Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
19. 3. 2019,
7.35

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

4

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Miami Heat Liga NBA NBA

Torek, 19. 3. 2019, 7.35

5 let, 1 mesec

Liga NBA, 18. marec

Nepozaben slovenski večer v ligi NBA s kar 55 točkami! #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

4

Goran Dragić | Goran Dragić ni začel dvoboja v začetni peterki, nato pa bil s 26 točkami in izvrstnim metom iz igre prvi strelec Miamija. | Foto Reuters

Goran Dragić ni začel dvoboja v začetni peterki, nato pa bil s 26 točkami in izvrstnim metom iz igre prvi strelec Miamija.

Foto: Reuters

Slovenska košarkarska legionarja v ligi NBA sta izstopala v noči na torek. Goran Dragić je bil najboljši strelec Miamija pri zlata vredni zmagi v boju za končnico v Oklahoma Cityju, Luka Dončić pa je znova čaral za Dallas, dosegel peti trojni dvojček, odkar igra na drugi strani luže, in po podaljšku klonil proti New Orleansu. Njegov soigralec Dirk Nowitzki je postal šesti najboljši strelec lige NBA vseh časov.

Učinek Gorana Dragića proti Oklahomi: 26 točk, met za tri 6/9, met za dve 3/8, prosta meta 2/2, 11 asistenc, 5 skokov, 2 ukradeni žogi v 29 minutah in 20 sekundah 

Povprečje v tej sezoni: 14,9 točk, 2,9 skokav, 4,3 asistence, 1,9 izgubljene žoge, 0,6 ukradene žoge, 0,2 blokade v 25,9 minute

Vročica je v zelo pomembnem dvoboju za nastop v končnico v gosteh premagala Oklahoma City Thunder (116:107). Gostje iz Miamija so izkoristili odsotnost kaznovanega prvega zvezdnika gostiteljev Russlla Westbrooka. V soboto si je na tekmi proti Golden Statu prislužil 16. tehnično napako v tej sezoni, potrdil status vodilnega igralca v tej nič kaj privlačni statistični prvini v ligi NBA in si prislužil kazen neigranja na eni tekmi.

Vrhunci Gorana Dragića proti Oklahoma Cityju:

Miami je z zmago prekinil niz šestih zaporednih porazov v ligi NBA proti omenjenemu tekmecu. V dvorani Chesapeake je na parketu blestel Goran Dragić. Izkušeni Slovenec dvoboja ni začel v prvi peterki Miamija, ko pa je vstopil v igro, je bil skoraj nezgrešljiv pri metu z velike razdalje. Od devetih poizkusov jih je zadel kar šest, na koncu pa zbral 26 točk in 11 asistenc ter bil najbolj zaslužen za dragoceno zmago Miamija. Mladostni veteran Dwyane Wade, ki bo po koncu sezone pomahal v slovo, je s 25 točkami dodal pomemben delež k zmagi Miamija, center Kelly Olynyk pa je prispeval 18 točk in devet skokov.

Rezervisti Miamija zmagali kar s 67:10

Goran Dragić je obrambi Oklahoma Cityja povzročal obilico težav z natančnim metom z razdalje. Za tri je metal bolje kot za dve točki. | Foto: Reuters Goran Dragić je obrambi Oklahoma Cityja povzročal obilico težav z natančnim metom z razdalje. Za tri je metal bolje kot za dve točki. Foto: Reuters ''Na klopi imamo veliko moč. S klopi prihajata v igro član košarkarske Hiše slavnih, All-Star igralec …,'' je izpostavil trener Miamija Erik Spoelstra, ki je imel v mislih zlata rezervista Wada in Dragića. Rezervisti Heata so v Oklahoma Cityju dosegli kar 67 točk, njihovi stanovski kolegi pri gostiteljih pa le skromnih deset.

Moštvo s Floride po novem uspehu diha za ovratnik sedmouvrščenemu klubu vzhodne konference, Brooklyn Nets. Pri Oklahomi, ki je na začetku dvoboja povedla kar s 13:0, je pričakovano največ točk dosegel Paul George (31), razigrana sta bila tudi Jerami Grant (27 točk in 10 skokov) ter Nemec Dennis Schröder, ki je poskušal nadomestiti Westbrooka in končal dvoboj pri 20 točkah.

''Gostje so zadeli nekaj zelo zahtevnih metov. Prisilili smo jih k metu z razdalje, a sta se Wade in Dragić zelo izkazala. Vse čestitke,'' je najboljša strelca Miamija pohvalil nemški reprezentant gambijskih korenin.

Dragić blestel, večer zaznamoval podvig Nowitzkega

Učinek Luke Dončića proti New Orleansu: 29 točk, met za tri 1/7, met za dve 9/19, prosti meti 8/11, 13 skokov, 10 asistenc, 5 izgubljenih žog, 2 ukradeni žogi v 38 minutah in 40 sekundah

Povprečje v tej sezoni: 21,1 točke, 7,5 skoka, 5,8 asistence, 3,4 izgubljene žoge, 1,1 ukradene žoge, 0,4 blokade v 32,4 minute

Čeprav je Luka Dončić dosegel že peti trojni dvojček v tej sezoni in bil z 29 točkami prvi strelec Dallasa, je bil v središču pozornosti Dirk Nowitzki. Nemec, ki se resno spogleduje s koncem igralne kariere po tej sezoni, je pri 40 letih dočakal veliko čast, saj je na lestvici najboljših strelcev lige NBA prehitel legendarnega Wilta Chamberlaina in skočil na šesto mesto.

Luka Dončić in Dirk Nowitzki
Sportal Nowitzki z zgodovinskim košem zasenčil tudi Dončića

V zadnjih tednih so na drugi strani velike luže na veliko odštevali in naznanjali trenutek, ko bo izkušeni Nemec postal št. 6 vseh časov, na srečanju proti New Orleansu, na katerem je Dallas po dramatičnem razpletu (125:129 po podaljšku) podaljšal negativni niz, pa si je lahko nasmejani velikan iz Wurzburga oddahnil.

Koš, s katerim je Dirk Nowitzki na večni lestvici prehitel Wilta Chamberlaina:

Ko ga je Dončić v prvem delu tekme zaposlil z asistenco, se nemški as s prepoznavno številko 41 ni obotavljal, ampak zadel s polrazdalje in poskrbel za izbruh evforije v dvorani. Občinstvo v Dallasu je bučno pozdravilo zgodovinski podvig dolgoletnega prvega zvezdnika in vlečnega voza Mavericksov.

Dirk Nowitzki je postal strelec št. 6 vseh časov v ligi NBA ravno po košu, ko mu je podal Luka Dončić. | Foto: Reuters Dirk Nowitzki je postal strelec št. 6 vseh časov v ligi NBA ravno po košu, ko mu je podal Luka Dončić. Foto: Reuters

V 21 sezonah je v ligi NBA dosegel že 31.424 točk. Nemec, ki je v tej sezoni zaradi poškodbe gležnja preskočil uvodnih 26 nastopov, je končal dvoboj pri osmih točkah. V tej sezoni dosega povprečno na dvoboj šest točk, kar 15 manj od povprečja vseh sezon. Na veličastni strelski lestvici zaostaja le še za Kareemom Abdulom Jabbarjem, Karlom Malonom, Kobejem Bryantom, LeBronom Jamesom in Michaelom Jordanom.

''Zasluži si vse lepe stvari, ki se mu dogajajo. Noro, kaj vse je dosegel v karieri,'' je nad ''mentorjem'' pri teličkih navdušen Dončić, ki je od njega mlajši kar 20 let, a ga to ni oviralo na poti do nove odmevne predstave.

Vrhunci Luke Dončića proti New Orleansu:

Več od Dončića jih je zbral le Vincent

Dončić je že 38. v tej sezoni presegel mejo 20 točk. | Foto: Reuters Dončić je že 38. v tej sezoni presegel mejo 20 točk. Foto: Reuters Na parketu je prebil več kot 38 minut, saj se je tekma prelevila v podaljšek, tam pa je dopolnil zbirko in se petič v tej sezoni lahko pohvalil s trojnim dvojčkom. Z 29 točkami je bil najboljši strelec pri gostiteljih. Slabi dve sekundi pred koncem rednega dela (109:110) je imel priložnost, da bi z dvema zadetima prostima metoma popeljal gostitelje v vodstvo, a je zadel v polno le drugega, tako da so gledalci spremljali podaljšek.

Na koncu so se zmage razveselili Pelikani in prekinili niz šestih zaporednih porazov. Elfrid Payton je že petič zapored pozdravil trojnega dvojčka (19 točk, 11 asistenc in 10 skokov), Julius Randle, ki je ob zvoku sirene v rednem delu zapravil priložnost za zmago, pa je bil s 30 točkami prvi strelec gostov. Zvezdnik Anthony Davis, ki bo po koncu sezone najverjetneje poiskal novega delodajalca, je v 21 minutah dosegel 20 točk.

Dončić je že 38. v tej sezoni presegel mejo 20 točk. V zgodovini Dallasa je kot novinec v uvodni sezoni večkrat v klub 20 ''vstopil'' le Jay Vincent v sezoni 1981/82. Pri Dallasu je proti Oklahoma Cityju mejo 20 točk prestopil le še Tim Hardaway Jr. (21 točk). Dvoboj si bo zapomnil tudi Tunizijec Salah Mejri, saj je z devetimi točkami poskrbel za strelski dosežek sezone.

Kljukica tudi pred Denverjem

Denver si je po šestih sušnih sezonah priigral nastop v končnici. Nuggets so si izločilni del zagotovili po zmagi nad Bostonom (114:105), v kateri je ponovno izstopal srbski center Nikola Jokić (21 točk, 13 skokov in sedem asistenc, to je bil že njegov 39. ''dvojni dvojček'' v tej sezoni). V prejšnji sezoni je s 46 zmagami za las ostal brez končnice, tokrat pa mu je 47. zmaga že krepko pred koncem rednega dela omogočila sladko napredovanje.

Veselje košarkarjev Denverja po preboju v končnico:

Nastop v končnici si je za zdaj že zagotovilo pet moštev. Na vzhodu so si to zagotovili Milwaukee, Toronto in Philadelphia, na zahodu pa Golden State in Denver. 

Denver se je s četrto zaporedno zmago na vrhu zahodne konference izenačil z Golden State Warriors, ki so doživeli poraz proti vročemu San Antoniu. Ostroge so ugnale branilca naslova s 111:105 in niz zaporednih zmag podaljšale na devet. Stephen Curry je za poražence dosegel 25 točk, pri San Antoniu sta izstopala DeMar DeRozan s 26 točkami in LaMarcus Aldridge s 23 točkami in 13 skoki.

Dvoboj v Bostonu je zaznamovala tudi vrnitev Isaiaha Thomasa, ki je v preteklosti nosil dres Boston skoraj tri leta. Občinstvo ga je v dvorani TD Garden prvič spremljalo v športni opravi Denverja in mu namenilo stoječe ovacije.

Znova na delu v četrtek

Kluba s slovenskima košarkarjema bosta v ligi NBA znova na delu v noči na četrtek. Miami Heat Gorana Dragića bo ob 1.30 po slovenskem času gostoval v San Antoniu, Dallas Mavericks Luke Dončića pa ob 3.00 v Portlandu.

Goran Dragić
Sportal Razpoloženi Goran Dragić "popipsal" Sršene

Liga NBA, 18. marec

Lestvica

Preberite še:

Dirk Nowitzky
Sportal Dončićev Dallas končno prekinil niz porazov, Nowitzki na pragu novega rekorda #video
Ne spreglejte