Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2018,
21.06

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Sobota, 28. 7. 2018, 21.06

5 let, 9 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (23.–29. 7.)

Cedevita še kar kupuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Cedevita Partizan | Foto ABA liga

Foto: ABA liga

Nov teden, novi prestopi. Tudi ta teden za vas zbiramo informacije s košarkarske tržnice.

Cedevita še kar kupuje

Zagrebški klub Cedevita pospešeno nakupuje na košarkarski tržnici. Zadnja okrepitev je Josh Magette, 28-letni ameriški organizator igre z izkušnjami iz lige NBA. Ta me igral za Atlanto, evropske koše pa je  spoznaval v Grčiji in na Nizozemskem. malo pred tem so hrvaški prvaki v svoje lovke ujeli Tonija Vitalija, ki je v zadnji sezoni igral za Šibenik. 

V igri za prihod v glavno mesto Hrvaške je še Chasson Randle. Po nekaterih informacijah naj bi se s klubom že dogovoril. Američan je bil v zadnji sezoni soigralec Luke Dončića pri Real Madridu. 

Novi obrazi Cedevite v tem poletju so tako Vitor Alves Benite, Andrija Ćorić (Cibona), Domagoj Bošnjak (Cibona), Elgin Cook (MHP Riesen) in trener Sito Alonso.

Nikolić in Šehović z Budućnostjo v evroligo

Aktualni prvak lige ABA in novi udeleženec evrolige Budućnost iz Podgorice je v svojih vrstah zadržal Zorana Nikolića in Seada Šehovića. S tem se v Podgorici še naprej trudijo obdržali del šampionske ekipe. Ostajata namreč tudi Nikola Ivanović in Nemanja Gordić. Novi obrazi v Črni gori pa so Coty Taylor, Edwin Jackson, Earl Clark in Aaron Craft.

V Rogaško prihaja Stefan Mijović

Pri Rogaški so naznanili novo okrepitev. To je 196 centimetrov visoki branilec Stefan Mijović. Nazadnje je igral v BiH, in sicer za Mladost iz Mrkonjić grada. Pred njim so Slatinčani v igralski kader dodali Sinišo Biliča in Stretana Kneževića, novo pogodbo pa je pred dnevi podpisal Leon Šantelj.

Thomas in Maljković | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Znan trenerski obraz v Zlatorogu

Potem ko se je Aleš Pipan poslovil od Zlatoroga in postal novi trener Zadra, so v Laškem uradno naznanili njegovega naslednika. Nekdanje pokalne prvake bo v novi sezoni vodil Chris Thomas, ameriški košarkarski strokovnjak, ki je pred leti, med drugim tudi med domačim EuroBasketom 2013, kot pomočnik selektorja deloval v slovenski reprezentanci. Thomas je sicer trenerske izkušnje nabiral kot pomočnik trenerja pri več študentskih ekipah in kot del strokovnega štaba v NBA moštvih (Miami, Utah, Golden State in Chicago).

Lamar Odom
Sportal Lamar Odom bo še igral

Ive Ivanov | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Novomeški znanec iz Zadra v Skopje

MZT Skopje po izpadu iz lige ABA sestavlja ekipo, s kateto bo v 2. ligi ABA poskušal naskakovati vrnitev med elito. Nov obraz v makedonski prestolnici je 32-letni hrvaški krilni košarkar Ive Ivanov, ki se ga slovenski ljubitelji košarke spominjajo kot člana novomeške Krke (2015/16). V zadnji sezoni je bil član Zadra. Za MZT bodo igrali tudi Marko Simonovski, Damjan Stojanovski, Darko Sokolov, Andrej Maslinko, Andrija Bojić, Lester Medford in donedavni član ljubljanske Ilirije Ljubomir Mladenovski.

Markel Brown v Darušafaki

Ameriški branilec Markel Brown se vrača v Evropo kot član Darušafake, novinca v evroligi. 26-letni Američan je leta 2017 igral za Himki, v ligi NBA pa je bil član Houstona in Brooklyna. Že pred tem so se v Istanbul k prvaku EuroCupa preselili Cory Jefferson, Ray McCallum, Jordan Loyd, Zanis Peiners, Berk Demir in trener Ahmet Caki.

Kevin Pangos | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kanadčan s slovensko krvjo v Barci

Barcelona je realizirala napovedovano angažiranje 25-letnega branilca Kevina Pangosa, ki je v pretekli sezoni igral za Žalgiris iz Kaunasa ter bil izbran v drugo peterko evrolige. Kanadčan s slovenskimi koreninami bo v Kataloniji igral vsaj dve sezoni. Zanj bo to druga španska preizkušnja, saj je že igral za Gran Canario. Že pred tem sta Barcelono okrepila Chris Singleton in ostrostrelec iz Zenita Kyle Kuric.

Shane Larkin | Foto: Reuters Foto: Reuters Velik ulov Anadolu Efesa

Shane Larkin je zdaj tudi uradno član turškega evroligaša Anadolu Efesa. Po sezoni v dresu Bostona je bil 25-letni branilec Fenerbahčeja in Baskonie. V dresu slednje je sicer igral v sezoni 2016/17. Njegova delodajalci pa so bili še Dallas, NY Knicks in Brookly Nets.

Love podaljšal pogodbo za štiri leta, ki mu bo prinesla prek 100 milijonov

Cleveleand in Kevin Love sta dosegla sporazum o podaljšanju pogodbe za štiri leta. Ta bo košarkarju prinesla 103 milijone evrov, poroča ESPN. Če upoštevamo vse skupaj, pa bo v petih letih prejel kar 124 milijonov evrov.

Kevin Love | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Kalnietis v Francijo

Litovski košarkar Mantas Kalnietis je postal član Asvela, s katerim je podpisal enoletno pogodbo. V zadnji sezoni je Litovec igral za Olimpia Milano.

Teksaška ljubezen ni bila večna: Parker v Charlotte

Kar 17 sezon je eden najuspešnejših evropskih košarkarjev v ligi NBA Tony Parker nosil dres teksaškega moštva San Antonio Spurs. Zdaj je 36-letni francoski branilec, ki se lahko pohvali s štirimi šampionskimi prstani in šestimi nastopi na tekmi zvezd, tudi uradno podpisal pogodbo s Charlotte Hornets. Nekdanji MVP finala lige NBA in lastnik kompleta kolajn z EuroBasketa je v novo okolje zajadral kot prosti igralec. Obenem Parker še naprej deluje tudi kot večinski lastnik in predsednik Asvela. S francoskim prvoligašem stoji v vrsti za A licenco evrolige.

Mushidi in Stanić skupaj tudi v klubu

Mega Bemax je v svoje vrste pripeljala obetavnega nemškega centra in dosedanjega člana berlinske Albe Filipa Stanića. V klubu, ki je postal stalnica lige ABA, ga bo pričakal njegov soigralec iz mlade nemške reprezentance Kostja Mushidi. Ta je že leta 2016 postal član Mege.

Petteri Koponen | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Koponen iz Barcelone v München

Finski reprezentant Petteri Koponen se je iz Barcelone, kjer je igral v zadnjih dveh sezonah, preselil v München in z novopečenim nemškim prvakom in članom evroligaške druščine Bayernom podpisal triletno pogodbo. Pred tem je stari znanec slovenske reprezentance igral za Himki, Virtus in domačo Honko.

Bayern pa se ob dopolnjevanju ekipe trudi ohraniti tudi nosilce iz pretekle sezone. Tako sta bavarskemu klubu, ki seveda ostaja v senci nogometnega velikana, nadaljnjo zvestobo obljubila Devin Booker in Alex King.

Primorski sprehod po tržnici je zaključen

"Ekipa KK Sixt Primorska za sezono 2018/19 je sestavljena," sporočajo iz koprskega prvoligaša, ki ga je okrepil 33-letni Američan Lance Harris. Ta je zadnje tri sezone odigral v francoski prvi ligi (Chalon in Pau-Orthez), v Sloveniji pa je že nosil dres Zlatoroga (2007/08). Gre za 14. košarkarja Primorske, tretjega brez slovenskega potnega lista.

Dennis Schröder in Dirk Nowitzki | Foto: Reuters Foto: Reuters Uradno: Nowitzki podpisal za eno leto

Kar je bilo le še vprašanje časa, se je zdaj tudi zgodilo. Dirk Nowitzki je z Dallas Mavericks podpisal enoletno pogodbo vredno 5 milijonov dolarjev (dobre štiri milijone evrov).

To bo že njegova 21. sezona v dresu Teličkov, kar je nov rekord - z Dallasom je leta 2011 osvojil naslov prvaka lige NBA. Kobe Bryant je imel pred njim najdaljši staž pri enem izmed klubov. Za LA Lakers je igral 20 sezon.

Nowitzki je junija dopolnil že 40 let in bo v novi sezoni imel pomembno vlogo povezano z našim Luko Dončićem. Mlademu slovenskemu košarkarju bo mentor pri vstopu v ligo NBA.

"Ne igram zaradi denarja. Še vedno uživam na parketu. Še vedno pridem poleti rad na priprave in se pripravljam na sezono, med katero ohranjam telo v dobrem stanju," je dejal Nowitzki.

Dončić in Nowitzki
Sportal Luka Dončić in njegov legendarni mentor

Nunnally nič več za Fenerbahče

Ameriški košarkar James Nunnally ne bo več nadaljeval kariere pri Fenerbahčeju, s katerim ni podaljšal sodelovanja. Sicer je Američan veliko pripomogel, da je četa Željka Obradovića v teh dveh letih dvakrat osvojila turško prvenstvo in lani tudi elitno Evroligo.

Kje bo nadaljeval kariero, še ni znano. So pa ga povezovali z Barcelono.

Georgios Papagiannis | Foto: Reuters Georgios Papagiannis Foto: Reuters

Papagiannis znova v Panathinaikosu

Grški reprezentančni center Georgios Papagiannis se po slabih dveh letih vrača v Panathinaikos. Mladi košarkar, ki je šele ta mesec dopolnil 21 let, je srečo poizkusil v ligi NBA, kjer mu je nekaj priložnosti ponudil Sacramento. Zdaj bo del novega Panathinaikosa, ki je že pred tem pripeljal Keitha Langforda, novo pogodbo pa je podpisal Nikos Pappas.

Viktor Benite | Foto: Reuters Foto: Reuters

Brazilska okrepitev v Zagrebu

Zagrebška Cedevita nadaljuje s kadrovanjem. Nov obraz pri hrvaških prvakih je 28-letni in 191 centimetrov visoki brazilski reprezentant Vitor Alves Benite. V zadnjih sezonah je igral za Murcio v španski ligi ACB. Že pred njim so Cedevito okrepili Andrija Ćorić (Cibona), Domagoj Bošnjak (Cibona), Elgin Cook (MHP Riesen) in trener Sito Alonso.

Nov obraz v Moskvi

Potem ko se je v CSKA preselil Daniel Hackett, je moskovski klub kot drugega novinca na seznam svojih igralcev dodal še Aleca Petersa. Za 23-letnega Američana bo to prva tuja izkušnja v Evropi. Po univerzitetni košarki (Valparaiso) je namreč igral za Phoenix, a ga je ta večinoma držal v razvojni ekipi.

Stari znanec v jadranski druščini

30-letni srbski krilni center Sava Lešić, ki je v pretekli sezoni igral za nemški Rockets Gotha, je okrepil Igokeo. Na ta način se vrača v ligo ABA, v kateri je v preteklih letih igral za Crveno zvezdo, Mego Bemax, Partizan in v sezoni 2015/16 tudi za ljubljansko Olimpijo.

Dominic Water
Sportal Nekdanji košarkar Olimpije se seli v Francijo
Ne spreglejte