Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2022,
12.50

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

4

Natisni članek

Urban Klavžar Damian Lillard Vlada Jovanović Nikola Jokić Miha Škedelj Leon Strgar Andrej Stavrov Rok Stipčević KK Krka Novo mesto Denver Nuggets Vlatko Čančar Vlatko Čančar Fabien Causeur Chicago Bulls Andre Drummond Lovro Gnjidić Jaka Blažič Serge ibaka Real Madrid Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Alen Omić Pablo Laso Edo Murić Košarkarska tržnica

Sobota, 9. 7. 2022, 12.50

1 leto, 2 meseca

KOŠARKARSKA TRŽNICA, 4. JULIJ−10. JULIJ

Zdaj tudi uradno: Srb podrl veliki rekord, mladi Slovenec zapušča Real

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

4

Nikola Jokić Luka Dončić | Nikola Jokić bo tudi v prihodnjih sezonah nosil dres Denver Nuggets, kjer ostaja tudi Vlatko Čančar. | Foto Reuters

Nikola Jokić bo tudi v prihodnjih sezonah nosil dres Denver Nuggets, kjer ostaja tudi Vlatko Čančar.

Foto: Reuters

Nov teden, novi prestopi in podaljšanja zvestobe trenutnim delodajalcem ... Tudi tokrat za vas zbiramo podatke s košarkarske tržnice. Še posebej dejavni so v tem tednu pri Cedeviti Olimpiji, ki je podpisala pogodbo z Amarjem Alibegovićem ter Lovrom Gnjidićem, ob tem pa dokončno izgubila kapetana Jako Blažiča. Krka je podaljšala sodelovanje s štirimi igralci. Goran Dragić bo v Chicagu sodeloval tudi z Andrejem Drummondom, Vlatko Čančar pa bo še vsaj tri leta ostal v ligi NBA. 

Cedevita Olimpija : Budućnost, Zoran Dragić
Sportal Dragić razveselil navijače Cedevite Olimpije

Jokić uradno podaljšal pogodbo z Denverjem

Kar smo poročali že pred dnevi, je zdaj postalo tudi uradno. Znani srbski košarkar Nikola Jokić je uradno podaljšal pogodbo z ekipo Denver Nuggets, sta danes na klubski strani potrdila podpredsednik Josh Kroenke in generalni menedžer Calvin Booth. Zasedba iz Kolorada ni razkrila dolžine in višine nove pogodbe, ameriški mediji pa so že pred časom poročali, da bo 27-letni košarkar iz Somborja v naslednjih petih letih zaslužil 264 milijonov dolarjev in postal najbolje plačani igralec v zgodovini NBA.

Jokić je v rednem delu minule sezone v povprečju dosegal 27,1 točke, 13,8 skoka in 7,9 podaje na tekmo. Srb je v tej sezoni postal prvi igralec v zgodovini z najmanj 2000 točkami, 1000 skoki in 500 podajami. Z Denver Nuggets je v rednem delu končal na šestem mestu na zahodnem delu lige. Nuggets so nato v končnici izpadli že v prvem krogu, boljša je bila ekipa Golden State Warriors, ki je kasneje v velikem finalu na kolena položila Boston Celtics.

Srbski košarkar je podpis bogate pogodbe proslavil na prav poseben način, saj se je v družbi bratov in prijateljev odpravil na rafting, zatem pa je zaplesal tudi srbsko kolo.

Mladi Slovenec zapušča Real, a ostaja v Španiji

Komaj 18-letni slovenski košarkar Urban Klavžar zapušča madridski Real, svojo kariero bo nadaljeval v Murcii, je na klubski spletni strani zapisala nova ekipa 184 cm visokega branilca, ki nastopa v elitni španski ligi ACB. 

Klavžar je v minuli sezoni odigral nekaj tekem za madridski Real v domačem prvenstvu, na svoji krstni tekmi v evroligi pa je proti moskovskemu CSKA dosegel kar deset točk. Domžalčan je za Murcio podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za dve leti.

Crvena zvezda ima novega trenerja 

Po odhodu Dejana Radonjića k Panathinaikosu ima Crvena zvezda že novega trenerja. 52-letnega Črnogorca bo na trenerskem stolčku zamenjal 38-letni Vlada Jovanović, ki je s prvaki lige ABA podpisal triletno pogodbo. Jovanović je že vrsto let povezan s Crveno zvezdo, saj je nekaj let skrbel za mlajše kategorije, zatem je v sezoni 2021/22 nekaj časa vodil tudi Cibono, hkrati je selektor srbske izbrane vrste do 20 let.

Lillard sprejel ponudbo Portlanda

Ameriški mediji poročajo, da je košarkar Damian Lillard sprejel novo ponudbo vodstva Portlanda. Član zlate ameriške reprezentance na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu bo za podaljšanje pogodbe v sezonah 2025/26 in 2026/27 prejel 122 milijonov dolarjev, pogodba pa na bi bila podpisana konec tega tedna. Enaintridesetletni in 188 cm visoki branilec je od leta 2012 član moštva Portland Trail Blazers. V minuli sezoni je zaradi zdravstvenih težav odigral le 29 tekem, do januarske poškodbe pa je v povprečju dosegal 24 točk, 7,3 podaje, 4,1 skoka in ukradeno žogo na tekmo.

Krka podaljšala s štirimi 

Košarkarski klub Krka sestavlja ekipo za sezono 2022/23, v kateri bodo za člansko ekipo igrali tudi Rok Stipčević, Andrej Stavrov, Leon Stergar in Miha Škedelj. Trener članske ekipe Gašper Okorn na četverico računa tudi v prihodnje.

"Novo mesto si zasluži veliko. Mi smo tu, da to naredimo," sporoča Stipčević, ki bo za Krko igral še tretjo sezono. Stavrov vstopa v svojo drugo sezono v dresu Krke. Stergar bo za novomeško ekipo igral že peto sezono, od leta 2016 pa dres Krke nosi Škedelj.

Rok Stipčević ostaja na Dolenjskem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rok Stipčević ostaja na Dolenjskem. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Rok Stipčević je tisti košarkar, od katerega se lahko vsi naši igralci obilo naučijo. Tako bo tudi v novi sezoni. Andrej Stavrov in Leon Stergar sta v minuli sezoni pokazala talent in da lahko igrata na tej ravni, potrebujeta pa kontinuiteto. Ta sezona bo prava priložnost za njiju. V ekipi ostaja tudi Miha Škedelj, stabilni domači igralec," je ob pogledu na štiri obraze iz minule sezone povedal direktor kluba Jure Balažić.

Čančar ostaja v Denverju

Slovenski košarkarski reprezentant Vlatko Čančar je za tri leta podaljšal pogodbo z Denver Nuggets, je prek Twitterja sporočil njegov manager Miško Ražnatović

Kot je še zapisal srbski agent, je tretje leto v pristojnosti kluba. V tem času bo zaslužil 6,8 milijona ameriških dolarjev.

Petindvajsetletni Čančar se je v Denver preselil v sezoni 2019/20. Ekipa ga je na naboru 2017 izbrala v drugem krogu.

V zadnji sezoni je imel na petnajstih odigranih tekmah povprečje 4,1 točko, 2,1 skok in 1,1 podajo. V povprečju je igral enajst minut na tekmo.

Gnjidić k Cedeviti Olimpiji

V tem tednu praktično ne mine dan brez novosti v vrstah Cedevite Olimpije. Iz kluba so tako danes sporočili, da so se na položaju organizatorja igre okrepili z 21-letnim nadarjenim hrvaškim košarkarjem, Lovrom Gnjidićem. Ta je z ljubljanskim kolektivom podpisal dveletno pogodbo.

197 centimetrov visoki hrvaški košarkar je v pretekli sezoni nosil dres zagrebške Cibone. Gnjidić bo v Ljubljani ostal vsaj do konca sezone 2023/24. "Vesel sem, da prihajam v Cedevito Olimpijo. Prihod v resen klub, ki med drugim nastopa tudi v 7DAYS EuroCup, je zame zagotovo velik korak. Vem, da se pri glavnem trenerju Jurici Golemcu dobro dela, moj cilj pa je, da med sezono čim bolj napredujem in da ekipa sezono konča s čim boljšimi rezultati," je ob podpisu pogodbe s Cedevito Olimpijo povedal mladi Gnjidić.

"Zelo veseli smo, da smo v Ljubljano pripeljali enega od najobetavnejših organizatorjev igre v regiji. Lovra Gnjidića dobro poznamo iz regionalne lige, gre za mladega igralca, ki ima zelo veliko prostora za napredovanje. Pomagal nam bo v prihodnji sezoni in zagotovo želimo rasti skupaj ter dosegati čim boljše rezultate. Še enkrat poudarjam, da sem zelo zelo vesel, da je Lovro pristal v Cedeviti Olimpiji," pa je bil ob podpisu pogodbe z Lovrom Gnjidićem navdušen glavni trener zmajev Jurica Golemac.

Igor Kokoškov in Luka Dončić
Sportal Uradno: konec sodelovanja med Dončićem in Kokoškovom

Po Dragiću v Chicago še Drummond

Ameriški košarkarski center Andre Drummond je podpisal dveletno pogodbo za Chicago Bulls v severnoameriški ligi NBA, kjer bo v prihodnje igral tudi Slovenec Goran Dragić. 208 cm visoki Drummond je bil pred odhodom v vetrovno mesto član zasedbe Brooklyn Nets, tako kot 36-letni Dragić.

Zasedba iz Chicaga ni razkrila višine dvoletne pogodbe, ameriški mediji pa poročajo, da bo Drummond, ki je v preteklosti igral tudi za Detroit Pistons, Cleveland Cavaliers, Los Angeles Lakers in Philadelphia 76ers, v tem obdobju zaslužil 6,6 milijona dolarjev.

Drummond je bil med letoma 2015 in 2020, ko je igral za Detroit, kar štirikrat najboljši skakalec rednega dela, v letih 2016 in 2018 je nastopil na tekmah zvezdnikov lige NBA.

Causeur podaljšal z Realom

Francoz Fabien Causeur bo tudi v prihodnji sezoni nosil dres Real Madrida. Francoskemu košarkarju se je konec junija iztekla pogodba s španskim klubom, zdaj pa sta se obe strani dogovorili za dvoletno podaljšanje sodelovanja. 35-letni Causeur sicer že enajst let igra v evroligi, del Real Madrida pa je že vse od leta 2017. V evroligi je v pretekli sezoni v povprečju dosegal 8,5 točke, 1.6 skoka in 1,4 asistence na tekmo.

Blažič odhaja

Kar je bilo sicer bolj ali manj jasno že od začetka junija, je zdaj tudi uradno. Jaka Blažič, ki je bil tri leta srce Cedevite Olimpije, bo kariero nadaljeval v Turčiji. Podpisal je pogodbo z Bahčešehirjem. Odhod kapetana, ki je bil v idealni peterki lige ABA in v drugi peterki EuroCupa, so potrdili tudi v Stožicah.

Jaka Blažič | Foto: Grega Valančič/Sportida Jaka Blažič Foto: Grega Valančič/Sportida

"V treh sezonah, ki jih je preživel v Cedeviti Olimpiji, je Jaka dozorel v enega od najboljših košarkarjev v Evropi. Ponosni smo, da je bil del naše zgodbe in da smo bili mi del njegove. Zavedali smo se, da ga bomo v Ljubljani izredno težko zadržali, žal pa je prišel dan, ko se naše skupne poti razhajajo," je povedal športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović. "Jaki vsekakor želimo vso srečo v nadaljevanju kariere, hkrati pa se mu zahvaljujemo za vse, kar je napravil v treh sezonah v dresu zmajev. Če pa se bo kdaj odločil, da se vrne v Cedevito Olimpijo, so naša vrata vedno odprta."

Alibegović iz Italije k Cedeviti Olimpiji

Cedevita Olimpija je svoje vrste okrepila z novim nadarjenim košarkarjem z območja nekdanje Jugoslavije. Dres Zmajev bo v prihodnjih dveh sezonah nosil Amar Alibegović, ki je vso svojo profesionalno kariero preživel v Italiji, v pretekli sezoni pa je bil del ekipe Virtusa iz Bologne, ki je osvojila naslov prvaka EuroCupa. V EuroCupu je zaigral na 18 tekmah, od tega jih je osem začel v udarni peterki Virtusa. V povprečju je dosegal 5,3 točke, 2,4 skoka in 0,6 asistence. V italijanskem državnem prvenstvu je zaigral na 26 tekmah, beležil pa je 8,5 točke in 4,0 skoka na tekmo.

26-letni nadarjeni Alibegović je sin najboljšega strelca slovenske moške članske reprezentance na uradnih tekmah, Teomana Alibegovića. Amar je bil rojen v Združenih državah Amerike, svojo košarkarsko otroštvo pa je preživel v sosednji Italiji, kjer je profesionalno igral zadnje štiri sezone, v zadnjih dveh pa je z Virtusom tudi nastopal v 7DAYS EuroCupu. V Ljubljani bo ostal vsaj do konca sezone 2023/24.

"Izredno srečen sem, da sem se pridružil tako velikemu klubu z bogato zgodovino. Komaj čakam, da pridem v Ljubljano in da s soigralci začnemo trenirati ter da v vseh tekmovanjih zabeležimo čim več zmag," je povedal Alibegović. "Zelo srečni smo, da nam je uspelo Amarja prepričati, da se nam pridruži v Cedeviti Olimpiji. Gre za kakovostnega mladega igralca, ki igra z veliko energije, obenem pa ima veliko izkušenj. Dobro pozna Ljubljano, hkrati pa mi poznamo njega. Prepričani smo, da bomo odlično sodelovali in da je pred nami dobra skupna sezona," pa je ob podpisu pogodbe dejal trener Jurica Golemac.

Murić ostaja v Ljubljani

Po Edu Muriću pri ljubljanskem klubu Cedevita Olimpija ostaja tudi najkoristnejši igralec finala slovenskega prvenstva Alen Omić. Po vrnitvi v Ljubljano v pretekli sezoni bo 216 centimetrov visoki in 31 let star ljubljenec ljubljanskega občinstva še naprej kraljeval pod obročema v Stožicah, so danes potrdili na spletni strani zmajev.

"Že ob vrnitvi v Ljubljano sem povedal, da je to moj drugi dom, in vesel sem, da ostajam v Cedeviti Olimpiji. V sezoni, ki je za nami, smo naredili velik korak naprej, navijači so se vrnili v dvorane in želim si, da so tribune na vsaki naši domači tekmi nabito polne, mi pa bomo poskrbeli, da bodo domov odhajali zadovoljni. Verjamem, da lahko tudi v novi sezoni stopimo korak naprej, navijače pa že zdaj vabim na vse tekme, ki so pred nami," je za klubsko spletno stran povedal Omić.

Nekdanji slovenski reprezentant se je četi glavnega trenerja Jurice Golemca pridružil konec novembra 2021. V Tuzli rojeni velikan je dres ljubljanskega kluba že nosil med letoma 2012 in 2015.

V sezoni 2021/22 je Omić v dresu Cedevite Olimpije zaigral na 22 tekmah regionalne lige in 15 tekmah evropskega pokala. V evropskem pokalu je v povprečju dosegal 8,8 točke, 7,3 skoka in 2 podaji na obračun, v regionalni ligi pa 7,9 točke, 6,4 skoka in 1,9 asistence na dvoboj.

V finalu državnega prvenstva je na treh tekmah v povprečju dosegal 13 točk in 14 skokov na tekmo, kar mu je prineslo tudi naziv najkoristnejšega igralca finala.

Ibaka ostaja pri Milwaukeeju

Španski košarkar Serge Ibaka bo tudi v prihodnji sezoni nosil dres Milwaukee Bucks, s katerimi je podpisal enoletno pogodbo. 32-letni košarkar se je v vrste Bucksov preselil februarja, potem ko se je Milwaukee dogovoril za menjavo z Los Angeles Clippers. V povprečju je dosegal 7 točk in 5,3 skoka na tekmo v rednem delu sezone, v končnici pa je zaigral le na šestih s povprečjem le 3,7 igralne minute na tekmo.

Pablo Laso ni več trener Real Madrida

Pablo Laso je v svojem obdobju pri Realu vodil tudi Luko Dončića.  | Foto: Sportida Pablo Laso je v svojem obdobju pri Realu vodil tudi Luko Dončića. Foto: Sportida Kot strela z jasnega je iz španske prestolnice udarila novica, da bodo zaradi zdravstvenih težav primorani odpustiti dolgoletnega trenerja Pabla Lasa. Kraljevi klub je danes sporočil, da se odpovedujejo dolgoletnemu trenerju, ki je imel veljavno pogodbo še eno sezono. Pablo Laso je na trenerski stolček kraljevega kluba sedel leta 2011 in Realu priboril kar 22 naslovov, med drugim tudi evroligaškega v letih 2015 in 2018. 
Kot poročajo španski mediji, naj bi Laso v zadnjem mesecu spet imel težave z zdravjem. Prejšnji mesec so ga zaradi srčne kapi zdravili v bolnišnici, klub je ob njegovi odsotnosti vodil njegov pomočnik Chus Mateo

Novi trener košarkarjev Real Madrida bo tako Chus Mateo, je klub zapisal v sporočilu za javnost. Dodal je, da je desetkratnemu evropskemu prvaku obljubil dvoletno zvestobo, torej do konca junija 2024.

"Real Madrid se je odločil, da Pablo Laso ne bo več trener prve košarkarske ekipe zgolj in izključno zaradi zdravstvenih razlogov. Po srčnem infarktu, ki ga je naš trener doživel pred nekaj tedni, se je Real Madrid večkrat posvetoval z zdravniki in kardiologi. Vsi so izrazili skrb zaradi tveganja za njegovo zdravje, če bi v tem trenutku nadaljeval v vlogi trenerja," so pri Realu zapisali v večernem sporočilu za javnost.

Murić ostaja zvest Cedeviti Olimpiji

Teden začenjamo s košarkarjem Edom Murićem, ki ostaja del košarkarske zasedbe iz Ljubljane, Cedevite Olimpije. Krilni center in sokapetan slovenske moške članske košarkarske reprezentance, ki je kot prvi košarkar postal del novonastalega kolektiva leta 2019, bo še naprej del ekipe aktualnih slovenskih državnih, pokalnih in superpokalnih prvakov, so danes potrdili v klubu.

"Pred tremi leti smo v Ljubljani začeli pisati zgodbo Cedevite Olimpije, ki je v tem obdobju napredovala iz sezone v sezono, in verjamem, da bomo tudi v prihodnje nadaljevali v enakem ritmu. Vesel sem, da ostajam v Ljubljani. Že zdaj vse navijače vabim, da se nam pridružijo na vseh naših domačih tekmah in da še naprej skrbijo za vzdušje v Stožicah in Tivoliju," je za klubsko spletno stran povedal 30-letni Murić.

Za Murićem je zelo dobra sezona, v kateri je v evropskem pokala v povprečju dosegal 10,4 točke, 5,2 skoka, 1,4 asistence in 1,0 pridobljene žoge na tekmo, v regionalni ligi Aba je beležil 9,4 točke, 4,9 skoka, 1,3 asistence in 0,9 pridobljene žoge na obračun.

Letošnjega februarja je bil Murić na finalnem turnirju slovenskega košarkarskega pokala Spar na Kodeljevem, na katerem je Cedevita Olimpija osvojila svoj 21. pokalni naslov v samostojni Sloveniji, izbran za najkoristnejšega igralca turnirja.

Veliki up francoske košarke zapustil Asvel

Kar 219 centimetrov visoki in komaj 18-letni veliki up francoske košarke Victor Wembanyama po enem letu zapušča Asvel, igralsko kariero bo nadaljeval pri klubu iz francoske prestolnice - Metropolitans 92.

Obetavnemu francoskemu krilnemu centru številni košarkarski strokovnjaki napovedujejo bogato kariero. Zanimanje zanj so že pokazale številne ekipe v severnoameriški ligi NBA, prihodnje leto naj bi se udeležil tudi nabora v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Wembanyama je v pretekli sezoni za Asvel odigral 13 tekem, na njih je v povprečju dosegal 6,5 točke in 3,8 skoka.

Preberite še:

slovenska košarkarska reprezentanca, Goran Dragić, Luka Dončić
Sportal Znano, kje bo kariero nadaljeval Goran Dragić
Dallas Mavericks, Tim Hardaway Jr., New Orleans Pelicans, Zion Williamson
Sportal Ples ameriških zelencev se nadaljuje, tokrat v središču Zion. Čustveno slovo od Dončićevih.
Theo Pinson
Sportal Nova prestopna bomba v ligi NBA, Američan se vrača k Dončiću
Murić Tobey slovenska košarkarska
Sportal "Imamo nekaj neprecenljivega in upam, da zgradimo dinastijo"
Jalen Brunson
Sportal Dončić komaj končal tekmo, iz ZDA prišla novica o odhodu pomembnega člana Dallasa
Nikola Jokić
Sportal V ligi NBA že pošteno vroče, padel je rekord: Tako bogate pogodbe še ne!
Ne spreglejte