Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 8. 2017,
11.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Sobota, 26. 8. 2017, 11.48

6 let, 7 mesecev

PRESTOPI 21.–27. AVGUST

Prestopni rok: Vončina, Irving, Peno, Markoišvili ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Tudi v tem tednu se prestopi v košarkarskem svetu aktivno dogajajo. Preverite, kdo se seli, kdo ostaja ...

Markoišvili se vrača v Italijo

Gruzijski košarkar, ki je od leta 2004 do 2007 igral za Union Olimpijo, bo v prihodnji sezoni član Reggiane. To zanj ne bo prvi nastop na Apeninskem polotoku, saj je v Italiji že igal za Benetton in Cantu.

Luka Vončina, nov obraz v Iliriji. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Luka Vončina, nov obraz v Iliriji. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ilirija razkriva karte

S pripravami na novo sezono so začeli tudi pri Iliriji, novem ljubljanskem prvoligašu. Na njenem igralskem seznamu med drugim ostajajo tudi Jasmin Hukić, Stipe Modrić in Žan Mark Šiško. Vseeno pa bo moštvo Saše Dončića v Tivoli, kjer bo igralo domače tekme, vstopilo z vsaj dvema novincema. Šiškarjem sta namreč zvestobo obljubila makedonski center Ljubomir Mladenovski in slovenski branilec Luka Vončina, ki prihaja iz domžalskega Heliosa.

Peno iz Barce v Albo

Vsega 20-letni Stefan Peno je kot otrok Barcelone v dresu katalonskega velikana dočakal evroligaški krst. A nadaljnje faze košarkarskega razvoja bo 184 cm visoki nadarjeni branilec opravil v berlinski Albi. Z nemškim klubom je namreč podpisal triletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono.

Slovenski košarkar v ZDA

Mladi slovenski košarkar Matic Vesel vsaj za štiri leta odhaja na študij v ZDA. Leta 1998 rojeni do nedavnega član Helios Suns bo študiral na University Illinois.  "Pred leti smo se začeli o tem pogovarjati Kraljo (Luka Kraljević), Gaber (Gaber Ožegovič) in jaz. Ko je Kraljo enkrat šel, je stvar postala bolj resna. V zadnjih mesecih se je pojavila možnost, da grem pogledat, kako tam vse skupaj izgleda. Pogoji za delo so resnično neverjetni. Ob tem, da bom lahko ob košarkarskem delu tudi normalno študiral. To je na koncu celo nagnilo vse skupaj na stran odhoda," je povedal Matic, ki je prejel polno košarkarsko štipendijo na University of Illinois, kjer bo igral za njihove Fighting Illini.

Kyrie Irving bo kariero nadaljeval pri Boston Celtics. | Foto: Getty Images Kyrie Irving bo kariero nadaljeval pri Boston Celtics. Foto: Getty Images Irving v Boston, Thomas h Clevelandu

Boston Celtics in Cleveland Cavaliers so opravili odmevno zamenjavo igralcev. Kyrie Irving se seli v Boston, novi člani finalistov zadnjih treh sezon pa so Isaiah Thomas, Jae Crowder in Ante Žižić.

Tako se je razrešila ena glavnih ugank poletja v najmočnejši košarkarski ligi. Kyrie Irving je bil namreč tisti, ki je po koncu sezone zahteval spremembo statusa v Clevelandu oziroma odhod v drugi klub, saj pri Kavalirjih ni hotel več igrati v senci prvega zvezdnika LeBrona Jamesa.

"Kyrie je eden najboljših strelcev v ligi. Dokazal se je na številnih velikih tekmah; ima šampionski prstan, zlato medaljo z olimpijskih iger in štirikrat je bil udeleženec tekme All Stars. Mislimo, da so njegova najboljša leta še pred njim," pravi športni direktor Bostona Danny Ainge.

Petindvajsetletni Irving (v prejšnji sezoni povprečje 25,2 točke, 5,8 podaje) ima veljavno pogodbo, vredno 60 milijonov dolarjev, še tri leta, Thomas, ki je bil tretji strelec sezone (28,9 točke), pa bo prihodnje poletje prost igralec.

Barcelona Madžaru namenila 7,5 milijona evrov

Adam Hanga je postal novi član Barcelone. Madžarski košarkar - oče je iz Republike Ekvatorialne Gvineje, mama pa Madžarska - je prišel v Vitorio leta 2013 in bil član Baskonie, vmes pa igral tudi za Avelino. V zadnji sezoni elitne evrolige je dosegal v povprečju 10,5 točke, 3,3 skoka in podaje.

Po poročanju Eurohoopsa, naj bi Hanga za triletno sodelovanje prejel 7,5 milijona evrov.

Tekmec Olimpije se krepi

Strasbourg, ki mu poveljuje francoski selektor Vincent Collet, bo v prihodnji sezoni igral v Fibini ligi prvakov in bil v skupini tekmec Union Olimpije. Francoski predstavnik se je pred sezono okrepil s 30-letnim Američanom Jerelom McNealom. V zadnjih sezonah je igral za grški Aris in nemški Bamberg.

Deon Thompson bo igral v Španiji. | Foto: Sportida Deon Thompson bo igral v Španiji. Foto: Sportida

Nova kluba za nekdanja zmaja

Ameriški krilni center Deon Thompson nadaljuje s košarkarskim popotovanjem po Evropi. Novi klub 28-letnega in 2013 cm visokega košarkarja je novopečeni španski prvoligaš El San Pablo Burgos. V preteklih sezonah je Thompson igral za Crveno zvedzo, Galatasaray in Bayern, slovenskim ljubiteljem košarke pa se je v spomin vtisnil kot član Uniona Olimpije v sezoni 2011/12.

Novega delodajalca pa je našel še en nekdanji "zmaj". Izkušeni Poljak Szymon Szewczyk, ki je dres ljubljanskega kluba nosil leta 2005, je namreč podpisal pogodbo z Anwilom. V pretekli sezoni je bil član Ostrowa.

Štimac okrepil evroligaša

Srbski reprezentant Vladimir Štimac se je z evroligašem Anadolu Efesem dogovoril za sodelovanje. Kot poročajo tuji mediji, je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za še eno sezono.

Devetindvajsetletni košarkar bo tako na centrskem položaju delal družbo nesojenemu slovenskemu reprezentantu Bryantu Dunstonu, ki ga je pred leti v izbrani vrsti želel videti takratni selektor Jure Zdovc. Štimac je v pretekli sezoni igral za Bešiktaš in v povprečju dosegal 12,3 točke in 9,5 skoka na tekmo.

Jordan Mickey | Foto: Reuters Foto: Reuters Miami Heat pripeljali robustnega krilnega košarkarja

Aktivni so tudi pri Miami Heat. Moštvo Gorana Dragića je v svoje vrste zvabilo krilnega košarkarja Jordana Mickeyja, ki je bil zadnji dve sezoni član Boston Celtics. Klub mu bo za eno sezono igranja namenil 1,5 milijona dolarjev (1,3 milijona evrov).

V dresu Bostona se ni ravno proslavil, saj je v povprečju dosegal 1,5 točke na tekmo, zato pa bil bolj uspešen v razvojni ligi, v kateri so bile njegove številke 20,8 točke in 8,8 skoka na tekmo.

Francoz v Sevillo

Francoski košarkar Nobel Boungou-Colo je zapustil Himki iz Moskve in se podal v Sevillo k Real Betisu. Za rusko moštvo je v Eurocupu v povprečju dosegal 8,3 točke in 3,2 skoka na tekmo, Himki pa je to tekmovanje končal v četrtfinalu.

Ne spreglejte