Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 1. 2023,
19.35

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

Tottenham Manchester United Liverpool Josep Guardiola Manchester City Arsenal Mikel Arteta pokal FA

Nedelja, 29. 1. 2023, 19.35

1 leto, 2 meseca

Angleški pokal FA, 1/16 finala

Japonec z norim zadetkom izločil Liverpool

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
Manchester City Arsenal Nathan Ake | Strelec gola za Manchester City Nathan Ake. | Foto Reuters

Strelec gola za Manchester City Nathan Ake.

Foto: Reuters

V najstarejšem nogometnem tekmovanju na svetu se igrajo tekme 1/16 finala. Manchester City je v finalu pred finalom na Etihadu izločil Arsenal. Učitelj Josep Guardiola je tako premagal učenca Mikela Arteto. Tottenham je v soboto s 3:0 nadigral v gosteh Preston North End, v polno je zadel tudi novinec Arnaut Danjuma, Manchester United je na krilih brazilskih strelcev s 3:1 odpravil Reading, branilec lovorike Liverpool pa je v nedeljo ostal praznih rok v Brightonu, kjer je za potezo tekme s prekrasnim zadetkom za zmago v sodnikovem podaljšku poskrbel Japonec Kaoru Mitoma.

Malo Gusto
Sportal Newcastle za Angleža plačal 45 milijonov evrov

V boju za osmino finala pokala FA sta se v petek merila velika prijatelja Josep Guardiola in Mikel Arteta. Poznata se že dve desetletji, še pred tremi leti sta sodelovala v strokovnem vodstvu Cityja, nato pa je Arteta zapustil Manchester in se podal na samostojno trenersko pot. Odšel je k Arsenalu, kjer sprva ni dosegal vidnejših uspehov. Topničarji se niso vmešali v boj za najvišja mesta in so izgubili stik z ligo prvakov. V prejšnji sezoni sploh niso nastopili v Evropi, a so nato naredili ogromen premik na domačih zelenicah, kjer so najuspešnejši klub. Na lestvici so pred vsemi, pred Cityjem imajo pet točk prednosti, odlično jim gre tudi v ligi Europa, tako da je navijače Arsenala zajela evforija, kakršne niso čutili vse od obdobja legendarnega trenerja Arsena Wengerja.

Moises Caicedo
Sportal Arsenal ponuja zanj 68 milijonov evrov, Brighton zahteva več kot 100

Zmagovalca odločil zadetek Nizozemca

Manchester City je dobil 12 od zadnjih 13 medsebojnih dvobojev, to sezono pa sta si ekipi sploh prvič stali nasproti. Trenerja sta prvo postavo, kot je to običajno za pokalne tekme, premešala in vsi najboljši niso začeli. V prvem polčasu gola nismo videli. A je bila igra polna tempa in lepih priložnosti. Za domači City je najnevarneje streljal Kevin de Bruyne (25. minuta). Žoga je le za malo zletela mimo leve vratnice.

Erling Haaland se tokrat ni vpisal med strelce, a se je na koncu veselil pomembne zmage svojega moštva. | Foto: Reuters Erling Haaland se tokrat ni vpisal med strelce, a se je na koncu veselil pomembne zmage svojega moštva. Foto: Reuters Vratar modrih Stefan Ortega je moral posredovati dvakrat: ko je v peti minuti streljal Takehiro Tomiyaso in nato še v 21., ko je s šestim mestom sprožil Leandro Trossard. Ta je v 33. minuti podal še za nevaren strel Eddieja Nketiaha, a je junak zadnje ligaške zmage Arsenala (proti Manchestru Unitedu) streljal mimo vrat. Prvi polčas se je končal z nenačrtovano menjavo v vrstah Cityja, ko je poškodovanega Johna Stonesa zamenjal Aymeric Laporte.

Mikel Arteta ni opravil prvega velikega testa sezone, izgubil je proti prijatelju Pepu Guardioli. | Foto: Reuters Mikel Arteta ni opravil prvega velikega testa sezone, izgubil je proti prijatelju Pepu Guardioli. Foto: Reuters V drugem polčasu je bil bolj podjeten Manchester City. Če je v 56. minuti Matt Turner še branil De Bruyneju, pa je bil osem minut pozneje nemočen. Z roba kazenskega prostora je izvrstno streljal Nathan Ake in City je povedel z 1:0. Trener topničarjev Mikel Arteta se je takoj odzval z menjavami in v igro poslal Oleksandra Zinčenka in Gabriela Martinellija. Pred koncem tekme je v igro vstopil še kapetan Martin Odergaard, a tudi on razpleta tekme ni mogel spremeniti. Čeprav so Londončani odločno krenili po izenačenje, pa strela v okvir Cityjevega gola niso več sprožili. In tako so izpadli iz "svojega" pokala FA, ki so ga osvojili največkrat med vsemi, 14-krat.

Arnaut Danjuma Villarreal
Sportal Najbolj dramatičen preobrat, kar jih je spisal prestopni rok

Brighton jo je še enkrat zagodel Liverpoolu

Brighton & Hove Albion je v nedeljo še drugič letos prizadejal boleč poraz Liverpoolu. Pred dvema tednoma je rdeče na domačih tleh nadigral kar s 3:0, poklapani trener rdečih Jürgen Klopp pa je priznal, da je bila to najslabša predstava varovancev v njegovi karieri. Dva tedna pozneje sta se premierligaša srečala še v pokalu FA. Tudi tokrat je zmaga na stadionu Falmer ostala doma. Začelo se je po željah Liverpoola, ki ga je v 30. minuti v vodstvo povedel Harvey Elliott, a je veselje rdečih trajalo le devet minut. Izenačil je branilec Lewis Dunk. Rezultat se dolgo časa ni spreminjal.

Veselje Kaoruja Mitome po zmagovitem zadetku Brightona za 2:1. | Foto: Reuters Veselje Kaoruja Mitome po zmagovitem zadetku Brightona za 2:1. Foto: Reuters

Ko je že dišalo po ponovljeni tekmi, pa je japonski reprezentant Kaoru Mitoma z mojstrskim zadetkom premagal Alissona Beckerja. Azijec je po igrivi akciji gostiteljev atraktivno sprejel žogo v kazenskem prostoru gostov in jo nato po dveh dotikih poslal neubranljivo v mrežo Liverpoola. Poskrbel je za delirij navijačev, Liverpool je v tekmovanju, kjer je branil lovoriko, izpadel še pred osmino finala! Pri gostiteljih za dvoboj pričakovano ni kandidiral Ekvadorec Moises Caicedo, za katerega je Arsenal pripravljen plačati 68 milijonov evrov, a vodstvo Brightona od snubcev zahteva še večjo vsoto, kar 100 milijonov evrov!

Danjuma že v polno za Tottenham

Nekaterim izmed preostalih angleških klubskih velikanov, ki še vztrajajo v boju za angleški pokalni naslov in so se prebili med 32 najboljših, je bil žreb bolj naklonjen. Manchester United je v soboto na Old Traffordu pričakal Reading in ga premagal s 3:1. Vsi zadetki so padli v drugem delu, dvakrat je zadel v polno Casemiro, enkrat Fred, gostiteljem pa je z rdečim kartonom olajšal delo nekdanji veliki up angleškega nogometa Andy Carroll

Arnaut Danjuma je za prvi zadetek v dresu Tottenhama potreboval le 13 minut. | Foto: Reuters Arnaut Danjuma je za prvi zadetek v dresu Tottenhama potreboval le 13 minut. Foto: Reuters

Tottenham je na gostovanju pri Preston North Endu zmagal s 3:1, med strelce pa se je vpisal tudi Nizozemec Arnaut Danjuma, ki je zapustil Villarreal, že skoraj sklenil dogovor z Evertonom, nato pa se "pet minut pred dvanajsto" premislil in oblekel dres bogatega londonskega kluba. 

V ponedeljek se bosta v zadnji tekmi 1/16 finala udarila Derby County in West Ham United.

Dvoboji, ki so se po rednem delu končali brez zmagovalca, bodo ponovljeni, le da bo takrat zamenjana vloga gostitelja.

Arsenal 2004 Thierry Henry
Sportal Niso prevaranti, zgodovina pritrjuje: Arsenal bo prvak

Angleški pokal FA, 1/16 finala:

Petek, 27. januar:

Sobota, 28. januar:

Nedelja, 29. januar:

Ponedeljek, 30. januar:

Preberite še:

Arsenal Eddie Nketiah
Sportal Derbi preobratov in velika zmaga Arsenala z nenadejanim junakom
Ne spreglejte