Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 11. 2021,
4.47

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

4

Natisni članek

Cleveland Cavaliers Dallas Mavericks Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 30. 11. 2021, 4.47

2 leti, 4 mesece

Liga NBA, 29. november

Dončićev trojni dvojček zvodenel ob katastrofi Dallasa in poškodbi Porzingisa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

4

Luka Dončić | Luka Dončić je vknjižil nov trojni dvojček, a doživel težak poraz. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je vknjižil nov trojni dvojček, a doživel težak poraz.

Foto: Guliverimage

Večer za pozabo. Tako lahko opišemo predstavo košarkarjev Dallas Mavericks, ki so na domačih tleh izgubili proti Cleveland Cavaliers s kar 96:114 - ob začetku zadnje četrtine so zaostajali že za več kot trideset točk. Za boljši izplen ni pomagal niti trojni dvojček slovenskega košarkarskega virtuoza Luke Dončića (25 točk, 10 skokov in 10 asistenc). Dodatno skrb je povzročila poškodba Kristapsa Porzingisa, ki si je zvil gleženj. Vlatko Čančar v štirih minutah igre ni dosegel točke za Denver, ki je premagal Miami.

Goran Dragić
Sportal Dragić "za nedoločen čas" zapušča Toronto, ki je doživel nov poraz

Ko je Luka Dončić takoj ob vstopu v tekmo zadel dve trojki, so navijači Dallas Mavericks nemudoma postali navdušeni in optimistični. To, da je prvi zvezdnik razpoložen pri metih, pri katerih ne blesti povsem, je bil namreč dober obet. Ni manjkalo dolgo in sledila je nova v režiji slovenskega košarkarskega virtuoza. Z njo je popeljal Dallas do vodstva petih točk (19:14), kar je bil najvišji naskok do tega trenutka in zadnji, kot se je izkazalo na koncu.

Takrat se je domači voz ustavil. Gostje so bili bistveno bolj podjetni, racionalni in imeli več želje po zmagi. Zrežirali so delni izid 16:4 in se odlepili od gostiteljev. Trenerja Jasona Kidda v tistem trenutku zaostanek še ni skrbel, ampak to, da preostali košarkarji niso bili razpoloženi. Dončić jih je večkrat našel same, a so grešili odprte mete. Podatek, da je v prvem polčasu zadel štiri od petih Dallasovih trojk, pove veliko. Sredi druge četrtine so zgrešili vseh enajst poskusov, nato pa je črno serijo prekinil Dorian Finney-Smith.

Vrhunci igre Luke Dončića

Odličen pri trojkah, slab pri metih za dve točki in prostih metih

Najvišji naskok gostov v prvem polčasu je znašal 13 točk (52:39), predvsem pa so izžarevali več energije. Skok so dobivali z 29:18, bistveno uspešnejši so bili pri metih iz igre – njihov odstotek meta je bil 51-odstoten, medtem ko je bil Dallasov le 35-odstoten. Navijači Mavs so upali, da bo njihovim ljubljencem uspelo preobrniti potek dogodkov na parketu American Airlines Arene. Na šestih od desetih tekem, na katerih so zaostajali za deset ali več točk, jim je v tej sezoni uspelo, tako da so se na koncu veselili zmage.

Vrhunci igre Dallas Mavericks : Cleveland Cavaliers

Domače navijače je malce zaskrbelo, ko je udarec v prst dobil njihov osrednji ljubljenec, a se je izkazalo, da ni bilo nič hudega. Če je šlo Dončiću metanje za tri točke kot po maslu (na koncu 7/11), pa nikakor ni našel ritma pri metih za dve točki (2/10) in prostih metih (0/4). Povsem ob koncu prvega polčasa je zgrešil dva meta z linije, ki označuje proste mete, zato je moral s soigralci na krajši počitek z dvomestnim zaostankom pri 41:52.

Obramba Dallasa preprosto ni bila na pravi ravni, saj so gostje na prelahek način prihajali v raketo in tako sejali paniko. Čeprav jim je na primer Kristaps Porzingis podelil štiri blokade, jih to ni zaustavilo, saj so še naprej prodirali pod Dallasov koš.

Hudič je imel mlade, poškodba Porzingisa

V dvorani je spet završalo, ko je Dončić z dvema trojkama pri zaostanku 53:60 dvignil navijače na noge, nerazumljivo pa zgrešil dva prosta meta, s katerima bi lahko približal svoje moštvo na vsega pet točk zaostanka. Nato je skupaj s soigralci dobesedno treščil v Clevelandov zid. Cavs so spet dobili krila in sredi tretje četrtine vodili že z 19 točkami razlike (74:55).

Spremljali smo šov gostov. Dobesedno so se igrali z Dončićem in njegovimi soigralci, ki so bili povsem brez prave energije in ideje. Obramba je bila luknjičasta, igra gostov poletna in navdušujoča. Kidd ni našel načina, kako jih zaustaviti, in hitro so zaostajali že za neverjetnih 24 točk (58:82).

Rek ko ima hudič mlade, jih ima veliko je v tem večeru lepo opisoval, kaj se je dogajalo v vrstah Dallasa. Poleg tega, da igra ni bila na ravni, je dodatno skrb povzročila poškodba gležnja Porzingisa. Ob koncu tretje četrtine je namreč stopil na nogo moštvenega kolega Maxija Kleberja. Odšepal je v garderobo in se ni več vrnil v pogon, kar je slab znak za Latvijca, ki ima v karieri ogromno nevšečnosti s poškodbami. Nemudoma so opravili slikanje, ki je k sreči pokazalo, da ni nič zlomljenega, a lahko pričakujemo, da bo nekaj prihodnjih dni počival.

Kriza Dallasa, navijači predčasno zapuščali dvorano

Košarkarji Dallasa niso imeli prav nobenega opravičila za to, da so bili na tej tekmi tako energetsko prazni. Tekmec je imel preprosto večjo željo in se dobesedno igral z gostitelji kot mačka z mišjo. Prednost je narasla celo na 31 točk (104:73). Dončić je bil praktično osamljeni jezdec v vrstah moštva iz Teksasa. Trojni dvojček (25 točk, 10 skokov in 10 asistenc) mu ne bo v uteho, saj bi se raje veselil zmage in bil brez njega. Zaradi visokega zaostanka je zaključek obračuna spremljal s klopi za rezervne igralce, gledalci pa so v velikem številu razočarani predčasno zapuščali dvorano.

Dallas je padel v manjšo krizo, saj je izgubil zadnjih pet od šestih tekem in prišel v skupino, v kateri je ogromno ekip s podobnim izkupičkom zmag in porazov. V zahodni konferenci trenutno zaseda šesto mesto, a ima enako število zmag kot Denver Nuggets na desetem mestu. Ekipe od sedmega do desetega mesta bodo po koncu rednega dela igrale dodatne kvalifikacije za dve prosti mesti, najboljših šest moštev pa si bo neposredno zagotovilo mesto v končnici. 

Vlatko Čančar je dobil le štiri minute za igro. | Foto: AP / Guliverimage Vlatko Čančar je dobil le štiri minute za igro. Foto: AP / Guliverimage

Denver je ponoči po zaslugi Nikole Jokića (24 točk, 15 skokov in 7 asistenc) preskočil Miami Heat, priložnost za igro pa je dobil tudi Vlatko Čančar, a se v štirih minutah igre ni proslavil. V tem času je zgrešil met iz igre in izgubil žogo. 

Jamie Foxx Dallas
Sportal Hollywoodska zvezda novi prijatelj Luke in Saše Dončića
Luka Dončić Dallas Washington
Sportal Najboljša moštvena tekma Dallasa, a poraz v tesni končnici

Liga NBA, 29. november

Dallas Mavericks : Cleveland Cavaliers 96:114
Luka Dončić 25 (met za 3 7/11, za 2 2/10, prosti meti 0/4) 10 sk., 10 as., 1 ukr. žoga, 4 izg. žoge v 33 min., Finney-Smith 14; Allen 28, 14 sk., Markkanen 24, 8 sk., Garland 18, 9 sk. 

Philadelphia 76ers : Orlando Magic 101:96
Curry 24, Embiid 16, 13 sk., 5 as., Harris 17, 9 sk.; Wagner 27, Suggs 17, Bamba 11, 17 sk., 6 bl.

Miami Heat : Denver Nuggets 111:120
Adebayo 24, 13 sk., 6 as., Strus 19, Lowry 17, 14 as.; Jokić 24, 15 sk., 7 as., Gordon 20, Vlatko Čančar zgrešen met za 2 točki in izgubljena žoga v 4 min.

Chicago Bulls : Charlotte Hornets 133:119
Vučević 20, 14 sk., 5 as., DeRozan 28, LaVine 25; Rozier 31, Hayward 22, Ball 18, 13 as., 7 sk.

Houston Rockets : Oklahoma City Thunder 102:89
Wood 24, 21 sk., Matthews 19, Porter Jr. 11, 11 as., 10 sk.; Gilgeous-Alexander 22, Mann 17

Minnesota Timberwolves : Indiana Pacers 100:98
Towns 32, 8 sk., 9 izg. žog, Russell 21, 11 as., 8 sk., Edwards 21, 9 sk., 5 as.; Brogdon 25, Sabonis 16, 25 sk., 10 as.

San Antonio Spurs - Washington Wizards 116:99
White 24, Murray 22, 10 sk., 8 as.; Beal 18, 8 as., Caldwell-Pope 17

Utah Jazz : Portland Trail Blazers 129:107
Mitchell 30, Clarkson 22, Gobert 21, 16 sk.; Nurkić 24, 10 sk.

Los Angeles Clippers : New Orleans Pelicans 104:123
George 27, Jackson 19; Valanciunas 39, 15 sk., Ingram 27

Lestvica:

Preberite še:

Jamie Foxx Dallas
Sportal Hollywoodska zvezda novi prijatelj Luke in Saše Dončića
Luka Dončić Dallas Washington
Sportal Najboljša moštvena tekma Dallasa, a poraz v tesni končnici

 

Ne spreglejte