SiolNET. Sportal Naj planinska koča
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V naravo z glavo: pohodniški bonton

1

termometer

Če se podajate v gore, upoštevajte pohodniški bonton. Spoštujte gore in obiskovalce, ki jih srečate na poti, ter poskrbite, da za vami ne bo ostalo razdejanje.

Spoštujte naravo – do narave se obnašajte primerno. Vse smeti, ki nastanejo med vašo potjo, odnesite s seboj v dolino. V nahrbtniku imejte za ta namen vedno vrečko, v katero boste smeti naložili in jih na koncu ture odvrgli v smetnjak v dolini. Zapomnite si, da v gorah za seboj puščamo le sledi svojih čevljev!

Spoštujte soplanince in obiskovalce gora – na turi pozdravljajte vse mimoidoče. Tisti, ki se vzpenja, pozdravi tistega, ki že sestopa. Poleg tega pomagajte vsem pomoči potrebnim in bodite obzirni do počasnejših.

Izberite primeren prostor za počitek – če hodite v skupini, se prilagodite najšibkejšemu. Če planinec rabi počitek, se ustavite na najbližjem počivališču, ki naj bo tako veliko, da bodo tudi ostali iz skupine lahko počivali. Pri tem pazite, da ne ovirate poti ostalim obiskovalcem.

Ne trgajte rož in ostalega zelenja – pustite naravo takšno, kot je. Iz narave namreč ne odnašamo ničesar, razen svojih vtisov s poti in morebitnih fotografij, ki smo jih posneli.

Parkirajte na označenih mestih – avto pustite na parkirišču ob vznožju. Ne vozite se po planinskih poteh, tudi če so dovolj široke, saj s tem vznemirjate živali, ogrožate rastline, motite obiskovalce, ki iščejo mir, zareze koles pa lahko povzročijo nastanek erozije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin