Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
1. 9. 2017,
22.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Petek, 1. 9. 2017, 22.50

6 let, 6 mesecev

PRESTOPI: 28. AVGUST - 4. september

Prestopni rok: Pietrus, Garino, Vujačić …

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Ob prelomu med avgustom in septembrom je na košarkarski tržnici še vedno zelo živahno.

Florent Pietrus je okrepil Levallois | Foto: Sportida Florent Pietrus je okrepil Levallois Foto: Sportida

Pietrus še ni rekel zadnje besede

36-letni francoski košarkarski popotnik Florent Pietrus je okrepil moštvo Levallois Metropolitans. Zapolnil bo vrzel, ki je nastala po tem, ko se je poškodoval Rod Odom. 202 cm visoki krilni center, ki je bil s Francijo leta 2013 evropski prvak in je nazadnje igral za Gravelines, je zato podpisal zgolj kratkoročno pogodbo.

De Jong je zapustil Francijo

Nizozemski reprezentant z deloma francosko krvjo Nicolas De Jong, ki so ga slovenski ljubitelji košarke spoznali predvsem v prvem delu EuroBasketa 2015, bo kariero nadaljeval pri španskem prvoligašu Zaragozi. Sprva je sicer kazalo, da bo okrepil Baskonio. Ob tem je zanimivo, da bo to zanj prvi nefrancoski delodajalec. Celotno kariero je namreč 211 cm visoki center prebil v domovini svoje mame. V pretekli sezoni je igral za Chalons-Reims, pred tem pa za Cholet, Antibes, Strasbourg in Ja Vichy.

 Patricio Garino med Baski. | Foto: Sportida Patricio Garino med Baski. Foto: Sportida

Baski z argentinsko (po)močjo

Z veliko prenovo nadaljuje nekdanji klub Jake Blažiča Baskonia iz Vitorie. Z Baski je triletno pogodbo podpisal občasni argentinski reprezentant Patricio Garino. Nazadnje je 24-letni branilec igral za Austin Spurs v razvojni ligi. Pred tem pa je bil član univerzitetne ekipe George Washington. Preizkusil se je tudi v ligi NBA, a prave priložnosti ni dobil.

Miha Lapornik | Foto: Grega Valančič/Sportida Miha Lapornik Foto: Grega Valančič/Sportida Lapornik čaka v Treh lilijah

Potem ko je kot zadnji odpadel s slovenskega reprezentančnega seznama, se je 23-letni savinjski branilec Miha Lapornik zatekel pod okrilje Zlatoroga iz Laškega. S klubom, ki ga še naprej vodi nekdanji selektor Slovenije in Poljske Aleš Pipan, je nastopil tudi na prijateljski tekmi proti Krki. Zlatorog, za katerega je sicer igral kar pet let, z njim nima pogodbe. Jasno pa je, da išče novega delodajalca, saj se ne bo vrnil v Bilbao.

Hopsom mladi okrepitvi

Hopsi v svoje vrste zvabili člana mlajših reprezentančnih selekcij – 17-letnega Nika Dragana in leto starejšega Nikolasa Sušo. Dragan, ki je bil na lanskem kadetskem evropskem prvenstvu divizije B proglašen za najkoristnejšega igralca prvenstva, je pred poškodbo odigral za člansko ekipo LTH Casting šest tekem, v mlajših kategorijah pa je bil del Olimpije. Mladinski reprezentant Šuša pa je igral za ljubljanske Parklje.

Partizan bo v novo sezono vstopil v spremenjeni zasedbi. | Foto: Sportida Partizan bo v novo sezono vstopil v spremenjeni zasedbi. Foto: Sportida

Partizan zapolnjuje vrzeli

Ameriški branilec Nigel Williams-Goss, ki je bil letos kot 55. Izbran na naboru lige NBA (Utah) je z beograjski Partizanom podpisal dveletno pogodbo. Novinec v srbski prestolnici, ki prihaja z izkušnjami iz lige NCAA, bo eden številnih novih obrazov v črno-belem gnezdu. Že pred tem so s Partizanom pogodbo podpisali Obrad Tomić, Jamie Skeen, Iak Baker, Aleksandar Aranitović in Thomas Wilson. Trener nekdanjega prvaka lige ABA bo Miroslav Nikolić.

Nov obraz v Münchnu

Münchenski Bayern je v svoje vrste pripeljal 193 cm visokega branilca Jareda Cunninghama. 26-letni Američan se je lani kalil na Kitajskem, kjer je branil barve moštva Jiangsu Monkey King. V povprečju je dosegal kar 34 točk na tekmo. Manj strelsko navdahnjen je bil v najmočnejši ligi na svetu, v kateri se je predvsem veliko selil. Bil član Dallasa, Atlante, LA Clippers, Sacramenta in Milwaukeeja.

Saša Vujačić na poti v Torino | Foto: Getty Images Saša Vujačić na poti v Torino Foto: Getty Images

Saša Vujačić se vrača v Italijo

Eden od Slovencev s šampionskim prstanom lige NBA Saša Vujačić bo svojo kariero nadaljeval v Evropi. Potem ko je v preteklih dveh sezonah igral za New York Knicks, se je zdaj dogovoril za sodelovanje z italijanskim prvoligašem Fiat Torino. Okrepitev je klub že potrdil. Kot poroča Corriere dello sportt, pa je z Italijani podpisal pogodbo, po kateri pa bi ohranil priprta vrata za vrnitev v ligo NBA. Tam je največji pečat pustil pri LA Lakers, kjer si je nadel tudi šampionski prstan lige. Danes 33-letni Mariborčan, ki je za slovensko reprezentanco igral zgolj na prijateljskih tekmah, je sicer na članski ravni v Evropi nastopal za Anadolu Efes, Vitorio, Istanbul BB in Snaidero.

Podprvaki so zaprli nakupovalno poglavje

Pri KK Rogaška so naznanili podpis enoletne pogodbe s 26-letnim in 203 centimetre visokim Hrvatom Ivanom Baturjem. Gre za košarkarja, ki je prve košarkarske korake opravil v Zadru, nato pa je tri sezone igral v Zagrebu. Rogaška je zanj prvi tuji delodajalec. Iz vrst slovenskega državnega podprvaka, ki bo še naprej igral pod taktirko Damjana Novakovića, so ob tem sporočili, da so s hrvaško okrepitvijo zaokrožili sestavljanje igralskega kadra.

Rogaška v novo sezono v prevetreni obliki | Foto: Urban Urbanc/Sportida Rogaška v novo sezono v prevetreni obliki Foto: Urban Urbanc/Sportida

Črnogorska okrepitev v Treh lilijah

Vrste Zlatoroga iz Laškega je okrepil 195 cm visoki branilec Petar Kusovac, ki lahko igra tudi na krilnem položaju. V prejšnji sezoni je nastopal za KK Teodo iz Tivata ter v povprečju v črnogorskem prvenstvu dosegal po 11,2 točke. 24-letni Črnogorec je v svoji karieri igral še za Ulcinj, SC Podgorica in ABS Primorje.

Parakhouski se seli v Tel Aviv

Beloruski center Artsiom Parakhouski je nova okrepitev nekdanjega evropskega klubskega prvaka Maccabija iz Tel Aviva. V pretekli sezoni je 211 centimetrov visoki košarkar branil barve Unicsa iz Kazana, kjer je v povprečju dosegal dobrih 11 točk na tekmo. Maccabi sicer ne bo njegov prvi izraelski klub. Pred leti je bil namreč član jeruzalemskega Hapoela.

Iz Hopsov v NCAA

Val mladih košarkarjev, ki se selijo v ameriško študentsko košarko, je zajel še 19-letnega dosedanjega člana Hopsov Domna Omladiča, ki je večinoma blestel v mladinski vrsti, zaigral pa je tudi že za člane. "Svojo športno pot bo nadaljeval v Cookevillu na univerzi Tennesse Tech University. Domnu želimo veliko uspehov pri študiju in igranju košarke na ugledni ameriški univerzi, kjer študira in igra nogomet tudi odlična slovenska nogometašica Tina Marolt," so sporočili iz Hopsov.

Ne spreglejte