Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
2. 2. 2017,
20.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

1

Natisni članek

top 10

Četrtek, 2. 2. 2017, 20.53

6 let, 6 mesecev

Top 10

Deset zimskih prestopov, ki so šokirali svet

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

1

Oscar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zimska nogometna tržnica, vsaj njena glavnina, je za nami. Januar je prinesel rekord. Kdo vse se je znašel na seznamu najdražjih januarskih nogometnih prestopov do zdaj?

Zadnje iz rubrike Top 10:


Oscar (2017, 60 milijonov evrov)

Oscarjev letošnji prestop je najdražji vseh časov in po vsej verjetnosti tudi najbolj šokanten. Brazilski reprezentant, ki je do zdaj v izbrani zbral 48 nastopov in dosegel tudi 12 golov, je na vrhuncu svoje nogometne poti, star šele 25 let, odšel na Kitajsko in se odrekel igranju na najvišji ravni. SIPG iz Šanghaja je zanj Chelseaju odštel 60 milijonov evrov in šokiral svet.

Fernando Torres je v Chelsea prišel na zadnji dan zimskega prestopnega roka leta 2011. | Foto: Reuters Fernando Torres je v Chelsea prišel na zadnji dan zimskega prestopnega roka leta 2011. Foto: Reuters Fernando Torres (2011, 58,5 milijona evrov)

Takrat zlati deček španskega in tudi evropskega nogometa je na zadnji dan zimskega prestopnega roka leta 2011 v pravem trilerju iz Liverpoola za takrat neverjetnih 58,5 milijona evrov prestopil v Chelsea in dvignil veliko prahu. Takrat se je to zdel za Londončane super nakup, danes ni več tako. V Chelseaju se ni izkazal, kmalu je odšel drugam.

Alex Teixeira je bil velik nakup propadlega ambicioznega projekta Anžija v Rusiji. | Foto: Reuters Alex Teixeira je bil velik nakup propadlega ambicioznega projekta Anžija v Rusiji. Foto: Reuters Alex Teixeira (2016, 50 milijonov evrov)

Še en prestop, za katerega so poskrbeli Kitajci, a lani. Brazilec, ki je v evropskem nogometu pustil globok pečat, a ni odigral niti ene tekme za člansko reprezentanco, je svoj talent, star 26 let, popeljal v JS Suning, ki je zanj odštel kar 50 milijonov evrov in napovedal revolucijo, ki smo jo občutili letos. Nekdanjemu dolgoletnemu napadalcu Šahtarja iz Donecka gre na Kitajskem dobro. V 42 tekmah je dosegel 19 golov in prispeval 15 podaj.

Juan Mata je član Manchester Uniteda že tri leta. | Foto: Reuters Juan Mata je član Manchester Uniteda že tri leta. Foto: Reuters Juan Mata (2014, 44,7 milijona evrov)

Španec je pred tremi leti poskrbel za prestop, ki je, podobno kot Torresov, razburkal strasti na Otoku. Iz Chelseaja je odšel v vrste velikega rivala. Več ko 40 milijonov evrov so zanj odšteli na Old Traffordu in bili do zdaj polovično zadovoljni. Nekdanji as Valencie in španski reprezentant se v Manchestru nikakor ne more ustaliti v začetni enajsterici. Do zdaj je zanj odigral 137 tekem. Dosegel je 36 golov, dodal je še 24 podaj.

Takole so Kitajci lani pričakali Jacksona Martineza. | Foto: Reuters Takole so Kitajci lani pričakali Jacksona Martineza. Foto: Reuters Jackson Martinez (2016, 42 milijonov evrov)

Še en prestop, s katerim so pred letom dni šokirali Kitajci. Kolumbijski reprezentant, ki je mreže nasprotnikov tri leta redno tresel v dresu Porta, se v madridskem Atleticu, ki je zanj odštel kar 37 milijonov evrov, nikakor ni znašel. A Madridčani so kljub ogromni odškodnini, ki so jo plačali zanj, z njim po pol leta, v katerem se ni izkazal, zaslužili. V GZ Evergrande so takrat 29-letnega napadalca prodali za pet milijonov evrov več.


Iz rubrike Top 10:


Andy Carroll je v Liverpoolu, ki je zanj odštel pravo bogastvo, razočaral. | Foto: Reuters Andy Carroll je v Liverpoolu, ki je zanj odštel pravo bogastvo, razočaral. Foto: Reuters Andy Carroll (2011, 41 milijonov evrov)

V norem zadnjem dnevu januarske nogometne tržnice leta 2001 so pri Liverpoolu po tem, ko so ostali brez Torresa, na vrat na nos kupili Andyja Carrolla in zanj v časovni stiski Newcastle Unitedu otšeli kar 41 milijonov evrov. Takrat mladi up angleškega nogometa, ki je zabijal gole kot za stavo, je res obetal veliko, a ta nakup je bil za Liverpool pravcati polom. Današnji napadalec West Ham Uniteda je zanj dosegel le 11 golov.

Lucas Moura je v PSG iz Brazilije prišel z 20 leti. | Foto: Reuters Lucas Moura je v PSG iz Brazilije prišel z 20 leti. Foto: Reuters Lucas Moura (2013, 40 milijonov evrov)

Okroglih 40 milijonov evrov je PSG pred štirimi leti odštel Sao Paulu za takrat 20-letnega velikega upa svetovnega nogometa, ki je v Braziliji navduševal predvsem s preigravanji. To je nadaljeval tudi v Parizu, kjer se je ustalil, a, vsaj za zdaj, še ni pokazal vsega potenciala, ki ga ima.

Julian Draxler je svojo pot v PSG začel sijajno. | Foto: Reuters Julian Draxler je svojo pot v PSG začel sijajno. Foto: Reuters Julian Draxler (2017, 40 milijonov evrov)

Lucas Moura si osmo mesto deli z zvezdnikom letošnjega zimskega prestopnega roka v Evropi. Mladi nemški as, ki je z Nemci pred dvema letoma in pol osvojil naslov svetovnega prvaka, je že nekaj časa najavljal, da se bo poslovil od Schalkeja. Letos so se v Gelsenkirchnu odločili, da bodo z njim zaslužili, preden bi odšel drugam brez odškodnine. V Parizu je začel odlično. V petih nastopih je dosegel že štiri zadetke.

Edin Džeko je v Manchester Cityju v štirih letih in pol dosegel 72 golov. | Foto: Reuters Edin Džeko je v Manchester Cityju v štirih letih in pol dosegel 72 golov. Foto: Reuters Edin Džeko (2011, 37 milijonov evrov)

Kar 37 milijonov evrov je Manchester City v začetku leta 2011 odštel za takratnega mladega zvezdnika nemške bundeslige, ki je z Wolfsburgom osvojil naslov državnega prvaka in mreže nasprotnikov tresel kot za stavo. Splačalo se je, v Manchestru je bosanski napadalec zabijal gole in s klubom osvojil tudi naslov državnega prvaka, na katerega je City čakal celo večnost.

Willian je danes eno od močnih orožij Chelseaja. | Foto: Reuters Willian je danes eno od močnih orožij Chelseaja. Foto: Reuters Willian (2013, 35 milijonov evrov)

Današnji zvezdnik Chelseaja je pred štirimi leti iz Šahtarja Donecka za kar 35 milijonov evrov prestopil v takratni ambiciozni, danes že propadli projekt Anžija v Rusiji in poskrbel za enega od najdražjih prestopov v tamkajšnjem nogometu. V Rusiji je ostal le pol leta. V majici Anžija je dosegel le en gol.

Ne spreglejte