Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 7. 2022,
22.22

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Aleksander Sekulić kvalifikacije za SP 2023 Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Slovenska košarkarska reprezentanca

Nedelja, 3. 7. 2022, 22.22

1 leto, 9 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, 6. KROG

Noro, kakšna zmaga Slovenije na Švedskem! Hrvaška že izpadla.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

slovenska košarkarska reprezentanca, Aleksander Sekulić | Slovenci so na Švedskem prišli do zmage po hudem boju. Domačine so odpravili s 84:81. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenci so na Švedskem prišli do zmage po hudem boju. Domačine so odpravili s 84:81.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je prišla na Švedskem do pomembne zmage v kvalifikacijah za SP 2023. Trdožive gostitelje je po dramatični končnici odpravila s tesnim izidom 84:81. "Zlati kapetan" Goran Dragić je reprezentančno kariero sklenil z rekordom, saj je postal najboljši slovenski strelec vseh časov. Dosegel je tudi zadnji točki na dvoboju, skupno pa kar 20. Še več jih je dosegel znova prvovrstni Luka Dončić, ki se je v Stockholmu izkazal z 31 točkami, 10 skoki in 6 asistencami! Finci so na Reki ugnali Hrvate.

slovenska košarkarska reprezentanca, Goran Dragić, Luka Dončić
Sportal Znano, kje bo kariero nadaljeval Goran Dragić

Švedska : Slovenija 81:84 (17:22, 41:41, 61:70)

Strelci za Slovenijo: Dončić 31 (met za tri 4/11, met za dve 6/9, prosti meti 7/9), 10 sk., 6 as., 2 ukr. žogi, 5 izg. žog), G. Dragić 20, Z. Dragić 8, Tobey 8, Murić 7, Nikolić 7, Glas 3

Kakšna tekma v Stockholmu! V dvorani Hovat Arena v Stockholmu se je stiskalo okrog osem tisoč ljubiteljev košarke, med njimi tudi glasna skupina slovenskih navijačev. Malce pred 17. uro sta zadoneli himni Slovenije in Švedske, za še boljšo voljo v slovenskem taboru so tik pred začetkom srečanja poskrbeli skandinavski prireditelji. Iz zvočnikov so se zaslišali takti nepozabne uspešnice Ansambla bratov Avsenik Na Golici.

Spomin na četrtek, veličastno predstavo proti nemočni Hrvaški (97:69), je povečeval optimizem v slovenskih vrstah, dvoboj pa je obarvan tudi čustveno. Zadnjič je namreč v državnem dresu igral Goran Dragić, Luko Dončića pa je iz prve vrste spremljal prijatelj Dirk Nowitzki. Nato pa se je začel dvoboj, v katerem so se gostitelji odlično upirali favoriziranim evropskim prvakom. Bili so celo tako daleč, da je zadišalo po ogromnem presenečenju! Švedi so se namreč spogledovali celo z zmago! Pa pojdimo po vrsti ... 

slovenska košarkarska reprezentanca, Goran Dragić
Sportal Dvoumne besede Dragića, po katerih v srcih slovenskih navijačev spet tli upanje
Nowitzki Dončić
Sportal Ganljiv prizor iz Švedske. Dončiću zaigralo srce, ko je zagledal prijatelja.

Dogajanje v prvi četrtini (17:22):

Slovenija je začela dvoboj z začetno peterko Dončić, G. Dragić, Z. Dragić, Murić in Tobey. Uvodni del srečanja je postregel s festivalom uspešnih trojk. Prvo je zadel Goran Dragić, nato je ekspresno vrnil udarec Šved Denzel Andersson, a je bil že v naslednjem napadu za tri točke uspešen tudi Luka Dončić! Slovenija je tako po prvi minuti vodila s 6:3. V nadaljevanju roke košarkarjev niso bile več tako natančne, sledilo je tudi nekaj zgrešenih metov, Slovenija pa je na krilih zvezdnikov lige NBA, Luke in Gorana, povedla z 12:5. To se je zgodilo po zabijanju Mika Tobeyja, ko je asistenco prispeval starejši izmed bratov Dragić, ki se je malce pred tem vpisal v zgodovino, saj je postal najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov in popravil dosežek Jake Lakoviča.

Po prvi minuti odmora na tekmi, ki so jo zahtevali Švedi, so slovenski košarkarji še naprej uspešno polnili koš gostiteljev. Luka Dončić je tako z drugo trojko na tekmi povišal prednost na 15:5. Sloveniji je tako uspel delni rezultat 9:0, s katerim so pobegnili Skandinavcem na dvomestno prednost! Švedi pa se niso predali. Izkoristili so nekaj napak slovenske reprezentance, Ludvig Hakanson pa je dosegel 7 točk in poskrbel, da se je prednost Slovenije stopila na 5 (14:19). S takšno razliko se je tudi končala prva četrtina (17:22), v kateri je Dončić prispeval kar 12 točk, 4 skoke in asistenco.

Kako so skušali nekateri domači navijači zmesti Luko Dončića, ko so mu skandirali, da je "precenjen". Tako mu je v šali zavpil tudi njegov nekdanji soigralec Dirk Nowitzki:

Dogajanje v drugi četrtini (41:41):

Le tri minute so bile potrebne, da so Švedi, ki so na krilih glasne podpore občinstva zaigrali kot v transu, po trojki Pelleja Larssona skoraj ujeli Slovenijo (24:25). Pred tem je neverjetno trojko, povsem v slogu LD77 iz lige NBA, v švedskem dresu dosegel Erik Rush, in to ravno takrat, ko ga je pokrival zvezdnik Dallasa. Skandinavci, ki so slovenski reprezentanci povzročali ogromno težav že na tekmi v Kopru, so se ponovno izkazali za zelo neugodnega tekmeca. Sprostili so se v napadu, kar so dokazali tudi z nekaj atraktivnimi zabijanji. 

Sloveniji se je ustavil met v napadu. Opravka je imela z najbolj kriznimi trenutki, odkar sta se ji pridružila Dončić in G. Dragić. Švedi so v drugi polovici druge četrtine večkrat prevzeli vodstvo, po novi trojki Ludviga Hakansona tudi za +3 (37:34), a je že v naslednjem napadu za izenačenje z uspešnim metom izza velike črte poskrbel Goran Dragić. Ko je po tretji trojki Luke Dončića Slovenija tik pred koncem povedla z 41:39, se je zdelo, da bo Sekulićeva četa odšla na premor s prednostjo, a je nato zvezdnik Dallas storil napako pri predaji žoge, Švedi pa so po zabijanju Viktorja Gaddeforsa poskrbeli za veliko veselje v dvorani. Prvi polčas se je končal brez zmagovalca (41:41), v Stockholmu se je zgodilo presenečenje!

Luka Dončić je skrbel za dobro voljo na Švedskem. Tako je zapel refren uspešnice skupine Village People YMCA, vse skupaj pa začinil še z znamenito ''koreografijo'' rok:

Dogajanje v tretji četrtini (61:70):

Če je uvod prvega polčasa povsem pripadel gostom, pa je bilo nekoliko drugače v drugem delu. Švedi so še naprej povzročali težave, v uvodnih minutah še bili v stiku s Slovenci, nato pa sta zaporedni trojki Zorana Dragića (postal je šele šesti Slovenec, ki se je vpisal med strelce na tekmi) in Eda Murića popeljali goste na 54:49. To pa še ni bilo vse. Da bi se lahko v drugem polčasu na parketu spremljala drugačna pesem, je namignil še najboljši strelec srečanja Luka Dončić, ki se je mojstrsko "sprehodil" skozi obrambo in zabil za otipljivo prednost 56:49.

Mojstrovina Luke Dončića, po kateri je zabil za 56:49:

Švedi se niso predajali, še nekajkrat so se približali aktualnim evropskim prvakom, a so Dončić, ki se je lahko pred zadnjo četrtino pohvalil že z 29 točkami, 7 skoki in 5 asistencami, in soigralci le ustavili nalete Skandinavcev. Po trojki mladega Gregorja Glasa se je prednost Slovenije povišala na +9 (70:61)! Če je kdo pomislil, da je to dovoljšen kapital za mirnejše nadaljevanje tekme, se je uštel.

Dogajanje v četrti (zadnji) četrtini (81:84):

Slovenija je prvič vstopila v dvoboj tako brez Luke Dončića kot tudi Gorana Dragića. V uvodni minuti in pol ni bilo košev na obeh straneh, nato pa je Aleksej Nikolić s trojko povečal prednost Slovenije na +12! Zadišalo je po lažji poti Sekulićevih izbrancev do tako želene zmage, a so Švedi znova pokazali, da nameravajo danes prodati svojo kožo čim dražje. S petimi zaporednimi točkami so se približali na -7 (66:73). Šest minut pred koncem sta bila tako prisiljena v igro vstopiti oba najboljša slovenska strelca, Luka in Goran, a tudi to ni pomagalo. Vsaj na začetku.

Gostitelji so znova zapretili (68:73), nato pa se z delnim rezultatom 10:0 povsem približali uspavanim gostom. Dončić je prevzel stvari v svoje roke, z novim košem popeljal Slovenijo v vodstvo s 75:71, a so fanatični Švedi odgovorili odločno, izkoriščali nenatančne mete slovenskih košarkarjev in štiri minute pred koncem izenačili na 75:75! Po nekaj spornih sodniških odločitvah (na obeh straneh) se je tehtnica naenkrat prevesila v korist domačinov. Dobri dve minuti pred koncem so povedli z 79:77, a je odgovoril Zoran Dragić z zlata vredno trojko (79:80) za novo vodstvo. Švedi so s črte prostih metov znova prišli do vodstva (81:80), drama je dosegla nov vrhunec, ko je Goran Dragić zadel v zadnji sekundi slovenskega napada (81:82).

Pol minute pred koncem, ko se je Švedski ponudila nova priložnost za vodstvo, je sledila minuta odmora. Po njej so Švedi storili napako, a si je slednjo pri podaji, to je bila njegova peta izgubljena žoga na srečanju, privoščil tudi Dončić. Švedska na srečo ni izkoristila darila, po zgrešeni trojki, ko so bile do konca le štiri sekunde, pa so gostitelji storili prekršek. Ker še niso bili v bonusu, je sledil nov napad Slovenije. Po sekundi je na črto prostih metov stopil Goran Dragić. Novopečeni slovenski rekorder po številu doseženih točk v državnem dresu je bil natančen, Švedi ob zvoku sirene niso zadeli trojke z velike razdalje, Slovenija pa je po hudem boju zmagala s 84:81 in si še izboljšala možnosti za preboj na SP 2023.

Kako je Luka Dončić pred srečanjem osrečil mlade ljubitelje košarke na Švedskem:

Dragić popravil rekord Lakoviča

Goran Dragić je na zadnji reprezentančni tekmi postavil nov mejnik, na katerega je lahko zelo ponosen. Ko je v tretji minuti povedel Slovenijo v vodstvo z 8:5, je dosegel svojo 1566. točko in s tem na večni lestvici strelcev v dresu slovenske članske košarkarske reprezentance prehitel dolgoletnega rekorderja (in nekdanjega soigralca) Jako Lakoviča.

Slovenski košarkarji so si napredovanje v drugi del kvalifikacij – napredujejo prve tri reprezentance – zagotovili že po zmagi nad Hrvaško, a je bila zmaga v Stockholmu še kako dragocena, saj se rezultati iz prvega dela prenašajo v drugi del, izračun iz prejšnjih kvalifikacij pa kaže, da ekipa za uvrstitev na SP potrebuje vsaj sedem zmag.

Slovenija je po šestih obračunih trenutno pri štirih zmagah in dveh porazih. Dvakrat je premagala Hrvaško in Švedsko, dvakrat pa izgubila proti Finski, ki je v prvem delu kvalifikacij izgubila le enkrat. Dobila je tudi zadnjo tekmo, na Reki je v dramatičnem dvoboju z 81:79 premagala Hrvaško in poskrbela, da slovenski sosedi sploh ne bodo napredovali v drugi del kvalifikacij. To je poleg Fincev in Slovencev uspelo še tretjeuvrščenim Švedom.

Nadaljevanje avgusta

Slovence v nadaljevanju kvalifikacij, konec avgusta, novembra letos in februarja 2023, čaka še šest tekem proti Nemčiji, Izraelu, Poljski ali Estoniji. Iz drugega dela se bodo na SP, ki bo septembra prihodnje leto v Indoneziji, na Japonskem in Filipinih, uvrstile tri najboljše reprezentance.

Luka Dončić
Sportal Letalska vozovnica, ki se je zapisala v zgodovino

Kvalifikacije za SP 2023, skupina C, 6. krog:

Nedelja, 3. julij
Švedska : Slovenija 81:84 (17:22, 41:41, 61:70)
Hakanson 24, 9 as., Birgander 21, 7 sk.; Dončić 31, 10 sk., 6 as., G. Dragić 20

Hrvaška : Finska 79:81
Bogdanović in Zubac 21; Markkanen 19, Salin 14
 

Lestvica:
1. Finska 6 tekem - 11 točk
2. Slovenija 6 - 10
3. Švedska 6 - 8
............................
4. Hrvaška 6 - 7

slovenska košarkarska reprezentanca, Luka Dončić
Sportal Ne boste verjeli, kdo je udaril po nosu Dončića!
slovenska košarkarska reprezentanca, Luka Dončić
Sportal Slovenski junaki že na Švedskem, Dončić izvedel novo čarovnijo #video
Sportal Mladi slovenski košarkarji do prve zmage na SP
 
Ne spreglejte