Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2013,
10.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2013, 10.45

7 let, 12 mesecev

Klemen Šturm: bil je pri Villarrealu, bo šel po Jokićevih stopinjah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri Triglavu so že uveljavili Bojana Jokića, po njegovih stopinjah pa morda gre Klemen Šturm. Kot najstnik je že postal stalni član prve postave, med drugim pa je bil na preizkušnji pri Villarrealu.

Nogometna pot nogometaša, ki nase vse bolj opozarja pri Triglavu, se je začela v Železnikih. "Ko sem šel v prvi razred, so me starši prijavili na nogometni krožek v Železnikih, kamor sem na začetku stežka hodil. Po enem tednu pa se je vse spremenilo. Nogomet mi je postajal vse bolj všeč, zato sem začel pri tem klubu. V Triglav sem prestopil pri 14 letih. V Železnikih je namreč vse manj sovrstnikov hodilo na treninge in tekme, jaz pa sem še vedno hotel igrati. Ker nas je na tekme hodilo tudi samo po osem, smo se odločili, da se preizkusim v Triglavu," je dejal Klemen Šturm.

Pri kranjskem klubu, ki velja za nekakšno bazo najboljših nogometašev iz gorenjske regije, je kaj hitro opozoril nase. "V slovenski ligi sem debitiral ob koncu sezone 2011/2012. To je bilo pri 17 letih. Odigral sem zadnje tri tekme v sezoni, ki pa so bile tudi izredno pomembne, saj smo se borili za obstanek. Nujno smo potrebovali točke in ni bilo prostora za napake. Že takrat sem se moral soočiti s kar velikim pritiskom, ampak mislim, da mi je kar dobro uspelo. Hvaležen sem klubu in trenerju, ker so mi zaupali. Začetki so bili težki, kajti preskok iz mladinske v člansko ligo je precej velik, vendar pa so mi soigralci pomagali, kolikor se je le dalo," prav bočni nogometaš, ki je do zdaj za Triglav v prvoligaški konkurenci odigral 35 tekem. "Liga ni finančno najbolj podprta, ampak mislim, da je glede na razmere, ki jih imamo v Sloveniji, dobra. Mladi imamo kar veliko sreče, da lahko hitro zaigramo v članski ligi, saj klubi preprosto nimajo financ, da bi si kupili boljše in izkušenejše igralce," odgovarja mladenič.

Na treningu 300 ljudi

Njegove nogometne želje so povezane s tujino. Že od nekdaj pa je navijač Real Madrida. "Že odkar sem začel igrati nogomet, sem sanjal, da bom nekoč igral za Real Madrid. Še vedno obožujem ta klub. Ambicije pa imam vedno višje. Za Real Madrid bom res težko kdaj zaigral, ampak želim si, da bi zaigral v kakšni od petih najboljših lig v Evropi. Za to pa bo treba še veliko trenirati," je razkril ambicije in morda bo kdaj celo igral v kakšni izmed najmočnejših lig. Nenazadnje je pred kratkim opravil preizkušnjo pri povratniku v špansko elito. "Villarreal je velik klub. Imajo odličen nogometni center, v katerem mladi preživijo veliko časa. Imajo tri članske ekipe, ki igrajo v prvi, drugi in tretji španski ligi. Vse mesto živi za nogomet in ta klub. Samo trening prve ekipe si je ogledalo okoli 300 ljudi," je vtise strnil mladi reprezentant.

Dobil nasvet od Jokića

Ko se je mudil pri klubu v bližini Valencie, se je seveda družil tudi z znancem Bojanom Jokićem, ki je v Španijo prestopil iz Chieva. "Jokića sem spoznal že prej v Kranju, v Villarrealu pa smo skupaj šli tudi na pijačo. Je odlična oseba in odličen nogometaš. Lahko je vzor mladim. Ravno blestel nisem, težko pa je tudi v tako kratkem času pokazati, česa vse si sposoben," pravi Šturm, ki lahko stopa po podobni poti kot uveljavljeni reprezentant. Oba sta kariero začela pri Triglavu, oba sta bočna nogometaša, oba sta že bila pri Villarrealu in oba imata isto agencijo, ki zastopa nogometaše. "Ja, velikokrat mi drugi govorijo, da sva si podobna v veliko pogledih in da sem njegov naslednik. Vem pa, da bom moral še veliko delati, če bom želel priti do te ravni. Ni mi pa dal nobenega posebnega nasveta, saj nisva bila sama na pijači, tako da je rekel, naj samo delam, saj se z delom daleč pride," je zaupal.

Zaveda se tudi, da bo treba pri nadaljnjem razvoju izboljšati še marsikatero nogometno vrlino. "Moja prva prednost je zagotovo borbenost. Sem pa tudi dokaj hiter. Izboljšati bom moral praktično še vse. Vedno je treba nadgrajevati svoje sposobnosti, pa tudi če imaš neke stvari že zelo dobre. Treninga ne sme biti nikoli dovolj. Pri Triglavu imamo denimo dobre treninge, ki temeljijo na kombinatorni igri, pri Villarrealu pa sem treniral s tretjo ekipo, v kateri so moji vrstniki in tudi starejši igralci. Treningi so raznovrstni. Enkrat tehnika, enkrat za fizično pripravljenost, praktično vse," je še dejal Šturm.

Ne spreglejte