SiolNET. Sportal Naj planinska koča
6,53

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Predstavljamo oskrbnike in finaliste akcije Naj planinska koča: Tončkov dom na Lisci (1.)

Pod taktirko nekdanjega policista vsakih 14 dni menjajo ponve

6,53

termometer

Tončkov dom na Lisci
Foto: Matej Leskovšek

Tončkov dom na Lisci je ena od desetih planinskih postojank, ki ste jih s svojimi glasovi za izbor Naj planinska koča izstrelili v finale akcije. Srce in duša doma, ki ga je pred 42 leti nazadnje obiskal tudi predsednik Jugoslavije Tito, je oskrbnik Franc Krašovec z družino, družbo pa mu dela živahna psička Tija, ki redne planince pozdravlja kot najboljše prijatelje.

Tončkov dom stoji na 948 metrov visoki Lisci, razgledni terasi Posavja, do koder se lahko sprehodite, pritečete, pripeljete s kolesom ali avtom.

Veliko gostov se na Tončkov dom povzpne vsak dan. Glavnina jih pride peš, nekateri se pripeljejo s kolesom (kot gosta na fotografiji), peščica pa si pot na Lisco skrajša z avtom. Veliko gostov se na Tončkov dom povzpne vsak dan. Glavnina jih pride peš, nekateri se pripeljejo s kolesom (kot gosta na fotografiji), peščica pa si pot na Lisco skrajša z avtom. Foto: Matej Leskovšek

Franc Krašovec, nekdanji policist, ki je prevzel vajeti Tončkovega doma

Oskrbniško vlogo Tončkovega doma je pred sedmimi leti prevzel Franc Krašovec. 25 let je delal kot policist, a je s kotičkom očesa vedno pogledoval proti prostorom, kjer bi lahko izživel sanje o lastni gostilni.

In ko sta se januarja leta 2010 z ženo na lep sončen dan sprehajala po Lisci in ugotovila, da je tam mrtvilo in da lokal v domu dobesedno razpada, se mu je porodila ideja. "Zakaj ne bi združil dveh stvari, ki ju dobro poznam: poznavanje kuhe in poznavanje dela v gradbeništvu," nam je o razlogih za zamenjavo poklica pripovedoval gostobesedni Krašovec, ki je zaradi gostov, ki so si želeli njegove pozornosti, kar naprej moral prekinjati nit pogovora.

Že sredi delovnega tedna je bilo veselo. Gostje so seznanjeni z akcijo Naj planinska koča in menda vestno glasujejo za svojo najljubšo kočo. Že sredi delovnega tedna je bilo veselo. Gostje so seznanjeni z akcijo Naj planinska koča in menda vestno glasujejo za svojo najljubšo kočo. Foto: Matej Leskovšek

Sanjal o lastni gostilni, izživel jih bo v planinski koči

"Že od nekdaj sem si želel početi nekaj, kar bi vključevalo kulinarično ustvarjanje. Sanjal sem o tem, da bi nekoč delal v svoji gostilni, potem pa so se stvari obrnile tako, da zdaj delam v planinski koči," je povedal oskrbnik Tončkovega doma, ki je še en dokaz za to, da so naključja včasih lahko celo boljša kot do potankosti premišljeni scenariji.

1. aprila 2010 je Krašovec postal oskrbnik Tončkovega doma na Lisci. 1. aprila 2010 je Krašovec postal oskrbnik Tončkovega doma na Lisci. Foto: Matej Leskovšek

Zaveza: vsako leto nekaj novega, drugačnega

Obrnil se je na predsednika lokalnega planinskega društva in ga povprašal, kaj se dogaja z domom. "Rekel mi je, da bodo v kratkem izdali razpis za oskrbnika in naj se prijavim. No, tako sem tudi storil, pripisal sem še seznam svojih poslovnih idej, kako bi dom na Lisci premaknili z mrtve točke oziroma rešili pred propadom, in 1. aprila 2010 začel delati."

Sam pri sebi se je zavezal, da bo v koči vsako leto nekaj preuredil, prenovil ali postavil na novo. "Za začetek smo namestili kamin, ki koči daje občutek topline, pa tudi dom je videti vedno bolje. Kot bi ga obudili v življenje. Pridobili smo tudi certifikat koče, prijazne do okolja in družine," je ponosno našteval Krašovec, ki ima idej dovolj, a mora zaradi financ pri realizaciji krepko pritiskati zavoro.

Tončkov dom stoji na razgledni gori Posavja, 948 metrov visoki Lisci. Tončkov dom stoji na razgledni gori Posavja, 948 metrov visoki Lisci. Foto: Matej Leskovšek

Najemnino vlagajo nazaj v dom

Odkar je lastništvo koče prevzela Občina Sevnica, najemnino vlagajo nazaj v dom. "Brez tega zagotovila se v oskrbniško zgodbo sploh ne bi podajal," je pojasnil.

"Pred leti sem kandidiral za evropska sredstva in uspelo mi jih je celo pridobiti, a žal nisem našel skupnega jezika z nobeno od slovenskih bank, saj so bili njihovi pogoji zame nemogoči. 1. januarja letos je lastništvo koče prevzela občina Sevnica in zdaj je lažje izpeljali katero od mojih idej. Zelo dobro sodelujemo," jih je pohvalil.

Titova soba s tipičnimi rdeče-belimi pogrinjki in zavesami ter Titovimi portreti in fotografijami njegovih obiskov Tončkovega doma na stenah. Titova soba s tipičnimi rdeče-belimi pogrinjki in zavesami ter Titovimi portreti in fotografijami njegovih obiskov Tončkovega doma na stenah. Foto: Matej Leskovšek

Brez družine tudi v hribih ne gre

Svojo prednost vidi v tem, da zna prisluhniti ljudem in da se želi učiti. Za njim stoji vsa družina, ki mu pomaga, kadarkoli utegne. "Pri delu mi pomagajo žena, hčerki Tamara in Sara ter njuni boljši polovici, sorodniki z obeh strani, tako da nam nekako uspeva. Ljudje namreč pričakujejo, da bodo postreženi takoj, zato je med gnečo res treba vložiti veliko energije, da nam vse uspe tako, kot si želimo," priznava Krašovec.

Krašovec z družino, ki mu pomaga pri vodenju Tončkovega doma na Lisci. Krašovec z družino, ki mu pomaga pri vodenju Tončkovega doma na Lisci. Foto: Matej Leskovšek

"Če te delo veseli, si prijazen in ljudje to cenijo"

Delo oskrbnika ni noben raj na zemlji, poudarja, a če imaš pravi čut za človeka in si odprt za nova znanja, tudi to delo ne bi smelo biti nobena težava, pravi.

"Če te delo veseli, si prijazen do ljudi in ljudje to cenijo. Seveda pa je pomembna tudi kulinarična ponudba," dodaja.

Brez obžalovanja

Zamenjave poklica ni niti za sekundo obžaloval. "Če bi se odločal ponovno, bi se odločil povsem enako," je poudaril. Največjo prednost dela oskrbnika planinske koče vidi v tem, da so ljudje, ki jih obiščejo, večinoma prijazni. Takih si v dolini lahko samo želiš. Povem vam, da se tisti, ki so tečni, k nam prav gotovo pripeljejo z avtom, preostali, tisti prijazni, pa vedno pridejo peš," je razdelil planinske vozače in hribovske pešce.

Tončkov dom palačinke

Ideja o palačinkah je padla na plodna tla

Za kulinarično ponudbo je na Lisci dobro poskrbljeno. Ena glavnih kulinaričnih atrakcij Tončkovega doma so palačinke. Ne samo tiste klasične z marmelado in čokolado, ne, na Lisci vam postrežejo s kar 20 okusi.

Sladko, a ne tako hitro pokvarljivo: palačinke

Ideja za bogato palačinkarsko ponudbo se je porodila Francevi starejši hčerki Sari.

"Razmišljali smo, katero sladico bi poleg zavitka še lahko ponudili. Dejstvo je, da je v hribih nemogoče ponujati kremno rezino, pa če bi jo še tako radi, saj so težave z rokom trajanja. Lahko jih spečeš, pa te naslednji dan preseneti slabo vreme, kar pomeni, da gostov ne bo in edino, kar ti preostane, je, da jih vržeš v smeti. No, pri palačinkah je zgodba drugačna. Pečemo jih sproti, po potrebi in prav nobene nam ni treba zavreči. Naši gostje so jih odlično sprejeli. Menda se še v Zagrebu pogovarjajo o naših palačinkah," je hčerino kulinarično zamisel pohvalil Krašovec.

Gostje v Tončkovem domu največ povprašujejo po gobovi juhi in domačih ajdovih žgancih. To je tudi jed, na katero je Franc Krašovec najbolj ponosen. Gostje v Tončkovem domu največ povprašujejo po gobovi juhi in domačih ajdovih žgancih. To je tudi jed, na katero je Franc Krašovec najbolj ponosen. Foto: Osebni arhiv

Letos so napekli že 4.000 (!) palačink

Ob lepih nedeljah jih prodajo tudi po 80 porcij – gostje lahko izbirajo med 20 okusi, od bolj klasičnih do bolj nenavadnih, kot so jagodna fantazija in palačinke z gozdnimi sadeži in sladoledom -, letos so jih napekli že dva tisoč (ker sta na krožniku po dve, jih je kuharica letos napekla že štiri tisoč). Nič čudnega ni, da ponve za palačinke menjavajo vsakih 14 dni, se je pošalil oskrbnik.

Na jedilnik so dodali tudi ponudbo pic. "Vemo, da moderni otroci niso ravno ljubitelji planinske hrane na žlico, pica pa jim vedno tekne," je argumentiral uvedbo jedi, ki jo v gorah redko srečamo.

Prostora za druženje in športne aktivnosti je dovolj. Prostora za druženje in športne aktivnosti je dovolj. Foto: Matej Leskovšek

"Kuhamo zelo dobro, nimamo pa prav nobene želje, da bi tukaj na Lisci vodili restavracijo s štirimi zvezdicami. Želimo pa ponuditi okusno in domačo hrano," je pojasnil možakar s kuharskimi izkušnjami. Navsezadnje se je tudi v pilotni oddaji kuharskega šova pri Binetu Volčiču za kratek čas preizkusil v vlogi kuharja.

Kar zadeva klasične planinske jedi, pa gostje največ povprašujejo po gobovi juhi in domačih ajdovih žgancih. To je tudi jed, na katero je oskrbnik najbolj ponosen. "Delamo jo brez umetnih primesi in mešanja moke. To imajo ljudje zelo radi."

Tončkov dom na Lisci Foto: Matej Leskovšek

Na Lisci tudi Titova soba

Tončkov dom pa ni povezan le z lokalnim okoljem Sevnice in okolice, pač pa tudi z nekdanjim jugoslovanskim predsednikom Titom. Eden od treh gostinskih prostorov v koči nosi celo njegovo ime.

V t. i. Titovi sobi so na stenah izobešeni portreti pokojnega maršala in fotokopija posvetila, ki ga je leta 1974 (takrat je Tončkov dom na Lisci obiskal zadnjič, naslednji obisk leta 1978 je zaradi bolezni prepustil Ivici Račanu, ki je na Lisco priletel s helikopterjem), namenil koči, ki jo je obiskal (redno je prihajal iz kumrovške strani) in ki jo je označil za zgodovinski prostor, kjer so nastali zametki komunističnega gibanja.

Krašovec je nanjo izredno ponosen, v zgodovino pa se nima nobenega namena vtikati, poudarja. "Kar je bilo, je bilo in prav je, da se tega ne pozabi," pravi.

Tončkov dom na Lisci Foto: Matej Leskovšek

Od kolesarjev do jadralnih padalcev in ljubiteljev ferat

Tončkov dom pa ni samo priljubljena in zelo dostopna ciljna točka pohodnikov, pogosto se nanjo prigrizejo tudi kolesarji (Kolesarsko društvo Sevnica mu je namenilo posebno pohvalo), zaposleni tam organizirajo team-buildinge, vse pogosteje pa gostijo tudi pilote jadralnih padal in plezalce, ki okušajo čare plezanja na bližnji ferati.

V bližini Tončkovega doma lahko plezalne apetite potešite na novi ferati. V bližini Tončkovega doma lahko plezalne apetite potešite na novi ferati.

Načrti?

Načrtov imajo še ogromno. Od tega, da bi Tončkov dom na Lisci prerasel v Center šolskih in obšolskih dejavnosti, da bi odprli zeliščno učno pot na Lisci  …

Kako se je razvijal Tončkov dom?

Na mestu, kjer Tončkov dom stoji danes, je 19. junija 1932 Posavska podružnica SPD postavila in odprla planinski dom. Dvanajst let pozneje so ga partizani požgali, da bi tako v njem preprečili bivanje nemškim enotam.

Na temeljih požganega doma je PD Lisca Sevnica zgradilo in 9. novembra 1952 odprlo nov planinski dom, ki so ga poimenovali po Tončku Čebularju, nekdanjem predsedniku PD Lisca, pod čigar vodstvom je bil po vojni zgrajen.

Tončkov dom na Lisci so v 50. letih prejšnjega stoletja postavili na temeljih planinskega doma, ki je bil požgan v drugi svetovni vojni. Tončkov dom na Lisci so v 50. letih prejšnjega stoletja postavili na temeljih planinskega doma, ki je bil požgan v drugi svetovni vojni. Foto: Matej Leskovšek

Leta 1954 so napeljali elektriko, leta 1964 pa zgradili vodovod. PD Lisca je leta 1968 dalo Tončkov dom v zakup Konfekciji Lisca iz Sevnice, ki ga je povečala in posodobila, poleg doma pa zgradila depandanso. Moderno urejeno postojanko so odprli 4. julija 1970.

Zakupnik je pozneje opremil smučišče z dvema vlečnicama in zgradil rokometno igrišče. Od 1. julija 1993 je najemnik doma Gostinsko podjetje Sevnica.

Dom je odprt vsak dan, razen ob ponedeljkih. V treh gostinskih prostorih (enega se je oprijelo ime Titova soba) je približno 90 sedežev in točilnica, pred domom pa je dodatnih 50 sedišč.

V Tončkovem domu je 24 sob oziroma 47 ležišč. Na voljo je tudi družinska soba. V Tončkovem domu je 24 sob oziroma 47 ležišč. Na voljo je tudi družinska soba. Foto: Matej Leskovšek

V domu je 24 sob oziroma 47 ležišč. Nekatere sobe imajo lastno kopalnico, za druge pa je na voljo skupna kopalnica (stranišče, prha) s toplo in mrzlo vodo. Člani planinskih društev so deležni običajnih planinskih popustov.

Vir: Planinska zveza Slovenije

 

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Nevidni / 15.08.2016. ob 16:57 +1 0

  Hehe.. Že 4000 palačink? To pa je mega dosti.

  +1 0
 • Anna. / 20.08.2016. ob 02:18 +1 0

  Srečno in veliko uspehov tudi v bodoče. Redki, ki se ne sramujejo naše zgodovine.

  +1 0
 • Rafko / 15.08.2016. ob 11:17 0 0

  Lisca je res zakon.

  0 0
delitve: 370
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin