Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2019,
16.40

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

7

Natisni članek

Kitajska 2019 SP 2019 na Kitajskem Argentina

Sreda, 11. 9. 2019, 16.40

4 leta, 7 mesecev

SP 2019, ČETRTFINALE

Potop zvezdnikov, po Srbih praznih rok tudi Američani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

7

ZDA-Fra | Košarkarji ZDA so prvič po 37 letih na svetovnem prvenstvu izgubili z dvomestno razliko. | Foto Reuters

Košarkarji ZDA so prvič po 37 letih na svetovnem prvenstvu izgubili z dvomestno razliko.

Foto: Reuters

Argentini in Španiji se je v polfinalu svetovnega košarkarskega prvenstva na Kitajskem pridružila še Francija, ki je na kolena spravila reprezentanco ZDA (89:79). Kot zadnji so se v polfinale uvrstili Avstralci, ki so brez večjih težav premagali Čehe. 

Po zlatih kolajnah na OI 2008, SP 2010, OI 2012, SP 2014 in OI 2016 reprezentanca ZDA brez največjih zvezd ostaja brez odličja na SP na Kitajskem. Že ko je Francija na polovici tretje četrtfinalne tekme povedla z desetimi točkami prednosti (43:53), je zadišalo po presenečenju. Američani so nato sicer prestavili v višjo prestavo, do zadnjega dela ujeli priključek, povedli in nekdanje evropske prvake povabili v napeto končnico.

Francozi se niso dali. Tri minute pred koncem so vodili z rezultatom 80:76. V vroči končnici so ohranili hladne glave in kot prvi po Grkih na SP 2006 na kolena spravili favorizirano Ameriko, ki je na Kitajsko resda pripotovala v okrnjeni zasedbi. Na koncu celo z lepo prednostjo (89:79). Najboljši strelec pri zmagovalcih je bil Evan Fournier (22 točk), Rudy Gobert je prispeval dvojnega dvojčka (21 točk in 16 skokov), pri Američanih pa je izstopal Donovan Mitchell (29).

Košarkarji ZDA se bodo v domovino vrnili brez medalje. | Foto: Reuters Košarkarji ZDA se bodo v domovino vrnili brez medalje. Foto: Reuters

Francijo zdaj čaka polfinalni obračun z Argentino. Reprezentanca ZDA, ki so prvič po letu 2002 na svetovnem prvenstvu ostale brez polfinala, se bo s Srbijo pomerila v prvi tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta.

Avstralci ustavili evropsko senzacijo

Zadnjega potnika med četverico smo dobili na obračunu med Avstralijo in evropskega presenečenja – Češko. Kenguruji so bili prepričljivo boljši, za finale pa se bodo zdaj udarili s Španci. 

Čehi so se na svojem prvem SP v zgodovini presenetljivo prebili do četrtfinala, kjer so jih pričakali Avstralci. Uvodna četrtina je bila izenačena na 17:17, na odmor ob polčasu pa so s tremi točkami prednosti odšli predstavniki Oceanije (33:30). Ti so ob koncu tretje četrtine pospešili ritem, Čehom pa se je igra podrla.

Avstralci se bodo za finale udarili s Španci. | Foto: Reuters Avstralci se bodo za finale udarili s Španci. Foto: Reuters

Avstralci so zato po zaporednih napadih, trojki Andrewa Boguta, dveh točkah Nicka Kaya ter še štirih Boguta povedli za 14 točk (57:43). Čehi so tako pred zadnjim delom zaostajali za 15 točk (48:63). Delni izid 7:0 (55:63) takoj na začetku zaključne četrtine je Čehom vlil upanje na preobrat, saj je bilo do konca še osem minut.

A so v nadaljevanju delali preveč napak, avstralski košarkarji pa so uspešno zaključevali dolge napade za zanesljivo dvomestno prednost. Ta je za nekaj časa padla pod deset, tik pred začetkom zadnje minute je bilo 77:70. Patty Mills je 47 sekund pred koncem zadel trojko za 80:70 in tekma je bila odločena, prvi strelec dvoboja Mills je s svojo štiriindvajseto točko le še postavil končni izid.

Chris Goulding je dodal 14 točk, 10 jih je dosegel Bogut. Patrik Auda je za Češko zadel 21 točk, nerazpoloženi Tomaš Satoransky je prišel do številke 13, Pavel Pumprla pa do 10.

Miroslav Raduljica
Sportal Se še kdo spominja srbskih besed "Američanom naj pomaga Bog"?

Spomnimo, že v torek pa so se razblinile srbske sanje o kolajni. Čeprav je zvezdniška zasedba, ki jo vodi Aleksander Đorđević, napovedovala  skok na svetovni prestol, se ji je drzni načrt zalomil proti Argentini. Pri Gavčih so so največ točk dosegli Luis Scola (20), Facundo Campazzo (18, dodal je kar 12 asistenc) in Patricio Garino, pri Srbih pa je bil Bogdan Bogdanović z 21 točkami najboljši strelec dvoboja. Nemanja Bjelica je dodal 18 točk (7 skokov), prvi zvezdnik orlov Nikola Jokić pa je prispeval 16 točk, 10 skokov in 5 asistenc, a je bilo to premalo za končni uspeh Srbov, ki so za tri točke metali le 28,6 odsotno. Argentinski ostrostrelci so bili natančnejši (44,4 odstotkov).

Luca Vildoza in najboljši strelec tekme Bogdan Bogdanović v enem izmed dvobojev na četrtfinalnem obračunu. | Foto: Reuters Luca Vildoza in najboljši strelec tekme Bogdan Bogdanović v enem izmed dvobojev na četrtfinalnem obračunu. Foto: Reuters

Dolgo so svoje navijače v negotovosti pustili tudi Španci. Trd poljski oreh so strli šele v zaključku. Junak preboja v polfinale je bil na koncu Ricky Rubio, ki je 19 točkam dodal še 9 asistenc, učinkovito pa so ga dopolnili še Rudy Fernandez (16 točk) ter brata Hernangomez. Poljski zvezdnik A. J. Slaughter in soigralci so morali priznati premoč.

SP 2019, četrtfinale

Ne spreglejte