Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2017,
5.25

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 italijanska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca Švica Severna Irska Irska Švedska Grčija Peru Nova Zelandija Avstralija Honduras FIFA SP 2018

Četrtek, 16. 11. 2017, 5.25

6 let, 5 mesecev

Dodatne kvalifikacije za SP 2018 (povratne tekme)

Konec je! Norišnica v Peruju, ki se vrača med najboljše po 36 letih.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

2

Peru | Foto Reuters

Foto: Reuters

V dodatnih kvalifikacijah za SP 2018 so se od evropskih reprezentanc v Rusijo uvrstile Hrvaška, Švica, Švedska in Danska, v medcelinskih dodatnih kvalfikacijah pa sta se na svetovno prvenstvo uvrstila Avstralija in Peru, ki je v sklepnem dejanju kvalifikacij za SP 2018 premagal Novo Zelandijo z 2:0 in poskrbel za ogromno slavje.

Sklepno dejanje bojev za SP 2018 je bilo v Peruju, kjer je bila odigrana zadnja povratna tekma medcelinskih dodatnih kvalifikacij. Petouvrščena reprezentanca južnoameroiških kvalifikacij je izkoristila prednost domačega igrišča, premagala Novo Zelandijo z 2:0 in si po 36 letih zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu. Nazadnje se je s svetovno elito družila leta 1982 v Španiji. Za Peru sta v polno zadela Jefferson Farfan in Christian Ramos, Oceanija pa je ostala brez predstavnika na SP 2018 v Rusiji.

Slavje v Peruju:

Avstralija, že dobro desetletje članica azijske nogometne družine, je v sredo v Sydneyju izkoristila prednost domačega igrišča in s 3:1 odpravila Honduras. Predzadnja vstopnica za SP 2018 se je tako znašla v rokah gostiteljev. Dvakrat je bil z bele točke uspešen kapetan Mile Jedinak, prvi zadetek na tekmi pa so si gostje iz Srednje Amerike zabili sami. Dosegel ga je Maynor Figueroa, ki je nato poskrbel še za častni gol gostov.

Dodatne kvalifikacije za SP 2018 (povratne tekme):

Svet (medcelinske kvalifikacije):
Četrtek (16. november)
Peru : Nova Zelandija 2:0 (1:0) /0:0/
Farfan 28., Ramos 65.

Sreda (15. november):
Avstralija : Honduras 3:1 (0:0) /0:0/
Figueroa 54./ag., Jedinak 72./11-m, 85./11-m; Figueroa 90.

Evropa:
Nedelja (12. november):

Švica : Severna Irska 0:0 /1:0/

Grčija : Hrvaška 0:0 /1:4/

Ponedeljek (13. november):
Italija : Švedska 0:0 /0:1/

Torek (14. november):
Irska : Danska 1:5 (1:2) /0:0/
Duffy 6.; Christensen 29., Eriksen 32., 63., 74., Bendtner 90./11-m

// - rezultat prvih tekem
Reprezentance z odebljeno pisavo so se uvrstile na SP 2018.

Evropski del kvalifikacij za SP 2018 se je končal v Dublinu. Irska in Danska sta se po remiju brez zadetkov v Kobenhavnu pomerila še na "zelenem otoku". Začelo se je kot v sanjah za gostitelje, saj je Shane Duffy že v 6. minuti izkoristil napako danske obrambe in poskrbel za eksplozijo navdušenja na štadionu Aviva.

Več tisoč danskih navijačev si je lahko na Irskem dalo duška. Danci so se uvrstili na prvo veliko tekmovanje po letu 2012. V Rusiji bodo nastopili na petem svetovnem prvenstvu. | Foto: Reuters Več tisoč danskih navijačev si je lahko na Irskem dalo duška. Danci so se uvrstili na prvo veliko tekmovanje po letu 2012. V Rusiji bodo nastopili na petem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters  Skandinavci se niso predali. Še v prvem polčasu so preobrnili rezultat, povedli z 2:1, v drugem delu pa povsem nadigrali Irce in se na koncu razveselili najvišje letošnje zmage v dodatnih kvalifikacijah. Bilo je kar s 5:1. Zvezdnik Tottenhama Christian Eriksen je dosegel kar tri zadetke, končni rezultat pa je z bele točke postavil rezervist, danski posebnež Nicklas Bendtner, ki si v zadnjem letu služi nogometni kruh na Norveškem. 

Švedi pripravili senzacijo, Buffon v solzah

Švedska je v dramatičnem srečanju v ponedeljek na San Siru zadržala tesno prednost, prigarano na prvi tekmi v Stockholmu (1:0). Gledalci niso videli zadetkov (0:0), tako da so si vozovnico na SP 2018 v Rusiji priborili Skandinavci. Štirikratnim svetovnim prvakom so prisolili bolečo zaušnico.

Gianluigi Buffon ni skrival razočaranja po velikem neuspehu italijanske reprezentance. | Foto: Reuters Gianluigi Buffon ni skrival razočaranja po velikem neuspehu italijanske reprezentance. Foto: Reuters Prvič po letu 1958 bodo Italijani svetovno prvenstvo spremljali le kot gledalci. Da je bil udarec še večji, je poskrbelo še slovo dolgoletnega kapetana.

To je bila zadnja reprezentančna tekma legendarnega 39-letnega vratarja Gianluigija Buffona. Na vratih italijanske reprezentance je stal 175-krat. Če bi nastopil še prihodnje leto v Rusiji, bi bilo to zanj rekordno šesto svetovno prvenstvo. Italija je pred tem nazadnje brez velikega tekmovanja ostala leta 1992, ko se ni uvrstila na evropsko prvenstvo na Danskem.

Zlatan Ibrahimović je zelo ponosen na uspeh rojakov:

Italijani so bili na srečanju bistveno nevarnejši tekmeci (22:3 v strelih). Žoga je bila v njihovi posesti kar 73 odstotkov, a se mreža Švedske le ni zatresla. V obeh taborih so večkrat zahtevali kazenski strel, a je glavni sodnik iz Španije, ki je pokazal kar devet rumenih kartonov, vedno le odmahnil z roko.

Kako so Gianluigija Buffona premagala čustva, ko je potrdil reprezentančno slovo:

Veselje hrvaške reprezentance po uvrstitvi na SP 2018 v Pireju. | Foto: Reuters Veselje hrvaške reprezentance po uvrstitvi na SP 2018 v Pireju. Foto: Reuters Hrvaška petič na največjem tekmovanju

Hrvaška je v nedeljo v Pireju z Grčijo remizirala brez zadetkov in tako brez težav zadržala visoko prednost (4:1), ki si jo je nabrala z navdušujočo predstavo v Zagrebu.

Njen začasni selektor Zlatko Dalić, ki je tekmo pred koncem rednega dela kvalifikacij nasledil odstavljenega Anteja Čačića, je tako z odliko opravil z zahtevno nalogo in bo skorajda zagotovo v vlogi selektorja Hrvaške odpotoval tudi na svetovno prvenstvo v Rusijo. Hrvati so si še petič zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu.

Švica, ki je pred štirimi dnevi po sporno dosojeni enajstmetrovki zmagala v Belfastu, je tokrat v Baslu remizirala brez zadetkov in se še enajstič v zgodovini in četrtič v nizu uvrstila na svetovno prvenstvo. Severna Irska tako še naprej čaka, da bo spet na SP, na katerem je nazadnje nastopila daljnega leta 1986 v Mehiki.

Kdo se je uvrstil na SP 2018 (32):

Evropa – UEFA (14): Anglija, Belgija, Danska, Francija, Hrvaška, Islandija, Nemčija, Poljska, Portugalska, Rusija*, Srbija, Španija, Švedska, Švica
Južna Amerika - CONMEBOL (5): Argentina, Brazilija, Kolumbija, Peru, Urugvaj
Severna, Srednja Amerika in Karibi - CONCACAF (3): Kostarika, Mehika, Panama
Afrika - CAF (5): Egipt, Maroko, Nigerija, Senegal, Tunizija
Azija - AFC (5): Avstralija, Iran, Japonska, Južna Koreja, Savdska Arabija
Oceanija - OFC (0)

*Ker je gostiteljica, ji ni bilo treba igrati kvalifikacij.

Ne spreglejte