Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 1. 2022,
4.35

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

2

Natisni članek

NBA Indiana Pacers Dallas Mavericks Rick Carlisle Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Nedelja, 30. 1. 2022, 4.35

2 leti, 2 meseca

Liga NBA, 29. januar

Nova rapsodija Dončića, v Dallasu so zaigrala čustva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

2

Dallas Indiana | Rick Carlisle je bil prvi glavni trener Luke Dončića v ligi NBA. Pred tekmo so ga prireditelji spravili v solze z ganljivim videoprispevkom o njegovih dosežkih pri Dallasu. | Foto Reuters

Rick Carlisle je bil prvi glavni trener Luke Dončića v ligi NBA. Pred tekmo so ga prireditelji spravili v solze z ganljivim videoprispevkom o njegovih dosežkih pri Dallasu.

Foto: Reuters

V Dallasu je bilo zelo čustveno. Prvič je kot trener Indiane gostoval dolgoletni strateg Dallasa Rick Carlisle, prejel stoječe ovacije, oči pa so se mu orosile med ogledom najlepših zgodb z Mavericks na velikem zaslonu. Nekdanji varovanci mu zaradi tega niso pokazali kaj prida usmiljenja. Na krilih Luke Dončića, ki je znova navduševal z atraktivnimi potezami, od novega trojnega dvojčka so ga delili le štirje skoki, so bili tako premočni, da Ljubljančanu v zadnji četrtini skoraj ni bilo treba zaigrati. Zmagali so s 132:105.

Dallas Mavericks : Indiana Pacers 132:105 (104:80, 72:60, 34:23)
Dončić 30
, 12 as., 6 sk., Bullock 23 (trojke 6/8), Kleber 15, 14 sk., Brunson 13, 8 as.; Washington Jr. 22, Sabonis 21, 15 sk., 8 as., LeVert 14

Učinek Luke Dončića: 30 točk (met za tri 4/9, met za dve 8/12, prosti meti 2/7), 6 sk., 12 as., 2 blok., 1 ukr. žoga, 1 izg. žoga v 32 minutah 

"Dončić je eden najboljših na svetu. Skoraj nemogoče je narediti načrt, kako igrati proti njemu. Lahko te premaga na različne načine," je pred težko pričakovanim srečanjem v Dallasu razlagal Rick Carlisle. In govoril resnico, saj gostje iz Indianapolisa niso našli rešitve za Luko Dončića.

Slovenski reprezentant, ki je v dvoboj vstopil z dodatno motivacijo, saj je bila to zanj prva tekma, odkar je izvedel, da ni bil izbran v začetno peterko zahodne konference za tekmo All-Star, je blestel. Novinarji mu v omenjenem točkovanju niso prisodili niti ene točke, po tem, kar je prikazal proti Indiani Pacers, pa je morda kateri izmed predstavnikov sedme sile vsaj malce spremenili mnenje.

Vrhunci Luke Dončića proti Indiani:

Dončić je izstopal, navduševal tako z raznovrstnim doseganjem točk kot tudi atraktivnimi asistencami, ki so hitro zaokrožile po socialnih omrežjih in spravile soigralce v še boljšo voljo. Pri tem je neskončno užival. Prevladovala je sproščenost. Od začetka do konca srečanja je njegov obraz krasil nasmešek, na celotni tekmi, na kateri je bil s 30 točkami najboljši strelec, pa je izgubil zgolj eno žogo, še en dokaz več, s kako dovršeno predstavo je pomagal svojemu moštvu do prepričljive domače zmage (132:105).

Carlisla premagala čustva

Rick Carlisle je čustveno spremljal videoprispevek o njegovih podvigih z Dallas Mavericks.  | Foto: Reuters Rick Carlisle je čustveno spremljal videoprispevek o njegovih podvigih z Dallas Mavericks. Foto: Reuters Danes je bil poseben dan v bogati karieri Ricka Carlisla, trenerja z največjim številom zmag v zgodovini Dallas Mavericks, ki se je po koncu zadnje sezone odločil za nove izzive. Po 13 letih je zapustil Teličke, s katerimi je leta 2011 uresničil sanje in postal prvak lige NBA.

Odločil se je, da bo trenersko poslanstvo nadaljeval pri moštvu Indiana Pacers. Pri njih ni tako uspešen, kot je bil v zadnjih sezonah z Dallasom, tako da mu grozi, da ne bo videl končnice. V novi vlogi se je občinstvu prvič v dvorani American Airlines Center predstavil v noči v nedeljo. Naletel je na čustven sprejem.

Pred tekmo so prireditelji s posebnim zahvalnim videoprispevkom, predvajali so ga na osrednjem zaslonu v dvorani, ganili Carlisla. Občinstvo je dolgoletnega stratega Mavericks, najboljšega v zgodovini kluba, kar se tiče doseženih zmag, pozdravilo s stoječimi ovacijami in dolgim aplavzom. Nekdanji trener Dončića ob posnetkih nepozabnega podviga, ko je Dallas popeljal do naslova prvaka (2011), ni skrival solza. 

Dolgoletnega trenerja Mavericks so ob spremljanju vrhuncev njegove kariere pri Dallasu, klubu iz mesta, ki ga je vzljubil, premagala čustva. Najbolj ob posnetkih največjega uspeha, naslova prvaka iz leta 2011, ko je vodil tako Dirka Nowitzkega kot tudi Jasona Kidda, ki ga je lani tudi nasledil na trenerskem položaju v Dallasu.

Začetek tekme po evropskih notah

Kristaps Porzingis je dosegel uvodne štiri točke na tekmi, a je na dvoboju zaigral le 11 minut, nato pa se zaradi bolečin v kolenu ni več vračal na parket. | Foto: Reuters Kristaps Porzingis je dosegel uvodne štiri točke na tekmi, a je na dvoboju zaigral le 11 minut, nato pa se zaradi bolečin v kolenu ni več vračal na parket. Foto: Reuters Carlisle je vedno oboževal kakovostne evropske igralce. Nowitzki je tako pri njem kot tudi v ligi NBA pustil neizbrisen pečat, nasledil pa ga je Luka Dončić, nov vlečni konj in osrednji obraz franšize. Dvoboj se je začel zelo evropsko, z zabijanjem Kristapsa Porzingisa (po asistenci Dončića), ki je prispeval uvodne štiri točke za Dallas, na drugi strani pa je bil razigran njegov baltski sosed Domantas Sabonis. Marljivo je polnil mrežico gostiteljev, podobno učinkovit ritem doseganja točk pa je kmalu našel tudi Dončić.

Mladi Ljubljančan, ki bo konec prihodnjega meseca dopolnil komaj 23 let, je hitro dosegel sedem točk, Mavericks pa so povedli s 14:6. Zanimivo je, da so za uvodnih 22 točk na srečanju poskrbeli le evropski košarkarji. Dallas je vodil s 14:8 (Dončić 7, Porzingis 4 in Nemec Maxi Kleber 3 ter pri gostih Sabonis 8).

Evropski strelski festival je prekinil šele Caris LeVert, ko je zadel za 14:10. Nadaljevalo se je po željah gostiteljev, ki so po zaslugi razigranega LD77 kmalu ušli tekmecem na več kot +10. Dončiću je uspevalo marsikaj, tudi met z razdalje, kjer je že v uvodni četrtini zadel tri trojke, skupno pa se podpisal pod kar 14 točk. Prva četrtina se je po tem, ko je Francoz Frank Ntilikina zgrešil prosti met, kar se mu je zgodilo prvič v tej sezoni (pred tem jih je zadel 22 zapored), končala s 34:23.

Nora Dončićeva trojka ob zvoku sirene

Dončić je ob zvoku sirene postavil končni rezultat prvega polčasa, v katerem je dosegel kar 22 točk. | Foto: Reuters Dončić je ob zvoku sirene postavil končni rezultat prvega polčasa, v katerem je dosegel kar 22 točk. Foto: Reuters Na začetku druge četrtine se je Indiana malenkostno približala, a je Dallas po tem, ko se je na parket vrnil Dončić, okrepil strelska orožja. Reggie Bullock je začel zadevati z vseh položajev in bil nezgrešljiv pri trojkah (na koncu je dosegel 23 točk, kar je njegov rekord v dresu Dallasa), a se gostje po zaslugi razigranega Sabonisa, ki je v pičlih 13 minutah zbral že 15 točk in osem skokov, niso kar tako predali. Približali so se že na dve točki zaostanka, Kristaps Porzingis se zaradi bolečega kolena ni več vračal na parket, ko je Dallas le začel znova zadevati in se z delnim rezultatom 12:2 znova odlepil od tekmeca.

Kleber, nemški center je na dan tekme praznoval 30. rojstni dan, je kraljeval pod obema košema in zbiral skoke, za piko na i uspešnega prvega polčasa pa je Dončić tik pred zvokom sirene atraktivno, povsem v svojem slogu, z levega kota zadel noro trojko in postavil končni rezultat prvega polčasa 72:60.

Trojka Luke Dončića ob koncu prvega polčasa:

Ljubljančan je prvi del sklenil z 22 točkami in brez izgubljene žoge. V igri je užival, do neke mere mu je razpoloženje grenil le slabši odstotek zadetih prostih metov, saj je od sedmih skozi mrežico spravil le dva.

Jubilej Dončića, že 150. v klubu "20-5-5"

Rick Carlisle se je prvič po odhodu iz Dallasa srečal z Dončićem. | Foto: Reuters Rick Carlisle se je prvič po odhodu iz Dallasa srečal z Dončićem. Foto: Reuters Drugi polčas se je začel imenitno za Dallas, prednost je kmalu narasla, oslabljeni Indiani, ki je v Teksasu pogrešala kar pet pomembnih igralcev (T. J. Warren, Myles Turner, T. J. McConnell, Malcolm Brogdon in Goga Bitadze), pa je v napadu zmanjkovalo pravih idej. Kleber je še naprej zbiral skoke, na koncu jih je zbral kar 14, s čimer je izenačil svoj rekord kariere, Dončić pa je z asistencami polnil statistiko soigralcev, največkrat je uspešno sodeloval z Dwightom Powllom. Prvič (in edinkrat na tekmi) je izgubil žogo šele tri minute pred koncem tretje minute, ko se je čudil sodniški odločitvi o nošeni žogi.

Dallas je v zadnjo četrtino vstopil z visokih +24, tako da se je že zazdelo, kako trener Kidd, tudi zaradi tega, ker čaka Mavericks že v noči na ponedeljek nova tekma, srečanje v Orlandu, ne bo več na parket vračal slovenskega zvezdnika. Indiana pa se vseeno še ni predala. Štiri minute pred koncem se je približala na -16, tako da je Dončić prekinil počitek in se vrnil na parket. Poteza je takoj obrodila sadove, gostitelji so v dobri minuti z delnim rezultatom 6:0 spet povedli za več kot 20 točk, nasmejani Luka pa se je lahko vrnil na klop.

Dallas je na koncu odpravil Indiano za 27 točk, trener Carlisle pa je prvič, odkar se je pomeril proti nekdanjim varovancem (decembra, ko je Indiana doma ugnala Mavericks, je zaradi okužbe s covid-19 manjkal), ostal praznih rok. Po tekmi je padel v objem z nekdanjim varovancem Kiddom in mu čestital za predstavo, s katero se je Dallas še utrdil na petem mestu zahodne konference.

Dončić je bil s 30 točkami prvi strelec srečanja, ljubitelji številk v ZDA pa so poudarili impresivno statistiko, kako je bila to njegova jubilejna 150. tekma, na kateri je zbral vsaj 20 točk, pet skokov in pet asistenc. Skupno jih je sicer v ligi NBA odigral 234.

Luka Dončić je med ogrevanjem že tradicionalno vrgel proti košu s sredine in ... zadel!

Posebno srečanje Luke Dončića pred tekmo s slovenskim popotnikom Oliverjem Tičem:

Luki Dončiću je pred dvobojem z Indiano veliko sreče zaželel tudi rojak, slovenski popotnik Oliver Tič, v zameno pa mu je prvi zvezdnik Dallasa podaril dres in se nanj podpisal. Oliver se je leta 2018 iz Slovenskih Konjic odpravil na jug Argentine. Njegov cilj je, da prehodi 27 tisoč kilometrov od skrajnega juga Južne Amerike do skrajnega severa Severne Amerike. Zaradi pandemije covid-19 je predlani prekinil pot, takrat je bil v Kolumbiji, a jo je nato nadaljeval. Zdaj je v Dallasu, sam pa predvideva, da bo čez sedem mesecev že dosegel cilj. Veliko sreče in lepih prigod, popotnik!

Liga NBA, 29. januar:

Dallas Mavericks : Indiana Pacers 132:105
Dončić 30 (met za tri 4/9, met za dve 8/12, prosti meti 2/7), 6 sk., 12 as., 2 blok., 1 ukr. žoga, 1 izg. žoga v 32 minutah, Bullock 23 (trojke 6/8), Kleber 15, 14 sk., Brunson 13, 8 as.; Washington Jr. 22, Sabonis 21, 15 sk., 8 as., LeVert 14

New Orleans Pelicans : Boston Celtics 97:107
Alvarado 19 (met iz igre 8/11), Hernangomez 14, Hart 10, 13 sk.; Tatum 38 (met za tri 4/14, met za dve 13/13), 8 sk., 7 ask., Brown 31 (trojke 4/9), Richardson 10  

Philadelphia 76ers : Sacramento Kings 103:101
Embiid 36 (met iz igre 10/18), 12 sk., 6 as., Harris 16, 8 sk.; Haliburton 38 (trojke 5/9), 7 as., Barnes 16, 8 sk., Mitchell 15 

Memphis Grizzlies : Washington Wizards 115:95
Morant 34 (met iz igre 15/27), Bane 19, Melton 13, 7 sk., Adams 10, 15 sk.; Kuzma 30 (trojke 4/8), Caldwell-Pope 15, Beal 9 (met iz igre 2/11), 12 as. 

Miami Heat : Toronto Raptors 124:120*
Butler 37 (met iz igre 14/26), 14 sk., 10 as., Vincent 17, Adebayo 14, 16 sk., Herro 13 (trojke 3/14), 6 sk.; Trent Jr. 33 (trojke 5/15), Barnes 22, 9 sk., Siakam 21, 13 sk., 6 as., Anunoby 20, 14 sk., 6 as., VanVleet 19 (trojke 5/14), 8 as.

Golden State Warriors : Brooklyn Nets 110:106
Wiggins 24 (trojke 4/8), 8 sk., Curry 19 (trojke 3/10), 8 as., 7 sk., Poole 17, 6 as., Porter Jr. in Thompson 16, 6 sk.; Irving 32 (met iz igre 9/21), 7 sk., 7 as., Mills 24 (trojke 6/12), Johnson 14

* po treh podaljških

Luka Dončić
Sportal Luki Dončiću ni uspelo, sanjskega niza na All-Star je konec
Ne spreglejte