Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
31. 1. 2019,
6.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,82

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić NBA

Četrtek, 31. 1. 2019, 6.05

5 let, 2 meseca

Liga NBA, 30. januar

Dončić grdo zgrešil prvo trojko, se nasmehnil, nato končal pri številki 999 #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,82
Luka Dončić | Luka Dončić je v New Yorku prišel do 999. točke v ligi NBA.  | Foto Reuters

Luka Dončić je v New Yorku prišel do 999. točke v ligi NBA.

Foto: Reuters

Dallas Mavericks so prišli do pomembne zmage na gostovanju pri New York Knicks (114:90). Za Luko Dončića je bilo to prvo gostovanje v legendarni dvorani Madison Square Garden. Met za tri točke mu ni stekel, zato pa je navdušil z nekaj potezami, tudi slovenske navijače, ki so bili na tekmi. Le še točka mu manjka do prve tisočice v ligi NBA. Miami Heat izgubil proti Chicago Bulls.

Učinek Luke Dončića: 16 točk (2/9 za tri, 5/9 za dve, 0/1 prosti meti), 8 skokov, 5 asistenc, 3 izgubljene žoge v 29 minutah.

Povprečje v sezoni: 20,4 točke, 6,9 skoka, 5,4 asistence, 1,1 ukradene žoge, 3,2 izgubljene žoge, 0,3 blokade v 32,1 minute.

Gostovanje pri najslabši ekipi v ligi se je za Dallas Mavericks razpletlo odlično. Na 25. tekmi so prišli šele do pete zmage, prav toliko pa jih še vedno zaostajajo za osmim mestom, ki pelje v končnico.

Luka Dončić je dobil pred tekmo lep sprejem navijačev, med katerimi je bila tudi skupina 65 slovenskih privržencev, je poročala STA. Častni predsednik Združenja VTIS (V tujini izobraženi Slovenci) Igor Cesarec se je s teksaškim klubom dogovoril tudi za srečanje s slovenskim košarkarjem, ki ima v ligi NBA ogromno pozornosti.

Vrhunci Dončićeve igre proti New York Knicks

Po letu 2015, ko je Miami gostoval z Goranom in Zoranom Dragićem, je bil to najštevilčnejši obisk slovenskih navijačev v znameniti dvorani Madison Square Garden.

Tretji najhitrejši do tisočice?

Začetek tekme sicer ni bil po okusu Dončića, ki je grdo zgrešil prvo trojko. Žoga se sploh ni dotaknila obroča. Devetnajstletni slovenski košarkarski biser se je ob tem le nasmehnil in že v naslednjih napadih popravil slabši začetni vtis.

Met za tri točke mu tokrat ni stekel, saj je zadel le dva od devetih poizkusov. Zato pa je zadel noro trojko ob zaključku napada, in to le z eno roko. Navdušil je tudi z nekaterimi podajami, sicer pa obračun končal pri 16 točkah, osmih skokih in petih asistencah. S tem dosežkom je prišel do 999. točke v ligi NBA. Ena mu torej manjka do tisočice. Če jo bo dosegel že v noči na petek proti Detroitu, kar se bo zagotovo zgodilo, bo to na njegovi 50. tekmi v ligi NBA. In postal bo tretji najhitrejši košarkar v tem stoletju, ki mu bo uspel ta podvig. Najhitreje je do številke 1000 prišel Blake Griffin (44 tekem), LeBronu Jamesu je uspelo na 49 tekmah, na tretjem mestu pa se bo izenačil s Tyrekejem Evansom.

"Igrali smo super. V obrambi smo bili solidni. Potrebovali smo to zmago," je po tekmi dejal Dončić.

Nowitzki bo dal Dončiću lekcijo, poraz Miamija na domačih tleh

Poseben večer je imel v New Yorku Dennis Smith jr., ki se je veselil drugega trojnega dvojčka v karieri. Dvoboj je končal pri 13 točkah, 15 asistencah in 10 skokih. Za igro je bil razpoložen tudi veteran Dirk Nowitzki, ki je s 14 točkami dosegel rekord sezone. Po tekmi so ga novinarji še enkrat pobarali glede tekme vzhajajočih zvezd lige NBA, na kateri bo trener ekipe, v kateri bo igral Luka Dončić, ki je v šali dejal, da bo poskušal zamenjati ekipi. "Dejal sem mu, da bo moral garati, sicer ga bom zamenjal. Ne bom mu popuščal. Dal mu bom lekcijo," se je pošalil Nowitzki.

Vrhunci tekme med NY Knicks in Dallas Mavericks

O mentorju pa je z izbranimi besedami spregovoril slovenski košarkar: "Izjemen je. Ko sem prišel v Dallas, sem se bal z njim pogovarjati. Zdaj se veliko zabavam z njim. Izjemna osebnost je, tudi zunaj parketa."

Drugi slovenski klub Miami Heat tokrat ni prišel do zmage. Vročica je brez Gorana Dragića, ki okreva po poškodbi kolena, morala na domačih tleh priznati premoč Chicago Bulls. 

 Lestvici:

Ne spreglejte