Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 10. 2021,
6.30

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

1

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Houston Rockets Liga NBA Denver Nuggets Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA

Sreda, 27. 10. 2021, 6.30

2 leti, 5 mesecev

LIGA NBA, 26. OKTOBER

Dončić spet navduševal, velika smola Jokića po nori predstavi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

1

Luka Dončić | Luka Dončić je na prvi domači tekmi v sezoni 2021/22 v American Airlines Centru premagal Houston. | Foto Reuters

Luka Dončić je na prvi domači tekmi v sezoni 2021/22 v American Airlines Centru premagal Houston.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je na prvem domačem dvoboju Dallas Mavericks v novi sezoni lige NBA prispeval pomemben delež k zmagi nad teksaškimi sosedi Houston Rockets (116:106) in spravil navijače v dobro voljo. S 26 točkami je bil ob 40-odstotnem metu iz igre (10/25) najboljši strelec srečanja. Prispeval je kar 14 skokov, od prvega trojnega dvojčka v tej sezoni pa so ga delile tri asistence. Utah je doma premagal Čančarjev Denver, dvoboj pa je zaznamovala poškodba kolena srbskega asa Nikole Jokića, ki je do takrat v 15 minutah prispeval 24 točk, šest skokov in šest asistenc.

Dallas Mavericks : Houston Rockets 116:106 (91:88, 57:60, 27:31)

Učinek Luke Dončića: 26 točk (met za tri 1/6, met za dve 9/19, prosti meti 5/5), 14 sk., 7 asist., 2 ukr. žogi, 1 blok., 4 izg. žogi v 34 minutah in 15 sekundah

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Nova sezona, novi izzivi. Dallas je v sezono 2021/22 vstopil z nekoliko spremenjeno zasedbo, ki ji poveljuje novi trener Jason Kidd. Po dveh gostovanjih, na katerih so Mavericks najprej priznali premoč Atlanti, nato pa premagali Dragićev Toronto, je sledil krstni nastop na domačem parketu. To je bila prva domača tekma Dallas po letu 2008, v kateri ni moštva vodil Rick Carlisle.

Dvorana American Airlines Center je bila polna, vedno zanimiv teksaški spopad je spremljalo 19.337 gledalcev, pred začetkom tekme pa jih je v imenu domače ekipe nagovoril Luka Dončić. Prvi zvezdnik Dallasa je prijel v roke mikrofon, se zahvalil občinstvu za podporo in nagovor končal z besedami: ''Go, Mavs.''

Na prvem domačem dvoboju v novi sezoni je imel Luka Dončić kar nekaj pripomb na sojenje, a jo je vendarle odnesel brez tehnične napake. | Foto: Reuters Na prvem domačem dvoboju v novi sezoni je imel Luka Dončić kar nekaj pripomb na sojenje, a jo je vendarle odnesel brez tehnične napake. Foto: Reuters

Dončić si je privoščil Turka

Dvoboj se ni začel po načrtih gostiteljev. Čeprav je Dallas dosegel prvi koš na srečanju, po asistenci 22-letnega Ljubljančana se je prvi med strelce vpisal Dwight Powell, so gostje iz Houstona Dallasu povzročali veliko preglavic. Po zaslugi natančnejših metov z razdalje (v prvi četrtini so jih metali 6/12, Dallas pa je od devetih poskusov zadel le dva) in hitrih prodorov so si v zadnjih minutah uvodne četrtine, ko je bil Dončić že na klopi, priigrali tesno prednost (31:27).

Pri mladi zasedbi gostov, ki jo vodi stari znanec Dallasa Stephen Silas (dve leti je bil pomočnik trenerja Mavericks), sta največ točk dosegla Christian Wood (9) in Kevin Porter Jr. (8), pri Mavericks pa je ob Dončiću (8), ki se je v uvodni četrtini izkazal tudi z blokado meta Turka Alperena Senguna, malce manj pa s številnimi zgrešenimi meti za dve točke, najbolj polnil koš njegov visoki prijatelj in ljubljenec občinstva Boban Marjanović (7).  

Fantastičen vstop Dallasa v drugi polčas

Dončić ni izstopal le s točkami, ampak tudi največjim številom skokov v ekipi Dallasa. 12 jih je zbral v obrambi, dva pa v napadu. | Foto: Reuters Dončić ni izstopal le s točkami, ampak tudi največjim številom skokov v ekipi Dallasa. 12 jih je zbral v obrambi, dva pa v napadu. Foto: Reuters V drugi četrtini je Dončić vstopil v igro pri zaostanku Dallasa z 39:43. Kmalu za tem je zaradi poškodbe gležnja zapustil igro Danuel House Jr., ki je do takrat dosegel osem točk in bil med najbolj razigranimi posamezniki Houstona.

Telička Reggie Bullock in Maxi Kleber sta začela zadevati trojke. Novinec v vrstah Dallasa, ki je igral prvo domačo tekmo v American Airlines Centru, je dosegel dve, Nemec pa tri trojke. Dončić se je po manj uspešnem metu za tri točke, ki ga spremlja v začetku sezone (podobno je bilo tudi v prejšnji sezoni), raje odločal za prodore pod koš oziroma mete iz polrazdalje. Čeprav so se mu prikradli tudi poskusi, po katerih je zgrešil celoten obroč, je prednost Dallasa pred koncem prvega polčasa zrasla na +5 (55:50). Takrat pa se je gostiteljem ustavilo.

Rakete so na krilih Nemca Daniela Theisa, ki je bil natančnejši pri metih za tri točke kot pa dve točki, spreobrnili rezultat in odšli na daljši počitek s prednostjo +3 (60:57). Največ točk je v prvem polčasu dosegel Dončić (13), sledili so Wood (12), Theis in Porter Jr. (10).

Če je Dallas v prvem polčasu še uravnaval strelske naprave in za tri točke metal zgolj 28-odstotno (6/21), gostje pa so zadeli slabo polovico trojk (11/24), se je razmerje moči v uvodnih minutah drugega polčasa hitro spremenilo. Telički so zaigrali hitreje, bolj zbrano, v obrambi pa se predstavili v povsem drugačni luči od tistega, kar so pokazali v prvem delu.

Atraktivna asistenca Luke Dončića, po kateri je Kristaps Porzingis zadel trojko:

V štirih minutah so si z delnim rezultatom 13:0 priigrali dvomestno prednost (70:60), Dončić pa je nato navdušil občinstvo z atraktivno asistenco, po kateri je Kristaps Porzingis dosegel trojko za 73:62, kar je bil eden izmed redkih prebliskov predstave latvijskega orjaka (met iz igre 2/10). Zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta je na parketu prebil manj kot 20 minut, nastopil pa z modrico na levem očesu.

Vrhunci Luke Dončića proti Houston Rockets:

Brunson kralj asistenc, Dallas zmagal za +10

Luka Dončić je zaostal le za točko za strelskim izkupičkom z zadnje tekme v Torontu. | Foto: Reuters Luka Dončić je zaostal le za točko za strelskim izkupičkom z zadnje tekme v Torontu. Foto: Reuters Po preobratu Dallasa so gostje hitro vrnili udarec. Z delnim rezultatom 10:0 so se približali na -1, bližje pa jim domači košarkarji niso pustili. Dončić, ki je na srečanju kraljeval v skokih (na koncu jih je zbral kar 14, največ izmed vseh), je odšel na klop pri vodstvu z 84:78, trener Kidd pa je do takrat na parket poslal prav vseh 15 košarkarjev, ki so kandidirali za srečanje. Med strelce se jih je vpisalo kar 11, prav svežina s klopi pa je ohranjala Dallas pri tesnem, a pomembnem vodstvu. V tretji četrtini se je razigral Tim Hardaway Jr., še naprej pa je asistence kot po tekočem traku delil Jalen Brunson. Na koncu jih je vknjižil 11 in izenačil najboljši dosežek kariere.

Dončić je zbral sedem asistenc. Lahko bi jih tudi več, saj je soigralcem z lucidnimi podajami, ob katerih komentatorji niso skrivali navdušenja, večkrat omogočil številne mete z razdalje, na katerih so bili povsem prosti. Zaradi slabšega odstotka meta soigralcev pa je Ljubljančan do konca srečanja ostal pri sedmih asistencah, tako da je ostal brez prvega trojnega dvojčka v tej sezoni.

V noči na petek se bo Dončić s soigralci pomeril s San Antonio Spurs. | Foto: Reuters V noči na petek se bo Dončić s soigralci pomeril s San Antonio Spurs. Foto: Reuters

Houston je v zadnji četrtini naletel na težave, saj je Dallas strnil obrambo in prisilil goste na najnižje število točk. Rakete so tako v zadnjih 12 minutah dosegle le 18 točk, Mavericks pa so kljub nekaterim povsem zgrešenim metom, kar nekaj "air-ballov" si je tako privoščil tudi Dončić, ki pa je po drugi strani v zadnjih minutah z dvema uspešnima prodoroma vendarle postavil piko na i "prepričljivi" domači zmagi, ohranili prednost in jo do konca povišali na končnih +10 (116:106).

Jezerniki brez Jamesa ugnali naslednjega tekmeca Dallasa

Dallas je tako ujel zmagoviti ritem. Po uvodnem porazu v Atlanti je zmagal dvakrat zapored, naslednjič pa bo na delu v noči na petek, ko se bo na domačem parketu pomeril še proti drugemu teksaškemu tekmecu, San Antonio Spurs. Ta je v noči na sredo v napetem dvoboju po podaljšku priznal premoč Los Angeles Lakers, ki so nastopili brez poškodovanega LeBrona Jamesa (desni gleženj). V napadu sta tako osrednjo vlogo prevzela Anthony Davis, ki je iz igre metal kar 31-krat in dosegel 35 točk, ter Russell Westbrook, ki je bil od trojnega dvojčka oddaljen le eno asistenco.

Poškodba srbskega zvezdnika 

Na zadnji tekmi večera je Utah doma premagal Denver s 122:110, dvoboj pa bi se lahko končal drugače, če si v drugi četrtini srečanja Nikola Jokić ne bi poškodoval kolena. Srbski zvezdnik, ki je v prejšnji sezoni osvojil naziv najkoristnejšega igralca rednega dela lige NBA (MVP), je bil do takrat v izjemni formi. V 15 minutah je ob izjemnem metu iz igre (8/9) dosegel kar 24 točk, dodal pa šest skokov in šest asistenc. Poškodba se je zgodila, ko je v koleno 26-letnega "Jokerja" pri prodoru na koš ob rezultatu 62:60 trčil Francoz Rudy Gobert. Eden najboljših obrambnih igralcev lige je bil na tekmi najboljši strelec Utaha. Dosegel je 23 točk (eno manj od Jokića), dodal pa 16 skokov.

Kako se je poškodoval Nikola Jokić:

Poškodba Jokića je velik udarec za Denver Nuggets, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo računati že na Kanadčana Jamala Murrayja, na zadnjih tekmah pa zaradi bolečin v kolku ni bilo niti slovenskega reprezentanta Vlatka Čančarja. Denver bo sicer naslednjo tekmo odigral v noči na soboto, ko se bo pomeril z Dončićevim Dallasom. Jokić je v prejšnji sezoni odigral vseh 72 tekem, v šestih sezonah, odkar igra v ligi NBA, pa ni nikoli odigral manj kot 70 tekem.        

Liga NBA, 26. oktober

Dallas Mavericks : Houston Rockets 116:106
Dončić 26 (met za tri 1/6, met za dve 9/19, prosti meti 5/5), 14 sk., 7 asist., 2 ukr. žogi, 1 blok., 4 izg. žoge v 34 minutah in 16 sekundah, Hardaway (trojke 2/7) in Bullock (trojke 4/9) 16, Brunson (11 asist.) in Marjanović 11; Gordon 22 (met iz igre 7/11), Wood 16, 17 sk., Theis 15 (trojke 3/4), 10 sk., Porter Jr. 13, 8 asist., 6 izg. žog 

New York Knicks : Philadelphia 76ers 112:99
Walker 19 (trojke 5/11), Fournier 18, Randle 16, 11 sk., 7 asist.; Harris 23 (met iz igre 10/18), 9 sk., 9 asist., Embiid 14, 6 sk., 5 izg. žog

Oklahoma City Thunder : Golden State Warriors 98:106
Gilgeous-Alexander 30 (trojke 4/5), Robinson-Earl 12; Curry 23 (trojke 4/9), Wiggins 21 (met iz igre 9/17), Lee 20

San Antonio Spurs : Los Angeles Lakers 121:125*
Pöltl 27 (met iz igre 13/17), 14 sk., Murray (15 asist., 12 sk.) in Walker IV 21, Vassell 19, 7 sk.; Davis 35 (met iz igre 15/31), 17 sk., Westbrook 33 (met iz igre 15/27), 10 sk., 8 asist., Monk 17, James ni igral zaradi poškodbe 

Utah Jazz : Denver Nuggets 122:110
Gobert 23 (met iz igre 7/8), 16 sk., Mitchell 22 (trojke 1/9), Clarkson 19, Bogdanović in Conley 15; Jokić 24 (met iz igre 8/9), 6 sk., 6 asist. v 15 minutah, Barton 21, Gordon 20, Morris 19, Čančar ni igral zaradi poškodbe

* po podaljšku

Lestvici

Ne spreglejte