Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 3. 2019,
22.47

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Euro 2020

Sobota, 23. 3. 2019, 22.47

5 let, 1 mesec

Kvalifikacije za EP 2020, prvi krog

Tudi Španci in Italijani brez napak, veseli se tudi BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

4

Španija nogomet | Španci so z veliko težavami premagali Norvežane. | Foto Reuters

Španci so z veliko težavami premagali Norvežane.

Foto: Reuters

S tekmami v skupini D, F in J se je zaključil prvi krog kvalifikacija za Euro 2020. Španije je z veliko težavami premagal Norveško (2:1), medtem ko so Italijani z 2:0 premagali Fince. Prvenec v dresu Azzurrov je dočakal mladi napadalec Juventusa Moise Kean.

Španci so v Valencii povedli v 16. minuti z golom Rodriga, Norvežane pa je z enajstmetrovko v 64. minuti v igro vrnil Joshua King. Furija se je po šoku hitro odzvala. V 71. minuti so prav tako z bele točke Španci znova prišli v prednost, strelec je bil Sergio Ramos.

V skupini F je še Švedska v Stockholmu z 2:1 ugnala Romunijo, potem ko sta pri domačinih zadela Robin Quaison v 33. in Viktor Claesson v 40. minuti, Za Romune je bil uspešen Claudiu Keseru v 58. minuti. 

V skupini J so Italijani v Vidmu igrali proti Finski in jo ugnali z 2:0. Italijane je v vodstvo v prvem polčasu popeljal Nicolo Barella, v 74. minuti pa je prednost s svojim prvencem podvojil debitant Moise Kean.

Bosna in Hercegovina je v Sarajevu premagala Armenijo z 2:1. Za BiH sta zadela Rade Krunić v 33. in Deni Milošević v 80. minuti. Henrih Mhitarjan je v sodniškem dodatku z bele točke le zmanjšal zaostanek. 

Ronaldo streljal s praznimi naboji, Angleži počili petardo

Cristiano Ronaldo | Foto: Reuters Foto: Reuters V skupini A so v petek polfinalisti lanskoletnega svetovnega prvenstva Angleži v Londonu navdušili in Čehe premagali kar s 5:0. V isti skupini sta Bolgarija in Črna gora remizirala.

V skupini B so evropski prvaki Portugalci pozdravili povratek Cristiana Ronalda, ki se je v izbrano vrsto vrnil prvič po lanskoletnem mundialu v Rusiji, a se tokrat ni izkazal. Tekma proti Ukrajini v Lizboni se je končala brez zadetkov. Luksemburg je prišel do pomembne zmage nad Litvo z 2:1.

V skupini H je v vroči tekmi v Skadru Turčija z 2:0 premagala Albanijo, medtem ko so svetovni prvaki Francozi brez težav zmagali v Moldaviji s 4:1, Islandija pa je bila z 2:0 boljša od Andore.

Josip Iličić
Sportal Po iskrici v Izraelu vsi ponavljajo iste besede
Matjaž Kek
Sportal Zadovoljni Matjaž Kek je v Izraelu zanetil iskro
Izrael Slovenija
Sportal Prvenec Šporarja za točko v Hajfi

Edini gol za Slovenijo v Hajfi je zabil Andraž Šporar, ki je dočakal prvenec v slovenskem dresu. | Foto: Reuters Edini gol za Slovenijo v Hajfi je zabil Andraž Šporar, ki je dočakal prvenec v slovenskem dresu. Foto: Reuters

Spodbuden začetek Matjaža Keka v Izraelu

V četrtek je bila na delu Slovenija, ki je s povratnikom v selektorsko vlogo Matjažem Kekom z 1:1 remizirala v gosteh pri Izraelu v skupini G. Po golu Andraža Šporarja na začetku drugega polčasa je celo vodila, a se je morala na koncu sprijazniti s točko. V isti skupini je naslednja nasprotnica Slovenije, Makedonija, ki v nedeljo prihaja v Stožice, doma premagala Latvijo Slaviše Stojanovića. Poljska je vlogo prve favoritinje upravičila v Avstriji, kjer je zmagala z 1:0.

Fotogalerija iz Hajfe (foto: Reuters):

Fotogalerija
1 / 15

Hrvati so se mučili, Nizozemci so navdušili

V skupini C je Nizozemska doma s 4:0 odpihnila Belorusijo, medtem ko je Severna Irska v Belfastu z 2:0 odpravila Estonijo. V skupini E se je svetovna podprvakinja Hrvaška v Zagrebu precej namučila za poln izkupiček proti Azerbajdžanu in do zmage z 2:1 prišla po preobratu. Slovaška je bila doma z 2:0 boljša od Madžarske. V skupini I je Kazahstan šokiral Škotsko in jo premagal s 3:0, medtem ko je Belgija doma s 3:1 premagala Rusijo, Ciper pa s 5:0 San Marino.

V skupinah D, F in J bodo reprezentance na delu v soboto, ko bo konec prvega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo naslednje leto.

Zadnje štiri potnike bo dala liga narodov

Euro 2020 bo potekal v 12 različnih državah, na njem pa bo nastopilo 24 udeležencev. Dvajset jih bodo dale kvalifikacije za EP, zadnji štirje potniki pa bodo iskali vstopnico za veliko tekmovanje prihodnje leto na zaključnem turnirju lige narodov. Finale bo odigran v Londonu.

Kvalifikacije za EP 2020, 1. krog: 

Izrael : Slovenija 1:1 (0:0)

Konec tekme!

89. minuta: Še zadnja menjava Slovenije. Verbiča je zamenjal Jaka Bijol, kar pomeni, da je Kek zadovoljen s točko.

85. minuta: Igro je zapustil edini slovenski strelec Šporar, v igro pa je prišel Damjan Bohar

77. minuta: Nova lepa akcija Slovenija. Iličić je spet iskal Šporarja, ki je brcnil v izraelskega branilca, odbitek pa je s prva usmeril proti vratom še Jojo, a je bil Harush spet na mestu. Ostalo je pri 1:1.

68. minuta: Izraelski vratar se je spet izkazal. V hitrem protinapadu je streljal Šporar, a Harush se spet ni dal in žogo izbil v kot.

65. minuta: Kakšna priložnost za Slovenijo. Sam se je pred vratarjem Harushom znašel Verbič, a mu je domači vratar tudi z nekaj sreče strel ubranil. 

62. minuta: Prva menjava Matjaža Keka. Iz igre je odšel Miha Zajc, na zelenico pa je pritekel Domen Črnigoj.

58. minuta: Izraelci ne popuščajo! Tokrat je poskušal Munas Dabbur, izkazal pa se je Oblak in preprečil vodstvo domačih.

55. minuta: GOOOL! 1:1! Slovensko vodstvo ni zdržalo dolgo. Zahavi je nevarno poskušal že minuto prej, ko je vrhunsko posredoval Jan Oblak, nekaj sekund kasneje pa je bil slovenski čuvaj mreže po poskusu istega igralca nemočen.

51. minuta: Zapretil je tudi Izrael. Lepo si je priložnost za strel pripravil Taleb Tawatha, njegov poskus pa je le za malo zgrešil okvir vrat. To je bila najlepša priložnost za domače.

48. minuta: GOOOL! 0:1! Velika napaka izraelske obrambe. Po podaji iz obrambe Slovenije v konico je nespretnost branilca Shirana Yeinija izkoristil Andraž Šporar. Ta je najprej iz ravnotežja vrgel Yeinija, nato pa žogo poslal še med noge Harushe.

Začetek drugega polčasa!

Konec prvega polčasa! Slovenija je bila boljši nasprotnik, ob strelih pa je bila premalo zbrana. 

30. minuta: Vse bolj diši po zadetku. Nevarno je v samostojni akciji sprožil še Josip Iličić, njegov strel pa je obliznil zgornji del prečke. Ostalo je pri 0:0.

26. minuta: Nov poskus Slovenije. Tokrat ni bilo tako nevarno, a Slovenija je vknjižila nov strel v okvir vrat Izraela. Z razdalje je poskušal Benjamin Verbič, a izraelski vratar je njegov poskus brez težav ukrotil.

12. minuta: Le dve minuti kasneje nova, še lepša priložnost za Slovenijo. Po vrhunski podaji Iličića je z zelo ugodnega položaja poskušal Andraž Šporar, a je njegov poskus le za malo zgrešil vrata. Če bi šel v okvir, bi bil domači vratar brez moči. Špoki se je upravičeno prijel za glavo.

10. minuta: Lepa priložnost za Slovenijo. Po boku je lepo prodrl Bojan Jokić in lepo podal v kazenski prostor, kjer je z glavo lepo poskušal Miha Zajc. Na mestu je bil vratar Izraela Ariel Harush.

Začetek tekme v Hajfi!

Slovenija proti Izraelu še ni izgubila:

Kako se bo razpletla tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 med Izraelom in Slovenijo?

  • zmagal bo Izrael
    10,69 %
    87 glasov
  • zmagala bo Slovenija
    75,55 %
    615 glasov
  • brez zmagovalca
    13,76 %
    112 glasov
Oddanih 814 glasov

Postavo Slovenije je potrdila tudi NZS:

Kdo bo kapetan? Tresla se je gora, rodila pa se je miš. Slovenski selektor Matjaž Kek na mestu kapetana ni menjal ničesar. To vlogo bo še naprej opravljal izkušeni Bojan Jokić. Josip Iličić in Jan Oblak bosta morala na to vlogo še malce počakati.

Začetni postavi v Hajfi:

Izrael (5-3-2): Harush, Dasa, Natcho, Zahavi, Dabbur, Yeini, Tawatha, Peretz, Taha, Ben Haruch, Kayal

Slovenija (4-3-3): Oblak; Jokić, Al. Struna, Mevlja, Stojanović; Krhin, Zajc, Kurtić; Verbić, Šporar, Iličić

Ne spreglejte