Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2023,
21.56

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Natisni članek

Evropski Pokal Eurocup Umana Reyer Venezia Jurica Golemac Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sreda, 1. 2. 2023, 21.56

1 leto, 2 meseca

EUROCUP, 13. KROG

V Ljubljani posijal žarek upanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

1

Cedevita Olimpija Umano Reyer Edo Murić Josh Adams | Cedevita Olimpija se je pomerila z beneško Umano Reyer. | Foto Grega Valančič/Sportida

Cedevita Olimpija se je pomerila z beneško Umano Reyer.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so si v Eurocupu vendarle priborili novo zmago. Na obračunu 13. kroga evropskega pokala so v Stožicah po napetem boju s 77:73 ugnali Umano Reyer Venezio in vknjižili svojo tretjo zmago v tej sezoni, ob tem pa so prekinili tudi niz štirih zaporednih porazov v vseh tekmovanjih.

Dušan Hauptman
Sportal Velikan, ki bije bitko s težko boleznijo, dobil posebno mesto v Stožicah #video

Čeprav je letošnja sezona Cedevite Olimpije v Eurocupu za zdaj prinesla le malo veselih in svetlih trenutkov, pa so slovenski prvaki v svojem 13. poskusu vendarle dosegli tretjo zmago v sezoni, ki jih še ohranja pri življenju in teoretičnih možnostih za morebitno napredovanje v končnico evropskega pokala. Gostitelji so v izenačenem boju na kolena spravili Venezio, ki je zdaj pri sedmih zmagah in šestih porazih. Ljubljanska ekipa zdaj za zmago zaostaja za deveto Cluj-Napoco, medtem ko imajo Brescia, Bursaspor in Lietkabelis razmerje 6-7.

Košarkarji Cedevite Olimpije so svoj 13. preizkus v Eurocupu začeli brez presenečenj. Organizacijo igre je tako kot vedno prevzel Yogi Ferrell, ob tem pa so bili na parketu še Josh Adams, Rok Radović, Amar Alibegović in Alen Omić. Po uvodu, ki je pripadel gostom, so gostitelji ob zaostanku s 6:13 odgovorili z delnim izidom 9:0. To je dalo dodatni zagon domačim košarkarjem, ki so na krilih treh trojk Marka Jeremića prvo četrtino dobili s 26:20. V končnici prvih desetih minut je v igro vstopil tudi Karlo Matković, ki je zaradi zdravstvenih težav izpustil nekaj zadnjih tekem, v igro domače ekipe pa je vnesel nekaj prepotrebne energije.

Karlo Matković se je po zdravstvenih težavah vrnil na parket. | Foto: Grega Valančič/Sportida Karlo Matković se je po zdravstvenih težavah vrnil na parket. Foto: Grega Valančič/Sportida

Domači košarkarji so tudi na začetku drugega dela še držali vodstvo, ob rezultatu 30:24 pa je sledil popolni mrk s številnimi nelogičnimi individualnimi poskusi, kar je v tej sezoni že stalnica. Venezia je napake domačih izkoristila in z delnim izidom 14:2 znova zagospodarila na parketu. Ob vidnem pomanjkanju energije in idej na parketu je Jurica Golemac pri zaostanku s 34:42 poskušal ukrepati z minuto odmora, rezultat prvega polčasa pa je nekaj sekund pred iztekom igralnega časa s trojko postavil Ferrell (40:44). Ta je bil s 14 točkami tudi najbolj razpoložen košarkar domače ekipe v prvih 20 minutah, Jeremić je dodal enajst točk. Ob že tako skrajšani rotaciji je nove preglavice strategu Olimpije povzročil še Radović, ki je že na začetku druge četrtine prejel četrto osebno napako.

Napet zaključek za tretjo zmago

Po precej zaspanih uvodnih minutah tretje četrtine so se gostitelji ob koncu tretjega dela srečanja vendarle nekoliko prebudili. Slabe tri minute pred koncem je za vodstvo po dolgem času zadel Ferrell (55:53), za dve točki pa je zasedba Jurice Golemca vodila tudi po tretji četrtini (61:59). Ljubljanska ekipa je v treh četrtinah zadela deset trojk iz 20 poskusov, gostje pa so bili iz 21 poskusov uspešni šestkrat.

Josh Adams je s črte prostih metov potrdil zmago domače ekipe. | Foto: Grega Valančič/Sportida Josh Adams je s črte prostih metov potrdil zmago domače ekipe. Foto: Grega Valančič/Sportida

Izenačen boj se je nadaljeval tudi v zadnjem delu srečanja, v katerem so gostje dobri dve minuti in pol pred koncem po trojki Jordana Parksa znova povedli (69:70), a se Ljubljančani niso predali. Dobro minuto in pol pred koncem je bil najprej za novo vodstvo uspešen kapetan Murić, zatem pa je bil iz črte prostih metov dvakrat natančen še Ferrell (73:70). V napetem zaključku, v katerem so oživeli tudi maloštevilni gledalci v Stožicah, je imel 37 sekund pred koncem Murić na voljo dva prosta meta, uspešen je bil le v prvo, zlata vreden skok pa je nato po odbiti žogi dobil Ferrell. Tudi ta se je po minuti odmora postavil na črto prostih metov, a je bil prav tako uspešen le enkrat. Na drugi strani je nato hitro sledila kazen v obliki prejete trojke, po katerem so gostje zaostanek 21 sekund pred koncem znižali na 73:75. Zmago domače ekipe je nato vendarle potrdil Adams, Cedevita Olimpija pa je slavila s 77:73.

Na koncu je bil z 20 točkami in sedmimi asistencami najučinkovitejši Ferrell, Adams je dosegel 16 točk, Jeremić 14, dvomesten pa je bil tudi Murić s 13 točkami in sedmimi skoki. Omić je ob osmih točkah zbral kar 19 skokov oziroma skoraj polovico vseh skokov domače ekipe (40). 

Cedevita Olimpija : Venezia, foto: Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 31

Eurocup, 13. krog:

Torek, 31. januar:

Sreda, 1. februar:

Lestvica:

Preberite še:

Sportal Iskreno opravičilo Jurice Golemca
Cedevita Olimpija Budućnost Alen Omić
Sportal Posebna slovesnost v Stožicah z veliko napako #video
Ne spreglejte