemom VAR so sodniki potrdili, da je bil v prepovedanem položaju ter gol razveljavili.

Salahu je Courtois ubranil štiri izjemne strele. Zagotovo je igralec tekme. | Foto: Reuters Salahu je Courtois ubranil štiri izjemne strele. Zagotovo je igralec tekme. Foto: Reuters

Navijači Reala | Foto: Reuters Navijači Reala Foto: Reuters Liverpool je imel več žogo v svoji posesti tudi v drugem delu igre, a povedli so nogometaši Reala. Federico Valverde je v 59. minuti prodrl po desni strani, po diagonali podal prek kazenskega prostora in četrti gol v letošnji ligi prvakov je tako zabil Vinicius Junior. Ni bilo ofsajda, a je šlo zelo na tesno (Benzema je nato žogo prepustil mlajšemu soigralcu). Sredi drugega polčasa je imel dve izvrstni priložnosti Mohamed Salah, a je obakrat izjemno posredoval Courtois.

Courtois si je zaslužil objeme soigralcev. Branil je namreč čisto vse! | Foto: Reuters Courtois si je zaslužil objeme soigralcev. Branil je namreč čisto vse! Foto: Reuters Zgodba se je nadaljevala tudi v zaključku tekme. V 80. in 83. minuti je belgijski vratar Reala še dvakrat uspešno branil po izjemnih strelih egipčanskega napadalca Liverpoola. Angleži so pritiskali do konca, a neuspešno. In Real je še štirinajstič osvojil evropski klubski naslov. Kolajne in pokal so prejeli iz rok predsednika Uefe, Slovenca Aleksandra Čeferina. V evropskem finalu je Real ostal nepremagan že vse od leta 1981! Liverpool, ki je bil pred nekaj tedni v igri za štiri lovorike v tej sezoni, pa je po premier ligi ostal še brez zmage v ligi prvakov.

Junak finala Courtois | Foto: Reuters Junak finala Courtois Foto: Reuters Kluba sta se tako že tretjič merila v finalu najboljšega evropskega klubskega tekmovanja, pred tem sta se srečala leta 1981, kjer so na Parku princev v Parizu zmagali rdeči, in leta 2018, ko so bili v Kijevu boljši Madridčani.

Tokrat je bil spet uspešnejši kraljevi klub, in sicer v slogu priljubljenega reka, ki velja med nogometnimi navdušenci, ki pravi, da bo Liverpool igral, Real pa zmagal. Tudi njegov strateg, s petimi udeležbami v finalu takisto rekorder, Carlo Ancelotti, se lahko pohvali z bogato bero naslovov − po dveh z Milanom (2003, 2007) je zdaj osvojil še drugega, z Realom (2014, 2022). Tako je prvi trener s štirimi tovrstnimi lovorikami.

Carlo Ancelotti je ligo prvakov osvojil še četrtič, drugič kot trener Reala. | Foto: Reuters Carlo Ancelotti je ligo prvakov osvojil še četrtič, drugič kot trener Reala. Foto: Reuters

Izjemna navijaška kulisa ves dan na ulicah Pariza

V Parizu je bilo že od petka več tisoč navijačev obeh klubov, prednjačili pa so tisti, ki so podpirali Liverpool. Kot poročajo tuji mediji, je bilo v glavnem mestu Francije okoli 60 tisoč navijačev Liverpoola. In pripravili so neverjetno kuliso.

Navijači Liverpoola so okupirali Pariz in naredili pravo zabavo. | Foto: Reuters Navijači Liverpoola so okupirali Pariz in naredili pravo zabavo. Foto: Reuters Finale bi moral potekati v St. Peterburgu, a so ga zaradi ruske agresije nad Ukrajino preselili v Pariz. "Vesel sem, da je tekma tukaj zaradi več razlogov. Težko je govoriti o tem, vojna še vedno poteka, in misliti moramo tudi na to. Srečanje bo odigrano, in mislim, da je dejstvo, da ne igramo v St. Peterburgu, pravo sporočilo Rusiji in njenim voditeljem. Življenje teče naprej, tudi če ga hočeš uničiti. To finale bomo igrali tudi za ljudi v Ukrajini," se je pred tekmo ob aktualno problematiko obregnil trener Liverpoola Jürgen Klopp.

Sportal Negativne misli Ancelottija, a njegovi zabijajo že na treningu #video
Loris Karius
Sportal Dogodek, ki je pokopal kariero nesrečnega Nemca
Jürgen Klopp trening
Sportal Nemec na klopi Liverpoola jasen: Brez maščevanja
Phil Thompson Liverpool
Sportal Vratar Reala je bil tako potrt, da je vrgel medaljo v reko
Liverpool navijači Anfield
Sportal Naivne navijače ogoljufali za več tisoč evrov
Jürgen Klopp, Carlo Ancelotti
Sportal V Parizu pred obračunom velikanov vse bolj vroče

Ne spreglejte