Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 7. 2018,
9.09

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Nedelja, 22. 7. 2018, 9.09

5 let, 8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (16.–22. 7.)

Nekdanji košarkar Olimpije se seli v Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

Dominic Water | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Nov teden, novi prestopi. Tudi ta teden za vas zbiramo informacije s košarkarske tržnice.

Mornar pripeljal tri Američane

Črnogorski predstavnik v ligi ABA Mornar se je okrepil z ameriškimi košarkarji. Potem ko je najboljši posameznik Derek Needham odšel k Monacu našega Saša Filipovskega, so nove košarkarje poiskali čez lužo. Andre Spight, Khadeen Carrington in Winston Shepard so novi obrazi, ki bodo igrali v ligi ABA in Eurocupu. 

Mornarju je uspelo zadržati Strahinjo Mičovića, Uroša Lukovića, Radoja Vujoševića in Nemanjo Vranješa.

Šved ostaja pri Himkiju

Aleksej Šved bo nadaljeval kariero pri Himkiju, čeprav se je na začetku meseca govorila, da bi se lahko spet podal v ligo NBA. S Himkijem ima pogodbo do leta 202, a z možnostjo odhoda v najmočnejšo ligo na svetu.

Nekdanji košarkar Olimpije v Nanterre

Dominic Waters, ki je bil krajše obdobje tudi član Olimpije, bo po novem nosil dres francoskega Nanterra. V pretekli sezoni je bil član turške Karsiyake in v njenem dresu v povprečju dosegal 14,2 točke in 6,3 asistence na tekmo.

Nov obraz pri Cedeviti

Zagrebški klub ima novega košarkarja. Podpisal je pogodbo z 22-letnim Američanom Tylerjem Widemanom.

Srb v Sacramento

Po pisanju ameriških medijev se bo srbski košarkar Nemanja Bjelica preselil k Sacramento Kings, za katerega naj bi igral tri sezone. v severnoameriški ligi NBA. Krilni center, ki je nazadnje igral za Minnesoto Timberwolves, naj bi se s klubom dogovoril za pogodbo, težko 20,5 milijona dolarjev. Tridesetletnik bo tako moči združil z rojakom, branilcem Bogdanom Bogdanovićem.

Smartu nova štiriletna pogodba

Ameriški košarkar Marcus Smart je podaljšal sodelovanje z Bostonom. Za novo štiriletno pogodbo bo 24-letni organizator igre prejel 52 milijonov ameriških dolarjev.

Marcus Smart je podaljšal sodelovanje z Bostonom. | Foto: Reuters Marcus Smart je podaljšal sodelovanje z Bostonom. Foto: Reuters

Dallas pripeljal novinca

Dallas Mavericks, katerega član je Luka Dončić, so se odločili, da podpišejo pogodbo z novincem Rayom Spaldingom, ki je bil na naboru izbral kot 56. Z 21letnim košarkarjem je podpisal štiriletno pogodbo.

Filipovski ima novega Američana

Monaco bo imel po novem na mestu organizatorja igre Dereka Needhama. Slovenski trener na čelu moštva Sašo Filipovski se je ogrel za 180 cm visokega Američana s črnogorskim potnim listom, ki je nazadnje igral za Mornar, in bil s 17 točkami, 4,8 asistence in 1,2 ukradene žoge najboljši posameznik moštva. 

Cedevita podpisala s košarkarjem, ki je bil nedavno član velikega rivala

Zagrebški klub Cedevita je v svoje vrste zvabil Domagoja Bošnjaka. Skoraj dva metra visoki 23-letni košarkar je bil v zadnji sezoni član rivala Cibone, za katerega je v ligi ABA v povprečju dosegal 5,4 točke in 1,8 asistence na ktemo. Cedevita in Bošnjak sta si obljubila triletno zvestobo.

Scariolo pri Toronto Raptors

Selektor španske košarkarske reprezentance Sergio Scariolo bo po novem opravljal funkcijo pomočnika trenerja pri Toronto Raptors, kar bo njegova prva služba v ligi NBA.

Italijanski strokovnjak je že obvestil špansko košarkarsko zvezo, sledili pa bodo pogovori o njegovi prihodnosti na čelu španske izbrane vrste. Z njegovim odhodom v ZDA je postalo jasno, da reprezentance z Iberskega polotoka ne bo mogel voditi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Španija je prvi del kvalifikacij končala brez poraza na prvem mestu v slovenski skupini. Naša izbrana vrsta je v nehvaležnem položaju, saj v drugi del vstopa z le dvema zmagama in štirimi porazi.

Scariolo je špansko reprezentanco v preteklosti popeljal do zlatih evropskih medalj na prvenstvih leta 2009, 2013 in 2015, srebrne na olimpijskih igrah 2012 in bronaste na olimpijskih igrah 2016 ter lanskem evropskem prvenstvu..

Real Madrid pripeljal Argentinca

Gabriel Deck je novi član prvaka Evrolige Real Madrida. Španski gigant je s 23 letnim Argentincem podpisal triletno pogodbo. Nazadnje je igral za domači San Lorenzo in ameriškega pokala za zmago prispeval 23 točk, zbral pa še deset skokov. Zasluižil si je tudi naziv MVP finala. Sicer je bilo njegovo povprečje 19,1 točke na tekmo.

Leonard se bo z Greenom preselil k Torontu

Kawhi Leonard, dvakratni najboljši obrambni igralec leta v NBA (2015, 2016), dvakrat pa je končal tudi v najboljši ekipi prvenstva NBA (2016, 2017), je končal špekulacije o nadaljevanju kariere in se odločil za selitev k Toronto Raptors. Poleg njega bo San Antonio Spurs v smeri Kanade zapustil še en dvakratni košarkar All-Star, Danny Green.

Teksaška ekipa bo v zameno za Leonarda in Greena dobila prvega zvezdnika Toronta, DeMarja DeRozana, Avstrijca Jakoba Pöltla ter izbor v prvem krogu nabora 2019.

Chris Singleton | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ameriški velikan in Kuric v Barcelono, Papas ostaja zvest Panathinaikosu

Chris Singleton je novi član španskega košarkarskega velikana Barcelone. S Katalonci je podpisal enoletno pogodbo, ta pa mu bo navrgla 1,7 milijona evra.

Američan je v zadnji sezoni igral za Panathinaikos. Njegova želja je bila, da bi se vrnil v ligo NBA, vendar ni našel prave sredine, v kateri bi dobil priložnost za igro.

Barcelona je pripeljala tudi ostrostrelca. Kyle Kuric je prišel v katalonsko glavno mesto. Nazadnje je bil član Zenista iz St. Petersburga in bil v dresu ruskega kluba zelo razpoložen v Eurocupu. V rednem delu je bilo njegovo povprečje 15,2 točke na tekmo, v TOP 16 pa kar 22,5.

Zato pa pri grškem velikanu ostaja Nikos Pappas. Grški košarkar je s Panathinaikosom podaljšal pogodbo še za naslednji dve sezoni.

Olympiacos pripeljal Timmo

Latvijski košarkar Janis Timma je novi član Olympiacosa. V pretekli sezoni je bil član Baskonie. Sicer je bil z baskovskim klubom še enoletno pogodbo, ki bi mu navrgla milijon evrov. Zdaj jo bo praktično v celoti na svoja pleča prenesel grški velikan, Baskonia pa bo pokrila manjši del tega zneska.

Rudež v Murcio

Hrvaški košarkar Damjan Rudež se seli na jug Španije. Njegov novi delodajalec bo Murcia. V zadnji sezoni je sprva igral za Valencio, po treh mesecih pa odpotoval v Francijo, kjer je za Monaco igral na šestih tekmah. 

Sicer pa je nekdanji košarkar Olimpije preizkusil tudi srečo v ligi NBA, vendar se v treh letih pri Indiani, Minnesoti in Orlandu ni proslavil.

Rudež se seli v Murcio. | Foto: Sportida Rudež se seli v Murcio. Foto: Sportida

Senegalski velikan med Baski

Baskonio je okrepil kar 221 centimetrov visoki senegalski center s francoskim potnim listom Youssoupha Fall, ki bo v Vitorii igral vsaj prihodnja štiri leta. Prihaja iz francoskega prvoligaša Le Mans Sarthe, s katerim je igral tudi v evropskem pokalu. Zdaj ga čaka krst še v evroligi.

Iz Žalgirisa v Olympiacos

Axel Toupane je novi obraz Olympiacosa. Pred tem je francoski košarkar igral za Žalgiris in bil del zasedbe, ki se je v pretekli sezoni uvrstila na zaključni turnir najboljše četverice v evroligi. V tem tekmovanju je v povprečju dosegal 6,9 točke na tekmo. 

Lokomotiv pripeljal Američana

Jamel McLean je novi član Lokomotiv iz Moskve. Z ruskim košarkarskim klubom je nekdanji član Olympiacosa podpisal enoletno pogodbo, lani pa je za grškega velikana v povprečju dosegal 8,7 točke in 4,7 skoka na tekmo.

Daniel Hackett | Foto: Sportida Foto: Sportida

Daniel Hackett k CSKA

Italijansko-ameriški košarkar Daniel Hackett se je odločil za odhod k moskovskemu CSKA. Sicer je imel še pogodbo z Brose Bamberg, vendar je nemški klub ostal brez večjih evropskih tekmovanj, zato je bilo jasno, da bo zapustil klub. CSKA je plačal odškodnino in v svoje vrste pripeljal 30-letnega košarkarja.

Nova Crvena zvezda

Po izpadu iz evrolige, a osvojenem naslovu srbskega prvaka, h kateremu je velik delež prispeval Alen Omić, Crvena zvezda prenavlja ekipo. Kot trener jo bo vodil 44-letni Milan Tomić, ki je vrsto let deloval v strokovnem štabu Olympiacosa. Kmalu po njegovem imenovanju sta rdeče-bele okrepila visoki branilec Billy Baron iz Eskisehira in mladi center Dušan Ristić. Gre za nekdanjega člana kluba, ki je v zadnjih letih igral za univerzo Arizona. Novince bodo pri podprvakih lige ABA pozdravili tudi Branko Lazić, Ognjen Dobrić, James Feldeine, Stefan Janković in Nikola Jovanović. Še naprej pa ni znana Omićeva usoda.

Alen Omić | Foto: ABA liga Foto: ABA liga

Gilbert ostaja v Ciboni

Avstralski krilni košarkar Dominic Gilbert bo tudi v prihodnji sezoni nosil dres zagrebške Cibone. Z nekdanjim prvakom Evrope je 21-letni košarkar podpisal dveletno pogodbo. Že pred njim je novo pogodbo podpisal Josip Bilinovac, Zagrebčane pa so okrepili Marko Ljubičić, Filip Kraljević in novi trener Ivan Velić.

Maccabi gradi ekipo

Potem ko sta vrste Maccabija iz Tel Aviva okrepila najkoristnejši košarkar EuroCupa Scottie Wilbekin in povratnik DeAndre Kane, novo pogodbo pa je podpisal Jeremy Pargo, se je za podaljšanje sodelovanja odločil še 23-letni in 218 centimetrov visoki Nimrod Levi.

Mladi Latvijec v ligo NBA

Brooklyn Nets so podpisali pogodbo z 20-letnim latvijskim košarkarjem Rodionsom Kurucsom, ki je bil do nedavnega član Barcelone. Španski klub in Nets so se dogovorili za odškodnino. Če se Kurucs vrne v Evropo, Barcelona zadrži pravice zanj.

Brooklyn Nets so Kurucsa na naboru izbrali kot 40., je pa po Džananu Musi drugi evropski košarkar, ki je v tem poletju postal član moštva iz New Yorka.

Ne spreglejte