Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 3. 2011,
22.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 24. 3. 2011, 22.51

8 let

Večina stroškov Eurobasketa 2013 bo breme KZS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije (KZS) je izbral gostitelje prvega dela Eurobasketa 2013. Izbrana mesta imajo nalogo zagotoviti dvorano, ostale stroške bo krila KZS.

V prvem delu 38. Eurobasketa, ki se bo začel 4. septembra 2013 v Sloveniji, se bo 24 reprezentanc razvrstilo v štiri skupine, ki bodo tekme igrale na Jesenicah, v Kopru, Novem mestu in na Ptuju.

Izvršni odbor je na izredni seji organizatorje potrdil z 12:1, prvenstvo pa ne bo potekalo v Mariboru in Celju. Velika dilema pri dodelitvi organizacije je bila, če bodo izbrana mesta, ki so zmožna prispevati največji finančni delež. Vendar pa so na KZS priznali, da to ni bila primarna stvar. Vsa mesta so namreč pristala na enake pogoje (le na Jesenicah bodo stroške pokrili v treh namesto v štirih obrokih), zato je glavna naloga mest, da zagotovijo primerne objekte, predvsem dvorane s kapaciteto vsaj pet tisoč sedišč. Na Jesenicah in v Kopru bodo preuredili obstoječa objekta (Podmežaklo in Bonifiko), v Novem mestu in na Ptuju pa naj bi zgradili novi dvorani. Prav gradnja ali prenova dvoran bosta deležni precejšnje pozornosti, saj želijo organizatorji v primernem roku zagotoviti vse pogoje. Celoten projekt ureditve dvoran bo nadzorovala Mojca Markovič, ki bo uradna predstavnica KZS.

Tako je potrebno poudariti, da so vsi stroški nastanitve ekip, osebja FIBA Europe, sodnikov, spremljevalnega programa in vseh ostalih uradnih udeležencev, prevoz in TV produkcija, izključno na plečih KZS, ki si kljub temu obeta dobiček pri organizaciji prvenstva.

Zakaj ne Celje in Maribor?

Razlog, da Celjani niso dobili organizacije, kljub verjetno najbolj primerni dvorani med vsemi (Zlatorog), je ta, da se predstavniki mesta niso odzvali na poslano pogodbo KZS, niti niso podali morebitne pripombe. Tako so izpadli iz kandidature.

Predstavniki občine Maribor so podpisali pogodbo, vendar po mnenju KZS ni bila veljavna, saj je vsebovala nekaj dodatnih pripomb. Pri KZS so sporočili, da je Maribor imel preveč minusov in izpadel kot najmanj zanesljiv in najslabši med kandidati. "Povedati moram še to, da so nekateri župani ob obiskih celo menili, da bomo za izbor mest izvedli licitacijo, ki bi bila za Košarkarsko zvezo Slovenije finančno sicer ugodnejša in bi tudi olajšala delo, a smo mnenja, da finančni kriterij ne sme biti edini, saj se moramo osredotočiti tudi na kakovost nastanitev, dodatno ponudbo, razvoj košarke in turizma, komunikacijo ...," je med drugim povedal predsednik KZS Roman Volčič.

Kriteriji, ki so odločali o organizaciji:

- Nastanitev: za reprezentance, spremljevalno osebje in navijače. - Logistika: pot in prevoz, tudi če je mesto v primeru zastoja zmožno zagotoviti drugo pot do dvorane. - Razvoj košarke in pomen za mesto: pri tem je bil upoštevan tudi spremljevalni program, ki so ga nekatera mesta že pripravila in kakšna bo v določenem mestu predstavitev Slovenije.

Ne spreglejte