Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
24. 8. 2017,
13.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

EuroBasket 2017

Četrtek, 24. 8. 2017, 13.50

6 let, 6 mesecev

Kakšna bo slovenska pot do svetovnega prvenstva?

Novi košarkarski selektor bo led prebil proti Belorusiji

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Poleg Španije in Črne gore čaka slovenske košarkarje v prvem delu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 na Kitajskem še izbrana vrsta Belorusije. Odprto ostaja vprašanje, kdo bo vodil Slovenijo.

Luka Dončić in Igor Kokoškov v kvalifikacijah ne bosta na voljo slovenski reprezentanci. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Dončić in Igor Kokoškov v kvalifikacijah ne bosta na voljo slovenski reprezentanci. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Medtem ko se slovenski košarkarji vneto pripravljajo na evropsko prvenstvo, ki se bo začelo čez natančno en teden, je postala dokončno znana podoba skupin prvega dela kvalifikacij za naslednje veliko tekmovanje – svetovno prvenstvo 2019 na Kitajskem. V skupini A se bo Sloveniji in Črni gori, ki ju je žreb združil že 7. maja, pridružila še Belorusija. Ta se je, podobno kot še sedem reprezentanc, prebila skozi predkvalifikacijsko sito.

Prav Belorusija bo tudi prvi slovenski tekmec prenovljenega kvalifikacijskega sistema. Reprezentanca nekdanje sovjetske republike bo v Sloveniji gostovala 23. novembra. Do takrat bo morala Košarkarska zveza Slovenije odgovoriti še na številna vprašanja.

Med drugim tudi na selektorsko. Igor Kokoškov namreč službuje v ligi NBA. Ta se v tekmovalnih oknih Mednarodne košarkarske zveze seveda ne bo prekinjala. Podobno velja tudi za evroligo, ne pa za evropski pokal in Fibino ligo prvakov. Krovna organizacija bo morala zato po EuroBasketu poiskati novega ali vsaj začasnega (v nekaterih državah bodo reprezentance vodili pomočniki) selektorja, ki pa bo imel v kvalifikacijah zožen manevrski prostor, saj ne bo mogel računati na košarkarje iz lige NBA ali evrolige.

Svetovno prvenstvo 2019, kvalifikacije, evropske skupine:
Skupina A: Španija, Slovenija, Črna gora, Belorusija
Skupina B: Latvija, Turčija, Ukrajina, Švedska
Skupina C: Litva, Madžarska, Poljska, Kosovo
Skupina D: Italija, Hrvaška, Romunija, Nizozemska
Skupina E: Francija, Rusija, Belgija, BiH
Skupina F: Češka, Finska, Islandija, Bolgarija
Skupina G: Srbija, Gruzija, Nemčija, Avstrija
Skupina H: Grčija, Izrael, Velika Britanija, Estonija
V drugi del napredujejo tri najboljše ekipe iz vsake skupine. V drugem delu se združijo skupine A in B, C in D, E in F ter G in H. Točke iz prvega dela se prenašajo. Na SP se iz vsake nove skupine uvrstijo po tri najboljše reprezentance, skupno torej 12.

V kvalifikacije s spremenjeno zasedbo | Foto: Sportida V kvalifikacije s spremenjeno zasedbo Foto: Sportida Kako na SP 2019?

Kar 80 reprezentanc si bo od novembra v prevetrenem kvalifikacijskem sistemu skušalo zagotoviti nastop med 32-člansko elito na Kitajskem. Tam bo prostor tudi za 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala za to, da bi bila med njimi, skozi dve kvalifikacijski siti.

Če bodo Slovenci osvojili vsaj tretje mesto v skupini, jih čaka drugi del kvalifikacij. Tam bodo nastopali v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B - Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso.

Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini
Četrtek, 23. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem potekalo med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte