Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
16. 6. 2021,
23.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

Natisni članek

Švica Wales Turčija italijanska nogometna reprezentanca Finska Rusija Euro 2020

Sreda, 16. 6. 2021, 23.40

2 leti, 10 mesecev

Euro 2020 (6. dan)

Podvig in pol! Vroča Italija ni prejela zadetka že 965 minut.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96
Italija Švica | Izbranci Roberta Mancinija niso izkusili grenkobe poraza že 29 tekem zapored! Manuel Locatelli je danes dosegel kar dva zadetka. | Foto Reuters

Izbranci Roberta Mancinija niso izkusili grenkobe poraza že 29 tekem zapored! Manuel Locatelli je danes dosegel kar dva zadetka.

Foto: Reuters

Na evropskem prvenstvu v nogometu so se v sredo prvič igrale tekme drugega kroga. Rusija je v St. Peterburgu v skupini B ugnala Finsko (1:0), Wales je v Bakuju v skupini A spravil v žalost Turčijo (2:0) in si na široko odprl vrata napredovanja, osmino finala pa so si kot prvi že zagotovili Italijani, ki so znova navdušili! Po Turkih so s 3:0 nadigrali še Švicarje in nadaljevali niz izjemnih podvigov pod vodstvom Roberta Mancinija.

Italijanska reprezentanca nadaljuje s prepričljivimi, dovršenimi in igrivimi predstavami, s katerimi je sprožila pravcato nogometno evforijo v domovini. S 3:0 je na Olimpicu po Turkih premagala še Švicarje in si že zagotovila nastop med najboljših 16. Z dvema zadetkoma je zablestel zvezni igralec Sassuola Manuel Locatelli, končni rezultat pa je v izdihljajih srečanja postavil Ciro Immobile, ki se je tako vpisal med strelce tudi na drugi tekmi evropskega prvenstva.

Fotogalerija
1 / 20

Za slabšo voljo je v domači vrsti poskrbel ''slavljenec'' Giorgio Chiellini. Nastopil je že 15. na zaključnem turnirju Eura in postavil novi italijanski rekord. Na dvoboju se je vpisal med strelce, a je bil zadetek zaradi njegove domnevne igre z roko razveljavljen, v 24. minuti pa je moral zaradi poškodbe mišice zapustiti igrišče.

Izbranci Roberta Mancinija nadaljujejo sanjski niz. Zmagali so že desetič zapored, in to znova brez prejetega zadetka. Nazadnje se je mreža Azzurrov zatresla 14. oktobra 2020 na tekmi lige narodov proti Nizozemski, ko je Gianluigija Donnarummo v 25. minuti premagal Donny Van de Beek. Italija v naslednjih 965 minutah ni prejela zadetka, na tekmi zadnjega kroga skupine A proti Walesu, na kateri bo branila prvo mesto, pa lahko niz preseže celo ''tisočico''. Mancinijeva četa ni izgubila kar 29 dvobojev zapored. Zadnji poraz je doživela 10. septembra 2018 v Benfici proti Portugalski (0:1). Švicarji bodo svojo usodo glede morebitnega napredovanja reševali v zadnjem krogu proti Turkom.     

Poročilo s tekme:

Italija Švica
Sportal Azzurri kot prvi na Euru že v osmini finala

Valižani razveselili navijače v Bakuju

Nogometaši Walesa so na evropskem prvenstvu debitirali leta 2016 v Franciji. Takrat so se uvrstili vse do polfinala in predstavljali enega največjih presenečenj turnirja. Valižanom pa gre odlično tudi na letošnjem Euru. Če so v uvodnem krogu v Bakuju stežka prišli do točke proti Švici (1:1), so tokrat v oddaljenem Azerbajdžanu nadigrali Turčijo (2:0). V polno sta zadela Aaron Ramsey in Connor Roberts. Zvezdnik Juventusa je sprva v prvem polčasu zapravil dve veliki priložnosti, nato pa v 43. minuti le zatresel turško mrežo. Vselej mu je asistiral Gareth Bale, ki bi lahko v 62. minuti podvojil prednost, a je zapravil strel z bele točke.

Fotogalerija s tekme v Bakuju:

Fotogalerija
1 / 16

Turki so želeli na vsak način izenačiti, na igrišču so se razvnele strasti, ko pa je Roberts globoko v sodnikovem podaljšku, podajo je znova prispeval Bale, dosegel zadetek za 2:0, se je začelo veliko slavje Otočanov. Turki so tako še drugič zapored izgubili na Euru, Valižani pa so postali prva ekipa, ki se lahko na letošnjem tekmovanju pohvali z vsaj štirimi točkami.

Zanimivo je, da sta se reprezentanci Turčije in Walesa pred srečanjem v Bakuju nazadnje pomerili pred 24 leti v Istanbulu. To je bil dvoboj, ki se je končal z nenavadnim teniškim rezultatom 6:4, kar štiri zadetke pa je dosegel Hakan Sukur, ki je moral zaradi političnih nesoglasij z vodstvom države, zlasti s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, prisilno zapustiti državo in si zdaj služi kruh v ZDA v povsem drugačni vlogi. 

Poročilo s tekme:

Turčija Wales
Sportal Valižani z eno nogo že v osmini finala Eura

Rusija na Euru zmagala prvič po devetih letih

Uvodno dejanje drugega kroga je potekalo v St. Peterburgu, edinem stadionu, ki bo v skupinskem delu gostil kar šest tekem. Rusi so gostili sosede Fince, ki so zadeli v polno že v tretji minuti. Rusko mrežo je spretno zatresel Joel Pohjanpalo, ki je dosegel zadetek že na uvodni tekmi na Danskem, a je veselje Fincev trajalo le nekaj sekund, saj je nizozemski sodnik razveljavil zadetek zaradi nedovoljenega položaja strelca.

Fotogalerija s tekme v St. Peterburgu:

Fotogalerija
1 / 10

Počasni posnetek je pokazal, da so odločali centimetri. V nadaljevanju so si lepše priložnosti priigrali Rusi, v sodnikovem podaljšku prvega polčasa pa je imeniten zadetek z levo nogo dosegel soigralec Josipa Iličića pri Atalanti Aleksej Mirančuk. Finci so se trudili, da bi izenačili, nekajkrat so nevarno ogrozili vrata ruske reprezentance, a je ostalo pri tesni zmagi, s katero so Rusi po točkah ujeli Fince in (s tekmo manj) Belgijce.

Rusi so proslavljali prvo zmago na evropskem prvenstvu po letu 2012.

Poročilo s tekme:

Finska Rusija
Sportal Rusi z golom Mirančuka odpravili Fince

Euro 2020 (6. dan), 2. krog:

Skupina B:
Sreda, 16. junij:
Finska : Rusija 0:1 (0:1)
Mirančuk 45.+2
Poročilo s tekme

Lestvica:
1. Belgija 1 tekma – 3 točke
2. Finska 2 – 3
3. Rusija 2 – 3
4. Danska 1 – 0

Skupina A:
Sreda, 16. junij:
Turčija : Wales 0:2 (0:1)
Ramsey 43., Roberts 90.+5
Poročilo s tekme

Italija : Švica 3:0 (1:0)
Locatelli 26., 52., Immobile 89.
Poročilo s tekme

Lestvica:
1. Italija 2 – 6*
2. Wales 2 – 4
3. Švica 2 – 1
4. Turčija 2 – 0

* že v osmini finala

Ne spreglejte