Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2019,
18.46

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

1

Natisni članek

Rado Trifunović Slovenska košarkarska reprezentanca kvalifikacije za svetovno prvenstvo

Petek, 22. 2. 2019, 18.46

5 let, 1 mesec

Kvalifikacije za svetovno prvenstvo, 5. krog drugega dela

Potop Slovencev v Ankari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

1

Zoran Dragić in Jaka Blažič | Za Slovenijo je po dolgem času zaigral Zoran Dragić in dosegel deset točk. | Foto Sportida

Za Slovenijo je po dolgem času zaigral Zoran Dragić in dosegel deset točk.

Foto: Sportida

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je v Ankari odigrala tekmo 5. kroga drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo in proti domačinom Turkom doživela hud poraz. Varovanci Rada Trifunovića so sicer možnost za preboj na svetovno prvenstvo zapravili že pred časom, v kvalifikacijski skupini I pa zasedajo zadnje mesto.

Slovenci so v Ankari nastopili brez igralcev iz evrolige in lige NBA, manjkala sta tudi najvišja igralca Žiga Dimec (bil v Ankari, a ni igral) in Vlatka Čančarja (ni odpotoval v Turčijo), tako da je bil njen prvi center novinec Leon Šantelj z 205 centimetri.

Naši košarkarji so v prvi četrtini zaigrali agresivno, v enem trenutku vodili celo s +10, končali pa so jo s šestimi točkami prednosti. V drugi četrtini so popustili in Turkom dovoili preobrat. Ob polčasu je bilo 34:26 za gostitelje. V nadaljevanju so gostitelji stopnjevali tempo, Slovenci pa so se vse bolj izgubljali. Končni rezultat je bil 77:58.

Vrnitev Zorana Dragića, Kosi blizu dvojnemu dvojčku

Po dolgem času se je v reprezentanco vrnil Zoran Dragić, dosegel je deset točk, štiri skoke in dve asistenci, Gregor Hrovat je bil z 12 točkami, 7 skoki in 3 asistencami prvi mož slovenske čete, zelo blizu dvojnega dvojčka pa je bil Jan Kosi (10 točk, 9 skokov). Pri Turkih je z 22 točkami in osmimi skoki izstopal Bugrahan Tuncer.

Izbrani vrsti Slovenije in Turčije sta  odigrali 18. medsebojno tekmo, turški košarkarji pa so razmerje popravili na 7:11 v zmagah.

Selektor pohvalil borbenost

"Borba s precej višjimi in težjimi igralci Turčije zahtevala svoj davek." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Borba s precej višjimi in težjimi igralci Turčije zahtevala svoj davek." Foto: Žiga Zupan/Sportida "Pričakovali smo težko tekmo, saj smo vedeli, da nam manjkajo centimetri. Vseeno so fantje z veliko mero borbenosti, kar dokazuje predvsem skok v napadu, to delno nadoknadili, žal pa je ta borba s precej višjimi in težjimi igralci Turčije zahtevala svoj davek. V drugem polčasu se nam je poznala utrujenost in temu je sledil visok poraz. Hkrati nam tudi meti z razdalje, ki so bili naše glavne orožje, niso šli od rok, pa še domačini so v nadaljevanju zaigrali precej bolj fizično, česar sodniki niso kaznovali. Kljub porazu si fantje zaslužijo pohvale za borbenost in vztrajanje vse do konca," je po tekmi povedal selektor Rado Trifunović.

Kapetan obžaloval slab met z razdalje

"Zdaj se moramo zbrati za tekmo proti Ukrajini, ji vrniti za hud poraz, ki smo ga tam doživeli." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Zdaj se moramo zbrati za tekmo proti Ukrajini, ji vrniti za hud poraz, ki smo ga tam doživeli." Foto: Žiga Zupan/Sportida Kapetan Edo Murić je dodal: "Ko smo videli postavo Turčije in izvedeli, da Dimec in Čančar ne bosta mogla igrati, smo vedeli, da nas čaka huda in naporna borba. Manjkalo nam je centimetrov in igralcev. V takem primeru se moraš zanesti na koše z razdalje, mi pa smo bili danes v tem pogledu katastrofalni. Na drugi strani so Turki zadeli tudi nekaj težkih metov, gledalci v dvorani so se prebudili in razlika je hitro narasla. Zdaj se moramo zbrati za tekmo proti Ukrajini, ji vrniti za hud poraz, ki smo ga tam doživeli, nato pa čim prej pozabiti te kvalifikacije in misli usmeriti v boj za evropsko prvenstvo 2021."

Slovenci zadnji v skupini I

Slovenci bodo drugi del kvalifikacij zaključili na zadnjem šestem mestu, na enajstih tekmah so dosegli le dve zmagi in devet porazov, od teh osem zaporednih. Španci in Turki so se že kvalificirali na svetovno prvenstvo, za zadnje prosto mesto pa se borijo Latvija, Črna gora in Ukrajina, ki bo v ponedeljek v dvorani Stožice tudi zadnji nasprotnik varovancev Rada Trifunovića v kvalifikacijah.

Kvalifikacije za SP 2019, 5. krog drugega dela (Ankara):

Lestvica:

Preberite še:

Vlatko Čančar
Sportal Proti Turkom brez Čančarja, Dimec vprašljiv
Rado Trifunović
Sportal "Z željo in borbo nadoknaditi primanjkljaj centimetrov"
Zoran Dragić in Jaka Blažič
Sportal Dragić poudarja, da je to katastrofa za našo državo
Zoran Dragić
Sportal Vrnitev Zorana Dragića
Ne spreglejte