Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2019,
7.16

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

Vlade Divac Igor Kokoškov NBA Liga NBA Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks

Ponedeljek, 9. 12. 2019, 7.16

4 leta, 4 mesece

Liga NBA, 8. december

Dončić prehitel Jordana, a izgubil in se jezil na sodnike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Luka Dončić | Luka Dončić je presegel mejnik po mnenju mnogih najboljšega košarkarja vseh časov Michaela Jordana. | Foto Reuters

Luka Dončić je presegel mejnik po mnenju mnogih najboljšega košarkarja vseh časov Michaela Jordana.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je z Dallasom prekinil zmagoviti niz. Doma je po razburljivi končnici ostal praznih rok proti Sacramentu (106:110). Ljubljančan je prispeval 27 točk, osem asistenc in sedem skokov, a zgrešil met za podaljšek, po katerem se je jezil na sodnike, saj je bil prepričan, da je bil nad njim storjen prekršek. Dončić je popravil rekord Michaela Jordana v zaporednih tekmah z učinkom vsaj ''20+5+5'', o katerem je v zadnjih dneh veliko govora. Miami je brez poškodovanega Gorana Dragića strl odpor Chicaga po podaljšku.

Učinek Luke Dončića: 27 točk, met za tri 3/12, met za dve 7/12, prosti meti 4/5, 7 skokov, 8 asistenc, 6 izgubljenih žog v 35 minutah in 2 sekundah

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Košarkarji Dallasa so v dvoboj s Sacramentom vstopili kot veliki favoriti, saj so dobili deset od zadnjih 11 tekem in se na lestvici zahodne konference povzpeli na drugo mesto, nato pa so jim gostje iz Kalifornije prekrižali načrte. V prvem polčasu so si po zaslugi natančnih metov iz igre, izstopali so zlasti Buddy Hield (18 točk, met iz igre 7/10), Srb Nemanja Bjelica (16 točk, met iz igre 7/7) in Richaun Holmes (12 točk, met iz igre 6/7), priigrali kar 20 točk prednosti.

Mavericks je iz igre metal 40-odstotno, Kralji iz glavnega mesta Kalifornije pa kar 60-odstotno. To se je poznalo na semaforju. Če ne bi bilo v domačih vrstah Tima Hardawayja Jr., ki je v prvem polčasu prispeval kar 17 točk in za tri točke metal 5/7, bi se moštvu iz Teksasa pisalo še slabše. Luka Dončić je v prvem delu dosegel deset točk, pred koncem prve četrtine pa prejel tudi tehnično napako, ko se je pritoževal sodniku nad nedosojenim prekrškom.

Dallas zaostajal za -24, nato se približal na -2

Luka Dončić je v drugem polčasu dosegel kar 17 točk. | Foto: Reuters Luka Dončić je v drugem polčasu dosegel kar 17 točk. Foto: Reuters V nadaljevanju je šlo Sacramentu vse kot po maslu. Prednost se je postopno celo višala in sredi tretje četrtine znašala že 24 točk, nato pa so se gostitelji le prebudili. Še naprej je zadeval trojke Hardaway in se na koncu ustavil pri 29 točkah in zanj rekordnih devetih trojkah v dresu Dallasa (met za tri 9/12), pridružila sta se tudi Kristaps Porzingis in Dorian Finney-Smith, ki sta na koncu vsak dosegla po 13 točk, znova pa je nase opozoril Dončić.

Biser slovenske košarke je samo v tretji četrtini dosegel deset točk in poskrbel, da je še pred koncem zadnje četrtine presegel kriterij 20 točk, pet skokov in pet asistenc, s katerim je postregel z imenitnim rekordom, saj je po letu 1976, ko sta se v ZDA združili ligi NBA in ABA, postal prvi košarkar z 19 zaporednimi tekmami, na katerih se je vpisal v klub 20+5+5.

Dončić zgrešil podaljšek in se hudoval nad sodniki

Dončić je izkusil grenkobo poraza šele drugič na zadnjih 12 tekmah. | Foto: Reuters Dončić je izkusil grenkobo poraza šele drugič na zadnjih 12 tekmah. Foto: Reuters Ker pa so imeli vroče roke tudi gostje, je Dallas v zadnjo četrtino vstopil z zaostankom 14 točk (78:92). Mavericks so se počasi, a vztrajno bližali. Z občasnimi pozitivnimi delnimi rezultati, pri katerih je aktivno sodeloval tudi Dončić, ki je v zadnji četrtini dosegel sedem točk, so se tik pred koncem približali Sacramentu na dve točki razlike. Imeli so celo napad, v katerem bi lahko s trojko ulovili zmago, s košem za dve točki pa tekmo prelevili v podaljšek.

Odgovornost je prevzel Dončić, se odločil za prodor in met za dve točki, a žoga ni zadela cilja. Ljubljančan, ki je v dramatičnem srečanju izgubil šest žog, je bil prepričan, da je bil nad njim storjen prekršek. Ni skrival nezadovoljstva pred sodniki, a to ni pomagalo. Slabe štiri sekunde pred koncem so imeli napad gostje in prelisičili igralce Dallasa, ki so hoteli napraviti čim hitrejši prekršek.

Bjelica se je našel sam, neovirane pred košem in dosegel že 30. točko, z njo pa kronal izvrsten večer, v katerem se je razveselil izenačenja najboljšega strelskega izkupička, odkar igra v ligi NBA. Iz igre je metal 13/18 (za tri 4/7) in bil najboljši strelec srečanja, kaj dosti pa ni zaostajal niti Hield (met za tri 5/6), s 26 točkami drugi veliki junak v vrstah Sacramenta, kjer je eden izmed pomočnikov trenerja Luka Waltona tudi nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov. Kralji so prekinili niz treh zaporednih porazov.

Dončićeva asistenca Porzingisu:

Mavericks so prekinili zmagoviti niz, nov izziv v ligi NBA, prav posebne vrste, pa ga čaka v noči na petek po slovenskem času, ko se bo pomeril z Detroitom v Mexico Cityju. Sacramento postaja črna mačka za Dončića, saj je proti Kraljem izgubil vse štiri dvoboje v ligi NBA.

Luka Dončić
Sportal Dončića pohvalil, kot ga ni v ligi NBA še nihče #video

Kralji bi lahko lani izbrali Dončića, a ...

Sacramento so v tej sezoni, ko je Luka Dončić napredoval do te mere, da pri 20 letih že spada med najboljše v ligi NBA, pogosto spominjali na Ljubljančana. Kralji so namreč lani na naboru novincev v ligi NBA izbirali drugi. Phoenix, ki je imel številko ena, je pričakovano izbral Deandreja Aytona, pri Sacramentu, pri katerem je imel glavno besedo športni direktor kluba Vlade Divac, pa so izbrali Marvina Beagleyja. Ta je prvo sezono končal s povprečjem 14,9 točke, 7,6 skoka in ene asistence na tekmo, v tej sezoni pa s podobnim učinkom odigral le eno tekmo in se poškodoval, zaradi česar še vedno ne igra.

Luka Dončić in Bogdan Bogdanović sta stara znanca še iz evrolige in finala Eurobasketa 2017. | Foto: Reuters Luka Dončić in Bogdan Bogdanović sta stara znanca še iz evrolige in finala Eurobasketa 2017. Foto: Reuters

Ni ga bilo niti v Dallasu, kjer pa je Sacramento nakazal, da bi lahko v nadaljevanju sezone popravil razmerje zmag in porazov, ki je po uspehu v Teksasu še vedno med slabšimi v zahodni konferenci.

Jordana pahnil v zgodovino in začel lov na Oscarja

Dončić je proti Sacramentu že 19. zapored zbral vsaj 20 točk, pet skokov in pet asistenc in s tem popravil dozdajšnji rekord Michaela Jordana, ki je leta 1989 to storil na 18 zaporednih tekmah. Pred njim je le še Oscar Robertson, ki mu je to uspelo na kar 29 tekmah, a že davno pred sezono 1976/77, ko sta se na ameriških tleh združili ligi NBA in ABA.

Michael Jordan je tri tekme z vsaj 20 točkami, petimi podajami in šetimi asistencami nanizal leta 1989. Trideset let pozneje ga je prehitel 20-letni slovenski reprezentant. | Foto: Getty Images Michael Jordan je tri tekme z vsaj 20 točkami, petimi podajami in šetimi asistencami nanizal leta 1989. Trideset let pozneje ga je prehitel 20-letni slovenski reprezentant. Foto: Getty Images

Najstnik z noro predstavo v podaljšku rešil Miami

Miami nadaljuje nizanje odličnih rezultatov. Z izkupičkom 17 zmag in šest porazov je na tretjem mestu na lestvici vzhodne konference. Na Floridi je po podaljšku premagal Chicago s 110:105, junak srečanja pa je postal 19-letni novinec Tyler Herro. Prispeval je 27 točk, od tega kar 16 pri koncu srečanja, ko je dosegel 16 od zadnjih 18 točk Miamija na razburljivem srečanju, odločenem šele po podaljšku. V njem je Herro zadel kar tri trojke. Miami ostaja nepremagljiv na domačem parketu v tej sezoni. To je bila že njegova deseta zaporedna zmaga.

Vrhunci dvoboja v Miamiju:

Zaradi poškodbe mišice je še četrto tekmo zapored izpustil kapetan zlate slovenske reprezentance z evropskega prvenstva 2017 Goran Dragić. Poleg Herra so se v napadu Miamiju izkazali še Jimmy Butler (23 – proste mete je metal 17/21), Bam Adebayo (21 točk, 13 skokov in šest asistenc) ter Kendrick Nunn (18). Pri gostih je največ točk dosegel Finec Lauri Markkanen (22), ki je poldrugo sekundo pred koncem podaljška zgrešil trojko za novo izenačenje.

Luka Dončić
Sportal Izjemni Dončić izenačil dosežek Jordana, Dallas razbil New Orleans, čudež Avstralca #video

Murray zgrešil trojko za podaljšek

V uvodnem dejanju pestrega košarkarskega dneva v ligi NBA je Brooklyn na domačem parketu premagal Denver (105:102) in dočakal tretjo zaporedno zmago. Čeprav je že 12. tekmo zapored zaradi poškodbe desne rame izpustil zvezdnik Kyrie Irving, so Newyorčani našli način, kako ustaviti neugodne goste iz Kolorada.

Vrhunci dvoboja v Brooklynu:

Spencer Dinwiddie, ki je bil prejšnji teden skupaj z Luko Dončićem izbran za najboljšega igralca tedna (Dinwiddie na vzhodu, Dončić pa na zahodu), je prispeval 24 točk in osem asistenc, Jarrett Allen pa je dodal 19 točk in 11 skokov.

Ob zvoku sirene je trojko za izenačenje, ki bi prineslo podaljšek, pri Denverju zgrešil Jamal Murray. Na dvoboju je dosegel 21 točk in bil drugi najboljši strelec svoje ekipe, do takrat pa trojke metal 3/5. Točkovno je zaostal le za Nikolo Jokićem (24 točk, 11 skokov in šest asistenc).

Rekordni Davis v Los Angelesu

Največ točk je ponoči dosegel Anthony Davis, ki je k domači zmagi Los Angeles Lakers proti Minnesoti (142:125) dosegel 50 točk, 32 pa jih je prispeval LeBron James.

Liga NBA, 8. december:

Lestvica:

Ne spreglejte