Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2019,
22.40

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16

20

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020 kvalifikacije za evropsko prvenstvo Matjaž Kek

Torek, 15. 10. 2019, 22.40

4 leta, 6 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA EP 2020, OSMI KROG

BiH v slogu Slovenije, Španci po drami že na EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16

20

Grčija nogomet | Grki so v balkanskem derbiju premagali BiH. | Foto Reuters

Grki so v balkanskem derbiju premagali BiH.

Foto: Reuters

Konec je 8. kroga kvalifikacij za EP 2020. BiH je po porazu v Grčiji dva kroga pred koncem kvalifikacij tako kot Slovenija v izgubljenem položaju, Italijani so s petardo odpihnili Liechtenstein, Izrael pa je na zadnji tekmi slovenske skupine G novo klofuto prisolil četi Slaviše Stojanovića, ki ostaja brez točke. Slovenija je že v nedeljo v Stožicah klonila proti Avstriji (0:1) in izgubila vse realne možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo.

V torek je do vstopnice za Euro 2020 prišla še Španija, ki se je na gostovanju na Švedskem dolgo spogledovala s porazom, v 90. minuti pa je izenačujoči zadetek za 1:1 dosegel Rodrigo in furijo popeljal na glavni turnir.

Bosna in Hercegovina se je tudi z Dinom Hotićem (celotno srečanje presedel na rezervni klopi) mudila v Grčiji in malce nepričakovano ostala praznih rok. Zdaj ima za Finci, ki so premagali Armence, že pet točk zaostanka, ki jih bo na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah težko nadoknadila.

Za najvišjo zmago dneva so poskrbeli Italijani, ki so se s petardo (5:0) znesli nad Liechtensteinom, Švicarji pa so po zmagi nad Irci spet povsem v igri za prvi dve mesti v skupini D.

Veliko slavje v Kijevu, sramota v Sofiji

Angleži so premagali Bolgare kar s 6:0. | Foto: Reuters Angleži so premagali Bolgare kar s 6:0. Foto: Reuters V ponedeljek so korak bližje k Euru naredili še Angleži, ki so v Bolgariji zmagali s 6:0, tekma pa je bila zaradi rasističnih žaljivk domačih navijačev celo prekinjena za kratek čas, medtem ko so si Ukrajinci nastop na Euro že zagotovili, po tem, ko so doma z 2:1 premagali Portugalsko Cristiana Ronalda. Temu zdaj na lestvici skupine B preti še Srbija, ki je tri točke osvojila v Litvi. 

Francija in Turčija v skupini H sta se razšli z neodločenim izidom, po dvoboju pa je bilo ponovno veliko govora o salutiranju turških reprezentantov, ki so se tem izrazili podporo turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji.

Vincenzo Spadafora
Sportal Italijanski minister prosi Čeferina, naj premisli glede Turčije in finala lige prvakov
Bolgarija Avstrija
Sportal Škandal, ki je šokiral Angleže, odnesel predsednika bolgarske zveze. Oglasil se je tudi Čeferin.

 

Avstrija spravila Slovenijo v hude težave

Avstrijci so se povsem približali preboju na Euro 2020. | Foto: Vid Ponikvar Avstrijci so se povsem približali preboju na Euro 2020. Foto: Vid Ponikvar Avstrijci so bili na začetku srečanja v Stožicah veliko bolj nevarni. Že v 14. minuti je Jan Oblak ubranil nevaren strel napadalca Michaela Gregoritcha, sedem minut kasneje pa je bil povsem nemočen. Po podaji s kota Valentina Lazara je z glavo v polno meril branilec Stefan Posch.

V nadaljevanju prvega polčasa so Avstrijci malce stopili s plina, vseeno pa si Kekova četa ni priigrala nobene nevarne akcije. Slovence je za nameček jezil še turški delivec pravice Cüneyt Çakır, ki je domnevno spregledal dve igranji z roko Avstrije v kazenskem prostoru, Andreasu Ulmerju pa je za prekršek s podplatom nad Bezjakom pokazal le rumeni karton.

Fotogalerija s tekme med Slovenijo in Avstrijo (fotografa: Saša Pahić Szabo in Vid Ponikvar / Sportida):

Fotogalerija
1 / 74

V drugem polčasu smo pričakovali napad Slovencev, a Avstrijci so tako kot pred tedni v Celovcu nadigrali slovenske nogometaše in na koncu zasluženo zmagali. Slovenski selektor Kek je v drugem polčasu poskusil še z Miho Zajcem, Robertom Berićem in Denisom Popovićem, a niti sveže pomoči niso pomagale. Popović je po udarcu s komolcem Marcela Sabitzerja z rdečim kartonom predčasno končal srečanje.

Matjaž Kek
Sportal Oktobrski pogrom Matjaža Keka je naplavil marsikaj
Avstrija Slovenija Jan Oblak
Sportal Jan Oblak napovedal spremembe v reprezentanci

Naši severni sosedi imajo zdaj pred zadnjima kvalifikacijskima tekmama, ena izmed teh bo proti slabi Latviji, pred Slovenijo tako rekoč neulovljivih pet točk prednosti.

Izbranci Matjaža Keka bodo zadnji tekmi kvalifikacij igrali 16. novembra doma z Latvijo in 19. novembra v gosteh s Poljsko.

Na Euro še Rusija, Hrvati bodo morali še počakati

Gareth Bale je poskrbel izenačenje na 1:1. | Foto: Reuters Gareth Bale je poskrbel izenačenje na 1:1. Foto: Reuters

Belgija je v uvodni tekmi dneva tudi brez pomoči Romeluja Lukakuja brez težav premagala (2:0) Kazahstan in le potrdila odhod na Euro 2020. V skupini I so si po visoki zmagi (5.0) na Cipru nastop na evropskem prvenstvu zagotovila tudi v teh kvalifikacijah noro dobra Rusija.

Hrvaška je po visoki zmagi nad Madžarsko poskušala osvojiti še Wales in si že zagotoviti nastop na Euru, a bo morala po remiju (1:1) in zmagi Madžarske proti Azerbajdžanu počakati do novembra.

Nemčija in Nizozemska sta v skupini C pobegnili Severni Irski in se utrdili v vodstvu. Elf je z igralcem (rdeči karton v 14. minuti - Emre Can) manj v Estoniji slavil s 3:0, tulipani pa so z 2:1 preskočili Beloruse.

Zadnje štiri potnike bo dala liga narodov

Euro 2020 bo v 12 različnih državah, na njem pa bo nastopilo 24 udeležencev. Dvajset jih bodo dale kvalifikacije za EP, zadnji štirje potniki pa bodo iskali vstopnico za veliko tekmovanje prihodnje leto na sklepnem turnirju lige narodov. Finale bo odigran v Londonu.

Kdo si je že zagotovil nastop na Euru 2020: Belgija, Italija, Rusija, Poljska, Ukrajina in Španija.

Kvalifikacije za EP 2020, 8. krog: 

Skupina G:

Skupina A:

Skupina B:

Skupina C:

Skupina D:

Skupina E:

Skupina F:

Skupina H:

Skupina I:

Skupina J:

Ne spreglejte