Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2020,
3.20

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

3

Natisni članek

Portland Trail Blazers​ Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Sreda, 12. 8. 2020, 3.20

3 leta, 8 mesecev

Liga NBA, 11. avgust

Dončić ni pokvaril nore Lillardove zabave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,52

3

Luka Dončić | Po tekmi počitka se je Luka Dončić vrnil v tekmovalni pogon. | Foto Getty Images

Po tekmi počitka se je Luka Dončić vrnil v tekmovalni pogon.

Foto: Getty Images

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je lahko po vrnitvi na parket, zdaj že kar standardno dobri predstavi (25 točk, 8 skokov, 10 asistenc) in porazu Dallasa proti Portlandu (131:134), ki pa ni zamajal mesta v končnici, le nemočno čestital nespornemu junaku večera Damian Lillardu (61 točk), ki je tudi prvi kandidat za novo priznanje – MVP "mehurčka".

Ni bil eden od tistih večerov, v katerem bi se Luka Dončić pojavil v vsaki akciji. Ni bila tekma, na kateri bi bil mladi ljubljanski zvezdnik – povsod. A vseeno, če košarkar tudi takšno predstavo, v kateri za nameček ni imel natančno naravnanih merilnih strelskih naprav in v končnici ni mož odločitve, zaključi z nadvse spodobno statistiko, je to zgolj nov dokaz o njegovi izjemnosti. Ob nekaj standardnih trikih iz svojega bogatega napadalnega repertoarja, v katerega spadata tudi met za tri točke po koraku nazaj in polaganje po obratu v prodoru, je slovenski reprezentant tokrat obračun s Portlandom po slabih 35 minutah na parketu zaključil s 25 točkami (met za 3 točke 2:8, meta za 2 točki 6:11, prosti meti 7:9) in 10 asistencami. Za novega trojnega dvojčka pa sta mu zmanjkala dva skoka.

Saša Dončić
Sportal Saša Dončić se vrača na sceno

Za razliko od mnogih predhodnih tekem je imel Luka, ki se je vrnil po tekmi počitka (proti Utah Jazz), tokrat na voljo tudi razpoložen spremljevalni orkester. Vroč je bil predvsem njegov latvijski napadalni partner Kristaps Porzingis, ki je do odhoda na klop ob šesti osebni napaki dosegel kar 36 točk, pri čemer je v prvi vrsti navdušil z meti za tri točke (7:9).Razigran pa je bil tudi Tim Hardaway ml. (24 točk), ki pa je ob zvoku sirene zgrešil met za tri točke, ki bi Dallasu lahko prinesel podaljšek. Končalo se je z zasluženo zmago moštva iz Oregona.

Junak večera – Damian Lillard | Foto: Getty Images Junak večera – Damian Lillard Foto: Getty Images   

Gospod plus 60 

A čeprav slovenski ljubitelj košarke po pogledu na končni rezultat (134:131) večinoma najprej preveri Dallasovo statistiko, se je tokrat zgodba večera odvijala drugje. V ekipi Portlanda, ki se krčevito bori za preboj v končnico. Pri tem pa ima tudi zelo izrazitega in nadvse učinkovitega protagonista. To je 30-letni branilec s priponko "all-star" igralca Damian Lillard, ki je postregel z noro predstavo, v kateri je Dallasovi obrambi natresel kar 61 točk (met iz igre 17:31, prosti meti 18:18).

Lillard, ki je tokrat vknjižil še pet asistenc in osem skokov ter je oporo našel v izkušenem Carmelu Anthonyju in v ključnih trenutkih še v nekdanjem članu Zlatoroga iz Laškega Jusufu Nurkiću, sicer še zdaleč ni tujec v klubu + 60. To mejo je prekoračil že tretjič v karieri, enajstič pa je presegel mejo 50 točk, s čimer je na večni lestvici ujel Allena Iversona (prvi je nedosegljivi Wilt Chamberlain – 118 tekem s + 50 točkami).

Izjemen pa je tudi njegov pogled na zadnje predstave – v ponedeljek je Lillard, ki dres Portlanda nosi vse od vstopa v ligo NBA leta 2012, proti Philadelphii dosegel 51 točk, pred tem "le" 22 proti LA Clippers, a zato kar 45 proti Denverju in 30 proti Bostonu.

MVP "mehurčka" v Orlandu

Na dan Dallasove ter Portlandove predzadnje tekme v rednem delu lige NBA je vodstvo tekmovanja naznanilo, da bodo poleg tradicionalnih sezonskih nagrad za najboljše posameznike, kjer bodo sicer izjemoma upoštevane le predstave do polovice marca, letos podeljena tudi priznanja za najboljše v nadaljevanju sezone, torej na tekmah v "mehurčku" v Orlandu (med 30. 7. in 14. 8). V soboto bodo razglasili najkoristnejšega košarkarja tega dela, obenem pa člane najboljših dveh peterk. Ameriški mediji so enotni, da sta med osrednjimi kandidati za to novo nagrado Lillard in Dončić, poleg njiju pa še Devin Booker (Phoenix), James Harden (Houston), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee) in T. J. Warren (Indiana).

Dončića prihodnji teden čaka prva preizkušnja v končnici | Foto: Getty Images Dončića prihodnji teden čaka prva preizkušnja v končnici Foto: Getty Images

Še vroči Phoenix in …

Že na drugi zaporedni tekmi je bilo sicer mogoče čutiti, da košarkarjem Dallasa misli vse bolj bežijo proti nastopu v končnici in LA Clippers. To bo prva preizkušnja v tovrstni tekmovalni fazi za Dončića in prva za Dallas po nekajletni suši (od 2016). Ob tem je zanimiv podatek, da je letos minilo okroglih 30 let od trenutka, ko so Dallas Mavericks nazadnje igrali v končnici brez legendarnega Nemca Dirka Nowitzkega. Še pred tem čaka moštvo iz Teksasa zadnja tekma rednega dela. V noči na četrtek bo tekmec Phoenix, ki je kot presenetljivo najbolj vroča ekipa lige nanizal že kar sedem zaporednih zmag.

Cedevita Olimpija - Zadar ABA liga Stožice
Sportal Zmaji kot dijaki, ki ne vedo, kdaj jih čaka matura

Liga NBA, 11. avgust:

Orlando Magic : Brooklyn Nets 96:108
Fultz in Iwundu po 18; Martin in Luwawu-Cabarrot po 24

San Antonio Spurs : Houston Rockets 123:105
Johnson 24, 11 sk., DeRozan 23: Westbrook 20, Green 17

Philadelphia 76ers : Phoenix Suns 117:130
Nurks 23, Neto 22; Booker 35, Bridges 24

Memphis Grizzlies : Boston Celtics 107:122
Morat 26, Clarke 15; Tatum 29, Walker 19

Dallas Mavericks : Portland Trail Blazers 131:134
Porzingis 36, Dončić 25 in 10 as.; Lillard 61, Anthony 26

Sacramento Kings : New Orleans Pelicans 112:106
Barnes 25, Bgdanović 16; Okafor 21, Jackson 21

Washington Wizards : Milwaukee Bucks 113:126
Hachimura 20, Smith 19; Lopez 24, Brown 23

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončiću se je smejalo, dobra novica iz Dragićeve Vročice #video
Petar Vujačić
Sportal Košarkarska tržnica ne miruje: Vujačić, Oblak, Špan ...
Ne spreglejte