Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 6. 2021,
23.36

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

7

Natisni članek

Euro 2020 Madžarska Francija Portugalska Nemčija Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Torek, 15. 6. 2021, 23.36

2 leti, 10 mesecev

EURO 2020, 5. DAN

Francoze osrečil nemški avtogol, Ronaldo zrušil kopico rekordov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

7

francija Nemčija | Francozi so v obračunu zadnjih dveh svetovnih prvakov v Münchnu premagali Nemčijo z 1:0. | Foto Reuters

Francozi so v obračunu zadnjih dveh svetovnih prvakov v Münchnu premagali Nemčijo z 1:0.

Foto: Reuters

Peti dan Eura se je začel s festivalom rekordov Cristiana Ronalda. Portugalec je z dvema zadetkoma popeljal branilce evropskega naslova do zmage nad Madžarsko (3:0), več kot 60 tisoč bučnih navijačev v Budimpešti pa je vse gole dočakalo v zadnjih minutah. Francija je v atraktivnem večernem derbiju skupine F v Münchnu ugnala Nemčijo z 1:0, galskim petelinom je tri točke z avtogolom zagotovil Mats Hummels.

Večerna sosedska poslastica v Münchnu, ki si jo je ogledalo 13 tisoč gledalcev, je pripadla Francozom. Za mnoge prvi favoriti za naslov evropskega prvaka so ugnali Nemčijo (1:0), zadetka pa ni dosegel nihče iz francoskega udarnega napada, ki ga sestavljajo Kylian Mbappe, Antoine Griezmann in Karim Benzema, ampak nesrečni nemški branilec Mats Hummels.

Fotogalerija s tekme v Münchnu:

Fotogalerija
1 / 18

Povratnik v Elf je v 20. minuti po ''podaji'' Lucasa Hernandeza premagal lastnega vratarja Manuela Neuerja in Francozom odprl pot do zmage. V atraktivnem srečanju, polnem visokega ritma in številnih priložnosti, so si izrazitejše priložnosti priigrali svetovni prvaki. Adrien Rabiot je na začetku drugega dela zadel vratnico, do konca srečanja pa sta nemško mrežo zatresla tako Mbappe in Benzema, a sta bila zadetka upravičeno razveljavljena zaradi nedovoljenega položaja. Mbappe je zahteval še prekršek za najstrožjo kazen, a je sodniška piščalka ostala nema.  

Tako je nemško mrežo zatresel še Karim Benzema, a je bil zadetek razveljavljen. | Foto: Reuters Tako je nemško mrežo zatresel še Karim Benzema, a je bil zadetek razveljavljen. Foto: Reuters

Nemčijo bo še zadnjič na velikem tekmovanju vodil Joachim Löw. Po Euru ga bo nasledil nekdanji asistent Hansi Flick, štirikratni svetovni prvaki pa si želijo, da bi sedem let po svetovnem naslovu nase opozorili še z vrhunskim dosežkom na Euru. Vstopnice za osmino finala bodo zdaj iskali na tekmah s Portugalsko in Madžarsko.

Poročilo s tekme:

francija Nemčija
Sportal Nemški osmoljenec Hummels zatresel lastno mrežo

Ronaldo pisal zgodovino in rušil rekorde

Uvodno tekmo prav posebnega dneva na Euru, saj se igrata le tekmi v skupini F, je zaznamovala na videz prepričljiva zmaga Portugalske v Budimpešti in rekordni presežki Cristiana Ronalda. Evropski prvaki so zmagali s 3:0, a je bil rezultat še sedem minut pred koncem izenačen. Takrat več kot 65 tisoč navijačev, ki so napolnili Puškaš Areno v Budimpešti in pričarali izjemno vzdušje, kakršnemu Evropa ni bila priča že dolgo, še ni videlo zadetkov. Nato pa je steklo favoriziranim gostom. V desetih minutah so se znesli nad domačini. Najprej je zadel v polno Raphael Guerreiro, nato dvakrat Cristiano Ronaldo, Madžari pa so se lahko le prijemali za glavo, saj so iz rok izpustili lepo priložnost za ugoden rezultat.

Cristiano Ronaldo je še drugič zapored na Euru zatresel mrežo Madžarov dvakrat. To mu je uspelo tudi leta 2016 v Franciji. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je še drugič zapored na Euru zatresel mrežo Madžarov dvakrat. To mu je uspelo tudi leta 2016 v Franciji. Foto: Reuters

Portugalci so si v prvem delu priigrali lepše priložnosti, največjo je v 43. minuti zapravil prav kapetan Ronaldo, ko je iz zelo ugodnega položaj poslal žogo čez vrat. Nekajkrat je dlani madžarskega vratarja ogrel tudi Diogo Jota. V 80. minuti so madžarski navijači skakali od navdušenja. Rezervist Szabolcs Schön je namreč zatresel portugalsko mrežo, a je veselje slovenskih vzhodnih sosedov trajalo le nekaj sekund, saj je sodnik zadetek zaradi nedovoljenega položaja upravičeno razveljavil. Le nekaj minut pozneje pa je sledila hladna prha za Madžare, ki jih je od velike točke proti Portugalski delilo le nekaj minut.

Fotogalerija s tekme v Budimpešti:

Fotogalerija
1 / 25

Najprej je mrežo zatresel branilec Raphael Guerreiro, tri minute pozneje pa se je v zgodovino vpisal Ronaldo. Zadel je z bele točke, povišal na 2:0 in se podpisal pod številne nove rekorde. V sodnikovem podaljšku se je CR7 vpisal še enkrat med strelce. Ušel je domači obrambi, preigral še vratarja in poslal žogo v nebranjeni del mreže. Portugalska je na koncu zmagala s 3:0, vse zadetke pa dosegla v samem zaključku dvoboja. Madžarska je tudi v 14. dvoboju proti Portugalcem ostala brez zmage.

Na dvoboju v Budimpešti je vladalo izjemno ozračje. | Foto: Reuters Na dvoboju v Budimpešti je vladalo izjemno ozračje. Foto: Reuters

Kapetan portugalske reprezentance Cristiano Ronaldo je z današnjim nastopom poskrbel za obilico rekordov. Postal je prvi nogometaš, ki je nastopil na petih različnih evropskih prvenstvih. Ker pa se je tudi vpisal med strelce, in to ne enkrat, ampak celo dvakrat (dvakrat je madžarsko mrežo zatresel tudi na tekmi Eura 2016), je postal prvi igralec, ki je v zgodovini Eura dosegel dvomestno število zadetkov. Pred tem si je prvo mesto na večni lestvici strelcev z devetimi goli delil s Francozom Michelom Platinijem, ki je zaznamoval EP leta 1984.

Prvi as Juventusa je vedno bližje tudi svetovnemu strelskemu rekordu Iranca Alija Daeija, ki je v državnem dresu dosegel 109 zadetkov. CR7 po novem za njim zaostaja le še tri gole. Vseeno si Ronaldo, to je pred začetkom Eura tudi poudaril, bolj kot individualnih rekordov želi novega kolektivnega uspeha. S Portugalsko želi ubraniti evropski naslov. To je v zgodovini evropskih prvenstev do zdaj uspelo le Špancem (2008 in 2012).

Poročilo s tekme:

Portugalska Madžarska
Sportal Ronaldo. Edini Zemljan, ki je zaigral in zadel na petih Eurih!

Euro 2020, 5. dan:

Skupina F:
Madžarska : Portugalska 0:3 (0:0)
Guerreiro 84., Ronaldo 87./11-m, 90.+2
Poročilo s tekme

Francija : Nemčija 1:0 (1:0)
Hummels 20./ag.

Lestvica:
1. Portugalska 1 tekma - 3 točke
2. Francija 1 - 3
3. Nemčija 1 - 0
4. Madžarska 1 - 0

Ne spreglejte