Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 11. 2018,
22.56

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Liga narodov Igor Benedejčič

Torek, 20. 11. 2018, 22.56

4 leta, 7 mesecev

Liga narodov, 6. krog

Švedi v ligo A, Srbi in Škoti v ligo B

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

3

Švedska, Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nogometni ligi narodov so odigrali zadnjih sedem tekem skupinskega dela. V ligi A je bilo vse znano že pred obračunom Portugalske in Poljske, ekipi sta se razšli z izidom 1:1, s točko so domači potrdili prvo, Poljaki pa zadnje mesto v tretji skupini. Slovenski nogometaši so v ponedeljek remizirali v Bolgariji z 1:1 in se v ligo D preselili brez zmage na šestih tekmah.

Portugalce je v 34. minuti v vodstvo popeljal Andre Silva, v 66. minuti je iz enajstmetrovke izenačil Arkadiusz Milek.

V ligi B si je napredovanje in uvrstitev na zaključni turnir danes zagotovila Švedska, ki je z 2:0 ugnala Rusijo. Gola sta dosegla branilec Manchester Uniteda Victor Nilsson Lindelöf in Marcus Berg. Švedi so se tako na zaključnem turnirju pridružili Ukrajincem, Dancem in reprezentanci Bosne in Hercegovine, ki bodo naslednjo ligo narodov odigrali v elitni skupini.

Napredovanje iz lige C v ligo B so si pred zadnjim dnem zagotovili Finska in Norveška, zadnji vprašanji pa sta bili Škotska ali Izrael in Srbija ali Romunija. Škoti in Izraelci so se pomerili v medsebojnem obračunu, s 3:2 so zmagali Škoti, vse tri gole za domače je dosegel James Forrest, Srbija je gostila Litvo, Romunija pa je gostovala v Črni Gori.

Srbi so se v prvem polčasu mučili, v 51. pa so jim pomagali gosti, dosegli so avtogol. Le nekaj minut za tem je v polno zadel še Aleksandar Mitrović. Litva je nato izid znižala, a je bilo to premalo za prvo točko v ligi, domači so prek Aleksandra Prijanovića in Adema Ljajića dosegli še dva gola in zmagali s 4:1. Romunom tako ni pomagala zmaga 1:0 v Podgorici.

Kosovo bo naslednje leto igralo v ligi C, v odločilni tekmi za napredovanje je v Prištini s 4:0 premagalo Azerbajdžan. Tri gole zabil Arber Zeneli, tretji gol na polnem stadionu Fadil Vokrri pa je prispeval Amir Rrahmani. Na tekmi med Malto in Ferskimi otoki je bil izid 1:1.

Slovenski nogometaši so za slovo od lige C remizirali z Bolgari (1:1), ki so končali na drugem mestu skupine. Razred višje, v ligo B je napredovala Norveška. | Foto: Reuters Slovenski nogometaši so za slovo od lige C remizirali z Bolgari (1:1), ki so končali na drugem mestu skupine. Razred višje, v ligo B je napredovala Norveška. Foto: Reuters

Slovo Slovenije z remijem v Sofiji

Slovenska nogometna reprezentanca tudi na zadnji tekmi uvodne izvedbe lige narodov, pred katero ni imela več možnosti, da bi se izognila zadnjemu mestu in nazadovanju v ligo D, ni uspela zmagati. V Sofiji je remizirala z 1:1 in tekmovanje končala s tremi remiji in tremi porazi.

Poročilo s tekme Bolgarija:Slovenija

Bolgarija Slovenija liga narodov
Sportal Slovencem za konec točka v Bolgariji

Mreži v Bolgariji sta mirovali vse do 68. minute, ko so gostitelji izigrali slovensko obrambo, v kazenskem prostoru je zamudil Miha Mevlja, kar je izkoristil rezervist Galin Ivanov in z glavo premagal Vida Belca. Veselje domačinov ni bilo dolgo, sedem minut pozneje je po lepi podaji Andraža Strune v kazenski prostor mojstrsko izenačil Miha Zajc. Obe izbrani vrsti sta imeli v izdihljajih lepi priložnosti za vodstvo, a sta se izkazala vratarja, tako da se je obračun končal z 1:1.

Igor Benedejčič
Sportal Selektor se še naprej otepa drznega scenarija, ampak …

Na drugi tekmi v Slovenski skupini so Norvežani na Cipru slavili z 2:0, si zagotovili prvo mesto in napredovanje v ligo B.

Fotoutrinki s tekme Bolgarija : Slovenija (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 12

Nizozemci po drami do prvega mesta

V ligi A v skupini A so Nizozemci na derbiju med Nemčijo, ki je že pred srečanjem izpadla, potrebovala točko, da bi si zagotovila prvo mesto v skupini, na katerem so bili Francozi. Še v 85. minuti je kazalo, da tulipanom ne bo uspelo, nato je Quincy Promes znižal na 1:2, Virgil Van Dijk pa je v sodnikovem podaljšku priigral velik remi za napredovanje. 

Nizozemci so napredovali po velikem preobratu, ki so ga zrežirali v zadnjih minutah tekme v Nemčiji. | Foto: Reuters Nizozemci so napredovali po velikem preobratu, ki so ga zrežirali v zadnjih minutah tekme v Nemčiji. Foto: Reuters

V ligi B je v skupini 1 Ukrajina osvojila prvo mesto in napredovala, Čehi so se po zmagi z 1:0 nad Slovaki izognili izpadu,. V skupini 4 so Danci, ki so si že pred tekmo zagotovili prvo mesto, remizirali z Irci, ki so izpadli.

Nemčija Nizozemska
Sportal Veliko srce nizozemskega junaka, ki je tolažil sodnika in pomagal deklici #video

Gruzija napredovala neporažena

V skupini A lige D je Gruzija, ki je bila že pred tekmo s Kazahstanom prva, slavila z 2:1 in napredovala brez poraza, medtem ko je Latvija brez zadetkov remizirala pri Andori. Makedonija je v skupini 4 s 4:0 odpihnila Gibraltar in si zagotovila prvo mesto. Liechtenstein in Armenija sta remizirala.

Drama na Wembleyju osrečila Anglijo

Harry Kane je v 85. minuti priigral zmago Angliji (2:1) in pahnil Hrvaško v ligo B. | Foto: Reuters Harry Kane je v 85. minuti priigral zmago Angliji (2:1) in pahnil Hrvaško v ligo B. Foto: Reuters Nov, zadnji letošnji krog lige narodov sta v skupini 4 lige A v nedeljo odprla Anglija in Hrvaška, ki sta se v ponovitvi polfinala letošnjega svetovnega prvenstva udarila na Wembleyju. Oboji so za prvo mesto potrebovali zmago, medtem ko bi Španiji, ki je vse svoje tekme že odigrala, zadostoval remi.

Po mojstrskem golu Andreja Kramarića v 57. minuti je bolje kazalo gostom, a so Angleži v zaključku tekme prišli do zmage in se maščevali za poraz iz Rusije. Najprej je v 78. minuti zadel rezervist Jesse Lingard, potem pa v 85. minuti še kapetan in najboljši strelec Anglije Harry Kane.

Švica je v Luzernu poskrbela za noro zmago, ki jo bo pomnila še dolgo časa. | Foto: Reuters Švica je v Luzernu poskrbela za noro zmago, ki jo bo pomnila še dolgo časa. Foto: Reuters

Nora tekma v Luzernu, po kateri se smeji Švicarjem

V ligi A v skupini 2 je Švica nujno potrebovala zmago z dvema razlike proti Belgiji, ki pa je z dvema goloma Thorogana Hazarda, mlajšega brata zvezdnika Chelseaja Edena Hazarda, že na samem začetku tekme vodila z 2:0 in zdelo se je, da je vse skupaj odločeno. Toda potem so Švicarji zabili kar pet golov - trikrat so v polno merili v času od 26. do 41. minute - in prišli do zmage, ki jih je izstrelila na prvo mesto v svoji skupini. Junak je bil napadalec Benfice Haris Seferović, ki je dosegel tri gole.

V ligi B je bila na sporedu samo ena tekma, ki pa ni imela nobenega pomena. Avstrija je z 2:1 zmagala na Severnem Irskem, a si je v tej skupini prvo mesto že pred to tekmo zagotovila Bosna in Hercegovina nesojenega slovenskega selektorja Roberta Prosinečkega.

V ligi C je Madžarska premagala Finsko, ki pa si je že pred to tekmo zagotovila prvo mesto. Estonija, ki je že pred zadnjim krogom vedela, da se seli v ligo nižje, pa je šokirala Grčijo in ji na njenem igrišču prisolila krepko klofuto.

V ligi D je v skupini 2 Belorusija San Marinu prizadejala še šesti poraz na šesti tekmi in osvojila prvo mesto v skupini. Moldavija in Luksemburg sta remizirala.

Finalni turnir elitne skupine na Portugalskem

Finalni turnir elitne skupine nogometne lige narodov se bo skoraj zagotovo odvil na Portugalskem.

Kandidaturo za organizacijo so poleg Portugalske oddali še Italijani in Poljaki, a ker se niso uvrstili med najboljše štiri reprezentance - igrali so v skupini A3 skupaj z zmagovalko skupine Portugalsko -, s tem niso izpolnili osnovnega pogoja.

Srbija je bizu napredovanja v ligo B. | Foto: Reuters Srbija je bizu napredovanja v ligo B. Foto: Reuters

Kako na EP 2020?

Prek lige narodov si bo mogoče zagotoviti štiri vstopnice za nastop na EP 2020. O tem, kdo se bo uvrstil na evropsko prvenstvo, bodo odločali zaključni turnirji v vsaki ligi (A, B, C in D) leta 2020. Spomladi 2019 se začenja klasični kvalifikacijski cikel za EP 2020, v katerem bo nastopilo deset skupin, neposredno udeležbo na euru pa si bosta zagotovili najboljši ekipi v vsaki skupini (skupno 20). Žreb kvalifikacijskih skupin za EP 2020 bo 2. decembra v Dublinu. Takrat bo že znan razplet skupinskega dela lige narodov.

 Liga narodov, 6. krog

Liga A:

Liga B:

Liga C:

Liga D:

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 lahko štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljate v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem je na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte