Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2020,
6.14

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

6

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Sobota, 1. 8. 2020, 6.14

3 leta, 8 mesecev

Liga NBA, 31. julij

Dončićev trojni dvojček s cmokom v grlu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

6

Luka Dončić | Luka Dončić se je pod koše vrnil s trojnim dvojčkom, a porazom že "dobljene" tekme. | Foto Getty Images

Luka Dončić se je pod koše vrnil s trojnim dvojčkom, a porazom že "dobljene" tekme.

Foto: Getty Images

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić (28 točk, 13 skokov, deset asistenc) je z dobro individualno predstavo, novim trojnim dvojčkom, a bolečim porazom svojega Dallasa po podaljšku proti Houstonu (149:153) prekinil tekmovalni post v ligi NBA.

Kar 142 dni je Luka Dončić čakal, da je lahko znova zaigral na uradni tekmi. Kako lačen je košarke, je sicer v posebnem varnostnem "balonu" na posestvu Walt Disney v Orlandu nakazal že na treh pripravljalnih tekmah. A če takrat končni rezultat ni bil na prvem mestu, je ob soočenju s Houstonom v noči na soboto nedvomno bil. Prav zaradi tega se je težko sprijaznil z razpletom tekme, na kateri se je v večjem delu zadnje četrtine zdelo, da jo bo z Dallasom dobil. Na koncu je moral priznati poraz po podaljšku.

Statistika Luke Dončića:

28 točk, 13 skokov, 10 asistenc, met iz igre 11-27, met za tri točke 1-9, prosti meti 5-9, ena ukradena žoga, ena blokada, osem izgubljenih žog, igral je 42 minut.

"Vem, da se bomo zbrali, ko bo to najbolj potrebno." | Foto: Gulliver/Getty Images "Vem, da se bomo zbrali, ko bo to najbolj potrebno." Foto: Gulliver/Getty Images Dončića poraz ne skrbi

Luka Dončić meni, da jim je na tekmi proti Houstonu zmanjkalo nekaj sreče za zmago. Kljub nesrečnemu porazu ga za prihodnje tekme ne skrbi.

"Smo mlada ekipa in veliko se moramo še naučiti," je uvodoma povedal 21-letni slovenski košarkar. "Zagotovo bomo še boljši. Vem, da se bomo zbrali, ko bo to najbolj potrebno, tako da me ne skrbi," je še dodal Luka.

"Poglejte, prevzemam vso odgovornost za ta poraz," je po tekmi dejal Rick Carlisle, trener Dallasa, in s tem želel razbremeniti svoje varovance. Carlisle je med drugim priznal, da je bil to zanje boleč poraz. Tudi on poudarja, da gre za mlado ekipo, ki se mora še veliko naučiti. Prepričan je, da bodo kmalu tudi končnice znali bolje odigrati.

Ni pokleknil le med himno

Dončić je v duhu akcije Črna življenja štejejo s soigralci pokleknil ob predvajanju ameriške himne pred začetkom tekme. A pokleknil je tudi v končnici. Poskušal je prevzeti odgovornost, a mu ni uspelo preprečiti dramatičnega preobrata v režiji Houston Rockets. Z 28 točkami, 13 skoki in desetimi asistencami je sicer prišel do petnajstega trojnega dvojčka v sezoni, obenem pa 23. v karieri. Toda to je bila zanj slaba tolažba po neprepričljivi predstavi v končnici, po kateri je ostal brez zmage, ki bi Dallasu že zagotovila mesto v končnici.

Pozabljena obramba: strelski obračun  

Houston je imel predvsem po zaslugi strelsko navdahnjenega Jamesa Hardna pobudo v prvi četrtini. Že v drugi se je tehtnica nagnila na stran bolj raznovrstnega Dallasa, pri katerem je na zavidljivo visoki ravni igral latvijski center Kristaps Porzingis. S soigralci je nato prednost ohranjal v večjem delu tretje in četrte četrtine, ko se ritem tekme ni bistveno spreminjal. Praktično vse se je odvijalo v napadalnem delu igre, zato tudi izjemno visok končni rezultat ne čudi.

Houston - Dallas | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dallas je vodil tudi s 14 točkami naskoka. Nadzoroval je igro v zadnjem delu, nato pa tekmecu dovolil, da ga je ujel. V zadnjih trenutkih rednega dela je imel Harden pri zaostanku treh točk na voljo dva prosta meta. Zadel je le enega, koš za podaljšek pa je po skoku v napadu vknjižil Robert Covington. V dodatnih petih minutah je Houston še dodatno pritisnil na plin in dokončno strl tekmeca.

Manjkala je pika na i

Dallas je v prvi tekmi po prekinitvi spretno izkoristil izrazito prednost v višini proti Houstonu, pri katerem trener Mike D'Antoni zavestno kombinira nižje peterke. Kot pomembna okrepitev se je izkazal tudi 27-letni povratnik Trey Burke, ki je, potem ko je v dozdajšnjem delu sezone igral za Philadelphio, Teksašane okrepil pred tedni. Navdušil je z osmimi trojkami iz desetih poskusov. Tudi Porzingis (39 točk, 16 skokov) je bil v večjem delu izvrsten. Manjkala je Dallasova pika na i. Namesto te je igra ekipe, ki jo vodi Rick Carlisle, v ključnem delu razpadla.

Doncic in Westbrook | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dončić je bil v večjem delu tekme stabilen, a se mu je v igri pripetilo kar nekaj napak. Ob osmih izgubljenih žogah velja izpostaviti slab met (1:9 za tri točke), predvsem pa je zbledel v ključnih trenutkih, ko je večkrat trčil v tekmečev zid.

Prvi mož tekme je bil tako bradati zvezdnik James Harden, ki je dosegel 49 točk, ujel devet odbitih žog in soigralcem namenil osem asistenc.

Harden ni nalašč zgrešil prostega meta

Sploh v zadnji četrtini smo strnili našo obrambo, s tem pa je rasla tudi naša samozavest. Dvigovali smo naš ritem in se borili do konca," je po tekmi dejal Harden. Ta je med drugim poudaril, da štiri sekunde pred koncem rednega dela ni nalašč zgrešil prostega meta.

Zgrešen prosti met je zelo dobro izkoristil njegov soigralec Robert Covington, ki je v skoku žogo porinil skozi obroč in s tem poskrbel za izenačenje na 139:139. "Odigral je neverjetno. Nisem nameraval zgrešiti, želel sem zadeti koš. Izkazalo se je, da sem odlično zgrešil," je po tekmi še povedal najboljši igralec Houstona.

Sobotni večer z Goranom Dragićem

Že v soboto, natančneje ob 19. uri po srednjeevropskem času, bo koronski košarkarski post prekinil tudi Goran Dragić, ki se bo z Miamijem pomeril z Denverjem, za katerega Vlatko Čančar zanesljivo ne bo igral. Se bo pa nato na parket kmalu vrnil Dončić. Dallas se bo namreč v noči na ponedeljek pomeril s Phoenixom. Do konca rednega dela pa bodo nato tekmeci ljubljanskega zvezdnika in teksaških soigralcev še Sacramento, LA Clippers, Milwaukee, Utah, Portland in 13. 8. znova Phoenix.  

Liga NBA, 31. julij:

Dallas Mavericks : Houston Rockets 149:153*
Porzingis 39, Dončić 28; Harden49, Westbrook 31

Brooklyn Nets : Orlando Magic 118:128
Luwawu-Carbot 24, LeVert 17; Fournier 24, Vučević 22

Portland Trail Blazers : Memphis Grizzlies 140:135*
McCollum 33, Lillard 29; Jackson Jr. 33, Morant 22

Washington Wizards : Phoenix Suns 112:125
Hachimura 21, Robinson 20; Booker 27, Ayton 24

Milwaukee Bucks : Boston Celtics 119:112
Antetokounmpo 36, Middleton 18; Smart 23, Brown 22

San Antonio Spurs : Sacramento Kings 129:120
DeRozan 27. White 26; Fox 9, Bogdanoović 24

* - podaljšek

Lestvica: 

Ne spreglejte